Ghid obiective turistice Antalya. Care sunt cele mai cunoscute si mai interesante atractii din fiecare statiune

Provincia Antalya din Turcia este una dintre cele mai apreciate zone de vacanta de la Mediterana, fiind vizitata anual de milioane de turisti din intreaga lume. 

Linia de coasta a Antalyei se intinde pe mai bine de 500 de kilometri si gazduieste peste 150 de plaje, zeci de statiuni, zeci de situri arheologice extrem de bine conservate si numeroase alte atractii, pe care vom incerca sa le punctam in majoritate in acest articol, pornind intr-o calatorie de la vest la est, din dreptul plajei Patara si a satului Gelemis si oprindu-ne undeva dupa zona Alanya, in dreptul orasului Gazipasa. 

Te invitam sa descoperi mai jos un scurt ghid al obiectivelor turistice din Antalya Turcia, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya!

Plajele din Antalya, atractiile de top ale acestei zone turistice

Plajele din aceasta provincie sunt considerate a fi principalul motiv pentru care nenumarati turisti aleg sa-si faca vacantele aici an de an. Antalya isi bucura vizitatorii cu plaje pentru toate preferintele, incepand cu acele fasii de nisip salbatice, cat mai putin atinse de infrastructura, cu acele plaje stancoase, ideale pentru snorkeling si scufundari si, nu in ultimul rand, cu acele plaje foarte bine organizate, premiate in repetate randuri cu distinctia Blue Flag, ideale pentru familiile cu copii si pentru cei care vor sa se relaxeze la malul marii in conditii foarte bune. 

Prima si totodata cea mai generoasa plaja a Antalyei pornind din vestul provinciei este Patara, cu aspect salbatic, care se intinde pe nu mai putin de 18 kilometri. 

Este urmata de plajele cu aspect pietros din zona oraselor KalkanKas (plaja publica din Kalkan, plaja Seyrek Cakil, plaja Akcagerme, plaja Buyuk Cakil, superba plaja Kaputas, etc.) si de cele din zona Demre (Tasdibi Beach) si altele. 

Plaja Kaputas

Urcand spre Capul Gelidonya, intalnim plaja Mavikent, plaja golfului Adrasan (generoasa, foarte populara – cu plecari de aici spre faimoasa insula Suluada) pentru ca mai apoi sa ajungem in zona statiunilor mai intens dezvoltate, unde incep sa apara mai multe resorturi cu regim all inclusive si plaje mai bine amenajate. 

Trecem prin Tekirova, care-si asteapta turistii cu o plaja formata din pietricele, bine organizata, cu segmente private administrate de hotelurile din prima linie, dar si cu zone publice si ajungem in Kemer, unde ne asteapta plaje extrem de cunoscute si apreciate precum plaja Moonlight (formata din nisip) sau plaja publica Kemer

Plaja Moonlight

Tot in aceasta zona se remarca si faimoasa plaja Cirali, un loc rupt parca de pe alte continente. Aici isi depun ouale testoasele Caretta Caretta, iar Cirali se uneste la vest cu plaja Olympos, din dreptul sitului arheologic cu acelasi nume. 

Ajungem si in zona faimosului oras Antalya, unde intalnim plaja Konyaalti (cea mai populara, cu o lungime de circa 7 kilometri), dar si cateva plaje mai micute, precum plaja Mermerli, amenajate cu platforme de lemn pe care au fost amplasate sezlonguri si umbrele de inchiriat. 

Lara este statiunea cu cea mai buna plaja pentru familiile cu copii. Are o organizare exemplara, iar in zona din spate gazduieste unele dintre cele mai populare resorturi. 

Este urmata de statiunea Belek, cea mai luxoasa dintre toate, care detine o serie de plaje foarte apreciate precum plaja Kadriye, plaja Bogazkent, plaja Kumkoy si altele. 

Ne oprim si in Side, care pe langa incarcatura sa istorica de-o valoare inestimabila mai gazduieste si o serie de plaje incantatoare si in general bine amenajate: plaja Side Vest si plaja Side Est, urmate de o serie de plaje mai linistite asternute pe linia de coasta care se desfasoara catre statiunea Alanya. 

