Ghid statiuni Albania. Unde poti sa-ti faci vacanta pe litoralul albanez si ce loc ti se potriveste mai bine

Statiunile de pe litoralul albanez se afla pe lista turistilor romani care intentioneaza sa-si petreaca vacanta la mare intr-un loc relativ apropiat fata de casa, cu atat mai mult cu cat isi bucura vizitatorii cu o serie de atractii exceptionale, fie acestea istorice sau naturale.

Mici golfulete ascunse, plaje stancoase numai bune pentru snorkeling, plaje cu nisip, potrivite familiilor cu copii, castele, ruine ale unor cetati cu o istorie fascinanta, hoteluri pentru toate buzunarele si hoteluri cu servicii pretentioase, restaurante al caror meniu abunda in peste si fructe de mare – toate aceste elemente ideale pentru o vacanta de neuitat la malul marii se regasesc in statiunile de pe litoralul albanez sau in imediata vecinatate a acestora. 

In cele ce urmeaza vom aborda subiectul celor mai cunoscute statiuni din Albania, pornind din sudul litoralului si oprindu-ne in nordul liniei de coasta cu care a fost binecuvantata aceasta tara. 

Chestiuni generale pe care sa le ai in vedere despre statiunile din Albania 

Daca pui la cale o vacanta in Albania, iar planurile tale includ sa ajungi in zona litoralului, e bine sa stii ca in aceasta destinatie de vacanta se poate ajunge relativ rezonabil si cu masina. 

Multi dintre turistii romani care vor sa-si faca vacantele intr-una dintre statiunile albaneze prefera sa se deplaseze pana aici cu masina personala, pentru ca distanta medie pe care o ai de parcurs, daca pleci din Bucuresti catre litoralul din Albania, este de cira 1000 kilometri (aproximativ 14 ore, fara sa luam in calcul timpul de asteptare in punctele de trecere frontiera si eventualele opriri de pe traseu). 

Mai multe informatii despre drumul cu masina pana in Albania gasesti la noi pe blog, in articolul: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Totodata, daca alegi sa-ti petreci vacanta intr-una dintre statiunile din Albania, trebuie sa te pui la curent si cu conditiile de calatorie in aceasta tara. 

Pe teritoriul Albaniei poti intra cu cartea de identitate (buletinul) sau cu pasaportul, acte ce trebuie sa aiba o valabilitate de minimum 3 luni dupa data intrarii in aceasta tara. Trebuie sa ai si o asigurare medicala, iar daca vii cu masina, trebuie sa ai la tine si permisul de conducere valabil, talonul auto si cartea verde de asigurare internationala auto. 

Mai multe informatii despre conditiile de calatorie din aceasta tara, dar si despre siguranta ta pe timpul vacantei in Albania gasesti in articolul: Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Albania. Ce sa ai in vedere

Situatia parcarilor din statiunile albaneze poate fi destul de complicata in miez de vara, lucru de care e bine sa tii cont daca alegi sa-ti petreci vacanta aici in intervalul iulie-august. 

Pentru ca in ultimii ani s-a construit destul de haotic, iar in plin sezon, statiunile populare (Ksamil, Saranda, Vlora, Durres) sunt vizitate de cel mai mare flux de turisti, locurile de parcare pot deveni insuficiente. 

Cateva solutii in acest sens pot fi sa te deplasezi cu bicicleta inchiriata, cu microbuzele locale care circula regulat intre statiuni sau sa vizitezi atractiile prin intermediul excursiilor optionale organizate de operatorii locali. 

Unele statiuni din sud (cu accent din nou pe zona Ksamil) au plaje private organizate cu sezlonguri si umbrele, al caror pret de inchiriere devine, de la an la an, din ce in ce mai piperat. 

Care este cea mai frumoasa statiune din Albania 

Cea mai frumoasa statiune din Albania va fi, intai de toate, statiunea care se va potrivi cel mai bine profilului tau de vacanta. Daca vrei sa explorezi zilnic plaje noi, parcuri nationale, golfuri retrase cu peisaje superbe, e posibil ca zona Ksamil sa ti se para perfecta sau sa vrei sa te cazezi undeva in preajma orasului Vlora. 

Pe de alta parte, daca vrei sa te bucuri mai mult de relaxare, de o plaja intinsa si bine organizata la care sa mergi zilnic, sunt sanse destul de mari sa rezonezi cu statiunea Borsh sau cu ceva mai indepartatul oras Durres, eventual chiar cu statiunea sa invecinata Golem. 

Borsh Albania

Asadar, putem spune ca fiecare statiune din Albania are cate ceva de oferit pentru fiecare turist in parte, insa si in acest caz, la fel ca si in alte destinatii, exista statiuni potrivite pentru familiile cu copii sau pentru relaxare, dar si statiuni potrivite pentru tineri, pentru aventura, pentru explorarea unor locuri noi zi de zi. 

