Turismul cultural în Bulgaria. Ce trebuie să știi dacă vrei să explorezi cultura acestei țări vecine

Postat de

Bulgaria este o țară cu mii de ani de istorie și un patrimoniu cultural care cuprinde civilizații antice. Vizitatorii vor găsi multe subiecte în istoria țării care să le capteze interesul: cultură, etnografie, religie, arhitectură și arte.

Prin urmare, în funcție de direcția către care vrei să-ți îndrepți atenția în vacanța ta din Bulgaria, vei putea vizita o mulțime de situri arheologice unice, așezări vechi din epoca neolitică, sanctuare tracice și morminte, rămășite ale unor orașe romane, fortărețe bizantine și medievale, rezervații arhitecturale, complexe etnografice, biserici, mănăstiri dar și Tekkes (moschei).

Luând în considerare faptul că majoritatea românilor care aleg această țară pentru o vacanță se îndreaptă către litoral, îți vom oferi câteva informații esențiale legate de obiectivele culturale ale acestei zone, completate de alte detalii referitoare la monumentele istorice importante de pe tot teritoriul Bulgariei.

Nu în ultimul rând, îți reamintim că la noi pe site găsești o mulțime de oferte vacante litoral Bulgaria, astfel încât să poți selecta ce se potrivește mai bine cu profilul vacanței tale.

Monumente istorice importante în Bulgaria

În ciuda faptului că ocupă doar 2% din teritoriul Europei, aproximativ 40.000 de monumente istorice au fost înregistrate în Bulgaria (din care 7 sunt incluse în lista UNESCO a siturilor de patrimoniu mondial cultural), 36 rezervații culturale, 160 de mănăstiri și aproximativ 330 muzee și galerii. Acestea includ descoperiri preistorice, morminte tracice, de la situri grecesti, cetăți romane, monumente istorice din timpul primului și celui de al doilea regat bulgar și până la repere arhitecturale din Epoca Renașterii.

Emblematice pentru Bulgaria sunt monumentele incluse în lista UNESCO: Tomb Kazanlak (secolele IV-III î.Hr.), Mormântul tracic de lângă satul Sveshtari Razgrad (secolul III î.Hr.), Călărețul din Madara (secolul VII), Biserica Boyana (secolele XI-XII), Bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo, din apropiere de Ruse (secolul XIII), Mănăstirea Rila (secolul X), Old Town Nessebar (orasul vechi).

ivanovo
Bisericile de la Ivanovo

Vestigiul de la Karanovska oferă o bază pentru determinarea perioadele neolitice și servește ca model pentru înțelegerea dezvoltării culturilor europene preistorice. De mare interes este Valea Regilor tracici, în care au fost descoperite mai mult de 15 de morminte.

Perperikon este, de asemenea, situat pe teritoriul Bulgariei. Acesta este considerat a fi templul lui Dumnezeu Dionysos si conține o cameră de profeție egală în importanță cu cea dedicată lui Apollo din Delphi. Se crede că acest loc a fost capitala Regatului Odryssian. Cel mai mare complex tracic regal cu un templu mausoleu din sud-estul Europei a fost descoperit în regiunea satului Starosel.

Cel mai vechi aur din lume a fost descoperit în necropola Varna. Multe comori de aur tracice au fost găsite, cum ar fi Panagyurishte, Valchitran, și comorile Rogozen. Există numeroase vestigii tracice, elenistice și ale culturii romane.

Intregi orase romane au fost găsite la Augustra Trayana, Trimontium, Nikopolis ad Istrum, Pautalia, Akre, Mesemvria, Apolonia, Serdika, precum și alte situri.

Multe dintre mănăstirile din Bulgaria au avut un rol esențial în păstrarea credinței ortodoxe și a culturii bulgare. Unele dintre ele sunt Mănăstirea Rila, Mănăstirea Bachkovo, Mănăstirea Troyan, Mănăstirea Zemen, Mănăstirea Rozhen, Mănăstirea Kilifarevski, Mănăstirea Sokolski, printer multe altele.

La noi pe blog găsești un articol dedicat exclusiv Mănăstirii Rila: Manastirea Rila Bulgaria, cea mai mare si cunoscuta manastire ortodoxa de la vecinii bulgari

În Bulgaria există, de asemenea, multe biserici care găzduiesc exemple unice ale iconografiei bulgare, școli de sculptură în lemn și pictură unde se află manuscrise valoroase.