Nici zona Alanya nu face o exceptie din punct de vedere al plajelor frumoase pe care le gazduieste. 

Plajele Kleopatra si a sa continuare, plaja Damlatas, sunt in mod categoric cele mai populare, insa daca ar fi sa ne raportam la plaje mai potrivite pentru familiile cu copii, acestea vor fi plaja Incekum si plaja Avsallar

Plaja Kleopatra

Se mai remarca in statiune si plaja Portakal, bine organizata si cu o vedere superba catre castelul Alanya.

Aici gasesti mai multe informatii despre plajele din zona Alanya: Ghid plaje Alanya. Plaje populare, plaje retrase si plaje potrivite pentru familiile cu copii

Pornind catre extremitatea estica a provinciei Antalya, intalnim si alte plaje speciale, precum plaja Koru, caz in care vei putea admira o serie de piscine naturale formate printre stancile de la malul marii, dar si Golful Regelui (cunoscut si cu denumirea de Delik Deniz), despartit de Mediterana printr-o stanca impozanta. 

La noi pe blog gasesti un articol mai dezvoltat pe subiectul plajelor din intreaga provincie: Plaje in Antalya. Care sunt cele mai frumoase plaje de pe coasta turceasca a Mediteranei

Delik Deniz

Orase antice si alte situri arheologice in Antalya

Ajungem astfel la unul dintre cele mai greu de abordat capitole ale acestui articol, tocmai pentru ca zona Antalya este presarata cu sute de situri arheologice, fiind considerata o adevarata mina de aur a cunoasterii, pentru pasionatii de istorie. 

Pornind din nou din partea vestica a provinciei, intalnim situl arheologic Patara, chiar in dreptul plajei cu acelasi nume. La nord de Patara se afla Xanthos, dar si ruinele centrului religios Letoon. Toate pot fi vizitate relativ usor daca esti cazat in zona oraselor Kalkan – Kas. 

Orasul antic Xanthos

In Kas te mai asteapta si ramasitele anticului Antiphellos, care sunt dispersate insa prin centrul si prin imprejurimile acestui oras, insa nu trebuie sa uitam si ca din Kas poti ajunge extrem de usor pe insula greceasca Kastellorizo, care, de asemenea, gazduieste o serie de obiective istorice fascinante. 

Pornind in directia Demre, linia de coasta abunda in situri arheologice, care mai de care mai interesante. 

Orasul antic Simena si castelul din varf, ruinele scufundate ale insulei Kekova si, intr-un final, orasul antic Myra si Biserica Sfantul Nicolae se numara printre cele mai importante atractii care pot fi vazute in aceasta zona. 

Urcand spre Tekirova, orasele antice Olympos si Phaselis isi merita, de asemenea, laudele de rigoare, pentru modul in care au reusit sa supravietuiasca trecerii timpului. 

Orasul antic Phaselis

Antalya City insa, cel mai popular oras din intreaga provincie, isi bucura vizitatorii cu zona Kaleici, adica zona centrului vechi, unde poti vizita Poarta lui Hadrian, portul vechi, Moscheea Yvliminare, Turnul Hidirlik, Minaretul Kesik si multe altele. Plimbarea prin orasul vechi este, asadar, o adevarata incantare. Nu uita ca in Antalya City se afla si Muzeul de Arheologie

In apropierea orasului Antalya te mai asteapta si alte situri arheologice exceptionale, unele dintre acestea oferindu-ti si o priveliste incantatoare catre linia de coasta. Orasul antic Termessos este unul dintre acestea, urmat de catre Perge si ceva mai indepartatele Aspendos si Selge. 

Termessos

Ajungem si in zona Side, unde partea veche de oras este absolut minunata din acest punct de vedere, cu al sau teatru vechi si ramasitele unor temple inchinate zeilor Atena si Apollo. La 15 kilometri nord de Side poti vizita si anticul Lyrbe (Seleukeia), mai putin organizat, fara taxa de acces. 

Zona Alanya are, de asemenea, mai multe cuvinte de spus din punct de vedere al atractiilor istorice pe care le gazduieste, cel mai important de aici fiind considerat Castelul Alanya, din zona centrala a orasului. In apropiere insa se afla si Alara Han Castle, dar si situl arheologic al orasului antic Syedra. 

