Despre Olympos Antalya, orasul antic de langa plaja Cirali

Unul dintre siturile arheologice de exceptie din zona Antalya este cel al orasului antic Olympos, localizat chiar in apropierea malului marii, la circa 40 kilometri departare de faimoasa statiune Kemer. 

Fondat in secolul al III-lea i.Hr, acest oras din Licia antica a fost ridicat in valea unui rau, preluand numele muntelui Olympos (Tahtalı Dağı) din imediata apropiere. 

In cele ce urmeaza te asteapta o serie de informatii utile despre vizita in orasul antic Olympos, iar la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, cu zeci de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Unde este orasul antic Olympos Antalya si cum ajungi aici

Situl arheologic poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de Olympos Antik Kenti (sau Olympos Ancient City), aflandu-se la 82 kilometri departare de Antalya City

Din centrul statiunii Kemer si pana aici sunt 42 kilometri, iar daca se intampla sa fii cazat in micuta statiune Tekirova, pana la orasul antic Olympos vei avea doar 26 kilometri de parcurs.

Sunt doua modalitati prin care poti ajunge pe cont propriu sa vizitezi Olympos. Fie alegi sa pornesti intr-o plimbare pe jos spre sit direct din partea de vest a plajei Cirali – Olympos (drumul nu este unul foarte usor), fie sa vii aici cu masina sau cu microbuzul direct la poarta principala a sitului, unde exista parcare si alte facilitati turistice. 

In cazul in care preferi si mai multa comoditate, poti opta sa vizitezi orasul antic Olympos prin intermediul unui tur organizat (excursie optionala). De regula, aceste experiente includ opriri la mai multe atractii din zona, precum plaja Cirali, Chimaera, Phaselis, Olympos Teleferik, etc.) Vei fi preluat de la hotel, adus inapoi si asistat de un ghid turistic, ceea ce reprezinta un avantaj daca nu vrei sa te stresezi prea tare cu orientarea in spatiu si cu locurile de parcare. 

Distante catre orasul antic Olympos din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Lara – Olympos Antalya: 103 kilometri
  • distanta Belek – Olympos Antalya: 125 kilometri
  • distanta Side – Olympos Antalya: 158 kilometri
  • distanta Alanya – Olympos Antalya: 218 kilometri 

Ce poti vedea in orasul antic Olympos Antalya 

In perioada sa de glorie, Olympos era considerat a fi un oras-port de maxima importanta, fiind construit pe ambele maluri ale raului Akçay. Cele doua parti ale orasului erau conectate printr-un pod, iar ramasitele unui capat de pod mai pot fi observate si in prezent. 

Pe malul de sud al raului poate fi remarcata o parte din zidul ridicat aici inca din perioada elenistica, acesta fiind ulterior renovat in vremea Imperiului Roman si a Imperiului Bizantin. 

Una dintre cele mai fascinante atractii din orasul antic este Sarcofagul Capitanului Eudomus, situat intr-o caverna din apropierea gurii de varsare a raului. 

Acropola orasului ofera vederi panoramice de exceptie, in timp ce ramasitele teatrului te vor purta in timp spre imaginea unui adevarat centru de divertisment, unde aveau loc diferite evenimente si spectacole. 

Mai poti vedea si ruinele bailor romane din Olympos, considerate a fi un adevarat loc de relaxare si de socializare pentru locuitorii din acele timpuri. 

O trasatura aparte a acestui sit arheologic este si faptul ca ruinele se afla intr-o zona foarte bogata in vegetatie. Padurile luxuriante si peisajele montane din imprejurimile orasului antic Olympos fac din acest loc o atractie extraordinara, atat pentru cei care vor sa viziteze obiective istorice, cat si pentru cei care adora plimbarile in natura si drumetiile montane.

Orasul antic Olympos poate fi vizitat zilnic in intervalul orar 10:00 – 19:00 (1 aprilie – 1 octombrie). Daca vii aici in perioada 2 octombrie – 31 martie, programul de vizitare este intre orele 8:30 – 17:30. 

Taxa de acces este una modica (intre 30 – 50 lire turcesti), iar daca ai Museum Pass vei avea intrarea gratuita. 

Alte atractii apropiate de orasul antic Olympos Antalya

Acest sit arheologic se afla intr-o zona extrem de bogata in atractii naturale si istorice, ceea ce inseamna ca daca ti-ai propus sa vizitezi mai multe in aceeasi zi, vei avea incotro sa te indrepti rapid. 

Plaja Cirali, care se uneste in capatul din dreapta cum te uiti la mare cu plaja Olympos, este cea mai apropiata plaja de acest oras antic. In cea mai mare parte a sa, Cirali este libera, desi pe unele portiuni exista si o oarecare amenajare cu sezlonguri.

Aici isi depun ouale testoasele Caretta-Caretta, in intervalul mai – august, cuiburile fiind ocrotite si tinute sub observatie de catre specialisti. 

Orasul antic Phaselis se afla la 29 kilometri departare de Olympos, in directia Kemer. A fost construit pe o peninsula inconjurata de 3 porturi naturale, fiecare dintre acestea cu propria plaja, asadar, vizita la ruine poate fi urmata si de o relaxanta baie in mare 🙂 

La Phaselis poti vedea ramasitele zidului care inconjura asezarea, ruinele apeductului, dar si ruinele teatrului (care avea o capacitate de circa 1500 locuri). 

Olympos Teleferik este telecabina care urca pana la o altitudine de 2364 metri, oferindu-ti posibilitatea sa admiri o priveliste superba catre linia de coasta.

Traseul de telecabina a fost inaugurat in 2007, iar cele doua telecabine au o capacitate de 80 de persoane. Calatoria dus-intors costa 30 dolari/adulti si 15 dolari pentru copiii cu varsta intre 7-12 ani.  

Intre orasul antic Olympos si statia de jos a telecabinei Olympos Teleferik sunt 37 kilometri. 

In loc de concluzie

Orasul antic Olympos Antalya este una dintre atractiile foarte apreciate pe care le vei intalni in aceasta zona a litoralului turcesc. Are avantajul de a gazdui ruine si structuri destul de bine conservate, localizate intr-un cadru natural incantatory, si-ti ofera posibilitatea de a te deplasa destul de repede si catre alte obiective din zona. 

Daca ai vizitat deja Olympos Antik Kenti si simti ca informatiile de mai sus merita completate si cu alte date actualizate, asteptam cu interes feedback-ul tau. 

Iar daca ai in plan sa vizitezi aceasta zona, insa nu ai gasit inca hotelul potrivit, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tentante oferte cazare Antalya, pe care le poti accesa chiar mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?