Despre Saranda Albania. Ce sa ai in vedere daca vrei sa-ti faci vacanta in acest oras aflat in vecinatatea insulei Corfu

Una dintre destinatiile deosebit de populare pentru vacantele la mare in Albania este Saranda (Sarande), un oras bine dezvoltat din punct de vedere turistic, care-si asteapta vizitatorii cu o sumedenie de atractii, hoteluri, plaje frumoase, activitati si, nu in ultimul rand, mancare foarte buna 🙂 

Daca te tenteaza sa-ti planifici o vacanta in Saranda Albania, in cele ce urmeaza ti-am pregatit o serie de detalii care-ti pot fi utile la fata locului sau chiar si acasa, atunci cand pui pe foaie principalele lucruri pe care le ai de vazut aici. 

Motive pentru o vacanta in Saranda Albania

Daca inca nu ai luat o decizie cu privire la organizarea vacantei tale in Saranda Albania si simti ca ai avea nevoie de niste motive concrete pentru a pune la cale un concediu aici, gasesti mai jos o serie de atuuri ale acestui loc: 

  • este o destinatie nu foarte indepartata de casa, in care poti ajunge relativ usor cu masina 
  • plaja din Saranda este impartita pe mai multe segmente si zone si are de oferit cate ceva pentru fiecare tip de turist in parte. De la zone urbane, amenajate cu sezlonguri si umbrele si cu terase si restaurante in planul din spate, la zone de plaja libera unde-ti poti aseza linistit prosopul si la zone de plaja privata, linistite, administrate de hoteluri. 
  • in Saranda exista o serie de obiective istorice de neratat: Castelul Lekuresi, Vechea Sinagoga de langa primarie, Manastirea celor 40 de Sfinti, carora li se adauga si altele din vecinatate, precum situl arheologic Butrint. 
  • in imediata apropiere ai si insula Corfu, pe care o poti vizita usor, luand feribotul. 
  • in oras nu ai timp prea mult sa te plictisesti: exista parcuri, magazine, supermarketuri, restaurante, cluburi si un sistem de transport public relativ bine organizat. 
  • gastronomia este un alt punct forte al acestei destinatii: ai la indemana restaurante si taverne cu mult peste, fructe de mare, midii, patiserii, cafenele – practic, un adevarat spectacol culinar. 
  • ai multe variante de hoteluri, pentru toate preferintele si toate buzunarele, asadar vei avea de unde alege in functie de bugetul stabilit pentru aceasta vacanta. 

Practic, Saranda Albania este o destinatie potrivita celor care vor sa exploreze obiective istorice, sa viziteze, sa se bucure de plaja si de toate activitatile si atractiile centrate pe zona de plaja, insa si celor care vor sa se relaxeze privind la peisaje frumoase, in conditii de cazare rezonabile, bune si chiar foarte bune. 

Ce sa stii despre Saranda Albania

Saranda este un oras de coasta si una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Albania, localizata in partea de sud-vest a tarii, pe malul Marii Ionice, la aproximativ 15 kilometri distanta de insula Corfu. 

Saranda are o suprafata de circa 60 km patrati, iar populatia permanenta a acestui oras este de peste 40.000 locuitori (conform ultimului recensamant din 2017). 

Plajele cu ape cristaline, in nuante de verde-turcoaz, restaurantele pescaresti, diversele atractii si obiective istorice, dar si dezvoltarea galopanta in plan turistic dupa cadere comunismului fac din Saranda sa fie unul dintre cele mai intens vizitate orase de pe Riviera Albaneza. 

Pe langa turism, surse principale de venit in Saranda mai sunt si pescuitul, constructiile, dar si agricultura, regiunea fiind renumita si pentru plantatiile sale de maslini, podgoriile si plantatiile de mandarini, lamai si alte citrice. 

STIAI CA: Satul Xarrë, localizat in partea de sud a Albaniei, in Konispol, se afla in fruntea clasamentului in ceea ce priveste productia de citrice din tara, cu aproximativ 500 ha de teren cultivat cu acesti pomi fructiferi. Xarre se afla la doar 22 kilometri distanta de Saranda. 

