Despre Himare Albania, oraselul marginit de munti in care te poti bucura de peisaje superbe

Riviera Albaneza este extrem de ofertanta la capitolul turism, iar pentru cei care vor sa-si petreaca vacanta intr-o zona ceva mai linistita, Himare Albania poate fi o varianta foarte buna, mai ales ca are avantajul de a fi localizat intr-o zona plina de atractii. 

Himare (sau Himara) este un municipiu si o regiune din sud-vestul Albaniei, localizat intre Saranda si Vlora si format din unitatile administrative Himare, Lukove si Hore-Vranisht. 

In cele ce urmeaza gasesti o serie de detalii care-ti pot fi utile in cazul in care decizi ca Himare este destinatia potrivita pentru urmatorul tau concediu. 

Motive pentru o vacanta in Himare Albania

Simti ca ai nevoie de un impuls pentru a-ti rezerva o vacanta in Himare? Mai jos gasesti principalele argumente pentru care aceasta destinatie ar putea fi pe placul tau: 

  • gasesti variante de cazare pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele 
  • Himare are o multime de plaje frumoase in imediata apropiere. La unele dintre acestea poti ajunge numai de pe apa, iar peisajele sunt cu adevarat spectaculoase
  • poti face diferite excursii optionale si tururi cu barca, plecand din Himare 
  • orasul vechi Himare te asteapta sa-l descoperi, fiind un loc deosebit de incarcat de istorie
  • este o destinatie potrivita pentru cei care vor sa faca trasee, drumetii, plimbari prin natura 
  • este localizat aproape de Dhermi (16 kilometri distanta), unde gasesti o viata de noapte mult mai activa si ceva mai multe beach baruri si cluburi cu distractie pana in zori. Tot in Dhermi te asteapta si partea de oras vechi, pe care merita sa o vezi intr-o scurta plimbare 
  • la sud de Himare se afla Porto Palermo (6,6 kilometri distanta), un golf micut ale carui atractii merita, de asemenea, descoperite. 

In linii generale, Himare Albania este genul de loc potrivit celor care vor sa petreaca o vacanta mai relaxanta, cu activitati centrate pe zonele de plaja si eventual pe explorarea atractiilor istorice si naturale din imprejurimi. 

Unde se afla Himare Albania si cum ajungi aici 

Himare este localizat la 53 kilometri departare de Saranda si la 72 kilometri de Vlora, al doilea oras-port ca marime din Albania. 

Din zona KsamilSaranda ar trebui sa faci in jur de o ora si 10 minute cu masina pana in Himare. Poti ajunge si cu microbuzele locale, iar pretul unul bilet este modic. 

Daca vii din Bucuresti direct catre Himare, distanta totala pe care va trebui sa o parcurgi este de 1079 kilometri, ceea ce inseamna in jur de 14 ore petrecute pe drum. Din aceste considerente, se recomanda sa te opresti o noapte pe traseu, eventual la Salonic.

Din Salonic si pana in Himare vei mai avea de condus in jur de 5 ore si 40 minute (403 kilometri). 

Pornind din Bucuresti catre Himare, vei merge cel mai probabil pe traseul:  Bucuresti – Giurgiu – Ruse (VAMA RO-BG) – Sofia – Kulata – Promachonas (VAMA BG-GR) – Salonic – Ioannina – Vama Kakavia (GR-AL) – Jorgucat – Bistrice – Saranda – Himare, cu traversarea Bulgariei si a Greciei. 

Daca pleci din alte zone ale tarii (din sud-vest sau din vest) vei traversa cel mai probabil  Serbia si Macedonia de Nord pentru a ajunge in aceasta parte a Albaniei. 

Alte distante catre Himare din orase ale Romaniei: 

  • distanta Craiova Himare – 955 kilometri
  • distanta Targu-Jiu Himare – 976 kilometri
  • distanta Timisoara Himare – 1013 kilometri
  • distanta Brasov Himare – 1262 kilometri
  • distanta Constanta Himare – 1233 kilometri

Cel mai apropiat aeroport din Albania de Himare este cel din Tirana, localizat la 235 kilometri departare. O alta varianta prin care poti sa calatoresti cu avionul catre aceasta destinatie este sa zbori catre insula Corfu, urmand ca de acolo sa iei ferry pana in Saranda. 

Citeste si: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Ce sa stii despre Himare Albania

Himare este marginit de Muntii Cerauni pe o parte si de Marea Ionica pe cealalta. In Himare se vorbeste atat greaca, cat si albaneza, iar populatia de locuitori permanenti atinge cateva mii. 

Intreaga zona se bucura de un potential turistic foarte ridicat, in mod special in ceea ce priveste vecinatatea malului marii, unde se afla o promenada, hoteluri, restaurante, plaja, carora li se alatura si zona de oras vechi. 

Orasul Himare este alcatuit din orasul vechi (ridicat pe un deal, in jurul vechiului castel) si zona de coasta (Spilea). 

In nordul orasului Himare se afla sate precum Dhermi, Vuno si Ilias, iar la sud se afla Qeparo

In aceasta regiune se remarca o serie de bisericute si manastiri construite in stil bizantin, alaturi de alte cateva monumente istorice si atractii naturale, printre care si o serie de plaje cu adevarat spectaculoase. 

