Atractii litoral Albania. Top 20 obiective instagramabile apropiate de malul marii

Esti tentat sa-ti faci vacanta pe litoralul albanez, esti pasionat de fotografie si vrei sa stii care sunt unele dintre cele mai frumoase locuri pe care le-ai putea surprinde aici?

Pornind din sud, din zona Parcului National Butrint si ajungand pana dupa zona marelui oras Durres, localizat in nord, vom puncta unele dintre cele mai importante si totodata instagramabile atractii ale litoralului albanez.

Tie nu-ti ramane decat sa decizi care dintre aceste zone te atrage mai tare si sa pui la cale un concediu aici 🙂 

1. Parcul National Butrint – o oaza de relaxare si o incantare pentru pasionatii de istorie 

Aceasta zona protejata de-o frumusete aparte se intinde pe o suprafata de circa 94.24 km2 si se afla la sud de Saranda si Ksamil, gazduind nu numai atractii naturale, ci si unul dintre cele mai importante situri arheologice de pe teritoriul Albaniei. 

Include si insulele Ksamil, canalul natural Vivari, lacul Butrint si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Aici vei putea vedea ruinele orasului antic Buthrotum, fondat, se pare, de catre Helenus, fiul regelui Priam si al reginei Hecuba a Troiei.

La noi pe blog te asteapta un articol mai cuprinzator despre aceasta atractie: Butrint National Park si aproape totul despre vizita in aceasta zona protejata a Albaniei

2. Plajele din zona Ksamil

Chiar daca in ultima perioada, plajele din jurul statiunii Ksamil au devenit cat se poate de populare, iar multe dintre aceste locuri sunt administrate de operatori locali (amenajate cu sezlonguri si umbrele, care se pot inchiria cu preturi relativ piperate), ele raman unele dintre cele mai frumoase si totodata instagramabile atractii din sudul litoralului albanez. 

Plaje cu aspect stancos, plaje cu nisip fin de culoare deschisa, o apa a marii in acele nuante de turcoaz ametitor – in zona Ksamil exista, fara doar si poate, peisaje care sunt rupte parca din Maldive si nicidecum dintr-un coltisor al Europei. 

Plaja centrala Ksamil, plaja Paradise, plaja Lori, plaja Puerto Rico, plaja Pema e Thate, dar si ceva mai indeptartatele plaje Monastery, Mirror, Pulëbardha (plaja Pescarusilor), plaja Edon-Bina sunt cateva dintre cele mai cunoscute astfel de locuri. 

Desigur, pot fi foarte aglomerate in plin sezon (cu accent pe foarte :)), insa daca alegi sa-ti faci vacanta aici la sfarsit de mai, sfarsit de septembrie sau chiar inceput de octombrie, ai sansa sa le surprinzi adevarata frumusete. 

Iti recomandam sa citesti aici mai multe detalii despre zona Ksamil: Concediu in Ksamil, micul paradis cu peisaje superbe din sudul Albaniei

3. Ruinele Manastirii celor 40 de Sfinti din Saranda 

Saranda se aglomereaza, la randu-i, destul de bine pe timp de vara, insa daca vrei sa te bucuri de un peisaj inedit si de o atmosfera ceva mai aerisita, poti face o plimbare pana la ruinele acestei manastiri, care se afla undeva la circa 3 kilometri departare de centru, intr-o zona mai inalta. 

Manastirea a fost ridicata in secolul al VI-lea d.Hr, gazduia 40 de camere, cate una pentru fiecare dintre cei 40 de Mucenici ai lui Sebaste. 

Totodata, numele orasului Saranda se trage chiar de aici, pentru ca “Agi Saranda” inseamna “40 de Sfinti”. 

Mai multe informatii despre acest loc gasesti aici: Top obiective si activitati turistice Saranda. Care sunt principalele atractii ale acestui oras de coasta din Albania

4. Statuia lui Nicolae Iorga din Saranda 

Desi poate nu te-ai fi asteptat, in Saranda gasesti si o statuie a istoricului roman Nicolae Iorga. 

Se afla pe bulevardul Hasan Tahsini, un loc numai bun de luat la pas la ceas de seara, iar la baza bustului are afisat urmatorul text: “Nicolae Iorga, istoric si politician roman, prin scrierile sale, a ajutat la intemeierea Statului Modern Albanez. Fondator si conducator al Institutului Roman din Albania de studii si cercetari arheologice din Saranda (1938 – 1940)”

Ar fi pacat sa ratezi o fotografie aici, nu-i asa? 

