10 deserturi din bucataria traditionala albaneza pe care sa le incerci daca ajungi in aceasta destinatie

Gastronomia albaneza se axeaza foarte mult pe ingrediente proaspete, de provenienta locala, care sunt preparate in cele mai interesante moduri si combinatii. In ceea ce priveste deserturile, fie acestea prajituri, produse de patiserie dulci, biscuiti, torturi, clatite si alte preparate, vei avea ocazia sa savurezi o serie de gusturi cu adevarat unice, dar si cateva dulciuri care ti-ar putea parea cunoscute, caci bucataria din Albania a fost, de-a lungul secolelor, destul de puternic influentata si de alte gastronomii precum cea otomana sau cea italiana. 

Mai jos gasesti 10 exemple de deserturi albaneze, pe care sa le savurezi cu pofta chiar la fata locului daca planifici o vacanta aici sau pe care sa le exersezi chiar la tine in bucatarie, pana ajungi la destinatie 🙂 

HINT: Daca vrei sa stii mai multe despre bucataria acestei tari, iti recomandam si articolul: Bucataria albaneza si obiceiuri culinare din Albania. Ce sa stii despre caracteristicile gastronomiei acestei tari

EXTRA HINT: Daca inainte de dulce simti totusi nevoia sa te pui la curent si cu alte soiuri de mancaruri albaneze, poti sa te inspiri de aici: 15 mancaruri traditionale albaneze pe care sa nu le ratezi daca-ti faci vacanta in aceasta tara

1. Shëndetli, o prajitura cu textura inedita, deosebit de delicioasa 

Desi in faza initiala, arata precum un biscuite in momentul in care este scos de la cuptor, blatul acestei prajituri este insiropat si capata o textura atat de apetisanta, incat se topeste pe cerul gurii. 

Pe langa siropul de zahar ,are in compozitie si miere, ceea ce o face sa fie deosebit de dulce. Sa nu uitam nici de nucile macinate, care fac deliciul acestui desert. 

2. Ballokume, biscuitele traditional din Elbasan 

Acest desert cu forma de biscute este facut dintr-un aluat cat se poate de simplu, pe baza de faina de porumb. Este originar din Elbasan si servit in mod special pe data de 14 martie, atunci cand se sarbatoreste Ziua Verii (o zi unica in Albania, celebrata la inceputul primaverii, fiind considerata prima zi din an conform unui vechi calendar albanez, folosit inainte de aparitia crestinismului). 

Revenind la ballokume, acesti biscuiti au in compozitie zahar, unt, faina de porumb, foarte putina faina de grau, albusuri de ou si lapte sau apa. 

3. Flija, desertul cu multe straturi de clatite 

Asemanat cu un tort de clatite, acest desert albanez are un mod de preparare destul de indelungat, chiar daca se face din ingrediente cat se poate de simple. 

Flija se coace incet, pret de cateva ore si este facuta din mai multe clatite stratificate, care se servesc fie ulterior cu iaurt gras sau miere, fie cu o umplutura facuta din unt, ulei vegetal si iaurt. 

Retetele de flija difera de la o zona la alta a Albaniei. 

4. Trilece, tortul adorat de intreaga Europa 

Cu o reteta destul atipica pentru un desert albanez, tortul sau prajitura trilece isi are originea in epoca otomana, atunci cand era preparat din trei feluri de lapte diferit: lapte de capra, lapte de vaca si lapte de bivolita. 

In prezent, cel mai adesea sunt folosite laptele de vaca si smantana pentru pregatirea acestui desert, raspandit si reinterpretat in mai multe colturi ale Europei. 

5. Tespixhe, un desert pe baza de aluat copt insiropat 

Acest desert are la baza o varianta de aluat copt, cu o textura moale, deasupra caruia se pot trasa diferite forme geometrice, pentru un aspect estetic mai placut. 

Printre ingredientele folosite la tespixhe se numara untul topit, laptele, uleiul (in unele zone ale Albaniei inca se mai foloseste uleiul de masline pentru deserturi), putin bicarbonat de sodiu, faina si ouale, urmand ca la final sa fie insiropat. 

6. Petula, gogosile albaneze 

Petula reprezinta varianta albaneza pentru micile gogosi pe care le regasim in mai multe gastronomii cunoscute, sub diferite forme. In acest caz, gogosile albaneze se prepara dintr-un amestec care contine 4 ingrediente simple: apa, faina, putina drojdie si putina sare. Ele nu sunt facute cu zahar in compozitie, insa pot fi servite ulterior cu zahar pudra sau in alte combinatii delicioase. 

7. Qumështor, o varianta de crema de zahar ars 

Un preparat ideal pentru amatorii de deserturi cremoase, qumështor se aseamana cu crema de zahar ars si se prepara intr-o maniera similara. Este deosebit de moale si de fina la interior, iar la exterior are o crusta inchisa la culoare. 

Pentru o tava de dimensiunile celei de mai jos, se folosesc 13 oua, 14 linguri de zahar si 1.5 litri de lapte. 

8. Arra të Mbushura me Fik, pe cat de simplu, pe atat de delicios 

Pregateste-te sa savurezi unele dintre cele mai delicioase smochine umplute cu nuci si sirop. 

Desertul considerat regal este preparat relativ rapid si este cat se poate de potrivit pentru iubitorii de fructe. Smochinele sunt trase in tigaie, umplute mai apoi cu miez de nuca si stropite cu sirop de smochine. Se pot servi alaturi de ceai. 

9. Ravani, prajitura pufoasa cu aroma de lamaie 

Acest desert are o textura pufoasa, de burete, si are in compozitie faina (in unele cazuri, gris), oua, iaurt si un sirop de zahar cu aroma de lamaie. Se serveste rece, uneori chiar si la masa de dimineata. 

Ravani se taie in general in forma de romburi 🙂 

10. Paçavure, un desert cu blat de foi fine

Bine insiropat, la fel ca majoritatea deserturilor albaneze, pacavure are ceva care-l face sa fie destul de diferit: pentru blat sunt foloste acele foi foarte fine de placinta, peste care este turnat un amestec facut din oua, zahar, unt, faina si alune (sau nuci). Se insiropeaza dupa ce este scos de la cuptor si poate fi decorat ulterior cu nuci/alune extra si cu scortisoara. 

In loc de concluzie

Speram ca ti-am facut suficient de multa pofta cu aceste deserturi incat sa-ti doresti sa le incerci chiar la mama lor acasa, iar daca mai stii si alte dulciuri traditionale albaneze care pot completa cu succes lista de mai sus, asteptam propunerile tale!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?