Orasul Himare se mandreste cu o istorie bogata, care dateaza inca de pe vremurile antichitatii, cu ruinele fascinante ale unui castel ridicat de bizantini in jurul secolului al XII-lea, cu un oras vechi si ale sale case traditionale si stradute inguste. 

In Himare gasesti multe hoteluri, vile, restaurante, supermarketuri si alte mici magazine, bancomat, benzinarie. Orasul are si o scoala, sectie de politie, dar si propria echipa de fotbal ☺  

Aici gasesti si cateva informatii utile despre siguranta ta in perioada vacantei pe litoralul albanez: Despre siguranta, criminalitate si numere de urgenta in Albania

Cum e vremea in Himare Albania si cea mai buna perioada pentru o vacanta 

Cea mai calduroasa perioada in Himare este in intervalul lunilor iulie-august, atunci cand media maximelor atinge temperaturi de 32-33 de grade la umbra. Apa marii are valori medii de circa 26 de grade in acest timp, insa daca nu esti prietenos cu astfel de temperaturi si nici cu aglomeratiile, ar fi mai indicat sa vii aici fie la inceput de vara, fie la inceput de toamna. 

In iunie, media maximelor in Himare atinge 29 de grade, iar in mai, aceeasi medie se incadreaza undeva intre 24-26 grade. 

In septembrie, vremea se pastreaza calduroasa in Himare, cu o medie a maximelor de circa 27 de grade, iar in octombrie poti intalni chiar si temperaturi de 23-24 grade. 

Apa marii este buna pentru baie si la inceput de toamna (24-25 grade) si devine usor mai racoroasa in octombrie, cu valori medii de circa 22 grade. 

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Himare depinde destul de mult de profilul vacantei tale si de preferintele pe care le ai in materie de temperaturi. Daca-ti place sa fie cald, e limpede ca iulie-august sunt cele mai bune luni pentru a veni aici. 

Pe de alta parte, daca vrei sa prinzi preturi ceva mai bune la cazare si daca vrei sa te bucuri de plaja si de obiectivele turistice intr-un spatiu mai putin aglomerat, iti ramane sa alegi intre mai, inceputul lui iunie sau a doua jumatate a lunii septembrie pentru a veni aici. 

Plaja Himara Albania si alte plaje din apropiere 

Plaja orasului Himara este formata din pietris si se intinde de-a lungul liniei de coasta, fiind impartita pe mai multe segmente, cunoscute sub urmatoarele denumiri:

Plaja Spile (Spile Beach sau Plazhi i Spillese) – aceasta este prima plaja publica, localizata chiar in zona din fata orasului, cu o alee pietonala in zona din spate, cu restaurante, terase si cateva baruri. In general, aici gasesti cele mai multe dintre barcutele pe care le poti inchiria pentru excursii pe mare. In dreptul acestei plaje gasesti si un ponton, pe care unii dintre turisti il folosesc pentru a face sarituri in apa. 

Cei care au mai fost aici spun ca exista dusuri, zone organizate cu sezlonguri, dar si zone de plaja libera. 

Dupa plaja Spile din Himara, in partea stanga cum te uiti la mare, mai urmeaza alte 3 segmente cunoscute sub denumirile de Marachi, Prinos si Potam. Toate sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele (la Potam pot lipsi, in functie de perioada in care mergi), insa daca vrei un loc mai linistit, in care sa te relaxezi asa cum se cuvine, ultima dintre acestea poate fi solutia potrivita.

Citeste mai multe despre plaja acestui orasel-statiune in articolul: Himara Beach Albania si totul despre segmentele de plaja din aceasta zona

Sigur, exceptand plajele mai sus mentionate, care sunt atribuite orasului Himare, in aceasta zona te mai asteapta si alte locuri incantatoare de la malul marii.

Daca preferi sa vizitezi in fiecare zi o noua plaja, ti-ai mai putea indrepta atentia si catre plaja Livadhi, plaja Jale, plaja Gjipe sau plaja Llamani, localizate la maximum 15 kilometri departare de plaja Himara.  

Plaja Gjipe

Despre cazare in Himare Albania

In ceea ce priveste unitatile de cazare disponibile in Himare, iti putem spune ca acestea sunt in numar foarte mare (peste 150 pe o raza de 5 kilometri). Majoritatea sunt cotate cu 3 stele, insa exista si variante de hoteluri cotate cu 4 sau chiar si cu 5 stele. 

Asadar, in functie de preferinte si de buget, in Himare poti sa te cazezi in cele mai bune conditii, dar si in hoteluri foarte prietenoase cu bugetul si chiar in zone de camping. 

Cateva zeci de hoteluri ofera micul dejun inclus, insa regimul de cazare all inclusive si cel de tip demi-pensiune lipsesc. Gasesti in schimb si apartamente cu chicineta inclusa. 

Sunt multe hoteluri si vile chiar in apropierea plajei, iar daca ai in plan sa mergi alaturi de o gasca mai mare, exista si varianta sa inchiriati o intreaga vila. 

