Concediu in Golem Albania. Ce sa ai in vedere daca planuiesti sa ajungi in aceasta statiune

Golem este una dintre cele mai apreciate statiuni din nordul litoralului albanez, gratie dezvoltarii sale masive in plan turistic si totodata gratie apropierii fata de marile orase Durres si Tirana. 

Este o varianta de statiune mai linistita, potrivita familiilor cu copii si celor care au in plan sa se bucure de relaxare in vacanta, spre deosebire de invecinatul Durres, unde pe timp de vara fluxul de turisti este ceva mai mare. 

Golem Albania isi bucura vizitatorii cu o plaja lunga, formata din nisip, cu multe unitati de cazare pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele, dar si cu posibilitatea de a vizita atractii in imprejurimi. 

Descopera in cele ce urmeaza mai multe amanunte utile despre vacantele in Golem Albania.

Ce sa stii despre Golem Albania

La origini sat, Golem a cunoscut o dezvoltare exponentiala a infrastructurii odata cu extinderea orasului Durres, cel de-al doilea ca marime din intreaga Albanie. Fiind localizate foarte aproape unul de celalalt, in prezent, granitele celor doua aproape ca s-au contopit. Durres este, totodata, si unul dintre cele mai vechi orase din Europa, motiv pentru care aici vei intalni si unele dintre cele mai interesante atractii istorice – practic localizate la doar cativa kilometri departare de centrul statiunii Golem.

Golem are o intindere generoasa, cu multe hoteluri si alte unitati de cazare localizate in prima linie fata de plaja si cu o fasie de nisip lunga si foarte bine amenajata. 

Este perceput in general drept o destinatie buna de vacanta pentru familiile cu copii, iar cei dornici sa viziteze au la indemana atractiile din Durres, dar si posibilitatea de a face plimbari, drumetii si excursii catre atractiile din zona. 

Golem are o populatie permanenta de cateva mii de locuitori, iar din anul 2015 a devenit o subdiviziune a municipalitatii Kavaje. 

Unde se afla Golem Albania si distante din principalele orase si statiuni de coasta 

Golem Albania se afla in partea de nord a litoralului albanez si are avantajul de a fi localizat la o distanta mai mult decat rezonabila fata de capitala Tirana si la doar cativa kilometri departare de centrul orasului Durres. 

Din Tirana si pana in Golem sunt 54 kilometri, distanta care se poate parcurge cu masina in aproximativ o ora si douazeci de minute, intr-o zi cu trafic normal. In miez de vara si in mod special in zilele de weekend, drumurile pot fi mai aglomerate. 

Aeroportul din Tirana este localizat la 45 kilometri de Golem, iar centrul Durres la doar 17 kilometri departare. 

Intre Durres si Golem circula si microbuzele locale de care te poti folosi atata vreme cat nu vrei sa intampini dificultati cu locurile de parcare, mai ales in cazul in care vii aici in varf de sezon. Preturile biletelor sunt modice. 

Distante catre Golem din alte statiuni/orase de coasta ale Albaniei: 

  • distanta Ksamil – Golem: 231 kilometri
  • distanta Saranda –  Golem: 218 kilometri
  • distanta Borsh –  Golem: 187 kilometri 
  • distanta Himare –  Golem: 195 kilometri
  • distanta Dhermi –  Golem: 173 kilometri 
  • distanta Vlora –  Golem: 110 kilometri

Vremea Golem Albania si cea mai buna perioada pentru o vacanta

In Golem Albania, clima este una tipic mediteraneana, ceea ce inseamna ca verile sunt calduroase si uscate, iar iernile blande si umede. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Golem in perioada lunilor iulie si august, atunci cand media maximelor atinge in jur de 32-33 grade la umbra, iar apa marii are valori de circa 26 de grade. Vorbim categoric despre cea mai buna apa pentru baie in mare, dar si despre cea mai aglomerata perioada in aceasta statiune. 

Apropierea fata de capitala Tirana, fata de aeroport si fata de orasul de coasta Durres sunt factori de referinta atunci cand ne raportam la numarul mare de turisti care aleg sa-si rezerve vacante in Golem. 

Daca nu-ti plac temperaturile ridicate si nici multimile de oameni alaturi de tine pe plaja, o alegere mai inspirata poate fi sa-ti faci vacanta in Golem in perioade precum sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie. In aceste cazuri, vremea va fi mai placuta, apa marii are sanse destul de mari sa fie buna pentru baie, iar preturile la cazari vor fi mai mici. 

