10 mancaruri de incercat in Zanzibar

Zanzibar este faimos pentru diversitatea condimentelor cultivate aici, iar bucataria locala este o reala incantare pentru turistii dornici sa descopere cele mai interesante arome si mixuri culinare, in timpul unei vacante petrecute pe aceste meleaguri. 

Desi marile asezari ale insulei au in prezent si o multime de restaurante cu preparate internationale, adevarata bucurie a papilelor gustative apare atunci cand incercam preparatele locale, care abunda in mirodenii specifice zonei si pe care noi, romanii, nu le vom gasi ca fiind extrem de diferite sau iesite din comun, asa cum poate o facem cand vizitam continentul asiatic. 

Gasesti mai jos o mica selectie a catorva dintre cele mai cunoscute feluri de mancare de incercat in Zanzibar, alaturi de descrierea fiecaruia. 

1. Maharagwe ya Nazi

Supa de fasole boabe cu lapte de cocos este un dish foarte popular in Tanzania, pe care-l vei intalni si in Zanzibar.

Are o consistenta cremoasa, este foarte satioasa si bogata in nutrienti si este preparata cu boabe rosii de fasole, ceapa galbena, rosii, chilli, lapte de cocos, turmeric, coriandru si alte condimente. Este genul de fel de mancare pe care il poti savura dupa un drum lung cu avionul, odata ajuns in Zanzibar, drept masa principala.  

Desi e posibil ca asocierea boabelor de fasole cu laptele de cocos sa ti se para stranie, realitatea e ca gustul este deosebit de interesant si de delicios.

2. Pweza wa nazi (Octopus curry)

Un dish derivat al curry-ului indian, care are la baza laptele de nuca de cocos, folosit in atat de multe preparate din aceasta zona. Octopus curry poate fi un fel de mancare minunat pentru cei care consuma fructe de mare, mai ales ca poate fi gasit in diferite forme. 

Acest preparat contine, evident, caracatita, ceapa alba tocata marunt, chilli, lapte de cocos, rosii, pasta de usturoi, ghimbir, lamaie, turmeric si coriandru si este descris de catre cei care l-au incercat ca fiind un adevarat spectacol pe cerul gurii. 

Din Zanzibar nu lipsesc nici alte preparate cu caracatita, inclusiv cele la gratar in zona de street food, si nici cele tip fish curry. 

3. Zanzibar pizza

Nu e tocmai pizza aceea la care te astepti, insa acest preparat de tip street food este atat de popular in Zanzibar incat nu ai cum sa nu-l vezi daca te plimbi pe stradutele unei asezari mai mari. Zanzibar pizza are un invelis ale carui textura si forma pot fi asemanate cu o clatita mai groasa, umpluta cu carne de pui sau de vita, ceapa, ardei capia, ou, branza topita, chilli, maioneza sau alte ingrediente. Este trasa in tigaie si se serveste calda. 

O vei gasi in Stone Town, la piata de street food din zona Gradinilor Forodhani, dar si la unele restaurante, preparata in diferite versiuni. 

Zanzibar pizza este un fel de mancare prietenos cu bugetul, insa iti recomandam sa alegi cu atentie locul din care il cumperi. Orienteaza-te catre tarabele care au clienti multi, de la care mananca si localnicii si care prezinta conditii de igiena rezonabile. 

4. Chipsi mayai

Sau omleta cu cartofi prajiti, pe care o vei gasi in meniurile restaurantelor cu preparate locale la care se poate servi si micul dejun, dar si la tarabele cu street food. Este perceputa drept acel fel de mancare satios, consistent (confort food). Numele vine de la alaturarea celor doua simple cuvinte – chipsi (care inseamna cartofi prajiti) si mayai (oua) si este servita alaturi de salata de rosii si ceapa (uneori vei gasi ceapa rosie si ardei grasi taiati cubulete chiar in continutul sau), sos chilli, sos de maioneza sau sos de rosii. 

E genul de preparat care-ti poate da energie pentru o buna parte din zi sau genul de gustare rapida care sa te puna pe picioare daca n-ai mancat nimic de ore bune. 

5. Mishkaki

Le vei intalni tot in zonele cu street food si sunt practic niste frigarui, asadar cubulete de carne (de pui/de vita) marinate , puse pe bete si apoi pe gratar. Textura ar trebui sa fie una suculenta si aromata, insa e de preferat sa alegi o varianta mai bine facuta, decat sa te orientezi catre ceva ce nu a fost gatit in totalitate. 

Vorbim despre o gustare extrem de prezenta in Zanzibar, pe care iti recomandam sa o cumperi din randul celor asezate direct pe gratar si, la fel, dintr-un loc care se prezinta bine la capitolul igiena.  

