Conditii calatorie Zanzibar. Ce acte iti trebuie si alte informatii utile pentru o vacanta aici

Zanzibar este o destinatie exotica din ce in ce mai cautata de catre turistii romani si asta pentru ca dispune de peisaje si cadre naturale fascinante, de o intreaga varietate de optiuni de cazare, plaje frumoase si alte numeroase atractii, dar si preturi usor mai convenabile in raport cu alte destinatii similare. 

De aceea, interesul pentru subiectul conditii calatorie Zanzibar este unul mare, mai ales pentru cei care au luat decizia de a pune la cale o vacanta aici. Afla, din cele ce urmeaza, care sunt actele de care ai nevoie pentru o calatorie in Republica Unita Tanzania si deci implicit si in Zanzibar (caci Zanzibar este un teritoriu autonom ce apartine de Tanzania), dar si alte informatii utile despre siguranta, sistem de sanatate, bani, mancare, limba si obiceiuri.

Acte necesare si conditii de intrare in Zanzibar 

Romanii care intentioneaza sa calatoreasca in Zanzibar si deci, asadar, in Republica Unita Tanzania, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru a intra pe teritoriul acestui stat: 

  • detinerea unui pasaport valabil minimum 6 luni de la data intrarii in aceasta tara 
  • pasaportul trebuie sa aiba minimum o fila libera 
  • turistul trebuie sa prezinte dovada cazarii (voucherul de cazare/rezervarea, etc.) 
  • turistul trebuie sa faca dovada detinerii de resurse financiare (extras de cont, carte de credit, etc.) 
  • turistul trebuie sa detina si eventual sa prezinte biletul de intoarcere 

Cetatenii romani care calatoresc in Zanzibar nu au nevoie de viza pentru o perioada de 90 zile de la data intrarii pe acest teritoriu. 

Este important de avut in vedere ca Romania nu are reprezentare diplomatica in Republica Unita Tanzania, asadar contactarea autoritatilor romane se poate face prin intermediul Ambasadei Romaniei din Kenya, Nairobi. Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda romanilor care urmeaza sa calatoreasca aici sa-si anunte prezenta in regiune la nairobi.consul@mae.ro (comunicand urmatoarele informatii: nume, prenume, data nasterii si numarul de telefon mobil).

Te sfatuim ca inaintea unei calatorii in Zanzibar sa verifici informatiile si indicatiile publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, aici

Despre bani si preturi in Zanzibar

Moneda nationala din Zanzibar si implicit din Tanzania este Shillingul Tanzanian. Pe piata exista bancnote de 1000 TZS, 2000 TZS, 5000 TZS si 10000 TZS si monede de 50 TZS, 100 TZS, 200 TZS si 500 TZS. 

O buna parte a serviciilor de aici pot fi insa achitate si in dolari. Spre exemplu, cei mai multi operatori locali care organizeaza tururi au preturile acestora afisate in dolari. Asadar, cand calatoresti in Zanzibar e bine sa ai la tine si dolari cash, iar bancnotele sa nu fie tiparite mai devreme de 2013 si sa se afle in stare buna, caci altfel e posibil sa-ti fie refuzate la birourile de schimb valutar. 1 $ echivaleaza (la 9.11.2022) cu 2332 TZS.

Poti sa schimbi bani la banci, la unele birouri de exchange (vei gasi si in aeroport), dar si la Oficiul Postal. 

Vei gasi in marile asezari si ATM-uri (in Stone Town, Nungwi, Paje, etc), care au o limita de retragere pentru o singura tranzactie de 400000 TZS. Majoritatea acestora percep si un comision de retragere (in functie de caz, in medie 3-4 dolari). 

Preturile la mancare variaza in functie de locul in care alegi sa iei masa, insa vei gasi atat variante rezonabile (supermarket, street-food), cat si variante de restaurante mid-range sau cu servicii pretentioase, unde evident, nota de plata poata fi mai piperata. 

Pe acest subiect, gasesti mai multe informatii in articolul: Preturi Zanzibar si alte informatii utile despre moneda, exchange si plati in aceasta destinatie

Cum este mancarea in Zanzibar

Bucataria din Zanzibar este una deosebit de apreciata, caracterizata printr-o sumedenie de influente din bucatariile araba, portugheza, bantu, indiana, britanica si altele. 

Primii locuitori ai Zanzibarului erau in mare parte pescari, ceea ce inseamna ca hrana lor consta in peste si fructe de mare, urmand ca ulterior sa fie introdusa in bucataria locala si fasolea, cartofii dulci, ignama. 