Asa arata temperaturile apei marii in zona Golem in extrasezon:

  • medie luna mai: 18-19 grade
  • medie luna iunie: 22 grade
  • medie luna septembrie: 23.5 grade 
  • medie luna octombrie: 20.5 grade 

Despre plaja din Golem Albania

Plaja din Golem este principala atractie a statiunii si are avantajul de a fi extrem de generoasa in dimensiuni si, mai important, formata din nisip. 

Zonele centrale ale fasiei de nisip din Golem sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele, unele dintre acestea fiind administrate de catre hotelurile pozitionate in prima linie, iar altele de catre diferite beach baruri. 

In 2023, doua sezlonguri si o umbrela puteau fi inchiriate la Golem Beach cu aproximativ 1000 lek (ceea ce inseamna in jur de 10 euro). Desigur, tarifele pot varia de la un segment si de la un operator la altul. Se remarca totusi preturi mai mici comparativ cu cele practicate in sudul litoralului albanez (ca de exemplu in Ksamil). 

Intrarea in apa este lina, ceea ce inseamna ca plaja Golem este potrivita si pentru familiile cu copii, iar in zona din spate exista terase, restaurante, baruri, mici magazine, centre de sporturi acvatice si alte servicii. 

La noi pe blog te asteapta un articol mai cuprinzator despre plaja acestei statiuni: Ce sa stii despre Golem Beach Albania, plaja bine amenajata din apropierea orasului Durres

Unde te cazezi in Golem Albania

Golem Albania este o statiune pentru toate buzunarele si pentru toate preferintele in materie de cazare. Acestea sunt de ordinul sutelor si se impart pe mai multe categorii: resorturi, apartamente, vile de inchiriat – practic, cam tot ce ai putea avea nevoie. 

Cele mai multe unitati de cazare din Golem sunt cotate cu 3 stele, insa pentru cei care au nevoie de confort extra in vacanta, exista si suficiente variante superioare. 

Majoritatea unitatilor de cazare din Golem ofera cazare in regim self catering, insa o parte dintre hoteluri au micul dejun inclus. Cazarile cu posibilitatea de regim demipensiune si all inclusive sunt in general absente in aceasta zona. 

Totusi, vei avea la indemana multe restaurante, atat cu mancare traditionala, cat si cu preparate internationale. 

Activitati, atractii si obiective turistice in Golem Albania si in apropiere 

Golem in sine nu exceleaza din punct de vedere al atractiilor istorice si al obiectivelor din aceasta sfera, principala zona de activitati de aici fiind cea de plaja.

Asadar, la malul marii vei avea oportunitatea sa practici o serie de sporturi acvatice, sporturi pe plaja, posibilitatea sa inchiriezi o ambarcatiune sau sa te inscrii la una dintre croazierele organizate de catre operatorii locali. 

In vecinatatea statiunii se afla si alte plaje care merita explorate: generoasa plaja din Durres (care devine insa si foarte aglomerata in plin sezon), plaja Golfului Lalzi, plaja Currilave, plaja Generalului, plaja Spille sunt doar cateva dintre acestea. 

Zona de promenada a statiunii te asteapta cu restaurante, cafenele si terase din belsug. 

Atractiile istorice din Durres sunt la cativa kilometri departare, iar printre cele mai importante se numara Amfiteatrul, Turnul Venetian, Ruinele Pietei Bizantine, Promenada Vollga, Sfinxul din Durres, Piata centrala, Muzeul de Arheologie din Durres, podul Aragosta si altele. Poti sa descoperi mai multe informatii despre aceste obiective aici

Capul Rodon este un promontoriu localizat la 60 kilometri departare de Golem.

Este una dintre cele mai frumoase atractii naturale din nordul litoralului albanez, un loc ideal pentru a privi apusul si totodata locul in care poti vizita ruinele Castelului Rodoni, dar si biserica Sf.Anton ridicata in secolul al XVII-lea. 

In loc de concluzie

Golem este una dintre statiunile bune pentru concediile in familie, este deosebit de apreciata pentru plaja sa lunga si nisipoasa si pentru multitudinea de variante de cazare. Totodata, apropierea sa fata de Durres si fata de capitala Tirana reprezinta un avantaj pentru cei care aleg sa-si faca vacantele aici. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?