Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Albania este o tara din ce in ce mai tentanta pentru romanii care vor sa-si petreaca vacanta la mare intr-o zona relativ apropiata fata de casa. Peisajele inedite, plajele superbe, multitudinea de atractii istorice, dar si faptul ca se poate ajunge aici cu masina intr-un timp rezonabil sunt doar cateva dintre atuurile vacantelor pe litoralul albanez. 

De aceea, ne-am gandit ca un articol mai cuprinzator despre traseul Romania Albania cu masina ti-ar fi de folos daca esti tentat sau ai decis deja ca aceasta va fi urmatoarea ta destinatie de vacanta. 

Despre punctele de trecere frontiera din Albania

In prezent, in Albania exista nu mai putin de 22 puncte terestre de trecere frontiera operationale, tara avand granite cu Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord si Grecia. 

  • Intre Muntenegru si Albania exista 4 puncte de trecere frontiera, plus inca doua in plan de deschidere. Cel mai important dintre acestea este Han i Hotit (Malësi e Madhe) – Božaj. 
  • Intre Macedonia de Nord si Albania exista 5 puncte de trecere frontiera, cel mai important dintre acestea fiind Qafë Thanë (Pogradec) – Kjafasan (Struga). 
  • Intre Grecia si Albania exista 6 puncte de trecere frontiera, cel mai important fiind Kakavijë – Ktismata, urmat de Kapshticë (Devoll) – Krystallopigi (Prespes). 
  • Intre Kosovo si Albania exista 6 puncte de trecere frontiera, cel principal fiind Morinë (Kukës) – Vërmicë (Prizren). 

Totusi, desi vei observa ca Google Maps iti simuleaza unul dintre cele mai scurte trasee prin Kosovo in cazul in care pleci din Bucuresti catre litoralul de nord – Durres (968 kilometri), e important de mentionat ca aceasta ruta nu este recomandata, din varii motive. Mai multe informatii despre tranzitarea Kosovo poti accesa pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. 

Timpul de asteptare in punctele de trecere frontiera catre Albania este descris de catre turistii care au vizitat aceasta tara in 2022-2023 ca fiind mediu. In general, in punctele de trecere frontiera importante se asteapta in jur de 20-30 minute, insa acest aspect tine oarecum si de noroc. Sunt turisti care au stat la vama Kakavijë – Ktismata (Grecia – Albania) 30 de minute in luna iulie, insa sunt si turisti care au stat doar 10 minute sau 40 minute. 

Desigur, e important sa mentionam ca in Albania sunt deschise si doua aeroporturi internationale (cel din Tirana si cel din Kukes), iar Aeroportul International Vlora se afla in constructie, finalizarea fiind estimata undeva la mijlocul lunii aprilie 2024. 

Acestora li se adauga si porturile Durres, Vlore, Saranda si Shengjin, dar si caile ferate Podgorica – Shkoder (cu Muntenegru) si Pogradec – Krystallopigi (cu Grecia)

Durres

Cel mai bun traseu Romania Albania in functie de zona in care te indrepti 

La o simpla simulare a traseului tau catre Albania pe Google Maps vei vedea ca exista mai multe rute pe care le poti alege pentru a te indrepta catre aceasta destinatie. 

In acest articol, vom pune accent pe traseul catre litoralul albanez, atat in ceea ce priveste drumul cu masina catre statiunile din sud (Ksamil, Saranda, Borsh, Himare, Dhermi, etc.) cat si catre statiunile si orasele din nordul litoralului albanez (Durres, Golem, etc.).

Vom folosi ca punct de plecare Bucurestiul si pentru fiecare dintre cele doua zone de litoral albanez vom avea urmatoarele cele mai bune trasee:

Pentru sudul litoralului albanez, cu plecare din Bucuresti, cea mai buna ruta este Giurgiu – Ruse – Sofia – Salonic – Ioannina – Kakavijë – Ktismata – Saranda sau oricare alta statiune din aceasta zona. 

Distanta Bucuresti – Saranda pe acest traseu este de 1032 kilometri, iar ca si durata, ar trebui sa faci in jur de 13 ore pe drum, fara sa luam in calcul opririle de pe traseu si timpul de asteptare in punctele de trecere frontiera. 

Saranda Albania

HINT: In cazul in care timpul iti permite si vrei sa aloci 1-2 zile extra pentru a vizita cateva zone foarte ofertante din punct de vedere turistic localizate in nord-estul Albaniei, poti alege sa nu iesi din Grecia pe la Kakavijë – Ktismata, ci sa urmezi directia Kastoria si sa intri in Albania pe la punctul de trecere frontiera Kapshticë (Devoll) – Krystallopigi (Prespes). 