Cei care au mai mult timp la dispozitie, pot pleca din Alanya sa viziteze si mai indepartatul Castel Mamure, din orasul Anamur, localizat la 120 kilometri distanta de Alanya. 

Castelul Mamure

Parcuri acvatice si de distractie in Antalya

In cazul in care vii in vacanta alaturi de cei mici, o idee buna poate fi sa te indrepti catre atractiile potrivite familiilor cu copii,  acestea fiind nenumarate in zona Antalya, cu mai mult accent pe aria statiunilor mari, dezvoltate.

Poate cel mai cunoscut si mai mare parc acvatic si de distractii din Antalya la ora actuala este Land of Legends, din zona Belek. Se intinde pe o suprafata enorma, si are atat parc de distractii, cat si aquapark. 

Un exemplu de parc acvatic mai micut, insa cu tobogane destul de extreme, este Dolusu Park din Kemer, care are si zona potrivita celor mici, dar si diferite spectacole cu sirene, incantatoare pentru copii. 

Dolusu Park Kemer

Dinopark este o alta sugestie in acest sens, daca se intampla sa te cazezi in zona Kemer. Aici te asteapta cateva zeci de machete ale unor dinozauri in marime naturala, dar si alte oportunitati precum minizoo, perete de escalada, centru de echitatie si trambulina. 

In orasul Antalya gasesti Antalya Aquarium, care gazduieste cel mai lung tunel subacvatic, alaturi de circa 40 de alte acvarii tematice, cu vietuitoare marine din intreaga lume. 

In acelasi loc te asteapta si Snow World Antalya, dar si Muzeul figurilor de ceara si Wild Park (expozitie de reptile).

Aktur Luna Park este un parc de distractii tipic, construit in apropierea plajei Konyaalti, cu o roata mare care-ti ofera o priveliste frumoasa, dar si cu alte cateva zeci de atractii pline de distractie si culoare. 

Sandland este o expozitie de sculpturi in nisip localizata pe plaja din Lara, insa in apropiere te asteapta si una dintre cele mai noi atractii, Selfie Park, unde te poti distra alaturi de intreaga familie facand poze inedite. 

In zona Alanya intalnim Sealanya Dolphin Park, unde ai posibilitatea sa inoti in diferite bazine tematice, dar si sa participi la show-uri cu delfini si foci. 

La noi pe blog gasesti un articol mai cuprinzator despre acest subiect: Top 11 atractii din Antalya potrivite pentru familiile cu copii

Parcuri naturale si canioane in Antalya

Antalya sta extrem de bine si la acest capitol, fiind considerata o zona ideala pentru cei care iubesc drumetiile, activitatile in natura, rafting-ul si alte experiente de genul. 

Le poti explora fie pe cont propriu, fie prin intermediul unor excursii optionale, iar ce e important de stiut e faptul ca Antalya gazduieste cel mai mare numar de parcuri nationale din toate provinciile, respectiv 5 la numar, alaturi de alte parcuri naturale si zone protejate. 

Parcul National al Canionului Saklıkent se afla la granita dintre provinciile Antalya si Mugla si poate fi usor de vazut daca ai optat pentru cazare in zona Kalkan – Kas. Gazduieste canionul fascinant cu acelasi nume, alaturi de o serie de ruine ale unor asezari antice, iar canionul sau se numara printre cele mai adanci din lume.

Parcul National Olympos Beydağları va fi usor de explorat pentru cei cazati in zona Kemer. Se desfasoara pe o suprafata de circa 34,400 de hectare, iar o vizita aici poate fi combinata cu succes cu opriri la orasele antice Olympos si Phaselis. Tot in zona te asteapta si superbul Canion Göynük

Parcul National Güllük Mountain Termessos este usor de accesat daca esti cazat in zona Antalya City. Are o suprafata de 6700 hectare si gazduieste totodata si ruinele orasului antic Termessos. 

Parcul Natural Kurşunlu se afla la 20 de kilometri nord-est de orasului Antalya si chiar daca este poate mai putin popular, te asteapta cu o serie de cascade si mici lacuri naturale incantatoare. 

