Llogara National Park, locul care-ti ofera unele dintre cele mai spectaculoase peisaje catre Riviera Albaneza

Llogara National Park este unul dintre cele mai frumoase parcuri nationale de pe teritoriul Albaniei, avand totodata avantajul de a fi localizat in zona de coasta a tarii. Prin urmare, cei care au in plan sa-si petreaca vacanta pe Riviera Albaneza pot configura destul de usor si un traseu prin aceasta zona cu adevarat deosebita. 

Cu denumirea locala de “Parku Kombëtar i Llogarasë”, aceasta atractie naturala de exceptie se afla pe drumul dintre orasul Orikum si statiunea Dhermi. 

Mai multe amanunte utile despre vizita in Llogara National Park te lasam sa descoperi in cele ce urmeaza. 

Unde se afla Llogara National Park si distante din pricipalele statiuni de coasta

Llogara National Park este localizat in partea de sud-vest a Albaniei, la circa 200 kilometri departare de capitala Tirana. 

Din Vlora si pana in inima acestui parc sunt in jur de 40 kilometri, drum care poate fi parcurs cu masina in aproximativ 45 minute. 

Din Saranda (localizata in sudul litoralului albanez) si pana aici vorbim despre o distanta de circa 90 kilometri, drum care se poate parcuge in aproximativ 2 ore si 20 minute cu masina. 

Cei mai avantajati sunt turistii cazati in zona satului Palase, caci de aici si pana in punctul marcat pe Google Maps cu denumirea de “Panorama Llogara” sunt doar 12,8 kilometri. 

Si daca se intampla sa fii cazat in Dhermi poti ajunge aici usor, caci distanta intre cele doua este de numai 15 kilometri. 

Drumul intre Orikum si Dhermi urca pana pe la 1027 metri deasupra nivelului marii si ofera o vedere superba catre tarmul Rivierei Albaneze. 

Distante Llogara National Park din alte statiuni si orase de coasta ale Albaniei:

  • distanta Ksamil – Llogara National Park: 103 kilometri
  • distanta Borsh – Llogara National Park: 53 kilometri
  • distanta Porto Palermo – Llogara National Park: 42 kilometri
  • distanta Himare – Llogara National Park: 36 kilometri
  • distanta Durres – Llogara National Park: 166 kilometri

Ce sa stii despre Llogara National Park

Odata ajuns pe teritoriul Parcului National Llogara, iti va fi imposibil sa nu observi splendoarea pajistilor intinse, a stancilor in pozitie verticala, a padurilor dese si, nu in ultimul rand, a peisajului rapitor pe care-l ofera catre mare. 

Parcul gazduieste o flora si o fauna impresionante, iar daca esti suficient de norocos, poti avea sansa sa vezi aici vulpi, caprioare, vulturi, pisici salbatice si alte vietuitoare rar intalnite. 

Padurile Parcului National Llogara sunt compuse din diferite specii de foioase si de conifere (pini, brazi, frasini, stejari si altele), iar curentii de aer din aceasta zona au determinat indoirea multora dintre copaci, oferindu-le acestora o forma aparte. 

De-a lungul drumului national SH8 care traverseaza parcul exista o serie de unitati de cazare si de restaurante, asadar, vei avea si posibilitatea de a sta in zona, mai ales daca ai in plan sa pornesti pe traseele de hiking din Llogara National Park. 

Desi majoritatea turistilor care traverseaza acest parc fac doar scurte opriri (cele mai dese in punctul de panorama marcat pe Harti cu “Panorama Llogara”) pentru cateva poze si pentru a se bucura de peisajul exceptional, trecand pe langa Llogara Pass (Pasul Llogara), exista si o parte a pasionatiolor de hiking care vin aici special pentru aceste trasee si drumetii in natura. 

Cele mai inalte varfuri muntoase din Llogara National Park:  

  • Maja Çikës – 2044 m
  • Maja Qores –  2.018 m 
  • Maja Gjipalit –  1.446 m
  • Maja Thanasit –  1.352 m 
  • Maja Gjikë Spiros – 1.004 m 

Traseele din parc sunt variate, iar nivelul de dificultate poate sa difere destul de mult de la un caz la altul. In linii generale, cea mai potrivita perioada pentru drumetiile prin parc este in intervalul mai – inceput de octombrie. 

Indiferent de traseul pe care alegi sa-l faci, asigura-te ca esti echipat corespunzator pentru o astfel de experienta si ca vremea de afara este favorabila. Verifica inainte de plecare prognoza meteo si nu te aventura pe teritoriul parcului pe timp de noapte.

Alte atractii de vazut in apropierea Llogara National Park

Daca tot ai in plan sa ajungi in aceasta zona superba a Albaniei, e bine de stiut ca in imediata apropiere a Parcului National Llogara te asteapta si alte obiective interesante, alaturi de cateva plaje cat se poate de frumoase. 

Satul Dhermi este localizat la 15 kilometri sud departare de Panorama Llogara, iar aici te asteapta o serie de bisericute si de manastiri vechi care merita toata atentia ta. Manastirea Sfanta Fecioara Maria, Biserica Sfatul Mihail si Biserica Sfantul Spiridon (o vei recunoaste dupa cupola sa albastra) se pot bifa usor daca alegi sa te opresti in zona vechiului sat. 

La mica distanta gasesti si plaja Dhermi, o plaja animata, bine organizata, formata din pietris si cu o apa a marii in nuante de turcoaz. 

Plajele dintre Orikum si Vlora vor fi, de asemenea, la indemana ta. Multe dintre ele sunt de dimensiuni micute, sunt amenajate atat pe platforme din beton pe care sunt amplasate sezlonguri, cat si pe niste portiuni de nisip mai inguste. Printre acestea se numara plaja Orikum, , plaja Kevi, plaja Karaburun, plaja Bora Bora (a nu se confunda cu cea din zona Ksamil), plaja Vajana, plaja Vega si altele. 

Plajele orasului Vlora sunt pentru tine daca ai nevoie de un loc mai generos in dimensiuni, in care sa te relaxezi fara sa-ti faci probleme legate de spatiu. Se numesc Plaja Noua (Plazhi i Ri) si Plaja Veche (Plazhi i Vjeter) si sunt formate din nisip. 

Centrul vechi din Vlora a fost renovat recent, iar aici te asteapta o serie de atractii precum: Moscheea Muradie, Piata Orasului (Flag’s Square), Monumentul Independentei, Casa Eqerem Bey si altele.

Una dintre cele mai frumoase privelisti catre orasul Vlora se gaseste la Kuzum Baba, iar mai multe informatii despre ce poti sa faci in Vlora gasesti aici: Vacanta in Vlora Albania. Ce sa stii daca ai in plan sa-ti petreci concediul in zona acestui mare oras de coasta

In loc de concluzie

Llogara National Park este una dintre cele mai frumoase atractii naturale din imediata apropiere a litoralului albanez si este pentru tine daca ai in plan sa te bucuri de plimbari si de peisaje spectaculoase catre Marea Ionica. 

Vei fi avantajat de distanta mica in cazul in care te cazezi in statiuni precum Dhermi, Himare, Palase sau chiar si in zona orasului Vlora, iar plimbarea pana aici, fie si un drum scurt cu masina si o oprire in punctul de panorama, merita tot efortul! 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?