Vacanta in Vlora Albania. Ce sa stii daca ai in plan sa-ti petreci concediul in zona acestui mare oras de coasta

Vlora este una dintre destinatiile de vacanta destul de ofertante de pe litoralul albanez, atat prin prisma paletei largi de unitati de cazare, cat si prin prisma atractiilor pe care le are in imediata apropiere. 

La o distanta de circa 160 kilometri fata de capitala Tirana si pozitionata undeva pe la mijlocul distantei dintre orasele Durres si Saranda, Vlora poate fi luata in calcul si de catre acei turisti romani care au in plan sa-si faca vacanta in Albania cu masina. 

Discutam, in cele ce urmeaza, despre principalele caracteristici ale acestui oras si punctam, totodata, si unele dintre cele mai importante obiective pe care le-ai putea bifa in zona. 

Ce sa stii despre Vlora Albania 

Vlora este unul dintre cele mai mari orase de coasta ale Albaniei, cu al doilea port ca marime din tara, dupa Durres. Totodata, Vlora sau Vlore este si numele uneia dintre cele 12 regiuni ale tarii, care include si alte statiuni, sate si mici orase din aceasta zona a tarii. 

Localizat in sud-vestul Albaniei, Vlora este inconjurat de poalele Muntilor Cerauni. 

Este al treilea cel mai populat oras al tarii, cu peste 180.000 locuitori, iar istoria sa incepe inca din secolul al VI-lea i.Hr, ruinele fostului mare oras-port fortificat din aceasta zona fiind in prezent partial scufundate la nord-vest de orasul Vlora de astazi. 

A fost cucerit in trecut de catre romani, bizantini, normanzi, venetieni si otomani, iar la data de 28 noiembrie 1912, aici s-a semnat Declaratia de independenta a Albaniei. 

Vlore este, in prezent, un oras de coasta cat se poate de potrivit pentru activitatile in aer liber, fie ca ne referim la plimbarile pe jos sau la traseele cu bicicleta. Taxi-urile au preturi convenabile, iar turistii pot inchiria usor biciclete, scutere si masini. 

Exista cursa zilnica de feribot spre Brindisi Italia, iar in apropierea orasului se afla nu mai putin de trei parcuri nationale. 

Fiind localizat relativ aproape de granitele Italiei si ale Greciei, bucataria locala a cunoscut influente notabile in acest sens, mai ales ca vorbim despre o istorie incarcata a locului si a legaturii dintre aceste popoare. 

Motive pentru o vacanta in Vlora Albania

Fie ca ai in plan sa-i faci o scurta vizita de-o zi, fie ca intentionezi chiar sa te cazezi in zona acestui oras, iata care sunt cele mai pertinente motive pentru care ai alege sa-ti faci vacanta in Vlora: 

  • este unul dintre cele mai vechi orase din Albania si are o serie de obiective interesante de vizitat.
  • este un oras foarte bine dezvoltat, in care vei avea la indemana tot ce tine de servicii, oportunitati de shopping, transport public, nenumarate restaurante, activitati de toate felurile, muzee, biserici, diferite evenimente si festivaluri si nu in ultimul rand, multe plaje frumoase in imprejurimi.
  • in Vlora gasesti hoteluri pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele, incepand cu variante de 2-3 stele foarte prietenoase cu bugetul si pana la hotelurile de 4-5 stele, cu servicii foarte bune. 
  • poate fi un bun punct de plecare catre alte atractii din apropiere: insula Sazan, Parcul National al raului Vjosa , Parcul National Divjaka-Karavasta, Parcul National Llogara si Pasul Llogara. 
  • din Vlora poti ajunge destul de repede in Brindisi Italia, cu feribotul. Calatoria pe mare dureaza in jur de 6 ore, iar biletele pornesc de la 50 euro/persoana. Poti sa-ti extinzi perioada de vacanta si sa vizitezi si aceasta zona superba a Italiei. 

Unde este localizata Vlora Albania si cum ajungi aici

Orasul Vlora se afla la circa 160 kilometri departare de capitala Tirana. Asta inseamna ca un drum cu masina intre cele doua ar trebui parcurs, intr-o perioada neaglomerata, in aproximativ 2 ore si 15 minute. 

Din Bucuresti si pana in Vlora, distanta este de 1018 kilometri, cu iesire din tara pe la Giurgiu – Ruse, traversarea Bulgariei, a Macedoniei de Nord – Elbasan – Vlora. Desigur, in functie de ce ti-ai propus sa vezi pe drum, exista si alte trasee cu distanta relativ similara. 

Daca pleci pentru prima data cu masina in zona litoralului albanez, iti recomandam si articolul: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Cel mai apropiat aeroport de Vlora este cel din Tirana, insa in viitorul apropiat, Vlora va avea propriul aeroport (cu o data de finalizare a constructiilor estimata la sfarsitul lunii aprilie 2024). 