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul au fost descoperite pe insula Sf. Ioan de pe coasta bulgară.

Monumente culturale din perioada Renașterii Bulgare pot fi găsite în multe localitati, orașe și sate, cum ar fi cele de la Kotel, Koprivshtitsa, Karlovo, Kalofer, Sopot, Elena, Tryavna, Bansko, Melnik, Vechiul Plovdiv, Gela, Shiroka Laka, Momchilovtsi, Orehovo, Smilyan, Arda, Dolen, Leshten, Kovachevitsa, Pletena, Bozhentsi, Ribaritsa, Zheravna, Oreșak, Medven, Skandalo, Arbanasi, Balgari, Kosti, Brashlyan, și Mladezhko.

Te poate interesa și articolul: Biserici si manastiri in Bulgaria. 12 cele mai importante monumente religioase de vazut la vecinii bulgari

Manastirea Rila

Atracții culturale pe litoralul bulgăresc

Pe lângă oportunitățile bune de cazare, în marea lor majoritate în regim all inclusive, cu prețuri rezonabile și servicii de calitate, dar și pe lângă peisajele superbe și plajele lăudate, litoralul bulgăresc poate fi o destinație potrivită și pentru iubitorii de cultură, căci găzduiește o serie de atracții cel puțin interesante.

Capul Kaliakra, care a găzduit în antichitate un întreg oraș clădit în jurul său, este doar unul dintre aceste obiective. Se află la numai 57 de kilometri distanță de Vama Veche, așadar poate fi destul de ușor de ajuns aici. Locul este învăluit în legende fascinante, iar în prezent este declarat zonă protejată. Mai mult, peisajele de aici sunt cu adevărat spectaculoase.

La Tyulenovo, unde iarăși te vei putea bucura și de peisaje de vis, se află morminte și grote săpate în stâncă. Nu toate acestea pot fi însă și vizitate, căci terenul este în cele mai multe dintre cazuri accidentat.

Între Burgas și Sozopol se află insula Anastasia, pe care poți ajunge ușor, cu vaporașul.

În apropiere de Varna, oraș care poate fi considerat o experiență culturală în sine (cel mai mare oraș de pe coasta Mării Negre din Bulgaria, cel mai mare port, un centru animat și celebrul parc Primorski unde se organizează des evenimente culturale), vei găsi și Palatul Euxinograd (la 8 km de Varna), dar și Mănăstirea Aladzha (15 km de Varna).

Aladzha este ridicată într-un perete de calcar, are în jur de 40 de metri înălțime, iar în imediata sa apropiere se află un grup de peșteri, denumite și catacombe, în care se presupune că ar fi locuit pe vremuri călugări.

Manastirea Aladzha

Castelul Reginei Maria din Balcic si a sa grădină botanică spectaculoasă se mai află pe lista obiectivelor culturale de bifat în zona litoralului bulgăresc.

Nessebar și a sa parte veche de oraș, care găzduiește printre altele Moara de vânt, numeroase bisericuțe foarte vechi și ruinele unui amfiteatru, reprezintă o altă potențială oprire în zona de litoral.

Sozopol, varianta mai puțin aglomerată și pitorească a Nessebarului, este de luat în calcul dacă decizi să te îndrepți mai către sud. Casele vechi de aici sigur te vor fascina (există aici peste 180 de locuințe mai vechi de 100 de ani).

Dacă vrei să citești mai multe despre majoritatea atracțiilor cunoscute din acestă zonă, te invităm să arunci o privire și pe articolul: Topul atractiilor de pe litoralul bulgaresc. Ce sa vizitezi daca mergi la mare in Bulgaria

Sozopol

Alte activitați și oportunități pentru a descoperi cultura Bulgariei

Desigur, turismul cultural în Bulgaria nu se limitează numai la a vizita situri arheologice și mănăstiri.

Există mai multe opțiuni pentru vizitatori în a aprecia meștesugurile bulgarești, cum ar fi sculptura în lemn, broderia, ceramica și tricotatul. De exemplu există muzeul arhitectural și etnografic în aer liber de la Etara, în apropierea Gabrovo, complexele etnografice Dobrich vechi și Chiflika în apropiere de Albena,  Bansko, complexul etnografic Kulata – Kazanlak, complexul etnografic de la Zlatograd, Varosha – Blagoevgrad, Brashlyan complexul etnografic Brashlyan – Malko Tarnovo, și altele.

