15 mancaruri traditionale albaneze pe care sa nu le ratezi daca-ti faci vacanta in aceasta tara 15 May 2023 Albania Postat de Ana-Maria Lichwar Daca urmeaza sa pleci in Albania si te intrebi de pe acum cam ce ai putea manca acolo, iti putem spune din start ca urmeaza sa te bucuri de un adevarat spectacol culinar 🙂 In aceasta pagina vei gasi informatii despre: Qofte te ferguara, chiftelutele albaneze delicioase Shapkat, placinta cu malai si branza fetaTavë Kosi, considerat preparat nationalFergese, un preparat deosebit, cu origini ruraleByrek, placinta delicioasa din Balcani Pispili, un alt tip de placinta, cu malai si praz Speca te mbushura, ardeii umpluti in varianta albanezaPuiul de baltaFructele de mare si midiile, nelipsite din zona statiunilor de coasta Supa Tarator, o reteta intalnita si in Bulgaria, perfecta pentru diminetile in care trebuie sa te “dregi” Jani me Fasule, supa de fasole boabe din Albania Flija, o incantare culinara cu mai multe straturi de clatitePetulla, gogosile albanezeBallokume, desertul traditional din ElbasanShëndetli, desertul delicios cu nuci si miere Bucataria albaneza este deosebit de bogata si de colorata, include o multime de ingrediente produse local, legume, carnuri, peste si fructe de mare din abundenta, (pe care le vei intalni cu precadere in zona de coasta). Totodata, vei observa in meniurile restaurantelor si o serie de preparate care nu-ti sunt straine. Influentata fiind de alte gastronomii, precum cea otomana sau cea italiana, bucataria albaneza are o serie de astfel de amprente sau reinterpretari locale ale unor retete foarte vechi. Citeste mai multe despre acest subiect aici: Bucataria albaneza si obiceiuri culinare din Albania. Ce sa stii despre caracteristicile gastronomiei acestei tari Asaza-te confortabil si arunca un ochi peste preparatele albaneze de mai jos, pe care-ti recomandam sa le testezi daca vei ajunge in vacanta in aceasta destinatie. Qofte te ferguara, chiftelutele albaneze delicioase Desi exista multe versiuni ale acestui preparat, in linii generale, le vei intalni cam oriunde mergi in Albania. In compozitie se va pune carne tocata (cel mai frecvent de miel, insa si diferite alte amestecuri), ceapa, miez de paine, sare, piper), urmand ca ulterior sa fie “tavalite” prin faina si prajite in ulei. Se pot servi cu sos de iaurt, chiar si pe post de aperitiv. In unele locuri, la prepararea chiftelutelor albaneze sunt folosite si ingrediente precum menta sau branza feta. Shapkat, placinta cu malai si branza feta Acest preparat provine din orasul Gjirokastra si reprezinta un soi de placinta, umpluta in mod traditional cu spanac, branza feta si marar. Pentru pregatirea placintei Shapkat se folosesc ingrediente precum malai, ulei de masline, ceapa verde, lapte. Se coace pana cand suprafata devine aurie si se serveste calda. In unele cazuri, spanacul poate fi inlocuit cu prazul sau cu varza, alaturi de alte verdeturi locale. Tavë Kosi, considerat preparat national Acesta este perceput drept unul dintre felurile de mancare clasice albaneze si are, ca ingrediente de baza, carnea de miel, orezul si iaurtul. Carnea se coace la cuptor, urmand ca la jumatatea procesului sa fie adaugat orezul si spre final sa fie completata cu un sos facut din faina, iaurt, oua, sare si piper. Fergese, un preparat deosebit, cu origini rurale Un fel de mancare compus din ardei rosii copti, rosii, ceapa, branza feta si iaurt, pe care-l vei intalni in meniurile multora dintre restaurantele traditionale albaneze. Legumele sunt inabusite impreuna si ulterior amestecate cu un mix de iaurt cu feta, care-i ofera preparatului acea textura cremoasa. Rezultatul final te va face sa te lingi pe degete, asadar, acorda-i o sansa! Byrek, placinta delicioasa din Balcani Un preparat cu origini otomane, byrek-ul este perceput mai degraba drept un soi de street food in prezent. Vorbim despre acea placinta delicioasa, cel mai adesea preparata cu umplutura de spanac, dar si cu carne tocata, branza, cartofi, iaurt si in unele cazuri chiar dovleac sau praz. Pispili, un alt tip de placinta, cu malai si praz Pispili are o textura asemanatoare cu painea, fiind umpluta in general cu praz si branza feta. Pispili este un preparat comun in zonele rurale si poate fi servit atat ca fel principal, cat si pe post