Bucataria albaneza si obiceiuri culinare din Albania. Ce sa stii despre caracteristicile gastronomiei acestei tari

Gastronomia albaneza este deosebit de bogata in tot ce inseamna traditii culinare vechi, carora li s-au alaturat de-a lungul secolelor influente culinare ale altor popoare. 

Conditiile climatice favorabile de care se bucura Albania creeaza oportunitati pentru cultivarea a numeroase produse agricole, iar productia locala de fructe si de legume este considerabila, aceste alimente fiind constant prezente in bucatele albaneze, care se axeaza foarte mult pe ingrediente proaspete, pe savoare si pe culoare. 

In cele ce urmeaza gasesti detalii despre principalele caracteristici ale bucatariei albaneze, astfel incat, odata ajuns la fata locului, sa stii ca te poti bucura de un adevarat rasfat culinar, de ospitalitate, de preparate care au toate sansele sa nu-ti fie straine, dar si de feluri de mancare cu adevarat aparte si deosebit de gustoase. 

Caracteristicile bucatariei albaneze si influente din alte gastronomii 

Bucataria din Albania a fost, de-a lungul timpului, influentata intr-un stil unic de bucataria turceasca, de cea siriana, de cea greceasca si chiar de cea italiana, motiv pentru care vei observa ca in meniurile restaurantelor si, in mod evident, in casele localnicilor, se regasesc o serie de preparate similare sau gatite in stiluri care-ti pot parea cunoscute. 

Anumite retete cu mixuri de legume, mancaruri cu sos la cuptor, musaca, muraturi, chiftelute sunt adaptate in Albania din bucataria orientala. 

La unele restaurante, mai ales la cele din zona statiunilor de coasta, se observa in meniu chiar si preparate grecesti (tzatziki si altele), grecii fiind cea mai numeroasa minoritate etnica din Albania (majoritatea acestora locuind in sudul tarii). 

Printre legumele cele mai des folosite in bucataria albaneza se numara rosiile, vinetele, ardeii, cartofii, ceapa, usturoiul, fasolea, castravetii, chiar si bamele. Una dintre particularitatile de baza ale acestei gastronomii este faptul ca preparatele cu legume pastreaza, intr-o mare masura, caracteristicile naturale ale acestor alimente, in mod special cele legate de culoare si de savoare (gust-miros). 

Livezile de maslini sunt foarte prezente in Albania, in mod special in regiunile de coasta Vlora, Himara, Borsh, dar si in imprejurimile Tiranei, ceea ce inseamna ca si productia de ulei de masline este una ridicata.

Uleiul de masline este una dintre cele mai timpurii grasimi utilizate in gastronomia albaneza si este prezent intr-o multime de preparate, fie acestea aperitive, feluri principale, salate si chiar supe. 

Mirodeniile au un rol extrem de important in tot ce inseamna gustul si calitatea preparatelor albaneze. Nu lipsesc condimentele picante si ierburile precum patrunjelul, rozmarinul, menta, busuiocul sau frunzele de dafin. Se remarca si folosirea sucului de lamaie, dar si a dressingurilor cu iaurt sau cu otet. 

Felurile principale traditionale au de multe ori in compozitie usturoi sau ardei iute. 

Lactatele sunt, de asemenea, nelipsite din tot ce inseamna bucataria albaneza. Laptele, cascavalul si in mod special iaurtul sunt folosite din abundenta.

Spre exemplu, iaurtul este consumat si pe post de supliment pentru numeroase alte alimente, pe post de garnitura, sos, chiar si pe post de supa (tarator), dar si pentru aluat si prajituri.

Te-ar putea interesa si: 10 deserturi din bucataria traditionala albaneza pe care sa le incerci daca ajungi in aceasta destinatie

Obiceiuri culinare si cea mai importanta masa a zilei la albanezi 

Albanezii au, la fel ca si noi, obiceiul de a servi cele 3 mese principale ale zilei, insa un aspect al importantei acestora se diferentiaza usor fata de alte culturi. 

Masa de pranz este cea mai importanta si cea mai incarcata masa a zilei. Mai jos ti-am pregatit un scurt ghid despre felul in care arata cele 3 mese principale in Albania: 

Micul dejun va incepe, cel mai probabil, cu o cafea. Ulterior, multi dintre albanezi pot alege sa manance un produs de patiserie precum clasicul byrek (aluat umplut cu branza si spanac/carne tocata sau altele). 

Dhalle mai poate fi o alta bautura potrivita pentru a fi servita la micul dejun. 

Painea este nelipsita de pe mese in aceasta parte a zilei si poate fi servita alaturi de gemuri, dulceturi, unt sau iaurt. 

In general, localnicii nu obisnuiesc sa manance foarte mult la micul dejun. 

Masa de pranz este cea mai importanta masa a zilei. Cantitatile de mancare sunt mai mari, iar felurile cu carne (chiftelute, mancaruri traditionale precum Tave Kosi, tocanite, kebab) sunt nelipsite de pe mese. 

Salatele sunt foarte populare la masa de pranz in Albania. Se folosesc castraveti, rosii, ceapa si branza din belsug, iar dressingul este preparat din ulei de masline, zeama de lamaie sau otet, sare si piper. 

Ospitalitatea este una dintre calitatile albanezilor, iar daca primesti o invitatie la masa, este considerat de bun augur sa o accepti. 

Masa de seara este, in general, mai putin bogata comparativ cu pranzul. Albanezii consuma si in acest caz paine, poate un sandwich sau un singur fel principal.