5. Castelul Lekuresi, un loc ideal in care sa surprinzi apusul 

Asezat strategic in varful unui deal, la sud-est de centrul orasului, Lekuresi a fost ridicat in 1537 de catre nimeni altul decat Sultanul Suleiman Magnificul. 

Locul este cat se poate de bogat in istorie si-ti va oferi totodata o priveliste impresionanta asupra orasului. 

Aici a fost deschis si un restaurant cu o terasa mare, unde se organizeaza diferite evenimente pe timp de vara (dansuri traditionale albaneze, muzica live, etc.). 

Citeste si: Lekuresi Castle, locul din care te bucuri de o priveliste superba catre orasul Saranda

6. Blue Eye, un fenomen aparte din apropierea orasului Saranda  

Blue Eye este un izvor, sub forma unei gauri de mare adancime, care s-a format in albia unui rau. Apartine de satul Muzinë si este sursa primara de apa pentru raul Bistricë, avand un debit de descarcare impresionant, de circa 18400 l/s. 

Adancimea acestui izvor este ceea ce impresioneaza cu adevarat, fiind estimata undeva la peste 50 metri, iar zona in care se afla este impanzita de vegetatie si numai buna pentru o plimbare prin natura. 

Blue Eye se afla la doar 20 kilometri distanta de Saranda, iar mai multe informatii despre acces gasesti aici: Blue Eye Albania, fenomenul natural spectaculos din sudul tarii

7. Manastirea Sfanta Maria dintre Saranda si Lukove

Marcata pe Harti cu denumirea de “Manastiri i Shën Marisë” si localizata la doar 1,5 kilometri de frumoasa plaja Kakoma, aceasta manastire te va surprinde prin structura sa ramasa aproape intacta si prin frescele pictate pe pereti. 

Desi locul nu este intretinut asa cum ar trebui (turistii care au fost prin zona spun ca sunt tufisuri, ciulini), manastirea este considerata o bijuterie ascunsa a litoralului albanez si, in plus, iti ofera o priveliste incantatoare catre mare si catre plaja Kakoma. 

Vei putea conduce pana la bariera, urmand ca de acolo sa pornesti pe jos, intr-o plimbare de circa 20 minute, pe poteci pietruite, pana la manastire. 

8. Plaja Kroreza, ascunsa imediat dupa golful Kakoma

O plaja mai putin vizitata, la care poti ajunge numai cu barca, te asteapta cam pe la jumatatea distantei dintre Saranda si Borsh. Pe Harti figureaza cu denumirea de “Plazhi i Krorëzës”, iar operatorii locali din Saranda organizeaza frecvent excursii care au si opriri aici. 

Plaja este marginita de stanci si cu un aspect destul de lat in zona sa centrala, lipsita de umbra naturala si cat se poate de frumoasa. 

Pe timp de vara, poate fi amenajata cu sezlonguri si umbrele. 

Mai multe amanunte despre vizita la aceasta plaja gasesti aici: Kroreza Beach, una dintre plajele ascunse ale Rivierei Albaneze

9. Plaja Borsh, cea mai lunga de pe Riviera Albaneza

Plaja acestui sat se intinde pe aproximativ 7 kilometri, iar in unele portiuni atinge in jur de 30 metri latime. 

Este genul de plaja la care ai toate sansele sa gasesti spatiu cat cuprinde, insa e bine sa iei cu tine si acea incaltaminte potrivita pentru apa, caci este formata din pietricele. 

E un loc potrivit pentru plimbarile relaxante la malul marii si, in plus, in apropiere te asteapta si alte atractii cum ar fi satul Qeparo sau ruinele Castelului Borsh.

Si despre aceasta plaja am pregatit la noi pe blog un articol cu mai multe amanunte: Borsh Beach Albania si ce trebuie sa stii daca vrei sa vii la plaja in aceasta zona

10. Castelul Borsh, un loc cu o valoare istorica inestimabila  

Reperat pe Harti cu denumirea de “The Castle of Borsh” si cunoscut si cu numele de Castelul Sopot, este una dintre atractiile a carei istorie incepe inca din Antichitate. 

Fortificatiile sale urmeaza amprentele unei acropole, care a cunoscut de-a lungul vremului in jur de 4 faza de reconstructie. 

In interiorul castelului te asteapta si Moscheea Hajji Bendo, ridicata in secolul al XVII-lea. 

