Skordalia este un piure grecesc cu o textura cremoasa, asociat de multe ori chiar si cu un sos, iar gustul sau exceptional il face sa fie unul dintre cele mai delicioase preparate pe baza de cartofi, servit de obicei ca aperitiv.
In aceasta pagina vei gasi informatii despre:
Daca ai fost in Grecia si ai incercat Skordalia, cu siguranta nu ne vei contrazice, iar daca nu l-ai testat pana acum si vrei sa-l prepari chiar la tine acasa, il poti pregati dupa reteta de mai jos.
Nu in ultimul rand, daca vrei sa incerci Skordalia chiar in tara sa de origine, iti reamintim ca pe site-ul travelplanner.ro gasesti o multime de oferte vacante in Grecia, carora li se adauga oferte si pentru mult indragitul litoral bulgaresc, dar pentru ceva mai indepartata Turcie.
Ingrediente pentru skordalia
750 g cartofi curatati si taiati cubulete
175 ml de ulei de masline extravirgin
3 catei de usturoi
50 ml de otet alb din vin (se poate folosi si zeama de lamaie in loc de otet)
patrunjel proaspat tocat
sare
piper proaspat macinat
Mod de preparare skordalia
Cartofii curatati de coaja si taiati in cuburi de dimensiuni medii se pun la fiert intr-o oala, cu o lingurita de sare. Se lasa aproximativ 30 de minute la fiert si apoi se scurg foarte bine intr-o sita. Este ideal ca acestia sa contina cat mai putina apa.
Retetele si modul de preparare al acestui piure difera de la o zona la alta a Greciei, asadar vei intalni Skordalia si cu usturoi copt, dar si cu usturoi proaspat in compozitie. Ramane la alegerea ta daca vrei ca preparatul sa aiba o aroma mai intensa sau nu de usturoi. Daca vrei ca gustul sa fie unul mai bland, poti coace o capatana de usturoi la cuptor si poti mixa ulterior cateii de usturoi cu piureul.
Daca vrei ca Skordalia sa aiba un gust mai intens, prepara-l ca in video-ul de mai jos, cu usturoi proaspat.
Intr-un vas cu maruntitor vei pune cei trei catei de usturoi, uleiul de masline, otetul, sarea si piperul si le vei mixa pana cand capata un aspect uniform.
Intr-un vas separat, piseaza cartofii si apoi adauga peste sosul cu usturoi, amestecand energic. La final, presara patrunjel tocat. Skordalia trebuie sa aiba o textura cremoasa.
Poti manca skordalia ca aperitiv, dar si alaturi de legume coapte, pane, frigarui sau alte preparate din carne sau chiar si pe paine. Ce e important de retinut e ca-ti va fi greu sa te abtii 🙂
Speram ca te-am inspirat suficient cat sa prepari ceva delicios pentru tine si cei dragi, iar daca ai nevoie de inspiratie si la capitolul vacante, iti suntem oricand la dispozitie cu unele dintre cele mai tentante oferte de vacanta in destinatii apropiate de casa!
Alte articole care te pot interesa
- Vinete grecesti cu carne de miel la cuptor. Reteta pentru pranzuri in familie
- Reteta de Keftedes. Cum sa faci cele mai gustoase chiftelute grecesti
- Rețetă de cafea grecească – Cum se prepară cafeaua în stil grecesc aka ELLINIKOS KAFES
- Tirokafteri, celebra crema de branza greceasca. Cum sa o prepari la tine acasa
- Placinta greceasca spanakopita. Reteta si ingredientele potrivite pentru un rezultat cu gust autentic
- Cum sa prepari cel mai bun sos tzatziki. Reteta traditionala si originea preparatului
- Reteta de Portokalopita, desert grecesc cu foi de placinta si portocale
- Reteta greceasca de creveti cu feta. Nu ai mancat nimic mai bun
- Reteta skordalia. Cum sa prepari unul dintre cele mai delicioase aperitive grecesti
- Supa traditionala greceasca de fasole cu legume. Cum poti sa prepari fasolada rapid la tine acasa
- Reteta greceasca de sos feta cu fistic
- Cum prepari souvlaki de pui marinat in stil mediteranean