Acesta poate fi inlocuit chiar si cu o supa (precum supe me mish, cu macaroane si carne), alaturi de salate, muraturi, branzeturi (meze). Dupa cina se poate servi un paharel de raki.

Ce se mananca in Albania in functie de regiune 

Gastronomia albaneza poate fi segmentata pe trei zone: regiunea de nord a tarii, cea de centru si cea de sud. 

Despre bucataria albaneza din regiunea de nord a tarii

In aceasta zona a Albaniei se cultiva cel mai mult porumb, motiv pentru care malaiul fin este folosit adesea pentru prepararea painii, dar si pentru prepararea unor mancaruri traditionale sarate sau dulci. 

Fiind o zona mai rece, familiile obisnuiesc sa stocheze diferite alimente pentru iarna (compoturi, dulceturi, muraturi, pastrama si alte carnuri uscate). Cartofii, fasolea, varza, usturoiul si ceapa se numara printre legumele cele mai des utilizate in prepararea felurilor de mancare de aici. 

Printre preparatele traditionale ale zonei de nord din Albania se numara jufkat (taietei de casa cu pui), carnatii Gjakova (suxhuk i Gjakovës), ciulama de pui (çervish), haxhimakulle, cateva retete cu crap, vinete umplute cu branza si altele. 

Despre bucataria albaneza din centrul tarii

In aceasta zona se cresc multe animale, inclusiv pasari (gaini, curcani, rate, gaste), iar clima permite si cultivarea a numeroase soiuri de pomi si arbusti fructiferi (printre care si merisoare), dar si a majoritatii legumelor regasite in bucataria albaneza. 

Printre preparatele specifice acestei regiuni se numara budinca Elbasani, branza si cascavalul pane, diferite soiuri de placinte, curcan gatit alaturi de paine, orez cu lapte, yshmer, ballokume (un desert sub forma de biscute). 

Te-ar putea interesa si: 15 mancaruri traditionale albaneze pe care sa nu le ratezi daca-ti faci vacanta in aceasta tara

Tot in aceasta zona se obisnuieste ca in bucatarie sa se foloseasca si unele maruntaie ale bovinelor si ovinelor – inima de vita, ficatei prajiti, servite alaturi de un paharel de raki. 

In Albania centrala se mai fac si gemuri foarte bune, dulceturi (in special cea de smochine, care are in spate o adevarata traditie), compoturi, sucuri de fructe, vin si raki. 

Despre bucataria albaneza din sudul tarii

Aceasta regiune este recunoscuta pentru cresterea oilor si a caprelor, tocmai pentru ca este bogata in pasuni intinse. Prin urmare, si productia de lactate este una abundenta in sudul Albaniei. Zonele Delvina si Girokastra sunt recunoscute pentru diferitele tipuri de branza de inalta calitate produse aici, dar si pentru iaurtul de oaie, bogat in grasimi si cu o consistenta foarte compacta. 

In sud sunt cultivate si diferite soiuri de citrice, alaturi de maslini, dar si vita de vie.

Restaurantele de pe Riviera Albaneza au meniurile foarte bogate in peste si fructe de mare (cu accent deosebit pe creveti, calamari si midii), dar si in preparate de origine greceasca.  

Bauturi intalnite in gastronomia albaneza

Albania se mandreste cu traditie si in ceea ce priveste productia de bauturi alcoolice, iar cea mai cunoscuta dintre acestea este raki, o bautura populara in mai multe tari balcanice si similara cu rachiul de la noi. In zonele Skrapar si Permet este produsa una dintre cele mai apreciate variante de raki din Albania. 

Spre exemplu, regiunea Pogradec este doar una dintre zonele din Albania in care localnicii produc in propriile gospodarii vin si raki, dupa retete mostenite din generatie in generatie. 

Zonele Erseke si Leskovik se disting prin productia de raki din dude. 

Si vinul albanez are o istorie indelungata, care dateaza inca din antichitate. Se presupune ca vinul produs in zone precum Lin (Pogradec) sau Zgerdhesh (Kruja) ar fi fost exportat chiar si la Roma, in butoaie mari de lemn. 

In prezent, viticultura albaneza se bucura de o extindere a soiurilor de struguri cultivate, fapt ce a dus la o productie mai vasta de vinuri rosii si albe.

Intre vinurile albe produse in Albania se numara Shesh i Bardhë din zona Tirana si Riesling-ul din zona Durres, iar in ceea ce priveste vinul rosu, ne indreptam atentia catre Cabernet si Merlot (din zonele Permet, Vlore, Berat, etc.), Pino Nero, Mavrud si altele. 

Coniacul Skënderbeu este un coniac albanez produs pentru prima data in 1967, premiat in diferite competitii internationale.  

Alte bauturi consumate in Albania mai sunt si dhalle (ayran), dar si cafea sau boza (braga), o bautura cu gust dulce acrisor si cu un continut foarte scazut de alcool. 

In loc de concluzie

Bucataria albaneza este caracterizata in mod special de folosirea multor ingrediente locale, legume si fructe din belsug, in retete autentice sau influentate de alte gastronomii, cu gusturi si arome desavarsite. 

O vacanta in Albania poate implica si o experienta culinara fascinanta, iar daca alegi sa te orientezi catre Riviera Albaneza, nu uita sa te bucuri asa cum se cuvine si de preparatele cu peste si fructe de mare, absolut nelipsite din meniurile restaurantelor 🙂 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?