Printre cele mai apreciate se numara si Parcul National Köprülü Canyon, la care vei putea ajunge relativ usor daca te cazezi in zona statiunilor Side – Belek si unde poti face plimbari cu caiacul, rafting, drumetii si alte activitati. 

Pesteri si cascade in Antalya 

Si pentru ca incantarea iubitorilor de natura poate capata dimensiuni si mai mari in timpul unei vacante in Antalya, ne-am gandit sa-ti lasam aici si cateva sugestii in materie de pesteri si cascade pe care le-ai putea vizita cata vreme te vei afla in aceasta parte a litoralului turcesc. 

La 100 kilometri nord-est departare de Antalya City te asteapta pestera Altinbesik, inclusa de regula in tururile de vizitare alaturi de satul Ormana. Pestera este dezvoltata pe 3 niveluri si poate fi explorata cu barca la interior. 

Temperatura medie din pestera este de circa 17 grade, iar pe unele portiuni, lacul interior atinge chiar si 15 metri in adancime. Poate fi vizitata insa doar pe timp de vara si toamna, pentru ca in celelalte doua anotimpuri este inundata. 

Pestera Damlatas poate fi vazuta usor daca esti cazat in Alanya. Se afla chiar in zona centrala, in dreptul plajei cu acelasi nume si se viziteaza in intervalul orar 08:30-18.00. 

A fost descoperita in mod accidental, in anul 1948, de catre o echipa de muncitori care efectual lucrari in zona, si are o suprafata de circa 200 metri patrati. 

Se spune ca aerul de la interior este benefic in tratarea astmului, cu un procent de aproximativ 95% umiditate si cu o temperatura constanta de 22-23 grade. 

Tot in apropierea orasului Alanya, pe versantul vestic al muntelui Cebeli Reis, la 14 kilometri est de oras, se afla Dim Cave, o alta pestera fermecatoare. 

Este a doua cea mai mare pestera din Turcia deschisa turismului, cu o lungime totala de 410 metri, ditre care 360 metri deschisi vizitatorilor. 

Dim Cave gazduieste 4 galerii, dar si un lac, fiind iluminata foarte frumos. 

Citeste si: Top 7 pesteri in Antalya Turcia. Care sunt cele mai frumoase si unde le gasesti

Trasee de telecabina deschise in Antalya

Vrei sa te bucuri de o parte dintre atractiile acestei provincii de la inaltime? In Antalya au fost deschise mai multe trasee de telecabina, respectiv 3 la numar. 

Unul dintre aceste se afla in zona Tekirova – Kemer si poarta denumirea de Olympos Teleferik. Telecabina care te va urca la 2.365 metri deasupra nivelului marii, iar privilistea pe care o vei putea admira de aici este impresionanta. 

Telecabina este localizata in Parcul National Olympos Beydaglari din Kemer, cu statia de jos la circa 20 kilometri departare de centrul statiunii Kemer si la 13 kilometri departare de Tekirova. 

Tünektepe Teleferik este traseul de telecabina din apropierea orasului Antalya. A fost inaugurat in 2017, in zona plajei Sarisu, la doar 14 kilometri departare de centrul orasului, iar calatoria cu telecabina dureaza in jur de 9 minute si costa 15 dolari/persoana (dus-intors). 

Daca se intampla sa vii aici in plin sezon, este recomandat sa-ti iei biletele online, pentru a evita cozile de la fata locului. 

Teleferik Alanya este cel de-a treilea traseu de telecabina, dupa cum ti-ai dat seama probabil deja, localizat in orasul Alanya, chiar in zona centrala. Statia de jos se afla in dreptul plajei Damlatas, iar telecabina te va lasa sus, la castel, pentru a putea vizita toate atractiile sale extrem de incarcate de istorie. 

Si aceasta telecabina a fost deschisa tot in 2017, iar tariful pentru o calatorie dus-intors este de 240 lire turcesti/persoana.

Insule de vizitat in zona Antalya

In cazul in care te pasioneaza tururile cu barca si insulele, e bine sa stii ca in zona provinciei Antalya te vei putea bucura si de aceste activitati. 

