Ghid plaje Albania. Care sunt cele mai frumoase si cele mai populare plaje de pe linia de coasta

Plajele din Albania sunt considerate a fi principala atractie pentru cei care aleg sa-si petreaca vacantele de vara in aceasta destinatie turistica fascinanta, cu atat mai mult cu cat linia de coasta a acestei tari se intinde de-a lungul a 270 kilometri, cu aproximativ 170 dintre acestia ocupati de plaje, fie acestea cu deschidere la Marea Adriatica (spre vest) sau cu deschidere la Marea Ionica (spre sud-vest). 

Albania a fost binecuvantata cu plaje pentru toate tipurile de turisti – plaje cu nisip fin, foarte bine organizate si cu o intrare lina in apa (ideale pentru familiile cu copii), plaje cu fundal stancos si privelisti de exceptie, plaje mai izolate la care se poate ajunge doar cu barca, plaje care se intind pe kilometri intregi – practic, cate ceva de oferit pentru fiecare preferinta in parte. 

Te invitam sa descoperi mai jos o scurta clasificare a unora dintre cele mai frumoase si interesante plaje ale litoralului albanez. 

Informatii generale despre plajele din Albania si scurt parcurs al liniei de coasta 

Pornind din sudul litoralului albanez, din zona statiunii Ksamil si oprindu-ne undeva in nord, dupa al doilea oras ca marime al tarii, Durres, iti vom trece in revista cele mai importante plaje pe care poti sa le descoperi in aceasta tara. 

In general, plajele din Albania ofera destul de multa organizare (chiar si acele fasiute de nisip cu aspect mai salbatic sau cu fundal stancos sunt amenajate destul de des cu sezlonguri), cazari si restaurante la preturi rezonabile in imediata apropiere (hoteluri pentru toate buzunarele, incepand cu 2-3 stele si pana la 4-5 stele, cu servicii foarte bune si evident preturi mai piperate, in special in varf de sezon) dar si cu o multitudine de obiective istorice in imprejurimi. 

Plajele din Ksamil (plaja centrala Ksamil, plajele adiacente Bora Bora, Ksamil 9, Paradise, Lori, Puerto Rico, insulele Ksamil, dar si ceva mai indepartatele Gjiri i Hartës, Pulëbardha (Plaja Pescarusul), Shpella e Pëllumbave (Plaja Pestera Porumbeilor), Plazhi i Pasqyrave (Plaja Oglinzilor), Edon-Bina sau Plazhi i Manastirit (Plaja Manastirii) sunt locuri foarte populare in care te poti bucura de o apa a marii in nuante ametitioare de turcoaz, dar si de servicii la plaja. 

Sunt foarte aglomerate in plin sezon (insa pot fi ideale daca le vizitezi la sfarsit de mai sau la inceput de octombrie). 

Acestea sunt urmate, pornind in directia nordului, de plajele atribuite orasului Saranda (cea centrala, cea din cartierul Kodrra si cea amenajata de-a lungul Rruga Butrinti) si de plajele mai izolate Kakoma si Kroreza

Urcand spre Vlora, te asteapta Lukove (o plaja mai linistita, formata din pietris, potrivita celor care vor sa evite aglomeratiile), urmata de plaja Buneci (bine organizata si lipsita de agitatie si de multimi de turisti). 

Plaja Borsh este cea mai lunga plaja de la Marea Ionica (se intide pe circa 7 kilometri), formata dintr-un amestec de nisip cu pietris – ideala chiar si in varf de sezon pentru cei care simt nevoia de mai mult spatiu atunci cand se relaxeaza la malul marii. 

Trecem mai apoi prin golful Porto Palermo, unde te asteapta o alta plaja linistita, cu pietris, la doar 1,5 kilometri departare de fascinantul castel Porto Palermo. 

Chiar inainte de Himare intalnim si plaja Llamani, localizata intr-un moc golfulet de vant puternic si de valuri mari si cu o buna amenajare, dar si cu beach baruri si taverne in zona din spate. 

In oraselul marginit de munti Himare te asteapta 4 segmente de plaja (plaja Spile – localizata in fata orasului, alaturi de plajele Marachi, Prinos si Potam). Toate aceste segmente sunt organizate cu sezlonguri si umbrele, insa Potam este cea mai libera si mai linistita dintre toate. 

