Despre Palase Albania, micul sat pitoresc din apropierea Parcului National Llogara

Localizat intre fascinanul Pas Llogara si satul Dhermi, Palase este un sat cu peisaje spectaculoase, numai bun de explorat de catre cei care au in plan sa-si faca vacanta intr-o zona bogata in atractii naturale, dar si istorice. 

Plaja atribuita satului Palase este una dintre cele mai frumoase din zona, cu acea apa cristalina in nuante de turcoaz, iar locul in sine poate fi un bun punct de plecare catre alte obiective din apropiere. 

Descopera mai jos principalele caracteristici ale satului Palase Albania si ale plajei sale, alaturi de cateva informatii utile care ti-ar putea face sederea aici mai confortabila. 

Ce sa stii despre Palase Albania

Se presupune ca asezarea initiala Palase ar fi fost situata pe coasta, chiar la malul marii, insa din cauza atacurilor repetate ale piratilor, ar fi fost mutata intr-o zona mai inalta, aflandu-se, in prezent, la circa 6 kilometri departare de plaja. 

Palase apartinea Republicii Autonome a Epirului de Nord, insa satul a fost incorporat in statul albanez in anul 1946.

Palase apartine de municipalitatea Himare si este localizat in imediata apropiere a Parcului National Llogara si la doar cativa kilometri departare de satul Dhermi. Lantul vestic al Muntilor Cerauni inconjoara zona pe latura sa de nord si de nord-est. 

Satul este construit in jurul unui copac vechi de 400 de ani, considerat atractia principala a locului, are stradute si alei inguste, pietruite, si case pitoresti. Tot in zona centrala a satului vei intalni si Biserica Sf. Dimitrie.

Imprejurimile sale se afla intr-o continua dezvoltare, in mod particular fasia din apropierea plajei, unde un complex turistic a fost finalizat si un altul este in curs de finalizare. 

Motive pentru o vacanta in zona Palase Albania

Daca esti tentat sa ajungi pe aici in timpul vacantei tale pe Riviera Albaneza sau chiar sa-ti rezervi cazare in zona Palase, unele dintre principalele avantaje ale concediilor in acest sat sunt urmatoarele:

  • se afla la mica distanta de unele dintre cele mai incantatoare atractii: Pasul Llogara, Dhermi, Himare, Porto Palermo si toate plajele fascinante din apropierea acestor statiuni si sate de coasta 
  • este un loc linistit, potrivit celor care vor sa se relaxeze, dar si celor care au in plan sa faca plimbari prin natura, drumetii si trasee montane
  • plaja este foarte frumoasa, formata din pietricele deschise la culoare, bine organizata si cu o apa in nuante de turcoaz
  • la plaja gasesti si zone neamenajate, ideale pentru cei care nu simt nevoia de confort extra atunci cand se relaxeaza la malul marii, insa in acelasi timp exista si segmente de plaja privata, administrate de catre complexul turistic din spate. 
  • ai la indemana posibilitatea de a practica diferite sporturi acvatice
  • daca ai in plan sa petreci si cateva seri mai animate, poti ajunge usor in Dhermi, unde viata de noapte este mai activa

Unde se afla Palase Albania si distante din alte statiuni si orase

Palase Albania este localizat cam pe la jumatatea distantei dintre orasele Saranda si Vlora, putin mai apropiat de Vlora. 

Din Saranda si pana in Palase sunt in jur de 73 kilometri, ceea ce inseamna cam o ora si 40 minute petrecute pe drum, in conditii normale de trafic. 

Din Vlora si pana aici sunt 58 kilometri, drum ce se poate parcurge in aproximativ o ora si 15 minute. 

In Palase poti ajunge si cu microbuzele locale care circula intre Saranda si statiunile de pe Riviera Albaneza, de-a lungul soselei SH8. 

Distante pana in Palase din alte statiuni/orase de coasta ale Albaniei

  • distanta Ksamil – Palase: 87 kilometri
  • distanta Borsh – Palase: 37 kilometri
  • distanta Himare – Palase: 20 kilometri
  • distanta Dhermi – Palase: 4,6 kilometri
  • distanta Durres – Palase: 184 kilometri

Vremea Palase si cea mai buna perioada pentru un concediu aici

In perioada de varf, adica in lunile iulie si august, in zona Palase se inregistreaza o medie a temperaturilor de circa 32 de grade (atentie, temperaturi masurate la umbra). 

Palase este genul de destinatie de vacanta mai putin populara, asadar, sansele sa prinzi o foarte mare aglomeratie aici sunt mici. 

