Despre moneda Albania, preturi si alte informatii utile despre bani, plati si schimb valutar in aceasta tara

Pui la cale o vacanta in Albania si vrei sa fii la curent cu tot ce tine de plati, moneda si preturi in aceasta destinatie? In cele ce urmeaza gasesti o serie de detalii despre costul unui concediu in Albania, despre preturile pe care le vei intalni in aceasta tara la alimente, la carburanti, despre locurile in care poti plati cu cardul si alte informatii de genul. 

In linii generale, Albania este o destinatie de vacanta cu preturi mai mici comparativ cu cele intalnite in alte tari europene, iar linia sa de coasta abunda in orase si statiuni bine si foarte bine pregatite la capitolul turism. Gasesti variante de cazare pentru toate buzunarele, incepand cu hoteluri low budget si pana la resorturi de lux, o multime de plaje frumoase, unele bine organizate, altele cu aspect salbatic, peisaje surprinzatoare si o apa in nuante turcoaz. 

Sigur, atmosfera este completata si de restaurantele si tavernele cu mancare foarte buna, cu meniuri bogate in peste si fructe de mare, de obiectivele turistice incarcate de istorie si de o multime de alte atractii pe care iti ramane sa le descoperi 🙂 

Moneda Albania. Cum se numeste, subdiviziuni, bancnote si monede 

Moneda oficiala a Albaniei este lek-ul albanez (LEK, cod valutar ALL), care este format din 100 qindarka si cunoscut la plural sub forma de “leke”. 

Lek-ul albanez a fost introdus prima data pe piata in februarie 1926, iar de atunci si pana in prezent a cunoscut diferite serii si forme, ultima dintre acestea fiind pusa in circulatie in 2019, cand Banca Albaniei a lansat o noua serie de bancnote, cu mai multe caracteristici de securitate imbunatatite si cu o noua bancnota in valoare de 10000 LEK (bancnota cu cea mai mare valoare emisa pe piata). 

In prezent, in Albania vei intalni bancnote de 200 LEK, 500 LEK, 1000 LEK, 2000 LEK, 5000 LEK si 10.000 LEK, iar in ceea ce priveste monedele, acestea au valori de 1 LEK, 5 LEK, 10 LEK, 50 LEK si 100 LEK. 

1 LEK este egal cu 0,044 RON, ceea ce inseamna ca 100 LEK echivaleaza cu 4,43 RON si 1000 LEK cu 44,32 RON. 

O bancnota de 10000 LEK echivaleaza cu 443,25 RON. 

Schimb valutar, plata cu cardul si ATM-uri in Albania 

In Albania vei avea nevoie de bani cash, asta pentru ca multe dintre servicii se pot plati numai asa, exceptand desigur hotelurile mai mari, restaurantele de lux si supermarketurile, unde este acceptata plata cu cardul. 

Se poate intampla sa vrei sa iei masa la un restaurant cunoscut, cu multe review-uri bune, insa sa constati la final ca nota nu poate fi achitata decat cash. La fel se intampla si in cazul anumitor operatori care organizeaza excursii optionale, dar si in ceea ce priveste intrarile pe care le vei avea de achitat la cele mai multe dintre obiectivele istorice. 

In Albania gasesti case de schimb valutar in toate orasele mari si in statiunile de coasta cunoscute. Poti sa schimbi bani si la banci si in general chiar si la receptia hotelului, iar daca vezi pe undeva scris “Pikë Këmbimi” – acest lucru inseamna “Punct de schimb valutar” sau “Exchange”. 

Cursul de schimb valutar oficial este publicat zilnic pe site-ul Bancii Albaniei, care poate fi accesat aici

Orasele mari au banci si bancomate mai ales in zonele centrale, iar in statiunile mai micute de la malul marii exista in general cate un ATM in zona din spatele plajei. E bine sa retii ca unele ATM-uri din Albania percep si taxa de retragere (se pare ca bancomatele de la Credins Bank nu ar percepe acest comision, insa iti recomandam sa verifici acest lucru inainte sa scoti bani). 

Despre bacsis si negocierea preturilor in Albania 

Desi nu este considerat obligatoriu sub nicio forma, bacsisul este apreciat si in Albania, la fel ca in majoritatea destinatiilor de vacanta din Europa si din lume. 

Spre exemplu, daca servirea si preparatele de la restaurant au fost pe placul tau, poti lasa un bacsis de 10%, iar gestul iti va fi apreciat. 

La fel este si in cazul ghizilor turistici, care vor aprecia o atentie de circa 10% din valoarea pachetului pe care l-ai platit. Si in ceea ce-i priveste pe soferii de taxi sau pe cei care fac parte din randul personalului de la curatenie, astfel de atentii nu sunt neaparat asteptate, insa daca simti nevoia sa le oferi, vor fi apreciate. 

Negocierea preturilor in Albania nu este o practica foarte des intalnita, insa vei putea face acest lucru intr-o oarecare maniera atunci cand te vei afla in piete sau cand vei intentiona poate sa obtii un pret mai bun pentru o calatorie lunga cu taxiul. Se poate intampla sa primesti si o mica reducere in cazul in care cumperi mai multe articole de la un magazin de suveniruri.  

