Grama Bay, golful cu peisaje de vis din Albania

Descris ca fiind una dintre cele mai pretioase comori ascunse de pe coasta Albaniei, Golful Grama sau Grama Bay, asa cum il vei gasi pe Harti, surprinde, intr-adevar, prin frumusetea unui peisaj aproape neatins de mana omului.

Aflat intre statiunea Dhermi si orasul Vlora, Grama Bay este potrivit celor care nu au nevoie de cine stie ce facilitati si servicii atunci cand se bucura de mare si de soare. In plus, ceea ce reprezinta poate un avantaj pentru natura care inca se pastreaza extrem de frumoasa in zona golfului, este faptul ca aici se ajunge foarte greu pe jos sau cu barca. 

Localizare Grama Bay si cum poti ajunge pe plaja acestui golf

Grama Bay este localizat la nord de satul litoral Dhermi, insa cel mai probabil nu vei putea simula pe Harti un traseu cu masina pana aici, pentru ca nu exista drum care sa coboare la plaja acestui golf. 

Cel mai simplu mod prin care poti ajunge la Grama Bay este cu barca, pe care o poti lua din Dhermi sau din Himare. O parte dintre turistii care au fost aici sezoanele trecute spun ca au facut pe mare in jur de 30-40 minute din Dhermi si pana la plaja acestui golf. 

Altii recomanda firma “Himara Seas the Day” pentru excursia pana la Grama, experienta ce include si opriri in alte mici golfulete ascunse si care-ti va oferi oportunitatea sa petreci in jur de 2 ore pe aceasta plaja, daca alegi turul “5 hour trip”. In acest caz, turul include si opriri la Pestera Porumbeilor, la Pestera Piratilor si la Pestera Tunetului, dar si in Golful Saint Andreas

Vei observa in oferta operatorilor locali ca exista excursii catre Grama Bay, cea mai buna alegere fiind calatoria pe mare cu un speed boat. 

Exista si cateva trasee de hiking, deloc usoare, care duc la plaja acestui golf. Unul dintre ele se numeste Palasë-Grama Bay, insa vorbim despre un traseu de dificultate medie spre grea, de circa 4 ore si lung de 13 kilometri, care nu este indicat incepatorilor si persoanelor care nu poarta echipament corespunzator. 

Se poate intampla sa intalnesti si turisti care vin la aceasta plaja cu cortul, dupa ce strabat un astfel de traseu. 

Cum arata Grama Bay si ce sa iei cu tine cand vii aici 

“Micul paradis de pe pamant” sau “greu de gasit si greu de uitat” sunt doar cateva dintre descrierile pe care vizitatorii acestui loc le-au lasat pe Google. Daca arunci o scurta privire pe fotografiile surprinse aici, nu prea ai cum sa nu fii de acord. 

Ce urmeaza sa gasesti la Grama Bay? O plaja de dimensiuni medii, formata din pietris, cu pietre la intrarea in mare si cu o apa incredibil de limpede si de turcoaz. 

Pentru siguranta talpilor tale, iti recomandam sa iei cu tine si incaltarile speciale pentru apa, iar daca te vei nimeri aici in plin sezon, ai sanse sa gasesti deschis pe plaja chiar si un mic restaurant, alaturi de cateva sezlonguri si umbrele de inchiriat. 

Grama Bay este un loc cat se poate de potrivit si pentru cei care vor sa faca snorkeling, asadar, daca vrei sa te bucuri de aceasta activitate, ia cu tine si echipamentul potrivit. 

Golful apartine de Parcul National Llogara si are o istorie indelungata,  servind drept loc de adapost pentru cei care navigau de-a lungul coastei inca din Antichitate. Pe stancile sale impozante se pot remarca si astazi unele inscriptii, sculptate chiar si in greaca veche sau in latina. Sunt peste 1000 de astfel de inscriptii la Grama Bay, unele dintre ele datand si din perioade mai recente (inclusiv din al Doilea Razboi Mondial, cand locul a servit drept baza pentru operatiuni speciale). 

Din pacate, unele dintre aceste inscriptii au fost vandalizate, unii turisti mai putin familiarizati cu civilizatia lasand urme de “buna purtare” pe peretii stancilor de la Grama Bay. 

Cea mai buna perioada pentru o vizita la Grama Bay

Grama Bay are avantajul de a se afla intr-o zona mai putin populara si accesibila turismului in masa, insa asta nu inseamna ca in miez de vara nu poate deveni aglomerat. 

Pentru ca din ce in ce mai multe persoane isi doresc sa ajunga aici, in intervalul iulie-august (atunci cand intreaga zona de coasta primeste si cel mai mare numar de vizitatori), sunt sanse ca plaja de la Grama Bay sa nu arate atat de pustie pe cat o vezi in fotografii. 

Daca esti conditionat sa-ti faci vacanta pe litoralul albanez in acest interval, este de preferat sa vii la Grama Bay cat mai devreme, pentru a evita aglomeratia care poate aparea in jurul pranzului. 

In cazul in care nu ai ales inca o perioada pentru concediul aici, e posibil ca sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie sa fie o alegere mai inteleapta. In aceste perioade, fluxul de turisti este mai mic, preturile la cazare sunt si mai prietenoase, iar temperaturile sunt mai blande. 

Apa marii este inca buna pentru baie si in septembrie, cand inregistreaza valori medii de circa 24.5 grade. Cele mai scazute temperaturi pentru septembrie inregistrate in aceasta zona in apa marii au masurat 21 grade si cele mai ridicate, 27 grade. 

Nici in iunie lucrurile nu stau prea rau din acest punct de vedere, cu o apa a marii care inregistreaza valori medii de circa 22.2 grade 🙂 

In loc de concluzie

Grama Bay este genul de atractie care merita vazuta o data in viata atata vreme cat te vei afla in aceasta zona a Albaniei. 

Vei putea descoperi aici frumusetea naturii in adevaratul sens al cuvantului, in mod special daca alegi sa vizitezi golful intr-o perioada mai putin aglomerata, iar incarcatura istorica a locului are, la randu-i, o valoare inestimabila si un vibe aparte, mai ales pentru cei pasionati.  

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?