Una dintre cele mai populare este, fara doar si poate, insula Suluada, cu ale sale ape turcoaz si peisaje rupte parca din Maldive. 

Suluada se afla la 95 kilometri departare de Antalya City, iar plecarile catre aceasta insula au loc de la plaja golfului Adrasan, calatoria pe mare avand o durata aproximativa de 45 minute. 

Grupul de insule Bes Adalar, care include si Suluada, poate fi observat in apropierea Capului Gelidonya, cea mai mare dintre acestea fiind numita Devecitası Ada. 

Insula Suluada

Insula Kekova este o alta atractie deosebita din apropierea coastei Antalyei. Se afla in apropierea satului Üçağız, in vecinatatea orasului antic Simena, iar aici pot fi admirate o serie de ruine scufundate. Nu vei putea pasi insa pe insula, caci apartine unei zone protejate. 

Daca esti fan scufundari, e posibil sa fii interesat de grupul de insule Üçadalar din zona Kemer. In zona Tekirova sunt deschise mai multe centre de scufundari care organizeaza experiente la Üçadalar, unde pot fi observate numeroase recife, dar si doua pesteri subacvatice si cateva epave. 

La noi pe blog intalnesti un articol mai cuprinzator despre aceste atractii: Top 6 insule de vazut in zona Antalya Turcia

Insula Kekova

Cele mai populare zone de bazar din Antalya 

Ajungem si la capitolul destinat iubitorilor de shopping, caci o vacanta in Antalya poate fi destul de usor presarata si cu astfel de experiente, avand in vedere ca provincia gazduieste unele dintre cele mai mari si mai interesante bazaruri din intreaga tara. 

Aproape fiecare mica statiune si fiecare orasel din zona de coasta a Antalyei are o zona de bazar desfasurata intr-o anumita zi din saptamana. Asadar, oriunde alegi sa te cazezi, noi spunem ca vei avea acces destul de usor la bazarurile din apropiere. 

Spre exemplu, in zona Kas are loc o piata saptamanala in zilele de vineri, fiind extrem de apreciata atat de catre localnici, cat si de catre turisti. 

In Kalkan, bazarul este organizat tot saptamanal, in zilele de joi, in timp ce in Kemer te asteapta o zona pietonala (Münir Özkul Liman), cu mici magazine deschise zilnic. 

La doar 9 kilometri departare de centrul Kemerului se desfasoar ain zilele de sambata piata din Göynük, iar bazarul din Camyuva este organizat in zilele de miercuri. 

In Antalya City exista Antalya Bazar, acel bazar mare de oras, deschis zilnic, in timp ce in Lara se desfasoara o piata saptamanala in zilele de sambata. 

Dintre toate bazarurile din Antalya, se pare ca Manavgat bazar ar fi cel mai mare. Este localizat la doar 6 kilometri departare de Side, are o parte uriasa acoperita care este deschisa zilnic, dar si o piata in aer liber, organizata in zilele de luni si de joi. 

In general, la piete saptamanale vei gasi foarte multe fructe si legume locale, alaturi de diferite alte preparate traditionale, dar si articole vestimentare, accesorii si suveniruri in multe dintre cazuri. 

In bazarurile din orase, care sunt deschise zilnic, gasesti o multime de articole vestimentare, covoare, suveniruri handmade, accesorii, sticla, ceramica, dar si condimente si diferite preparate traditionale. 

Desigur, ne-am ocupat mai pe indelete si de acest subiect, in articolul: Ghid bazar Antalya. Locuri din toata provincia Antalya, ideale pentru cumparaturi

In loc de concluzie

Suntem ferm convinsi ca zona Antalya Turcia gazduieste cu mult mai multe atractii decat cele mentionate de noi in acest articol, la fel cum suntem destul de siguri ca ai avea nevoie de o vacanta lunga de cateva luni pentru a le putea bifa in majoritate. 

Speram ca informatiile de mai sus sa te ajute sa alcatuiesti un program potrivit si sa vezi unele dintre cele mai frumoase obiective din apropierea statiunii in care alegi sa te cazezi, intorcandu-te acasa cu amintiri de neuitat. 

In incheiere, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, cu zeci de propuneri de hoteluri din toate statiunile cunoscute ale provinciei.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?