Cat costa o vacanta in Albania 

Costurile unei vacante in Albania sunt dictate in primul rand de preferintele tale in materie de conditii de cazare, shopping, restaurante si alte activitati. 

Trebuie avut in vedere ca in general, pe litoralul albanez, regimul de cazare all inclusive este absent, ceea ce inseamna ca pe langa costurile cazarii, va trebui sa iei in calcul si costurile meselor la restaurante. O parte dintre hoteluri ofera micul dejun inclus si o foarte mica parte a unitatilor de cazare pot oferi si varianta de regim demipensiune (DP sau halfboard). 

Asa cum spuneam inca de la inceput, in Albania si in mod special in zona de coasta, exista foarte multe variante de cazare, pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele. Daca vrei sa cheltui cat mai putini bani, poti opta pentru un hotel budget friendly. 

In acelasi timp, preturile la cazare in Albania pot varia si in functie de perioada in care alegi sa vizitezi aceasta tara. 

Spre exemplu, cazarea pret de o saptamana (7 nopti) pentru doua persoane la un hotel de 3 stele cu servicii de baza in Saranda Albania, la sfarsitul lunii mai, poate costa intre 1100 – 1500 lei. Pentru mijlocul lunii iulie, pentru acelasi numar de nopti si acelasi numar de persoane, vei plati la acelasi hotel in jur de 2500 – 3200 lei. 

Daca preferi sa te cazezi intr-un resort de 5 stele, cu toate serviciile si facilitatile potrivite unei experiente cat mai confortabile, preturile vor fi evident mai ridicate, chiar duble sau mai mult decat dublul sumelor mai sus mentionate, in functie de hotelul ales.  

Se vor adauga si costurile drumului pana aici (mai ales in statiunile de pe Riviera Albaneza, romanii prefera sa vina cu masina), ceea ce inseamna in jur de 1000 RON alocati pentru carburant dus/intors + taxele de drum, in functie de traseul ales (taxa pod Ruse – 15 ron/sens, taxa vigneta Bulgaria – 13 leva, taxe autostrada Grecia sau taxa autostrada Macedonia de Nord – in jur de 5 euro, taxa autostrada Serbia – circa 5 euro/100 km).

Cheltuielile de la plaja trebuie, de asemenea, trecute pe lista costurilor acestei vacante. Daca vrei sa vizitezi in fiecare zi o alta plaja noua si intentionezi sa stai pe sezlong, va trebui sa pui la socoteala si in jur de 1000-1500 LEK/set de sezlonguri+umbrela/zi. 

Preturi motorina si alimente Albania 

In prezent (1 mai 2023), pretul motorinei in Albania este usor mai ridicat comparativ cu pretul intalnit in Romania, respectiv aproximativ 174 LEK/litru (adica 7,71 RON/litru). 

Pretul benzinei in Albania este, la aceeasi data, de 177 LEK/litru (adica 7,85 RON/litru). 

Cu toate acestea, preturile la carburanti sunt mai ridicate in Grecia decat in Albania, ceea ce inseamna ca daca o vei lua pe acest traseu, va fi mai avantajos sa alimentezi in Bulgaria sau la destinatie, in Albania. 

Preturile la alimente in Albania sunt considerabil mai scazute comparativ cu preturile intalnite in alte destinatii europene si chiar usor mai mici sau similare cu cele din Romania.

In supermarketurile din Albania, preturile medii intalnite la rafturile cu alimente in mai 2023 arata cam asa: 

  • apa plata 1,5 litri – 60 LEK (2,60 RON) 
  • 1 kg de mere – 107 LEK (4.70 RON) 
  • 1 kg rosii – 129 LEK (5.70 RON) 
  • 1 kg cartofi – 82 LEK (3.60 RON)
  • 1 kg de banane – 189 LEK (8.40 RON)
  • paine 500 g – 78 LEK (3.50 RON) 
  • bere locala 0,5 l – 103 LEK (4.60 RON)
  • bere de import 0,33 l – 160 LEK (7.10 RON)
  • 1 kg piept de pui – 591 LEK (26 RON)

In ceea ce priveste preturile practicate la restaurantele din Albania, acestea pot sa difere de la o zona la alta si de la un restaurant la altul, insa, in linii generale, pretul mediu pentru o masa de 2 persoane la un restaurant mid range, cu 2 feluri de mancare incluse, ar trebui sa se situeze undeva la 3,000 LEK (133 RON). 

O masa de tip mic dejun/ pranz rapid pentru o persoana, la un restaurant ieftin, eventual de tip fast food, are un pret mediu de circa 600 LEK (27 RON). 

In loc de concluzie

Putem spune ca Albania este o destinatie de vacanta mai accesibila in comparatie cu alte destinatii europene, insa costurile unui concediu aici pot varia destul de mult in functie de preferintele fiecarui turist in materie de conditii de cazare, restaurante si activitati. 

Desi preturile sunt mai scazute in ceea ce priveste cazarea, mancarea si unele servicii, si in Albania exista statiuni cu hoteluri foarte bine cotate, cu servicii premium si preturi pe masura, dar si plaje administrate privat unde sezlongurile ajung sa coste mai mult decat media.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?