La doar 30 kilometri de vama te asteapta orasul Korce, iar la mica distanta si fascinantul sat Moscopole, pe care le vom aborda intr-un articol separat. Sa nu uitam nici de zona superba a celor doua lacuri Prespa si Ohrid, impartite cu Macedonia de Nord si cu Grecia (in cazul Prespa). 

Pentru nordul litoralului Albanez, cu plecare din Bucuresti, o ruta buna poate fi tot cea cu traversare a Bulgariei si a Greciei, cu mentiunea ca dupa Salonic (unde te poti opri peste noapte) te vei indrepta in directia Kastoria, vei trece frontiera pe la Krystallopigi  – Kapshticë, urmand apoi ruta Pogradec – Districtul Elbasan – Tirana – Durres. Acest traseu are 1116 kilometri si poate fi parcurs intr-un timp de aproximativ 14 ore si 15 minute, fara sa luam in calcul timpul de asteptare la vama si opririle de pe drum. 

Desigur, si in acest caz, traseele pot varia in functie de ce ti-ai propus sa mai bifezi pe drum. 

Durres Albania

Poti lua in calcul si ruta Giurgiu – Ruse – Sofia – Skopje – Gostivar –  Kjafasan – Qafë Thanë – Tirana – Durres, care are o lungime de ccirca 962 kilometri si care poate fi parcursa in aproximativ 14 ore. 

Exista si varianta de ruta cu traversare a Serbiei si a Macedoniei de Nord, care arata cam asa: Bucuresti – Calafat – Vidin – Nis – Skopje – Gostivar (astfel incat sa ocolesti Kosovo) – Kjafasan – Qafë Thanë (vama dintre Macedonia de Nord si Albania) – Tirana  – Durres. Acest traseu are 1017 kilometri si se poate parcurge in aproximativ 14 ore si 20 minute, fara sa luam in calcul opririle de pe drum si timpul de asteptare in punctele de trecere frontiera. 

Tirana Albania

Acte necesare pentru calatoria cu masina in Albania 

In scop turistic si pentru perioade de sedere mai scurte de 90 de zile, cetatenii romani pot intra in Albania cu cartea de identitate (buletinul) sau cu pasaportul, cu conditia ca actele sa aiba o valabilitate de minimum 3 luni de la data intrarii pe teritoriul acestei tari. 

Cetatenii romani care calatoresc in Albania pot intra in aceasta tara fara viza. 

Pentru cei care aleg sa vina in Albania cu masina, e important sa aiba la indemana si permisul de conducere, talonul masinii, dar si cartea verde de asigurare internationala auto. 

Totodata, asigurarea medicala este obligatorie pentru cetatenii romani care viziteaza Albania. Din aceste considerente, nu uita sa inchei o astfel de polita pentru tine si pentru cei alaturi de care calatoresti.  

Mai multe informatii utile despre recomandarile Ministerului Afacerilor Externe si despre conditiile de calatorie din aceasta tara gasesti la noi pe blog, in articolul: Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Albania. Ce sa ai in vedere

Despre taxele de drum din Albania si alte taxe de achitat pe traseu

In Albania nu exista vigneta si nu se percep cine stie ce taxe de drum, exceptand situatia in care folosesti autostrada A1, care ar avea o taxa impusa de 5 euro/autoturism. Totusi, atata vreme cat alegi sa pleci spre aceasta destinatie de vacanta cu masina, e bine sa ai in vedere ca pe traseu vei intalni si alte taxe de achitat. 

In functie de traseu si pe langa rovinieta, vei mai avea de platit si urmatoarele taxe:

In Bulgaria: vigneta bulgareasca, pe care o poti achizitiona foarte simplu si online (de pe site-uri precum acesta, selectand traducerea in limba romana) si care costa 13 leva/saptamana sau 27 leva pentru o luna (calculeaza astfel incat sa acoperi tot sejurul tau). O poti lua si de la vama sau de la benzinarie, insa exista aparate de control vigneta chiar dupa ce treci vama, asadar, e bine sa o ai deja facuta sau sa o cumperi cat mai repede la intrarea in Bulgaria. 

Acesteia i se vor adauga si costurile taxei de pod de la Giurgiu – Ruse (15 ron/trecere)

In Grecia: nu se plateste vigneta, insa se achita taxele de autostrada, in euro, cash sau cu cardul la punctele de taxare intalnite pe traseu. 

In Serbia: nu se plateste vigneta, insa se achita taxele de autostrada, la diferite statii de taxare intalnite pe traseu. Poti plati in euro sau in moneda locala, iar costurile sunt undeva la 5 euro/100 km. 

In Macedonia de Nord: nu se plateste vigneta, se achita taxele de autostrada, in jur de 1 euro la fiecare punct de trecere (sunt cam 6 astfel de puncte de taxare, poti plati in euro sau in dinari macedoneni). 