de garnitura sau gustare. In lista sa de ingrediente se regasesc: malai, faina, oua, iaurt, ulei de masline, branza feta, praz, sare, piper. Speca te mbushura, ardeii umpluti in varianta albaneza Ai ajuns in Albania si ti-e pofta de ardei umpluti? E bine de stiut ca te vei afla in locul potrivit, pentru ca acest preparat deloc strain noua se afla si in meniurile restaurantelor albaneze. Reteta include carne tocata, ceapa taiata cubulete, patrunjel, orez, ulei de masline, rosii tocate – practic, un stil de preparare similar cu cel de la noi. Puiul de balta Fiind considerate o delicatesa si deosebit de apreciate in multe tari cu o gastronomie bogata (precum Franta, Spania, Portugalia, dar si Thailanda, Vietnam sau Indonezia), picioarele de broasca (sau puiul de balta, asa cum ii spunem noi) se regaseste si in unele dintre meniurile restaurantelor din Albania. Le gasesti si in Tirana (in mod special in zona Farke) si in Girokrastra, dar si in alte destinatii, in cele mai multe dintre cazuri fiind preparate in stil pane. Fructele de mare si midiile, nelipsite din zona statiunilor de coasta Daca urmeaza sa-ti petreci vacanta pe Riviera Albaneza, in mod evident ar trebui sa te astepti ca meniurile restaurantelor sa fie bogate in preparate din peste si fructe de mare. Nu lipsesc crevetii, caracatita, calamarul, pestii (chefal, biban de mare, calcan, dorada, etc), dar nici midiile (in special in zona Butrint – Ksamil – Saranda). Supa Tarator, o reteta intalnita si in Bulgaria, perfecta pentru diminetile in care trebuie sa te “dregi” O supa rece, deosebit de racoritoare si energizanta, pe care e foarte posibil sa o stii si de la vecinii bulgari in cazul in care ai vizitat aceasta tara, tarator este preparata din iaurt, castraveti, marar, usturoi si sare. Acest fel este perfect in zilele toride de vara, dar si in momentele in care poate ai petrecut prea mult cu o seara inainte. Poate fi folosit la fel de bine si pe post de sos pentru fructele de mare sau pentru alte preparate precum conopida, chiftelute, etc. Jani me Fasule, supa de fasole boabe din Albania Reteta acestei supe de fasole alba boabe poate varia de la o regiune la alta a Albaniei, insa in linii generale, trebuie sa aiba o consistenta destul de bogata, fiind perceputa mai degraba ca un soi de comfort food – cu continut caloric ridicat, destul de satioasa. Flija, o incantare culinara cu mai multe straturi de clatite Un alt preparat deosebit de popular in bucataria albanezilor si in gastronomia albanezilor din Kosovo, flija contine ingrediente de baza, cat se poate de simple. Se mananca in mod special in jurul datei de 18 martie si este facut din numeroase straturi de clatite, cu umplutura de unt/iaurt/smantana. Petulla, gogosile albaneze Desi pot fi mancate alaturi de dulceata, ciocolata, miere sau alte ingrediente dulci, gogosile petulla se bazeaza mai putin pe gustul dulce si mai mult pe textura. Sunt preparate dintr-un aluat care are in compozitie faina, apa, drojdie si sare. Ballokume, desertul traditional din Elbasan Un produs de patiserie autentic albanez, ballokume se distinge printr-o textura foarte frageda si un gust aparte. Ingredientele folosite sunt untul topit, zaharul tos, apa sau laptele si malaiul fin. Te-ar putea interesa si: 10 deserturi din bucataria traditionala albaneza pe care sa le incerci daca ajungi in aceasta destinatie https://www.youtube.com/watch?v=6FnuNxrR-9Q Shëndetli, desertul delicios cu nuci si miere Un alt preparat dulce care merita incercat cata vreme te vei afla in Albania, shendetli este un soi de incrucisare intre un biscuite si o prajitura. Arata ca un biscuite in momentul in care este scos din cuptor, insa ulterior urmeaza sa fie insiropat si sa capete acea textura de prajitura. Aluatul este completat cu nuca, indulcit cu miere si ulterior inmuiat cu un sirop de zahar, asadar, asteapta-te la o gustare destul de dulce 🙂 In loc de concluzie Albania este deosebit de bogata din punct de vedere gastronomic, iar preparatelor de mai sus li se pot adauga oricand si alte feluri de mancare traditionale care au toate sansele sa te surprinda prin savoare, textura si culoare. Daca ai ajuns deja in Albania si simti ca lista din acest articol merita completata si cu alte propuneri tentante, asteptam cu interes sugestiile tale.