Cei care au fost aici in vara lui 2023 descriu castelul ca fiind un reper istoric cat se poate de fascinant, cu dezavantajul de a fi lasat oarecum in paragina. Nefiind foarte promovat, va fi mai liber comparativ cu alte obiective istorice, inclusiv in miez de vara. 

Se recomanda sa vii aici cu 1-2 ore inaintea apusului, pentru a te bucura de peisajul sublim. 

11. Satul traditional Qeparo si farmecul sau aparte

Qeparo, una dintre asezarile localizate in apropierea satului Borsh, se imparte in doua zone: partea sa noua (de la plaja) si partea veche (satul de sus). Intre cele doua sunt in jur de 2,4 kilometri. 

In ultima perioada, locuitorii s-au concentrat mai mult pe partea de jos, respectiv partea turistica, insa Qeparo cel vechi merita o vizita atata vreme cat vrei sa-i surprinzi latura autentica. 

O parte dintre case se afla in paragina, insa altele au fost reconstruite sau consolidate, existand in prezent si cateva variante de cazare in partea de sus. 

Nu departe de satul vechi (la circa 200-300 metri est) se afla si ruinele vechii asezari Karos. 

Pe acest subiect, iti recomandam sa citesti si: Vizita in micul sat Qeparo de pe Riviera Albaneza. Ce trebuie sa stii daca ajungi aici

12. Castelul Porto Palermo, un obiectiv de referinta de pe litoralul albanez

Imediat dupa Qeparo, cum mergi in directia Himare, te asteapta Porto Palermo si al sau castel in forma triunghiulara, cladit in secolul al XIX-lea. 

Desi statiunea Porto Palermo in sine nu are prea multe variante de cazare sau o paleta larga de restaurante, castelul ramane principala atractie si poate fi vizitat zilnic, pe timp de vara, in intervalul orar 09.00 – 18.00. Accesul costa 300 lek/persoana (in jur de 3 euro). 

E posibil ca in intervalul iulie-august sa intampini ceva mai multa aglomeratie in zona. 

Si despre Porto Palermo avem pe blog un articol cu mai multe informatii: Despre golful Porto Palermo Albania. Vizita la castel si ce mai poti sa faci in apropiere

13. Himare si zona sa de oras vechi 

Si in cazul Himare vorbim despre doua zone: cea de coasta (Spilea) si cea de oras vechi, in jurul vechiului castel. 

Himare se mandreste, la randul sau, cu o istorie bogata si cu peisaje de exceptie, mai ales daca ne raportam la zona superioara, unde te asteapta ruinele unui castel bizantin in secolul al XII-lea, casele traditionale si stradutele sale inguste. 

Orasul vechi este traversat de drumul principal SH8 construit intre Saranda si Vlora. 

In zona de coasta te asteapta plaje precum Llamani, Himara Beach (alcatuita din mai multe segmente), dar si plaja Livadi. 

Citeste mai multe despre acest subiect aici: Despre Himare Albania, oraselul marginit de munti in care te poti bucura de peisaje superbe

14. Dhermi Old Town

Daca in zona de plaja a acestei asezari te asteapta o atmosfera mai vibranta, potrivita cu precadere turistilor tineri care vor sa se distreze, partea de oras vechi din Dhermi vine la pachet cu o serie de obiective fascinante.

Gasesti aici mai multe bisericute vechi (Manastirea Sfintei Fecioare Maria, Biserca Sf. Spiridon, Biserica Sf. Mihail) care pot fi vizitate, iar labirintul de stradute inguste si casele traditionale nu lipsesc. 

Exista si cateva unitati de cazare interesante, localizate chiar in Dhermi Old Town. 

Pe acest subiect, iti recomandam si: Dhermi Albania, micul sat litoral cu o viata de noapte activa si multe atractii in imprejurimi

15. Parcul National Llogara si Pasul Llogara 

Drumul dintre Dhermi si Vlora este unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care le-ai putea gasi pe litoralul albanez si asta pentru ca traverseaza Parcul National Llogara, o zona protejata cu o suprafata de peste 1500 hectare. 

Pasul Llogara este locul in care poti surprinde cele mai impresionante fotografii, iar intregul cadru natural, cu muntii inalti care vegheaza Riviera Albaneza de la o inaltime impresionanta, este de exceptie.

Desigur, intreaga zona ofera o paleta larga de oportunitati precum drumetii, esscalada si alte activitati in aer liber. 