Totusi, ne permitem sa ne lasam purtati de un gram de subiectivitate atunci cand vine vorba despre statutul de cea mai frumoasa statiune din Albania. 

Din punct de vedere al peisajelor si al aspectului plajelor, tindem sa credem ca statiunile din sudul litoralului albanez (Ksamil, Saranda, Borsh, Himare, Porto Palermo, Dhermi si chiar si zona Vlora) au mai multe de oferit. In plus, au avantajul de a fi putin mai apropiate de casa, daca vii cu masina. 

Sigur ca unele dintre aceste locuri vor fi si destul de aglomerate in plin sezon, iar perioade mai bune pentru o vacanta pe litoralul albanez si in mod special in zona statiunilor de sud pot fi sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. 

In aceste cazuri, nu vei intalni o aglomeratie atat de mare in zonele cu atractii si, in plus, te vei putea bucura de preturi mai bune la cazare. 

Ksamil Albania

Scurt parcurs al celor mai cunoscute statiuni Albania 

Ajungem si la cel mai interesant capitol al acestui articol, cel in care parcurgem linia de coasta a litoralului albanez, pornind din sud, din zona Ksamil si pana in nord, oprindu-ne imediat dupa cel de-al doilea oras ca marime al tarii, Durres. 

Ksamil este cea mai sudica statiune a litoralului albanez, fiind marginit de Parcul National Butrint pana in granita cu Grecia. Aici se afla unele dintre cele mai frumoase plaje ale Albaniei si respectiv acele peisaje rupte parca din insulele Maldive, nicidecum dintr-un coltisor al Europei. 

Ksamil are multe unitati de cazare, foarte multe plaje bine organizate, si-ti ofera posibilitatea de a vizita rapid atractii naturale dar si istorice precul cele din Parcul National Butrint (unde se afla unul dintre cele mai importante situri arheologice din aceasta tara). 

Poate deveni foarte aglomerat in plin sezon, insa are avantajul de a fi localizat aproape de Saranda (14 kilometri distanta) unde gasesti si mai multe unitati de cazare, alaturi de alte oportunitati precum excursia cu ferry pana in insula Corfu

Mai multe informatii despre Ksamil gasesti aici: Concediu in Ksamil, micul paradis cu peisaje superbe din sudul Albaniei

Saranda este un oras de coasta bine dezvoltat, considerat un fel de capitala neoficiala a Rivierei Albaneze, la randul sau cu foarte multe de oferit: atractiile din oras (Castelul Lekuresi, ruinele Manastirii celor 40 de sfinti, Sinagoga din secolul al 5-lea, diferite muzee) dar si optiunea de a te deplasa rapid catre insula Corfu sau catre alte atractii ale Albaniei precum Gjirokastra, izvorul Blue Eye si altele. 

Plajele atribuite orasului Saranda sunt 3 la numar, respectiv cea localizata in zona centrala, cea din cartierul Kodrra si cea amenajata de-a lungul Rruga Butrinti. Nu sunt atat de aspectuoase precum cele din zona Ksamil. 

Citeste si: Despre Saranda Albania. Ce sa ai in vedere daca vrei sa-ti faci vacanta in acest oras aflat in vecinatatea insulei Corfu

Borsh este statiunea cu cea mai lunga plaja de la Marea Ionica (7 kilometri). Este mai putin dezvoltat in privinta unitatilor de cazare, iar cazarile sunt au preturi mai scazute comparativ cu zona Ksamil. 

Plaja are atat portiune libere, neamenajate, cat si segmente organizate cu sezlonguri si umbrele. In linii generale, Borsh este pentru tine daca vrei sa te relaxezi si sa fii sigur ca gasesti suficient loc la plaja. 

Nu uita sa citesti si: Despre Borsh Albania, satul cu cea mai lunga plaja de la Marea Ionica

Himare este un alt orasel de coasta cat se poate de pregatit din punct de vedere turistic. Il gasesti la nord de Borsh si este alcatuit din zona sa de coasta + orasul vechi, ridicat intr-o zona de deal, asadar mai inalta. Plaja din Himare este impartita in 4 segmente (Spile, Marachi, Prinos si Potam), iar la mici distante se mai gasesc si plajele Livadhi, Gjipe si Jale

In apropierea Himare se afla si o serie de bisericute si manastiri construite in stil bizantin, dar si satele Vuno, Qeparo sau Ilias, pe care merita sa le explorezi daca timpul iti permite. 

Pe acest subiect, iti recomandam si articolul: Despre Himare Albania, oraselul marginit de munti in care te poti bucura de peisaje superbe

Porto Palermo este o statiune restransa, insa faimoasa pentru castelul cu acelasi nume. Nu sunt cine stie ce variante de cazare si nici prea multe restaurante, insa pentru pasionatii de istorie, locul poate fi considerat un must-see. Imediat dupa golful castelului din Porto Palermo te asteapta plaja Llamani, o plaja bine organizata si apreciata de catre cei care aleg sa-si faca vacantele in zona. 