Ai la indemana si varianta transportului catre Vlora cu autobuzele locale, fie ca te indrepti aici dinspre Tirana sau dinspre alte statiuni si orase de coasta. In acest caz, costurile sunt modice. 

Spre exemplu, statia de autobuze care pleaca din Saranda catre Vlora este marcata pe Harti aici. Biletul costa in jur de 1000 lek/persoana (9,60 euro).

Distante catre Vlora din alte statiuni si orase de coasta ale Albaniei: 

  • distanta Ksamil – Vlora: 131 kilometri
  • distanta Saranda – Vlora: 117 kilometri
  • distanta Borsh – Vlora: 80 kilometri
  • distanta Himare – Vlora: 88 kilometri
  • distanta Dhermi – Vlora: 60 kilometri
  • distanta Golem – Vlora: 110 kilometri
  • distanta Durres – Vlora: 123 kilometri

Vremea Vlora Albania si cea mai buna perioada pentru o vacanta

In Vlora, clima este una tipic mediteraneana, cu veri calduroase, uscate si ierni blande. Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in aceasta zona in intervalul iulie-august, atunci cand media maximelor atinge 31 de grade la umbra. 

In iunie, iulie si august te bucuri de 13 ore de soare pe zi in Vlora, iar cele mai putine sanse de ploaie se inregistreaza aici in iulie. 

In miez de vara (iulie-august) apa marii atinge valori medii de aproximativ 25-26 grade. Totusi, aceasta perioada este si cea mai aglomerata in Vlora, iar daca nu esti foarte prietenos cu caldura si nici cu multimile de turisti, poti veni aici la sfarsit de primavara sau la sfarsit de septembrie – inceput de octombrie, cand ai mari sanse sa te bucuri in continuare de vreme placuta. 

In luna mai, media temperaturilor maxime se situeaza undeva la 24 de grade, in timp ce in iunie aceeasi medie ajunge undeva la 28 de grade. 

In ceea ce priveste luna septembrie, e bine sa stii ca in Vlora se inregistreaza o medie a maximelor de 28 de grade, iar in luna octombrie media scade pana pe la 23 de grade. 

Valori medii ale apei marii in zona Vlora, in extrasezon:

  • luna mai – 19 grade
  • luna iunie – 22 grade
  • luna septembrie – 24 grade
  • luna octombrie – 21 grade

Cum este plaja in Vlora si ce alte plaje sunt in apropiere

Orasul Vlora isi bucura vizitatorii cu propriile plaje (cele din dreptul orasului), insa daca ar fi sa ne raportam la regiunea Vlora, in relativa apropiere a orasului intalnim o serie de alte plaje, cu mult mai aspectuoase decat cele din oras. 

Cele doua plaje principale din oras au fost denumite Plaja Veche (sau “Plazhi i Vjeter”, mai apropiata de centru) si Plaja Noua (sau “Plazhi i Ri”, in sud). Ambele sunt formate din nisip si au o intindere generoasa, cu unele segmente mai late. 

Plaja Noua are atat portiuni amenajate cu sezlonguri si umbrele, cat si zone de ponton, o multime de cafenele, baruri, restaurante, locuri de joaca pentru copii si gelaterii in zona din spate. Totusi, e important de mentionat ca drumul principal SH8 trece exact prin spatele acestei fasii de nisip. 

Plaja Veche este generoasa, se intinde pana aproape de portul din Vlora (zona de plaja din apropierea portului este descrisa ca fiind mai neingrijita de catre cei care au vizitat-o la sfarsitul verii 2023). Si aici gasesti sezlonguri si umbrele de inchiriat (cu preturi intre 500-1000 lek/setul), restaurante, baruri si hoteluri in zona din spate. 

Mai multe informatii legate de plajele orasului Vlora gasesti la noi pe blog, in articolul: Despre Vlora Albania Beach. Cum arata plaja acestui oras si ce alte plaje gasesti in apropiere

Alte plaje apropiate de Vlora pe care le-ai putea avea in vedere:

  • Narta Beach (una dintre plajele lagunei Narta), descrisa ca fiind curata si bine amenajata, la circa 8 kilometri departare de centrul orasului, in nord 
  • Plajele Vega, Bora Bora, Vajana localizate in sud, la aproximativ 9 kilometri de centrul orasului, amenajate, destul de aglomerate in plin sezon. Si plaja Karaburun te asteapta la vreo 20 kilometri departare de Vlora. 
  • Plajele Dhermi, Gjipe, Jale, Livadi, in directia Saranda (asadar, tot in sud), la distante mai mari fata de Saranda (peste 50 kilometri departare).

Despre cazare in Vlora Albania 

Vlora este o destinatie de vacanta in general prietenoasa cu bugetul. Numarul unitatilor de cazare din acest oras si din imediata apropiere este de ordinul sutelor, asadar, nu se pune problema sa nu ai de unde alege. 

