Lekuresi Castle, locul in care te bucuri de o priveliste superba catre orasul Saranda

Castelul Lekuresi, cunoscut si cu denumirea de Lekursi Castle, este una dintre atractiile de top din orasul Saranda Albania, atat pentru cei pasionati de istorie, cat si pentru cei care vor sa se bucure de o priveliste absolut superba asupra orasului. 

Lekuresi Castle este localizat pe dealul cu acelasi nume, la cativa kilometri de centrul Sarandei, iar mai multe amanunte despre ce te asteapta aici gasesti in cele ce urmeaza. 

Localizare Lekuresi Castle si cum ajungi aici 

Lekuresi Castle figureaza pe Google Maps cu denumirea de Kalaja e Lëkurësit, la aproximativ 3,5 kilometri de centrul orasului Saranda. Daca ti-ai propus sa ajungi pe jos aici plecand din centru, trebuie sa iei in calcul un drum de circa 40-50 minute si e bine sa tii cont ca vei avea si de urcat. Daca vii aici in miez de vara, asigura-te ca ai o palarie si apa la tine, pentru ca traseul este destul de lipsit de umbra. 

Poti ajunge la castel si cu un taxi sau cu masina. Exista spatii de parcare in partea de sus, cum urci, insa in plin sezon se ocupa destul de repede.

Distante intre Lekuresi Castle si alte statiuni relativ apropiate: 

  • distanta Ksamil – Lekuresi Castle: 19 kilometri
  • distanta Borsh – Lekuresi Castle: 37 kilometri
  • distanta Himare – Lekuresi Castle: 52 kilometri
  • distanta Dhermi – Lekuresi Castle: 68 kilometri 

Daca ai in plan sa vii cu masina pe litoralul albanez si nu esti inca la curent cu prea multe amanunte legate de traseu, iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Ce sa stii despre Lekuresi Castle 

Castelul Lekuresi a fost ridicat in anul 1537, la comanda Sultanului Suleiman Magnificul, intr-o locatie strategica, oferind protectie in fata atacurilor venetienilor. 

Lekuresi a fost atacat in secolul al XVIII-lea de Ali Pasa din Tepelena, fiind abandonat in cele din urma in jurul anilor 1870. 

Constructia are o forma patrata, cu doua turnuri rotunde in colturile de sud-est si de nord-vest. Turnul localizat langa intrare (din sud-est) s-a pastrat cel mai bine, avand o inaltime de 7 metri, inaltime atinsa de altfel si de zidurile castelului. 

Tot aici mai pot fi observate si ruinele vechiului sat Lekures (in mod special in partea din spate a castelului). 

Pentru cei care simt nevoia sa petreaca mai mult timp aici, exista terasa castelului, unul dintre cele mai bune locuri in care sa surprinzi apusul si o priveliste impresionanta catre orasul Saranda. 

Terasa functioneaza si pe post de restaurant, iar in meniu se remarca preparate de genul aperitive, paste, risotto, peste la gratar si diferite tipuri de fructe de mare, fripturi, salate, chiar si supe. 

In vara lui 2023, preturile la acest restaurant aratau cam asa:

  • tzatziki – 450 lek
  • paste Lekursi – 1280 lek
  • paste cu fructe de mare – 980 lek
  • risotto cu fructe de mare – 980 lek
  • biban de mare la gratar – 1550 lek
  • caracatita la gratar – 1520 lek
  • coaste de miel la gratar – 1880 lek
  • supa de legume – 400 lek
  • salata Caesar – 880 lek

Turistii care au fost aici in 2023 spun ca in serile de vineri se poate asculta muzica live si ca se organizeaza spectacole de dansuri traditionale albaneze.

Program de vizitare Lekuresi Castle si cea mai buna perioada pentru o vizita

Lekuresi Castle nu are taxa de intrare, iar turistii dornici sa-l viziteze pot veni aici oricand pe parcursul zilei. Pe Google, programul atractiei figureaza intre orele 08.00 – 23.00. 

In miez de vara si in mod special la final de saptamana, locul se poate aglomera, ceea ce inseamna ca e bine sa ajungi mai devreme, mai ales daca ai in plan sa ramai la restaurant pentru a lua masa. 

Daca te vei afla in aceasta zona in intervalul iulie-august, sfatul nostru este sa incerci sa faci o rezervare, cu atat mai mult daca vrei sa vii aici alaturi de un grup mai mare. 

Poti suna la numarul de telefon +355 (0) 693049750 sau poti trimite un mail la adresa lekusri.sarande@gmail.com

Perioade mai libere pentru o vizita in Saranda si implicit la Castelul Lekuresi sunt sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie. 

Alte atractii apropiate de Lekuresi Castle 

Saranda este unul dintre cele mai vizitate orase de pe Riviera Albaneza, iar atractiile sale sunt suficiente cat sa nu ai timp sa te plictisesti si sa te relaxezi prea mult, atata vreme cat ti-ai propus sa explorezi 🙂 

Plaja centrala a orasului (Saranda Beach) este unul dintre cele mai intens vizitate locuri, insa putem spune cu mana pe inima ca nu foarte departe de Saranda exista plaje cu mult mai frumoase, in special in zona Ksamil, dar si catre Borsh, Himare si Dhermi. 

Ruinele Manastirii celor 40 de Sfinti, ridicata in secolul al VI-lea d.Hr, reprezinta un alt obiectiv turistic important al orasului. Le gasesti la circa 2,9 kilometri departare de castel, tot intr-o zona inalta, care-ti va oferi un peisaj de neuitat. 

In oras te asteapta si Complexul Sinagogii, bulevardul Hasan Tahsini, chiar si statuia lui Nicolae Iorga (da, exista asa ceva in Saranda), alaturi de o multime de restaurante, cafenele si terase. 

Sa nu uitam nici de Parcul National Butrint, aflat in imediata apropiere a statiunii Ksamil, asadar, la mica distanta fata de Saranda, care merita vizitat daca esti pasionat atat de istorie, cat si de plimbarile in natura. 

Pe acest subiect, iti recomandam sa citesti si articolul: Top obiective si activitati turistice Saranda. Care sunt principalele atractii ale acestui oras de coasta din Albania

In loc de concluzie

Lekuresi Castle este una dintre atractiile de top din Saranda (dovada fiind si cele aproximativ 4000 de recenzii stranse pe Google). Este un loc extrem de incarcat de istorie, cu o priveliste de exceptie.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?