Manastirea Paleokastritsa, unul dintre cele mai importante obiective turistice din vestul insulei Corfu

Zona statiunii Paleokastritsa din vestul insulei Corfu este faimoasa pentru plajele sale unice si pentru peisajele rupte parca din destinatii exotice, insa nu trebuie sa uitam nici de parcursul istoric al acestui loc si in mod special de faptul ca aici poti vizita Manastirea Paleokastritsa, a carei istorie incepe din anul 1225. 

Ridicata in varful unui promontoriu inalt care strapunge marea si inchinata Maicii Domnului, Manastirea Palekoastritsa (sau Manastirea Theotokos, asa cum mai este cunoscuta) ofera vizitatorilor o priveliste uimitoare catre mare si ocazia de a admira o serie de exponate unice. 

Sa nu facem abstractie nici de vibe-ul aparte al atractiei, caci multi dintre cei care au vizitat-o spun ca linistea, calmul si armonia sunt caracteristicile de baza ale locului.  

In cele ce urmeaza poti sa descoperi mai multe amanunte utile despre vizita la Manastirea Paleokastritsa, iar la noi pe site te asteapta si o serie de oferte tentante pentru vacantele in insula Corfu 🙂

Unde este Manastirea Paleokastritsa si cum poti ajunge aici 

Paleokastritsa Monastery se afla in inima statiunii Paleokastritsa, la 24,7 kilometri de centrul Corfu Town, ceea ce inseamna ca intre cele doua ar trebui sa faci, cu masina, in jur de 35 minute pe drum. 

Din celebra statiune Sidari si pana la Manastirea Paleokastritsa sunt 25,9 kilometri, iar din Kassiopi si pana aici sunt 38,1 kilometri.

Ceva mai indepartat este animatul Kavos, care este localizat la 64,5 kilometri distanta, adica la o ora si jumatate de mers cu masina. 

In Paleokastritsa poti ajunge si cu transportul public local, respectiv cu autobuzele Green Bus, al caror program poate fi verificat pe acest site

Spre exemplu, o cursa Corfu Town – Paleokastritsa figureaza pe site-ul oficial al transportatorului ca avand o durata de circa 50 minute si un cost de 2.30 euro/persoana. 

La manastire poti ajunge si pe jos, dar si cu masina. Exista o mica parcare in varful urcusului, insa daca vii aici intr-o perioada aglomerata (iulie-august), o idee mai buna poate fi sa lasi masina in partea de jos (langa plajele Agios Spiridon – Agios Petros unde gasesti o parcare generoasa, cu cost de 5 euro/autoturism). 

Drumul care urca pana la manastire este ceva mai ingust si are un semafor de care e bine sa tii cont. 

Ce poti vedea la Manastirea Paleokastritsa si program de vizitare

Manastirea Paleokastritsa are un parcurs istoric extrem de incarcat. Fiind ridicata initial in secolul al XIII-lea, ajunge sa fie distrusa de genovezi in 1403 si reconstruita in 1469. Nu trec multi ani si este iarasi distrusa (1537 – de catre turci), fiind din nou ridicata in 1572. 

A suferit mai multe modificari si renovari de-a lungul vremurilor, iar in secolul al XIX-lea a servit drept spital militar. 

Sectiunea principala, cea a bisericii, este inchinata Sfintei Fecioare Maria, in timp ce chiliile calugarilor au fost adaugate ulterior, in secolul al XVIII-lea. 

Biserica este prevazuta cu un singur culoar si cu un tavan impodobit cat se poate de frumos. 

La interior, manastirea gazduieste o curte bine ingrijita, cu flori, bancute si alte elemente specifice, alaturi de un muzeu unde sunt expuse diferite obiecte de cult, icoane vechi, carti. Tot aici poti admira si scheletul unei balene, despre care se presupune ca ar fi fost prinsa de un pescar in secolul al XIX-lea.