6. Sorpotel

O mancare ce aminteste de influentele indiene si portugheze pe care aceasta zona le-a capatat in bucatarie, potrivita celor care sunt pregatiti sa manance un preparat gatit lent, pe baza de limba/ficat/inima de vita, alaturi de un amestec de condimente menite sa sporeasca aroma carnii. 

Practic, un fel de tocana cu sos scazut, de rosii, in care se regasesc mirodenii precum chimion, turmeric, piper negru, coriandru, chilli, usturoi, pasta de tamarind, chiar si putin otet. 

Este descrisa ca fiind un spectacol de arome si destul de consistenta, asadar nu vorbim despre o mancare usoara, neaparat potrivita pentru zilele extrem de calduroase.

By the way: Daca esti pasionat de bucataria locala din Zanzibar si daca vrei sa intelegi mai bine de unde provin anumite condimente, cum sunt cultivate si cum arata, te poti inscrie la un Spice Tour. La noi pe blog gasesti un articol dedicat exclusiv acestei experiente: Spice Tour Zanzibar, una dintre cele mai des intalnite excursii optionale din aceasta insula 

7. Pilau sau Biryani 

Ambele sunt preparate pe baza de orez, asemanatoare cu pilaful pe care-l stim noi, cu mici diferente in maniera de preparare. Le vei gasi in diferite forme in Zanzibar, in majoritatea restaurantelor cu mancare locala, iar in compozitia acestora vei regasi aroma cuisoarelor, a nucsoarei, a cardamomului, a usturoiului, eventual chiar si scortisoara, ghimbir sau coriandru. 

Servite alaturi de carne (de vita sau chiar si de capra), alaturi de peste sau in varianta vegetariana, aceste preparate iti pot asigura o masa cat se poate de consistenta. 

8. Zanzibar Mix sau Urojo Soup

O alta varianta de supa pe care o vei intalni destul de des in meniuri, asa cum probabil ti-ai dat seama inca de la citirea numelui, Urojo Soup este un mix de ingrediente cu o savoare deosebita. 

O vei gasi cam peste tot in Stone Town si chiar si in zona de street food, iar principalele sale ingrediente sunt piureul de cartofi, nuca de cocos, bhajias (niste friganele crocante din cartofi, faina), mango proaspat dat pe razatoare, lamaie, usturoi, turmeric. 

9. Mandazi

Sau cum am spune noi, gogosi, e drept, cu un gust putin mai aparte datorat in mod special cardamomului. Le vei gasi aproape in fiecare colt al asezarilor mari, la gheretele de pe strada, si poti fi consumate atat la micul dejun, cat si pe post de gustare in orice moment al zilei. 

Sunt preparate cu ingrediente foarte simple: oua, faina, zahar, ulei si pot fi perfecte daca le alaturi unui ceai servit intr-o binemeritata pauza de odihna. 

10. Fructele locale 

Nu sunt putini cei care au pus gura pe un mango din Zanzibar si au spus ulterior ca practic pana in acel moment n-au mai mancat mango niciodata sau ceva ce ar putea semana vreodata cu gustul fructului de aici. Este si cazul nostru, iar gustul ne bantuie si-n ziua de astazi 🙂 In timpul unui pranz traditional luat in casuta unor localnici, am fost serviti spre final cu un mango proaspat curatat, iar culoarea aprinsa, alaturi de textura cremoasa si aroma dementiala nu vor fi uitate prea curand. 

Ce-ti putem spune cu mana pe inima e ca fructele din Zanzibar chiar au gust de fructe, iar cele pe care noi le consideram exotice si le cumparam de la supermarket, se gasesc aici vandute la piata in gramezi, la preturi foarte mici. 

O vizita la Darajani Market din Stone Town te va face sa intelegi cum functioneaza lucrurile. Ia cu tine bani marunti, eventual pleaca intr-un tur acompaniat de ghid pentru a nu te rataci pe stradutele inguste si in forfota de aici si nu uita sa speli bine fructele inainte sa le consumi. 

Pe langa mango, te mai poti bucura de nelipsitele nuci de cocos, papaya, fructul pasiunii, banane mici, ananas, pepene, avocado si multe altele.

In loc de concluzie,

Pe langa frumusetea sa naturala, vibe-ul aparte si intreaga lista de atractii care merita bifate aici, Zanzibarul merita sa fie descoperit si din punct de vedere culinar, caci te vei intoarce acasa cu un bagaj nou de arome, tipuri de condimente si savori pe care nu le vei uita prea curand. Citeste review-urile locurilor in care alegi sa mananci si bucura-te de gusturi noi si mixuri la care poate nu te-ai fi gandit! 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?