Cape Gelidonya Antalya, promontoriul din apropierea insulei Suluada

Capul Gelidonya este una dintre atractiile naturale ale provinciei Antalya, aflandu-se intre golfurile Antalya si Finike, la aproximativ 105 kilometri departare de Antalya City

Gazduieste unul dintre cele mai inalte faruri din Turcia si totodata unul dintre cele mai populare trasee de drumetii. 

In cele ce urmeaza gasesti mai multe detalii utile despre Cape Gelidonya, iar la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Localizare Cape Gelidonya si distante din diferite statiuni

Gelidonya se afla in vecinatatea orasului Kumluca si in imediata apropiere a cartierului Mavikent, pe peninsula Teke. Este delimitat de doua golfuri (golful Antalya in nord-est si golful Finike in vest), grupul de insule Beş Adalar fiind localizat la mica distanta de coasta acestui promontoriu. 

A purtat in trecut denumirile de Kilidonia sau Killidonia si gazduieste in prezent Farul Gelidonya. 

Unii dintre turisti prefera sa exploreze zona Cape Gelidonya facand drumetii aici, in timp ce altii se rezuma la excursiile pe mare, catre insulele din vecinatate, experiente care pot asigura o priveliste superba catre acest promontoriu. 

Daca alegi prima dintre variante, trebuie sa stii ca poti ajunge cu masina pana in punctul de plecare pe traseu (adica in zona satului Karagöz din Kumluca), urmand ca de acolo sa pornesti in drumetie. Traseul poate fi dificil pe alocuri. 

Distante catre Cape Gelidonya din diferite statiuni ale Antalyei:

  • distanta Lara – Cape Gelidonya: 126 kilometri
  • distanta Belek – Cape Gelidonya: 147 kilometri
  • distanta Side – Cape Gelidonya: 180 kilometri
  • distanta Kemer – Cape Gelidonya: 62 kilometri
  • distanta Tekirova – Cape Gelidonya: 49 kilometri

Ce poti vedea in zona Cape Gelidonya si la ce sa fii atent cand vii aici

Capul Gelidonya este considerat o atractie in sine, gratie frumusetii mediului natural si a peisajului de aici. Este potrivit celor care fac drumetii, insa este lipsit de facilitati si servicii (nu vei intalni aici locuri din care sa-ti cumperi apa sau gustari). Ia cu tine tot ce ai nevoie pentru drum. 

Farul Gelidonya mai poarta si denumirea de “Taşlık Burnu Lighthouse”, fiind considerat unul dintre cele mai mari din intreaga Turcie. Are 9 metri in inaltime si este localizat la 227 metri deasupra nivelului marii. A fost ridicat in anul 1936 si poate fi vazut si din zonele Adrasan si Kumluca.

Epava Gelidonya este un alt obiectiv interesant al zonei. Este scufundata la o adancime de circa 27 metri si a fost descoperita in anul 1954. Se pare ca nava ar proveni din epoca bronzului, la bordul sau fiind descoperite diferite obiecte de ceramica, lingouri si altele.

Se presupune ca ambarcatiunea ar avea origini siriere, cipriote sau miceniene. O parte dintre artefactele gasite aici sunt expuse la Muzeul de Arheologie Subacvatica din Bodrum.

Imprejurimile Capului Gelidonya erau considerate, inca din cele mai vechi timpuri, deosebit de periculoase pentru nave. Se presupune ca in aceasta zona s-ar fi scufundat numeroase ambarcatiuni, din cauza stancilor de pe fundul marii. 

ATENTIE! Site-urile de specialitate si unii turisti care au facut traseele de drumetii de la Cape Gelidonya avertizeaza ca in zona pot fi intalniti serpi si scorpioni. Mediul natural este favorabil pentru gazduirea acestor specii, motiv pentru care se recomanda sa fii precaut si sa porti imbracaminte si incaltaminte adecvate. 

Te sfatuim sa eviti papucii sau sandalele daca alegi sa vizitezi Capul Gelidonya si sa porti incaltaminte de trekking, sosete lungi si pantaloni lungi. 

Zona nu este potrivita familiilor cu copii si nici persoanelor cu mobilitate redusa. 

Alte obiective aflate in apropierea Cape Gelidonya

Daca ai in plan sa ajungi in aceasta parte a litoralului turcesc, trebuie sa stii ca la distante rezonabile fata de Capul Gelidonya poti vizita si alte atractii deosebit de interesante. 

Insula Suluada, localizata destul de aproape de Gelidonya, face obiectul unor experiente cu adevarat inedite. Pe timp de vara, aici se organizeaza frecvent excursii cu barca, plecand din Golful Adrasan. Suluada a fost comparata adesea cu insulele Maldive, gratie culorii turcoaz a apei de la mal. Vei intalni doua plaje, una in vest si o alta in nordul insulei. 

Plaja din vest este mai generoasa, insa poate avea valuri mai mari, in timp ce plaja din nord este mai micuta, insa cu ape mai linistite. 

Ruinele orasului antic Olympos se afla la circa 27 kilometri departare de Gelidonya. Sunt localizate in apropierea plajelor Cirali si Olympos, intr-o zona bogata in vegetatie, iar aici poti observa diferite ramasite ale zidurilor vechi, Sarcofagul Capitanului Eudomus, ruinele bailor romane si altele. 

Si acest loc este intens frecventat de catre iubitorii de drumetii. 

Olympos Teleferik este traseul de telecabina din zona Tekirova, care te va urca la o altitudine de 2.365 metri deasupra nivelului marii.  Vei avea ocazia sa te bucuri de o priveliste exceptionala catre zona de coasta si poate fi o activitate mai potrivita in cazul in care ai venit in vacanta alaturi de cei mici. 

Intre Olympos Teleferik si Capul Gelidonya sunt 60 kilometri.  

In loc de concluzie

Cape Gelidonya este una dintre atractiile naturale deosebite ale Antalyei si poate fi pentru tine daca iubesti drumetiile si natura. Are avantajul de a fi localizat intr-o zona care abunda in obiective turistice, iar daca preferi varianta mai comoda, il poti admira in timpul unei excursii cu barca. 

In cazul in care ti-am starnit apetitul pentru concediile pe coasta turceasca a Marii Mediterane, te asteptam la noi pe site cu o multime de oferte pentru vacantele in Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?