Odata cu venirea secolului al 9-lea, Arhipelagul Zanzibar incepe sa fie colonizat de catre omanezi, persi si yemeniti, iar bucatariei locale ii sunt adaugate ingrediente noi precum citrice, orez, mango, cocos si diferite condimente. 

Ulterior, incepand cu secolul al 15-lea, apar si influente portugheze, respectiv ingrediente precum porumb sau manioc, urmand ca in secolul al 17-lea, relatiile comerciale intre Zanzibar si India sa fie intensificate, iar retete precum curry sau biryani sa apara si pe aceste meleaguri. 

Arhipelagul Zanzibar mai este cunoscut si sub denumirea de Spice Islands, luand in considerare ca in secolul al 19-lea, acesta era cel mai mare producator de cuisoare din lume. In prezent, mai sunt cultivate aici, la o scara ceva mai mica, ghimbirul, cuisoarele, turmericul, arborele de cacaou, nucsoara, scortisoara, lemnul dulce, sofranul – pe care le poti intalni in piete, in magazine, dar si in cadrul unui Spice Tour.  

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si articolul: Spice Tour Zanzibar, una dintre cele mai des intalnite excursii optionale din aceasta insula

La capitoul mancare, printre cele mai cunoscute preparate culinare din Zanzibar se numara in prezent Zanzibar Pizza, Chipsi mayai, Pweza wa nazi (un curry de caracatita), Mishkaki (frigarui) Pilau/Biryani (pilaf, mancare pe baza de orez), Zanzibar mix (supa urojo), o multime de fructe exotice (mango, banane mici, nuci de cocos, fructul pasiunii si altele). 

Le gasesti pe toate prezentate mai pe larg in acest articol: 10 mancaruri de incercat in Zanzibar

Despre transport in Zanzibar 

In Zanzibar, sofatul are loc pe partea stanga (masinile au volanul pe dreapta). Desi in marile asezari sunt drumuri asfaltate, exista si multe drumuri de pamant pe insula, iar pe unele portiuni, marcajele si indicatoarele rutiere lipsesc. 

Turistii pot inchiria masini in Zanzibar, insa daca iei in calcul aceasta varianta, e bine sa fii un sofer experimentat, mai ales ca vei conduce pe partea opusa, lucru cu care nu esti obisnuit. In zone precum Stone Town, traficul este intens, unele stradute sunt foarte inguste, iar circulatia poate deveni relativ haotica. Se recomanda precautie extra pe timp de noapte, mai ales ca unele drumuri nu sunt iluminate. 

Totodata, cei care vor sa inchirieze masina in Zanzibar o pot face numai dupa obtinerea unui permis provizoriu local, care de regula se elibereaza si de catre firma de la care alegi sa inchiriezi. 

Mai multe informatii pe acest subiect gasesti in articolul: Zanzibar car rental. Ce sa ai in vedere daca vrei sa inchiriezi o masina cat te afli aici

Turistii se pot deplasa pe insula cu taxi-ul, cu dala-dala, cu Zanzibusul (curse de tip shuttle), dar si prin intermediul excursiilor optionale (caz in care ai transportul asigurat). Ultima dintre aceste variante este si cea mai comoda, caci te scuteste de stresul transportului si-ti asigura prezenta unui ghid. 

La noi pe blog te asteapta si un articol dedicat exclusiv acestui subiect: Despre transport in Zanzibar. Cum poti sa te deplasezi usor pe insula si care sunt principalele mijloace pe care le ai la dispozitie

Limba, obiceiuri si comunicarea cu localnicii in Zanzibar

Limba oficiala vorbita de catre localnicii din Zanzibar este swahili, o limba africana care include multe expresii si cuvinte de origine araba, plus cuvinte provenite din alte limbi precum portugheza, persana sau chiar engleza. 

Cu toate acestea, turistii veniti aici in vacanta se vor putea intelege cu o buna parte dintre localnici si in engleza sau in alte cateva limbi europene, precum italiana sau franceza. Este considerat un gest dragut insa sa inveti cateva cuvinte simple in swahili pentru a cere poate indicatii, pentru a saluta sau pentru a purta o conversatie basic. Iata cateva exemple: 

  • Jambo! Salut!
  • Habari za asubuhi! Buna dimineata!
  • Habari za jioni! Buna seara! 
  • Usiku mwema/ Ulale salama! Noapte buna! 
  • Habari yako? Ce mai faci? 
  • Nzuri! Sunt bine!
  • Samahani! Imi pare rau! 
  • Kwaheri! La revedere! 
  • Asante! Multumesc! 
  • Jina lako nani? Cum te numesti? 
  • Jina langu ni… Numele meu este…

Localnicii din Zanzibar sunt in general foarte prietenosi cu vizitatorii, insa respectul pentru cultura si traditiile locale nu trebuie sa lipseasca din conduita turistilor. Comportamentul agresiv, consumul excesiv de alcool, manifestarile publice violente, cuvintele urate si in general lipsa de respect, mai ales fata de persoanele inaintate in varsta, pot fi ofensatoare. 

