Turismul cultural in Bulgaria

Postat de

Bulgaria este o țară cu mii de ani de istorie și un patrimoniu cultural care cuprinde civilizatii antice. Vizitatorii vor găsi multe subiecte in istoria țării care sa le capteze interesul, cultura, etnografie, religie, arhitectură și arte. Situri arheologice unice abundă în întreaga țară – asezari vechi din epoca neolitică, sanctuare tracice și morminte, ramasite ale unor orașe romane, fortarete bizantine și medievale, rezervații arhitecturale, complexe etnografice, biserici, mănăstiri si Tekkes (moschei).

În ciuda faptului că ocupă doar 2% din teritoriul Europei, aproximativ 40.000 de monumente istorice au fost inregistrate în Bulgaria (din care 7 sunt incluse în lista UNESCO aa siturilor de patrimoniu mondial cultural), 36 rezervatii culturale, 160 de manastiri și aproximativ 330 muzee și galerii. Acestea includ descoperiri preistorice, morminte tracice, de la site-uri grecesti, cetati romane, monumente istorice din timpul primului și celui de al doilea regat bulgar pana la repere arhitecturale din Epoca Renașterii.

Emblematic pentru Bulgaria sunt monumentele incluse în Lista UNESCO: Tomb Kazanlak ( secolul 4 – 3 î.Hr.), Mormantul tracic de lângă satul Sveshtari Razgrad (secolul 3 î.Hr.), Călărețul Madara (secolul al optulea), Biserica Boyana (secolul 11 – 10), Bisericile Ivanovo Rock in apropiere de Ruse (secolul 14 – 10), manastirea Rila (secolul 10), Old Town, în Nesebar.

Vestigiul de la Karanovska oferă o bază pentru determinarea perioadele neolitice și servește ca model pentru înțelegerea dezvoltării culturilor europene preistorice. De mare interes este Valea Regilor tracici, în care au fost descoperite mai mult de 15 de morminte. Perperikon este, de asemenea, situat pe teritoriul Bulgariei. Acesta este considerat a fi templul lui Dumnezeu Dionysos si conține o cameră de profeție egală în importanță cu cea dedicata lui Apollo din Delphi. Se crede că acest loc a fost capitala Regatului Odryssian. Cel mai mare complex tracic regal cu un templu mausoleu din sud-estul Europei a fost descoperit în regiunea satului Starosel. Cel mai vechi aur din lume a fost descoperit în necropola Varna. Multe comori de aur tracice au fost găsite, cum ar fi Panagyurishte, Valchitran, și comorile Rogozen. Există
numeroase vestigii tracice, elenistice și ale culturii romane. Integi orase romane au fost găsite la Augustra Trayana, Trimontium, Nikopolis ad Istrum, Pautalia, Akre, Mesemvria, Apolonia, Serdika, precum și alte site-uri.

Multe dintre mănăstirile din Bulgaria au avut un rol esențial în păstrarea credinței ortodoxe și a culturii bulgare. Unele dintre ele sunt Manastirea Rila, Manastirea Bachkovo, Manastirea Troyan, Manastirea Zemen, Manastirea Rozhen, Manastirea Kilifarevski, Manastirea Sokolski, printer multe altele. În Bulgaria există, de asemenea, multe biserici gazduiesc exemple unice ale iconografiei bulgare, școli de sculptură în lemn și pictură unde se afla manuscrise valoroase.
Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul au fost descoperite pe insula Sf. Ioan de pe coasta bulgară Monumente culturale din perioada Renașterii Bulgare pot fi găsite în multe localitati, orașe și sate, cum ar fi cele de la Kotel, Koprivshtitsa, Karlovo, Kalofer, Sopot, Elena, Tryavna, Bansko,Melnik, Vechiul Plovdiv, Gela, Shiroka Laka, Momchilovtsi, Orehovo, Smilyan, Arda, Dolen,Leshten, Kovachevitsa, Pletena, Bozhentsi, Ribaritsa, Zheravna, Oreșak, Medven, Skandalo, Arbanasi, Balgari, Kosti, Brashlyan, și Mladezhko. Există mai multe optiuni pentru vizitatori in a aprecia mestesugurile bulgare, cum ar fi sculptură în lemn, broderie, ceramică și tricotat. De exemplu există muzeul arhitectural și etnografic în aer liber de la Etara, în apropierea Gabrovo, complexele etnografice Dobrich vechi și Chiflika in apropiere de Albena, Bansko, complexul etnografic Kulata – Kazanlak, complexul etnografic de la Zlatograd, Varosha – Blagoevgrad, Brashlyan complexul etnografic Brashlyan – Malko Tarnovo, și altele.

Există, de asemenea, oportunități de a observa activitățile economice tradiționale în ținuturile bulgare, cum ar fi fabricarea de ulei de trandafir și producția de vin. Bulgaria are un calendar extrem de divers, care păstrează tradițiile populare și obiceiurile – Surva (Ziua Sf. Vasil), ziua Sf. Jordan – Boboteaza, ziua Sf. Ioan, Sf. Anton, Trifon Zarezan, Martuvane (oferirea de “martenitsas” – martisoare), prima duminică înainte de Postul Mare, Ziua Comediantului, Ziua Sf. Todor lui, Ziua Bunei Vestiri, Paștele, Ziua Sf. Gheorghe, Ziua Fecioarei Maria, Sf. Dimitar, Ziua Tuturor Sufletelor, Ajunul Crăciunului si Crăciunul. Multe sărbători bulgare oficiale si populare păstrareaza vechile traditii si obiceiuri, cum ar fi Ziua Sf. Lazar, Duminica Floriilor, colindatul, dansul focului și multe altele. În plus sunt organizate multe festivaluri de folclor și adunări – de exemplu, Festivalul Internațional Mummers “Starchevata” (Razlog), Festivalul Internațional “Masquerade Games” -“Surva” (Pernik), Festivalul Internațional de Folclor ( Veliko Tarnovo), Festivalul National de Folclor “Rozhen”, Festivalul Internațional cimpoiul, în satul Gela și multe altele.

Există mai mult de 200 de muzee din țară – Muzeul Iaurtului, în satul Izvor Studen (regiunea Tran), Muzeul Trandafirilor în Kazanlak, Muzeul Transporturilor din Ruse, Muzeul Traforajului in Tryavna, Muzeul Umorului în Gabrovo, Muzeul de Istorie Medicala din Varna, Muzeul de mozaicuri din Devnya, Muzeul Sarii, în orașul Pomorie, Muzeul Politehnic din Sofia, Muzeul Național de Antropologie din Sofia, Muzeul Aviației în Plovdiv , Muzeul Vinului de la Plevna, Muzeul National de Istorie, Muzeul “Pământul și oamenii săi” și multe altele.

Calendarul de evenimente al Bulgariei abundă în culturale. Unele dintre acestea sunt Sofia Film Fest, festivalul “Dragostea este o nebunie” din Varna, festivalul “Summer Varna”, “Zilele muzicii în martie” din Ruse, la Sofia “Săptămânile Muzicii”, “Apolonia”, “Spirits of Burgas “, Kavarna Rock Fest, și multe altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>
Rezerva mai usor
Autentifica-te in aplicatia Travel Planner pentru a rezerva mai repede si pentru a primi pentru cele mai bune oferte.
Login cu Facebook Login cu Google
sau
Continuand, inseamna ca este de acord cu Termenii si Conditiile