16. Centrul vechi din Vlora 

Ceva mai putin aglomerat comparativ cu statiunile populare de coasta, orasul Vlora are, la randu-i, destul de multe de oferit in plan turistic. 

Vlora Old Town (adica partea de oras vechi) a fost recent renovat, are stradute pavate si o multime de casute colorate. 

Poate fi genul de loc cat se poate de potrivit pentru o plimbare si in plus vei avea la indemana mai multe restaurante, terase si cafenele unde sa te poti opri pentru a lua o pauza. 

Exista si o serie de monumente, muzee si alte obiective istorice pe care le poti vizita aici, printre care si Moscheea Muradie, Casa Eqerem Bey, Monumentul Independentei, ruinele zidurilor antice, Muzeul de Istorie si altele. 

HINT: In zona Kuzum Baba te poti bucura de cea mai frumoasa priveliste asupra orasului.

Citeste si: Vacanta in Vlora Albania. Ce sa stii daca ai in plan sa-ti petreci concediul in zona acestui mare oras de coasta

17. Parcul National al raului Vjosa 

Zona lagunei Narta, situata la nord de Vlora, se bucura de statutul de zona protejata si este cat se poate de renumita pentru peisajele frumoase si biodiversitatea sa. 

Satul Narta, plaja atribuita acestuia si practic, imprejurimile sale, sunt absolut fascinante pentru cei care vor sa observe pasari, sa se plimbe prin natura si sa se bucure de o altfel de experienta. 

Estuarul Vjosa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase locuri din nordul acestei zone protejate, in mod special daca ai in plan sa te bucuri de un apus cu adevarat spectaculos, chiar in mijlocul naturii. 

18. Parcul National Divjakë-Karavasta 

Portiunea dintre Vlora si Durres este binecuvantata si cu o alta arie protejata, cea a Lagunei Karavasta, de altfel, cea mai mare laguna din Albania, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 40 kilometri patrati. 

Laguna este despartita de mare printr-o fasie de nisip si gazduieste mai multe insulite de nisip, alaturi de o fauna si o flora spectaculoase. 

Zona Divjakë-Karavasta este casa pentru diferite specii de animale salbatice precum sacali aurii, vulpi, caprioare, dar si peste 220 specii de pasari si circa 30 specii de reptile. 

19. Atractiile istorice din Durres

Urcam spre Durres, aflat in nordul litoralului albanez, unde cei pasionati de istorie au ce sa descopere.  

Ruinele Pietei Bizantine, Turnul Venetian, Promenada Vollga, Piata Centrala a orasului se numara printre obiectivele pe care le ai de vizitat aici. 

Totusi, unele dintre cele mai instagramabile locuri din Durres pot fi Amfiteatrul (localizat in zona centrala, nu neaparat foarte bine intretinut, insa cu o istorie impresionanta) si Sfinxul (il gasesti pe Harti cu denumirea de “Sfinksi”, la malul marii, o zona de belvedere contemporana). 

Descopera mai multe despre orasul Durres aici: Aproape totul despre vacantele la mare in Durres, al doilea oras ca marime din Albania

20. Capul Rodon sau Capul Skanderbeg, una dintre cele mai frumoase atractii naturale din zona de nord a litoralului 

Localizat la o distanta acceptabila fata de orasele Durres si Tirana, Cape Rodon este un promontoriu care gazduieste ruinele castelului Rodoni (ridicat comandantul Skanderbeg in anul 1467), Biserica Sf. Anton, dar si un mediu natural de exceptie. 

In zona se afla si cateva trasee pentru drumetii, dar si plaja, oportunitati de pescuit si alte atractii. 

Aici gasesti mai multe amanunte utile despre vizita la Rodon Cape: Cape of Rodon, una dintre cele mai frumoase atractii naturale din apropiere de Durres Albania

In loc de concluzie

Litoralul albanez abunda in atractii de toate felurile, fie acestea naturale sau istorice, ceea ce inseamna ca daca faci parte din randul exploratorilor, iti va fi greu sa te plictisesti. 

Desigur, numarul obiectivelor care merita vizitate in aceasta zona este cu mult mai mare, iar pentru a le acoperi in majoritate ar fi nevoie sa-ti rezervi o vacanta de cateva luni 🙂 

In incheiere, iti dorim o vacanta cat mai frumoasa in Albania si energie suficienta cat sa vizitezi macar cateva dintre atractiile mai sus mentionate. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?