Pret benzina Albania, benzinarii si recomandari

Preturile la benzina in Albania sunt similare cu cele intalnite in Grecia si mai mari decat preturile din Romania, Bulgaria sau Serbia. Asadar, este mai avantajos sa faci plinul in Bulgaria sau in Serbia, in functie de traseul pe care-l alegi pentru a ajunge in Albania. 

Totusi, diferentele de pret intre tari nu sunt exagerat de mari, iar albanezii au suficiente benzinarii de lant sigure, unde poti plati si cu cardul si unde te poti opri pentru o pauza pe traseu. Unul dintre cele mai recomandate lanturi de benzinarii din Albania este Kastrati (cu albastru si galben), urmat de EIDA (cu albastru si verde). 

La data de 13 noiembrie 2023, preturile la carburanti in Albania aratau cam asa:

  • Euro 95 – 1.869 euro/l 
  • Diesel – 1.888 euro/l
  • GPL – 0.589 euro/l

La aceeasi data, preturile la carburanti in Romania, Bulgaria, Grecia si Serbia erau urmatoarele: 

Romania

  • Euro 95 – 1.342 euro/l 
  • Diesel – 1.476 euro/l
  • GPL – 0.673 euro/l

Bulgaria

  • Euro 95 – 1.401 euro/l 
  • Diesel – 1.412 euro/l
  • GPL – 0.595 euro/l

Grecia

  • Euro 95 – 1.880 euro/l 
  • Diesel – 1.772 euro/l
  • GPL – 0.905 euro/l

Serbia

  • Euro 95 – 1.507 euro/l 
  • Diesel – 1.733 euro/l
  • GPL – 0.786 euro/l

Starea drumurilor in Albania, reguli de circulatie si comportamentul localnicilor in trafic 

Albania nu exceleaza la capitolul autostrazi, avand pana in prezent doar 3 segmente in acest sens. Prima si cea mai lunga este A1 (Durrës – Kukës), cu o lungime totala de 114 kilometri. Este urmata de A2 (Fier-Vlore) cu o lungime de 46.5 km si de A3 (Tirana – Elbasan) cu o lungime de 31.1 km. Totusi, calitatea drumurilor in Albania este descrisa de catre turistii care au vizitat zonele turistice in ultimii ani ca fiind relativ rezonabila.  

Localnicii sunt in general prietenosi in trafic, nu-i vei auzi prea des ca se cearta sau ca sunt agresivi, insa e important de avut in vedere ca nu prea respecta regulile de circulatie. Se poate intampla sa observi ca un sofer semnalizeaza dreapta si o ia la stanga, ca nu cedeaza trecerea sau ca se opreste in mijlocul drumului pentru a conversa cu un cunoscut, nederanjati neaparat de faptul ca blocheaza traficul. 

Se mai poate intampla sa vezi si biciclisti care nu respecta regulile, tractoare care ies de pe camp fara sa se asigure, caini, vulpi, asadar, sofeaza cu atentie si respecta regulile de circulatie. 

Pe drum ai toate sansele sa vezi buncare vechi (construite pe vremea lui Enver Hogea, intre anii 1960-1980). Se estimeaza ca Albania ar avea sute de mii de astfel de constructii, care in prezent au ramas abandonate sau servesc in diferite alte scopuri. 

Politistii albanezi sunt in general foarte politicosi, insa vor aplica amenzi pentru nerespectarea regulilor de circulatie si mai ales in cazul in care se depasesc limitele de viteza si ai fost surprins de radar. Amenzile nu sunt foarte mari, insa este de preferat sa nu te enervezi in vacanta cu astfel de evenimente 🙂 

Exista probleme serioase cu locurile de parcare, in mod special in statiunile mari de pe Riviera Albaneza. Se dau amenzi pentru parcarea neregulamentara (politia lasa amenda la parbriz), insa nici nu prea exista foarte multe alternative de parcare, caci in ultimii ani s-a construit destul de haotic in statiuni. 

Daca vii pe litoralul albanez intr-o perioada aglomerata (iulie-august), o idee buna poate fi sa lasi masina la hotel si sa explorezi atractiile din imprejurimi fie prin intermediul excursiilor optionale organizate de operatorii locali, fie deplasandu-te cu transportul public local (sunt microbuze care circula intre statiuni). 

In loc de concluzie

Speram ca vacanta ta cu masina in Albania sa decurga asa cum ai planificat si sa te bucuri de toate atractiile naturale si de obiectivele istorice pe care le are de oferit aceasta destinatie. 

Totodata, daca ai si alte sugestii de trasee sau daca simti ca informatiile de mai sus merita completate sau actualizate si cu alte detalii utile pe care le-ai descoperit in urma calatoriei tale in Albania, asteptam cu interes si feedback-ul tau.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?