In curtea de sus a manastirii se afla si o fantana cu legenda, conform careia oricine arunca o moneda va reveni in insula Corfu.

Si daca tot vine vorba despre legende si obiceiuri, in ultimii ani, cuplurile care au vizitat Manastirea Paleokastritsa au lasat pe balustrada de la punctul de belvedere mai multe lacate, pentru a-si “incuia” dragostea o vesnicie 🙂 

HINT: Aici gasesti si vechiul tun cu stema ruseasca “Romanof”, care dateaza din anul 1799. 

Manastirea Paleokastritsa mai gazduieste si o veche presa pentru ulei de masline, alaturi de cateva mici magazinase cu produse locale, de unde poti cumpara gemuri, vin, lichior de lamaie, ulei de masline si altele. 

Vestimentatia vizitatorilor trebuie sa fie una decenta, la fel si comportamentul. Se recomanda sa pastrezi linistea, intrucat vorbim totusi despre o manastire. 

Manastirea Paleokastritsa poate fi vizitata zilnic, intre orele 07.00–13.00 si 15.00 – 20.00. Intrarea este libera, insa doritorii pot face donatii pentru manastire sau pot achizitiona suveniruri si alte amintiri. 

Alte atractii in apropierea Manastirii Paleokastritsa

Daca ai venit in Paleokastritsa pentru a vizita aceasta manastire, e bine sa ai in vedere ca locul in sine iti poate oferi si mai mult de atat. 

Plajele din zona Paleokastritsa sunt absolut superbe (peste 15 astfel de locuri), unele foarte bine amenajate, cu diferite servicii la indemana (baruri, taverne, posibilitatea de inchiriere ambarcatiuni, hidrobiciclete, etc.), centre de diving si altele, sau plaje cu aspect cat se poate de salbatic, lipsite de orice fel de amenajare. 

Daca vrei sa te indrepti catre o plaja amenajata, poti alege intre Agios Spiridon (sau Paleokastritsa Beach – cea mai populara dintre toate), plaja Agios Petros, plaja Ampelaki (mai retrasa, mai putin aglomerata), plaja Alipa, plaja Agia Triada sau plaja Liapades

Daca preferi locuri mai aparte, te poti indrepta catre La Grotta Bar (cu priveliste spectaculoasa si acces in mare de pe stanci – cam nepotrivit pentru familiile cu copii), plaja Rovinia sau plaja Limni Glyko (ambele neamenajate, cu acces mai greoi). 

plaja Rovinia

Cetatea Angelkastro este un alt obiectiv istoric extrem de important al zonei. Ridicata pe vremea Imperiului Bizantin, la 305 metri altitudine, este deschisa publicului incepand cu anul 2018 si are o taxa de vizitare modesta, de doar 3 euro/persoana.

Si in acest caz, privelistea este absolut exceptionala, insa pregateste-te sa urci o serie de trepte destul de solicitante pentru a ajunge in varf. 

Corfu Aquarium este localizat foarte aproape de Manastirea Paleokastritsa si de plajele Agios Spiridon si Agios Petros.

Il gasesti in imediata vecinatate a parcarii mari si este ideal daca te afli in vacanta alaturi de cei mici, pentru ca aici puteti admira impreuna o multime de pesti si alte vietuitoare din Marea Mediterana, dar si o colectie de reptile si de amfibieni din diferite colturi ale lumii. 

In loc de concluzie

Manastirea Paleokastritsa este un loc unic, un must-see atata vreme cat ajungi pe coasta de vest a insulei Corfu, potrivit atat celor care vor sa se relaxeze bucurandu-se de peisaje fascinante, cat si celor pasionati de istorie. 

Daca ai ajuns deja in zona Paleokastritsa si ai vizitat acest obiectiv, asteptam cu interes feedback-ul tau, iar daca planuiesti un concediu aici, insa nu ai gasit inca hotelul potrivit in care sa te cazezi, nu uita sa studiezi si ofertele vacante Corfu disponibile la noi pe site.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?