Livadi este plaja imediat urmatoare dupa ce iesi din Himare indreptandu-te in directia Vlora. In acest caz, plaja este mai generoasa, formata din pietris si cu multe terase si baruri in zona din spate. 

Pornim mai sus, catre Dhermi, vei intalni plajele Jale (cunoscuta si cu denumirile de Jali, Jala), Folie Marine (club de plaja, petreceri, servicii mai pretentioase, preturi mai mari) si Gjipe (o plaja micuta, cu un fundal de exceptie). 

Plaja Dhermi este una dintre cele mai bine organizate si animate plaje ale litoralului albanez, iar in plus, la doar 3 kilometri departare se afla Dhermi Old Town, ideal de luat la pas. 

Plajele Palasa si Drymades sunt urmatoarele, iar ulterior poti traversa Parcul National Llogara pentru a te indrepta catre Vlora

Si plajele din zona Vlora sunt generoase si lungi (in special cele doua plaje principale atribuite orasului – plaja Noua si plaja Veche), iar in sudul orasului vei intalni si alte plaje micute bine organizate, cu terase, beach baruri si restaurante, precum Radhime, Bora Bora, Vega, Vajana si altele. 

Intre Vlora si Durres, asadar, catre partea de nord a litoralului albanez, se afla cele doua parcuri nationale de-o frumusete rara (cel al raului Vjosa si Parcul National Divjaka-Karavasta), iar foarte aproape de Vlora poti explora plajele Narta si Hidrovor). 

Ajungem rapid in Durres, nu inainte de a face o scurta oprire la plaja Golem (care a ajuns sa fie practic o extensie a acestui mare oras, cu multe hoteluri si o fasie de nisip lunga si bine organizata). 

Plaja din Durres este cea mai populara plaja din nordul litoralului albanez si masoara in jur de 10 kilometri lungime. Atat plaja Golem, cat si plaja Durres, sunt potrivite familiilor cu copii, au o intrare lina in apa si sunt bine amenajate si cu o multime de servicii si facilitati in imediata apropiere. 

Daca urmeaza sa pleci pentru prima data pe litoralul albanez si nu te-ai hotarat care dintre statiunile de la malul marii ti se potriveste mai bine, informatiile din acest articol ti-ar putea fi de folos: Ghid statiuni Albania. Unde poti sa-ti faci vacanta pe litoralul albanez si ce loc ti se potriveste mai bine

Totodata, daca ai in plan sa ajungi in Albania cu masina, caci drumul nu este unul lung (are o medie de timp de circa 14 ore si se recomanda o oprire de-o noapte pe traseu), ti-ar putea fi utile recomandarile de aici: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Cele mai frumoase plaje Albania

Titlul de “cea mai frumoasa plaja din Albania” se va potrivi cel mai bine plajei pe care o vei percepe tu ca fiind ideala si spunem asta pentru ca litoralul albanez are o multime de plaje cat se poate de frumoase. 

Pentru unii turisti, o plaja frumoasa poate presupune mult spatiu, nisip extrem de fin, acea nuanta de turcoaz a apei, pe cand pentru altii o plaja frumoasa poate presupune acel peisaj cu stanci, cu o apa ideala pentru snorkeling, fara sa fie tulburata de nisipul fin de pe fundul marii. 

Ce putem sa-ti spunem de la inceput este faptul ca in Albania gasesti toate aceste tipuri de plaje. 

Totusi, daca ne-am permite sa fim putin subiectivi, am spune ca unele dintre cele mai frumoase plaje Albania sunt cele din sudul litoralului, respectiv cele din zona Ksamil

Plajele din Ksamil sunt considerate perlele litoralului Albanez, mai ales ca zona Ksamil este practic lipita de Parcul National Butrint, unde se afla si unul dintre cele mai importante situri arheologice ale tarii. 

In Ksamil gasesti atat plaje cu nisip fin si apa turcoaz, cat si plaje cu fundal stancos, la care se coboara mai greu cu masina. In linii generale, zona Ksamil este si una dintre cele mai aglomerate de pe litoralul albanezilor, iar in multe dintre cazuri, plajele sunt amenajate din ce in ce mai intens cu sezlonguri si umbrele. 