Cele mai multe dintre hotelurile din Vlora sunt cotate cu 3 stele, insa exista si cateva zeci de variante cotate cu 4 stele si chiar hoteluri de 5 stele, cu servicii foarte pretentioase. 

Multe dintre acestea sunt localizate chiar la malul marii, ceea ce reprezinta un avantaj pentru cei care vor sa se cazeze in imediata apropiere a plajei. Regimul de cazare dominant este cel self service, iar cateva zeci de hoteluri ofera si micul dejun inclus. Optiunile de cazare cu demipensiune sunt putine, insa exista, iar regimul de cazare all inclusive este in general absent in Vlora. 

Desigur, acest lucru este compensat intr-o mare masura de multitudinea de restaurante deschise in zona, atat cu mancare traditionala, cat si cu preparate internationale, peste si fructe de mare.

Exista si apartamente de inchiriat, dar si hoteluri cochete, de tip boutique. 

Ce poti sa faci in Vlora Albania

Vlora este genul de destinatie de vacanta care nu te va lasa sa te plictisesti atata vreme cat ti-ai propus sa vizitezi, fie si pe timp de seara, dupa relaxarea si distractia de la malul marii. 

Centrul Vechi al orasului este una dintre cele mai importante atractii. A fost renovat recent si include o serie de obiective istorice interesante, stradute inguste, case frumos colorate si o multitudine de restaurante. 

Te asteapta in zona si Moscheea Muradie (din secolul al XVI-lea), Casa Eqerem Bey, Piata Orasului (Flag’s Square), Monumentul Independentei, ruinele zidurilor vechiului oras, Muzeul de Istorie, iar daca vrei sa te bucuri de una dintre cele mai frumoase privelisti catre orasi, mergi la Kuzum Baba

Restaurantele din Vlora sunt o alta atractie a locului. Printre cele mai apreciate se numara Restorant Tradicional VANI, Lungomare,  Restorant Joni Vlore, Novus Traditional-Food-Restaurant, Tre Forchette Restaurant, Taverna Te LILO, Restorant 4 Stinet, Taverna Xhakaj, Pizeri Amantia si altele. 

Dupa cum spuneam si mai sus, bucataria in zona este influentata de gastronomia italiana si de cea greceasca, prin urmare, in meniuri vei putea observa la tot pasul diferite preparate similare sau care-ti suna cunoscut.  

Plimbarea pe promenada poate fi genul de activitate de care sa te bucuri dupa cina sau la apus, mai ales ca vei avea oportunitatea sa te opresti oricand la unul dintre barurile deschise chiar la malul marii. 

Aici gasesti si cateva informatii utile despre siguranta ta in perioada vacantei pe litoralul albanez: Despre siguranta, criminalitate si numere de urgenta in Albania

Alte obiective in apropierea orasului Vlora Albania

In cazul in care ti-ai propus sa te cazezi in Vlora si sa pornesti de aici catre obiectivele din imprejurimi, trebuie sa stii din start ca acestea nu sunt deloc putine si sunt printre cele mai frumoase de pe litoralul albanez, mai ales daca ne raportam la atractiile naturale (parcuri nationale, plaje, etc.).

Insula Sazan poate fi vizitata prin intermediul unei excursii cu barca, plecand din portul Vlora. Insula are 6 kilometri patrati si o istorie cel putin interesanta si este parte a Parcul Maritim Karaburun-Sazan.

Poti lasa masina parcata in zona portului, iar pretul unei excursii de acest gen porneste de la 2500 – 3000 lek/persoana, pentru experientele cu durata de circa 6-8 ore. 

Insula Zvernec este localizata la circa 20 minute de mers cu masina din Vlora si este o alta atractie unica din aceasta zona. Insula gazduieste o manastire bizantina din secolul al XIII-lea. 

Ruinele Castelului Kanine sunt localizate la 4,7 kilometri de centrul orasului Vlora.

Castelul a fost ridicat la o inaltime de circa 380 de metri deasupra nivelului marii, pe locul unei asezari antice, iar in secolul al XIV-lea ar fi avut rol de centru al Principatului Valona. 

Parcul National Llogara si Pasul Llogara se afla pe drumul dintre Vlora si Dhermi, intinzandu-se pe o suprafata de circa 1.700 ha. Aici poti admira unele dintre cele mai spectaculoase peisaje catre mare.  

Parcul National al raului Vjosa si Parcul National Divjaka-Karavasta sunt localizate tot in apropiere de Vlora si sunt ideale pentru cei care vor sa-si axeze vacanta pe vizitarea atractiilor naturale. 

In loc de concluzie

Vlora este un oras complex, foarte bine dezvoltat al Albaniei, si care-ti va oferi oportunitatea de a petrece o vacanta activa, fiind binecuvantat cu foarte multe obiective si atractii in imediata apropiere. 

Daca ai ajuns deja in Vlora, asteptam cu interes feedback-ul tau si alte sugestii despre tot ceea ce are de oferit vizitatorilor sai. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?