Ce poti sa faci in Himare Albania

Himare este un loc potrivit pentru relaxare si pentru a te bucura mai pe indelete de stilul de viata mediteranean. Pe langa plajele sale frumoase si restaurantele cu mancare buna (pe care le vom aborda mai jos, intr-o sectiune separata), iti vor ramane o multime de alte activitati de facut. Vorba aceea, timp sa fie 🙂 

Castelul Himare este unul dintre cele mai importante obiective de aici. Este construit pe un deal inalt si iti ofera o vedere frumoasa catre oras si catre golfurile de la malul marii. A fost ridicat de bizantini in secolul al XII-lea si ulterior extins de venetieni. 

Orasul vechi Himare, construit in jurul castelului, este locul ideal pentru o plimbare si pentru a admira cladirile vechi. Vei gasi aici un adevarat labirint de stradute inguste, iar privelistea catre mare este fascinanta.

Plimbare cu caiacul – daca nu ai stare pe plaja si simti ca excursiile organizate pe mare sunt prea galagioase pentru tine, poti inchiria un paddleboard sau un caiac, pentru a explora degajat coasta orasului Himare. 

Drumetiile pe traseele marcate din zona Himare pot fi o alta idee de activitate. Unul dintre cele mai apreciate este cel cu plecare din Himare catre plaja Jale, cu trecere pe la plaja Livadhi si prin alte cateva mici golfulete pustii. Se recomanda sa te echipezi corespunzator atunci cand pleci pe un astfel de traseu. 

In imediata apropiere a orasului Himare mai poti vizita Castelul din Porto Palermo (la 8,7 kilometri distanta), sa conduci prin Parcul National Llogara pentru a te bucura de privelistea incantatoare (circa 30 kilometri de Himare) sau sa vizitezi orasul vechi Dhermi ( 15 kilometri departare). 

Restaurante in Himare Albania. Unde sa mananci si ce preparate gasesti 

Sunt atat de multe locuri cu mancare buna in Himare, incat ne-ar fi greu sa-ti indicam unul anume, insa mai jos gasesti o selectie a catorva dintre restaurantele si tavernele care au primit recenzii bune din partea celor care le-au calcat pragul in ultimele sezoane.

Bar 300 – localizat in apropierea castelului din Himare, acesta poate fi unul dintre locurile in care te poti opri pentru a savura o cafea sau pentru a lua o gustare. Desi meniul nu este unul stufos, vei gasi cateva preparate precum kebab, carnati, friptura, frigarui, salata greceasca, branza feta la cuptor.  

Cafe Butterfly – il gasesti la cateva sute de metri departare de Bar 300 si este o alta varianta buna de loc in care sa iei masa, plus ca privelistea de aici este superba. Toata mancarea este home made – placinte, prajituri, aperitive traditionale. Cei care au mai fost aici in anii trecuti spun ca desi au gasit restaurantul cam greu, toata osteneala a meritat efortul! 

To Steki sti Gonia – revenind in zona de plaja, acesta este unul dintre restaurantele cu specific grecesc care au strans numeroase recenzii bune. In meniu gasesti majoritatea aperitivelor grecesti clasice (skordalia, sarmalute in foi de vita, creveti saganaki, sardine marinate, calamari prajiti, tzatziki, branza feta la cuptor, masline, dovlecei pane), dar si feluri principale precum gyros, coaste de miel, platouri de tip mix grill si diferite soiuri de peste la gratar. 

Lefteri’s Tavern – este localizat tot in aceeasi zona, cu un meniu bogat in salate, aperitive, preparate traditionale ale casei (musaca, ardei umpluti, tocana, etc.), platou mix de peste, supa de peste si cateva tipuri de fructe de mare (caracatita, creveti, midii). 

Taverna Velco – la circa 800 metri distanta de plaja Potami, cu nota foarte mare pe Google (4,9), o terasa acoperita de vita de vie si amenajata cu mobilier clasic, de lemn si un meniu bogat: salate (salata Himara, salata greceasca, salata de rucola), supe (de peste, de pui si de legume), paste si risotto, fructe de mare si peste (calamar prajit, creveti preparati in stil saganaki, midii, caracatita la gratar, platouri mix seafood). 

Cei care au mai luat masa aici spun ca preturile sunt rezonabile, iar gazdele – foarte amabile.

Portokalis – il gasesti chiar la plaja, poate fi un loc potrivit si pentru micul dejun (au clatite, omlete) dar si pentru pranz sau cina (supa de peste, fructe de mare, paste, mancaruri cu sos, pizza si preparate la gratar). 

In loc de concluzie

Himare este unul dintre orasele de coasta din Albania care ti se va potrivi de minune daca vrei sa te odihnesti, sa te bucuri de peisaje frumoase si de activitati centrate pe natura si eventual pe cateva obiective istorice si, totodata, daca vrei sa te rasfeti cu mancare buna. 

Daca ai ajuns pana acum in Himare si simti ca mai ai si alte recomandari in privinta restaurantelor si a tavernelor sau in privinta locurilor frumoase care merita vizitate in imprejurimi, asteptam cu interes impresiile tale!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?