Desigur, si in acest caz avem un articol mai cuprinzator care te asteapta la noi pe blog: Despre golful Porto Palermo Albania. Vizita la castel si ce mai poti sa faci in apropiere

Dhermi este urmatoare statiune cum te indrepti din Himare catre Vlora. Se aseamana ca si configuratie, in sensul ca si aici vei intalni partea noua de statiune din dreptul plajei, alaturi de partea veche de oras, localizata mai sus. 

Zona de plaja din Dhermi este destul de ofertanta si pentru cei care-si doresc o viata de noapte mai activa in timpul vacantei (sunt multe cluburi, baruri, restaurante). In plus,  Dhermi Old Town te asteapta cu o serie de atractii istorice (Manastirea Sfanta Fecioara Maria, Biserica Sfantul Mihail, Biserica Sfantul Spiridon si cupola sa albastra inconfundabila), asadar, poate fi genul de statiune de vacanta care-ti va oferi posibilitatea sa te bucuri de o gama ampla de activitati. 

Citeste si: Dhermi Albania, micul sat litoral cu o viata de noapte activa si multe atractii in imprejurimi

Palase se afla la doar 4,6 kilometri departare de Dhermi si este o statiune in curs de dezvoltare. In zona de plaja a fost construit un complex turistic urias, cu vile si apartamente, iar la deal se afla zona satului vechi, cu diferite alte variante de cazare. Totodata, poate fi un bun loc in care sa te cazezi daca ai in plan sa explorezi Parcul National Llogara. 

Te invitam sa descoperi mai multe amanunte despre Palase si despre plaja sa aici: Despre Palase Albania, micul sat pitoresc din apropierea Parcului National Llogara

Trecem rapid prin Parcul National Llogara pentru a admira Pasul Llogara si privelistea absolut spectaculoasa pe care o ofera spre mare (cei pasionati pot face si diferite trasee de hiking in aceasta zona), traversam orasele de coasta Orikum si Radhime si ajungem in Vlora. 

Vlora are al doilea cel mai mare port din Albania si un centru vechi foarte frumos, recent renovat, care merita sa faca obiectul unei vizite.

In Vlora exista doua plaje principale care deservesc orasul: Plaja Veche (cea mai apropiata de centrul vechi si de atractiile sale) si Plaja Noua (localizata in sudul orasului, chiar langa drumul principal SH8). Ambele iti ofera o buna organizare si restaurante, terase in imediata apropiere, insa in vecinatatea orasului exista si alte plaje incantatoare numai bune pentru relaxare. 

Mai multe amanunte despre orasul Vlora sunt disponibile aici: Vacanta in Vlora Albania. Ce sa stii daca ai in plan sa-ti petreci concediul in zona acestui mare oras de coasta

Indreptandu-ne catre nordul litoralului albanez, urmeaza Parcul National al raului Vjosa si Parcul National Divjaka  – Karavasta, doua zone fermecatoare din punct de vedere al atractiilor naturale, care marginesc regiunea Fier, in drumul nostru spre orasul Durres, nu inainte sa ne oprim putin in Golem. 

Golem a ajuns sa fie in prezent perceput drept o prelungire a orasului Durres, care s-a dezvoltat foarte mult in plan turistic. In trecut, Golem era un simplu sat, insa la ora actuala este o statiune care abunda in unitati de cazare, pentru toate preferintele si toate buzunarele. 

Are o plaja lunga si nisipoasa si poate fi o alegere buna pentru familiile cu copii, fiind in general considerat o zona de vacanta mai linistita comparativ cu invecinatul Durres. 

Citeste si: Concediu in Golem Albania. Ce sa ai in vedere daca planuiesti sa ajungi in aceasta statiune

Durres este al doilea oras ca marime din Albania si orasul cu cel mai mare port din tara. Are o istorie indelungata si o serie de obiective istorice exceptionale (Amfiteatrul din Durres, Turnul venetian, Moscheea Xhamia Durrës, ruinele Pietei Bizantine, carora li se adauga cele mai recente precum Sfinxul din Durres, Promenada Volga, Muzeul de Arheologie si altele). 

In Durres, optiunile in materie de cazare sunt extrem de numeroase, iar turistii se pot bucura de una dintre cele mai lungi plaje, de altfel formata din nisip. 

La nord de Durres te asteapta si Capul Rodon, un promontoriu cu alte atractii istorice si peisaje spectaculoase. 

Pe acest subiect, iti recomandam si: Aproape totul despre vacantele la mare in Durres, al doilea oras ca marime din Albania

In loc de concluzie

Statiunile de pe litoralul albanez sunt multe la numar, diferite la nivel de atractii si tipuri de experiente pe care le au de oferit, cu preturi la cazare acceptabile si plaje frumoase, caracterizate in general de acele peisaje superbe si de o apa a marii in nuante de turcoaz. 

Daca ai fost recent in Albania si ai o statiune preferata, asteptam cu interes feedback-ul tau si alte eventuale sugestii 🙂 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?