In ultimii ani s-a remarcat o crestere a preturilor in zona plajelor din Ksamil, mai ales in ceea ce priveste serviciile de inchirieri sezlonguri. 

Poti intampina si probleme cu locurile de parcare in aceasta zona, insa majoritatea celor care au vizitat plajele nu au contestat frumusetea lor.

Desigur, nu ne putem permite sa ramanem numai la plajele din zona Ksamil atunci cand vorbim despre locurile frumoase de la malul marii, in Albania. 

Plaja Gjipe, enumerata mai sus, este vestita pentru fundalul sau rupt din filme (in spate se afla un mic canion). Se poate ajunge aici cu masina (insa vei parca mai sus si vei merge ulterior pe jos circa 20-25 minute) sau cu barca. 

Filikuri este o alta plaja la care se ajunge greu, insa care este deosebit de frumoasa si de linistita. Unii turisti care au vizitat-o spun ca trebuie sa ai ceva experienta in alpinism ca sa poti ajunge pe jos aici, insa iti va ramane mereu la indemana varianta de a veni la aceasta plaja cu barca. 

Este o plaja fara servicii si facilitati,  incomoda pentru familiile cu copii. 

Plaja Borsh este, mai ales prin prisma dimensiunilor sale, una dintre cele mai atractive plaje ale Albaniei.

E potrivita celor care cauta spatiu, liniste, celor care vor sa faca plimbari lungi chiar pe malul marii – asadar, merita inclusa categoric in topul celor mai frumoase plaje cu care a fost binecuvantata aceasta tara.  

Plaja Buneci poate fi o varianta cat se poate de potrivita pentru cei care se cazeaza in zona Saranda si care vor sa scape de aglomeratie si de freamat. Apa este turcoaz in aceasta zona, iar plaja este bine organizata, insa are si spatiu suficient pentru cei care vor sa stea pe prosop. 

Plaje cu nisip in Albania

Plajele litoralului albanez sunt formate, in mare parte, dintr-un amestec de nisip cu pietris, iar multe dintre aceste locuri incantatoare de la malul marii au pietre si la intrarea in apa. 

Asta inseamna ca e bine sa ai la tine sau sa-ti cumperi de la fata locului niste incaltari speciale, pentru a-ti proteja talpile de eventuale accidentari. 

Cu toate acestea, si in Albania vei intalni plaje formate din nisip, pe care unii turisti le considera deosebit de importante atunci cand vine vorba de comoditatea pe care o ofera cand se relaxeaza la malul marii. 

Si din acest punct de vedere, se poate spune ca pozitia intai este ocupata de plajele din Ksamil, mai ales cele din zona centrala a statiunii, caci au acel nisip fin, de culoare foarte deschisa, care ajuta si mai mult la accentuarea nuantei turcoaz a apei. 

Plajele din nordul litoralului – plaja Golem si plaja Durres sunt unele dintre cele mai generoase plaje de nisip din Albania.

Au de asemenea avantajul de a avea o intrare lina in apa, ceea ce inseamna, asa cum spuneam si anterior, ca sunt potrivite si pentru familiile cu copii. 

Plaja Golfului Llalzi (in nordul orasului Durres) este un alt loc in care te poti bucura de nisip fin din plin. In plus, in imediata apropiere poti vizita Cape of Rodon, un promontoriu cu o serie de atractii istorice interesante. 

Plaja Velipoje (aflata aproape de granita cu Muntenegru, asadar, cea mai nordica plaja a litoralului albanez) este, de asemenea, formata din nisip fin. 

Plaje formate dintr-un amestec de nisip cu pietris mai marunt pot fi si Drymades, Dhermi si altele, insa daca te afli in cautarea acelui nisip fin, va trebui sa te orientezi fie catre extremitatea sudica a litoralului albanez (zona Ksamil), fie catre extremitatea nordica a liniei de coasta. 

In loc de concluzie

Plajele din Albania isi asteapta an de an vizitatorii cu unele dintre cele mai frumoase peisaje si in general cu o organizare buna. 

Cele mai populare dintre acestea (plajele din zona Ksamil, plajele centrale ale oraselor si ale statiunilor mari) pot deveni aglomerate in plin sezon, insa, in termeni generali, putem vorbi despre o linie de coasta care are de oferit cate ceva pentru fiecare turist care ajunge aici. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?