Tot in intervalul iulie-august, apa marii este cea mai buna pentru baie, cu temperaturi de aproximativ 26 de grade. 

Daca vrei sa eviti totusi disconfortul termic si vrei sa prinzi si preturi mai bune la cazare, o idee poate fi sa vii pe litoralul albanez si implicit in zona Palase in perioade precum sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. 

In septembrie, sunt sanse bune sa te poti bucura de o apa a marii de circa 24 de grade, iar la inceput de octombrie poti sa prinzi in jur de 21-22 grade in apa marii. 

Despre plaja din Palase Albania

Plaja Palase poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Palasa Beach” (sau “Plazhi i Palasës”). Este formata din pietricele marunte de culoare mai deschisa si este amenajata pe unele portiuni cu sezlonguri si umbrele. 

Segmentul din dreapta al plajei mai este cunoscut si cu denumirea de Caesar’s Beach (o legenda locala spune ca insusi imparatul roman Iulius Caesar ar fi ajuns aici in secolul I, alaturi de trupele sale). 

Preturile pentru inchirierea sezlongurilor variaza in functie de perioada in care vii aici, dar si de zona in care alegi sa stai (intre 1000 – 3000 lek/set). 

In spatele plajei exista cateva baruri si restaurante.   

Desi pana nu demult, zona plajei Palase a fost una nedezvoltata, cu aspect mai salbatic, in prezent, in spatele fasiei de nisip troneaza un complex turistic de dimensiuni impresionante (Green Coast – in dreapta plajei cum te uiti la mare), care administreaza si cateva segmente de plaja. 

Mai multe informatii despre plaja atribuita acestui sat de pe Riviera Albaneza gasesti la noi pe blog, in articolul: Vizita la Palasa Beach, cea mai nordica plaja a Rivierei Albaneze

Unde te cazezi in Palase Albania

Palase Albania si imprejurimile sale gazduiesc cateva zeci de unitati de cazare, cele mai multe de tip vile cu apartamente care pot fi inchiriate.

Asa cum spuneam mai sus, in zona din dreapta spate a plajei Palase a fost ridicat un complex turistic de lux, cu zeci de vile care pot fi rezervate. Separat, exista si alte vile si hoteluri, atat de-a lungul plajei, cat si in zona de sus, catre sat. 

Cel mai intalnit regim de cazare este cel self service, in timp ce cazarea in regim demipensiune sau cea all inclusive sunt destul de rare (ai la indemana 1-2 variante in acest sens). 

Sunt multe optiuni interesante, unele vile cu piscina privata si view de exceptie, asadar, putem spune ca in Palase, dar si in invecinatele Dhermi si Himare se gasesc cazari pentru toate preferintele si buzunarele. 

Ce poti sa faci in Palase Albania 

Palase este potrivit in mod deosebit celor care intentioneaza sa petreaca vacante linistite, axate in jurul atractiei principale – zona de plaja. 

Pe langa relaxare, la plaja te asteapta si oportunitatea de a practica diferite sporturi acvatice, asadar, daca esti un impatimit al acestor activitati, cu siguranta nu te vei plictisi aici. 

Totodata, Palase poate fi un bun punct de plecare si catre atractiile din apropiere, in mod special daca vrei sa vizitezi Pasul Llogara si Parcul National Llogara (care se intind pe o suprafata de circa 1000 hectare prin munti si care sunt binecuvantate cu o fauna, o flora si niste peisaje impresionante). 

Apropierea fata de Dhermi si de obiectivele din partea sa veche reprezinta un alt avantaj pentru cei care se cazeaza in zona Palase. Manastirea Sfanta Fecioara Maria, Biserica Sfatul Mihail si Biserica Sfantul Spiridon sunt cateva dintre atractiile pe care le-ai putea vizita aici. Sa nu uitam nici de Pestera Piratilor (Shpella e pirateve), din apropiere de Dhermi, pe care o poti vizita prin intermediul excursiilor cu barca.

In loc de concluzie

Palase este unul dintre satele pitoresti pe care le vei intalni de-a lungul Rivierei Albaneze si totodata unul dintre locurile potrivite pentru tine daca ai in plan sa-ti axezi vacanta pe mai multa relaxare sau pe explorarea frumusetilor naturale cu care a fost inzestrata aceasta zona. 

Daca ai ajuns deja in Palase sau ai in plan sa vii aici in viitorul apropiat, asteptam cu interes feedback-ul tau!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?