Majoritatea localnicilor sunt musulmani, iar legile, obiceiurile si traditiile acestei religii trebuie respectate de catre turisti. Atunci cand nu te afli pe plaja, imbraca-te in tinute cu aspect decent. La plaja, sunt acceptate costumele de baie, insa nu si nuditatea.

Alte aspecte de care e bine sa tii cont la capitolul conduita, cat timp esti in Zanzibar:

  • cere permisiunea inainte sa fotografiezi un localnic. 
  • evita sa folosesti mana stanga pentru anumite activitati. Nu da noroc cu mana stanga, caci aceasta este considerata a fi utila strict pentru activitatile legate de toaleta. 
  • nu grabi formalitatile legate de salut. Acorda timp pentru a saluta toate persoanele dintr-o incapere, incepand cu persoanele in varsta. 
  • nu te apuca sa mirosi mancarea, mai ales daca mergi intr-o gospodarie locala. Acest gest poate fi interpretat drept o suspiciune ca mancarea nu este buna si poate fi considerat ofensator pentru cel care a pregatit-o. Mananca folosindu-ti mana dreapta. 
  • nu manifesta afectiune in exces fata de partener, intr-un loc public. Saruturile, imbratisarile si alte gesturi din aceasta sfera fata de partener trebuie facute in privat, cat timp esti in Tanzania.

Gasesti mai multe informatii despre acest subiect aici: Obiceiuri locale si reguli de conduita in timpul unei vacante in Zanzibar

Sistem de sanatate, siguranta si alte servicii in Zanzibar

Inaintea calatoriei tale in Zanzibar, iti recomandam sa-ti inchei o asigurare de sanatate. In Tanzania, exista atat sistem medical de stat, cat si sistem medical privat. 

Desi acestea nu au caracter obligatoriu, Ministerul Afacerilor Externe recomanda vaccinarea impotriva unor boli precum febra galbena, febra tifoida, hepatita A&B, difterie si poliomielita.

Cetatenii care calatoresc intre tarile CAE (Comunitatea Africii de Est) trebuie sa prezinte carnetul galben de vaccinari impotriva Febrei Galbene, la intrarea in aceste tari (Kenya, Uganda, Rwanda,Tanzania, Burundi). Vaccinul contra febrei galbene este insa obligatoriu doar in cazul in care ai calatorit si in alte tari africane inaintea intrarii pe teritoriul Tanzaniei. 

Malaria este inca destul de raspandita in Republica Unita Tanzania, motiv pentru care MAE recomanda ca inainte de calatorie sa-ti procuri un kit medical impotriva malariei si sa folosesti masuri contra tantarilor, respectiv spray-uri, solutii si alte dispozitive cu efect repelent. 

La capitolul siguranta, MAE precizeaza ca criminalitatea este un fenomen in crestere, cu precadere in zonele urbane, motiv pentru care recomanda o serie de masuri de precautie precum:

  • evitarea, pe cat posibil, a deplasarilor dupa lasarea serii
  • evitarea stradutelor laturalnice si a zonelor care nu sunt iluminate
  • evitarea, pe cat posibil, a transportului in comun
  • evitarea expunerii obiectelor de valoare, a bijuteriilor scumpe, etc
  • respectarea regulilor de conduita, de vestimentatie

Sectia centrala de politie din Zanzibar se afla in zona Malindi, in partea de nord a centrului istoric Stone Town. Numarul la care poate fi apelata in caz de urgenta este 999 or 024 223 0772. 

In loc de concluzie

Pentru o experienta fara cusur in timpul vacantei tale in Zanzibar, iti recomandam sa te pui la curent cu toate conditiile de calatorie in aceasta destinatie, citind inainte de plecare indicatiile publicate pe site-ul mae.ro, sa-ti inchei o asigurare medicala si sa tii cont de regulile de conduita atunci cand interactionezi cu localnicii.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?