Există, de asemenea, oportunități de a observa activitățile economice tradiționale în ținuturile bulgare, cum ar fi fabricarea de ulei de trandafir și producția de vin. Unul dintre cele mai bune locuri în care poți înțelege procesul de fabricare al uleiului de trandafir este chiar Valea Trandafirilor, unde poți participa chiar și la culesul aromatelor flori.

Găsești la noi pe blog și un articol dedicat acestei atracții: Valea Trandafirilor din Bulgaria, locul de poveste in care poti participa la culesul florilor

Bulgaria are un calendar extrem de divers, care păstrează tradițiile populare și obiceiurile – Surva (Ziua Sf. Vasil), ziua Sf. Jordan – Boboteaza, ziua Sf. Ioan, Sf. Anton, Trifon Zarezan, Martuvane (oferirea de “martenitsas” – martisoare), prima duminică înainte de Postul Mare, Ziua Comediantului, Ziua Sf. Todor lui, Ziua Bunei Vestiri, Paștele, Ziua Sf. Gheorghe, Ziua Fecioarei Maria, Sf. Dimitar, Ziua Tuturor Sufletelor, Ajunul Crăciunului si Crăciunul.

Multe sărbători bulgare oficiale și populare păstrează vechile tradiții și obiceiuri, cum ar fi Ziua Sf. Lazar, Duminica Floriilor, colindatul, dansul focului și multe altele. În plus, sunt organizate multe festivaluri de folclor și adunări – de exemplu, Festivalul Internațional Mummers “Starchevata” (Razlog), Festivalul Internațional “Masquerade Games” -“Surva” (Pernik), Festivalul Internațional de Folclor ( Veliko Tarnovo), Festivalul National de Folclor “Rozhen”, Festivalul Internațional cimpoiul, în satul Gela și multe altele.

Te-ar putea interesa și: Cum decurg Sarbatorile Pascale la bulgari si 10 motive pentru a petrece Pastele in Bulgaria

Există mai mult de 200 de muzee în țară – Muzeul Iaurtului, în satul Izvor Studen (regiunea Tran), Muzeul Trandafirilor în Kazanlak, Muzeul Transporturilor din Ruse, Muzeul Traforajului in Tryavna, Muzeul Umorului în Gabrovo, Muzeul de Istorie Medicală din Varna, Muzeul de mozaicuri din Devnya, Muzeul Sării, în orașul Pomorie, Muzeul Politehnic din Sofia, Muzeul Național de Antropologie din Sofia, Muzeul Aviației în Plovdiv , Muzeul Vinului de la Plevna, Muzeul National de Istorie, Muzeul “Pământul și oamenii săi” și multe altele.

Poti citi și: Plovdiv, Bulgaria. Ce trebuie sa stii despre capitala culturala a vecinilor bulgari

Calendarul de evenimente culturale în Bulgaria este neîncăpător. Unele dintre acestea sunt Sofia Film Fest, festivalul “Dragostea este o nebunie” din Varna, festivalul “Summer Varna”, “Zilele muzicii în martie” din Ruse, la Sofia “Săptămânile Muzicii”, “Apolonia”, “Spirits of Burgas “, Kavarna Rock Fest, și multe altele.

valea trandafirilor

Concluzionând, pe lângă oportunitățile pe care le oferă Bulgaria pentru cei care vor să-și planifice o vacanță pe litoral sau o vacanța la munte, la ski, în cele mai bune condiții, această țară merită să fie descoperită și din punct de vedere cultural, iar indiferent de zona în care alegi să-ți petreci concediul, atâta vreme cât ești dornic să explorezi, nu uita să te interesezi și care sunt atracțiile culturale din împrejurimi, căci s-ar putea să te întorci acasă impresionat.

Nu uita să arunci o privire la noi pe site, pentru că ți-am pregătit peste 200 de variante de hoteluri din zona de litoral a Bulgariei, dar și numeroase oferte pentru vacanțele la ski, în stațiuni precum Bansko, Borovets și Pamporovo!

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?