Saranda mai este cunoscut si sub denumirea de Sarande, iar numele sau se trage de la numele manastirii bizantine Agioi Saranda (in traducere “Patruzeci de sfinti”). In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sub ocupatia italiana, orasul a fost denumit Porto Edda, nume dat de catre Benito Mussolini in onoarea fiicei sale mai mari. 

Dupa ce a fost restaurata independenta albaneza, orasul si-a recapatat denumirea de Saranda. 

Saranda este perceputa si drept capitala neoficiala a Rivierei Albaneze, iar intreaga regiune este foarte bogata in atractii naturale, fauna salbatica – plaje izolate, situri arheologice, insulite. 

Saranda nu are inca propriul aeroport, desi autoritatile au anuntat intentia de a ridica unul in viitor, iar cel mai apropiat aeroport din Albania de acest oras este cel din Tirana. Intre Tirana si Saranda sunt 262 kilometri de parcurs. 

Cum ajungi in Saranda Albania si informatii despre drumul cu masina pana aici 

Cei mai multi dintre romanii care aleg sa-si petreaca vacantele in Saranda Albania aleg varianta transportului cu masina, pentru ca distanta este una acceptabila, similara cu cea pe care ai parcurge-o daca alegi sa-ti faci vacanta undeva in vestul Greciei. 

Totusi, acest traseu depinde destul de mult de zona Romaniei din care alegi sa pleci. 

Daca pleci spre exemplu de la Bucuresti, cel mai rapid drum cu masina pana in Saranda este cel care implica traversarea Bulgariei si a Greciei, dupa cum urmeaza: 

Bucuresti – Giurgiu – Ruse (VAMA RO-BG) – Sofia – Kulata – Promachonas (VAMA BG-GR) – Salonic – Ioannina – Vama Kakavia (GR-AL) – Jorgucat – Bistrice – Saranda. 

Distanta Bucuresti Saranda pe acest traseu este de 1032 kilometri, ceea ce presupune in jur de 13 ore pe drum, fara sa luam in calcul eventualele cozi de la punctele de trecere frontiera si opririle pe care le vei face. 

Fiind vorba despre un drum mai lung de 8 ore, se recomanda sa te opresti o noapte pe traseu, pentru a te odihni asa cum trebuie. Poti opta pentru o noapte la Salonic, caci de aici si pana in Saranda vei mai avea de condus a doua zi in jur de 4 ore si 45 minute. 

Distanta Salonic Saranda este de 356 kilometri. 

Daca pleci din sud-vestul sau vestul Romaniei, exista varianta iesirii din tara pe la Bechet – Oreahovo, pe la Calafat – Vidin sau pe la Moravita – Prelaz Vatin, cu traversarea Serbiei si a Macedoniei de Nord, iar daca pleci din estul tarii, vei iesi din Romania pe la Negru Voda – Kardam, traversand ulterior Bulgaria si Grecia. 

Alte distante catre Saranda din orase ale Romaniei: 

  • distanta Craiova Saranda – 907 kilometri
  • distanta Targu-Jiu Saranda – 1021 kilometri
  • distanta Timisoara Saranda – 1057 kilometri
  • distanta Brasov Saranda – 1215 kilometri
  • distanta Constanta Saranda – 1183 kilometri

Daca iesi din tara pe la Giurgiu-Ruse, vei avea de platit taxa de pod in valoare de 15 ron/sens. Pentru a traversa Bulgaria, va trebui sa achiti si taxa pentru vigneta in valoare de 13 leva/saptamana sau 27 leva/luna. O poti achizitiona si online, de pe acest site, selectand traducerea in limba romana. 

In cazul in care alegi alt traseu si vei avea de tranzitat Macedonia de Nord, trebuie sa ai in vedere taxa de autostrada (in jur de 1 euro/punct de trecere sau 30-60 dinari macedoneni, ceea ce inseamna inca vreo 6 euro/240 dinari macedoneni de luat in calcul). Nu se plateste vigneta. E bine sa te asiguri si ca polita ta RCA include Macedonia. Poti intra cu buletinul (copiii au nevoie de pasaport) si nu ai nevoie de viza pentru calatorii mai scurte de 90 zile. 

In ceea ce priveste tranzitarea Serbiei, nici aici nu se plateste vigneta, ci doar taxele de drum pentru autostrazi (in jur de 5 euro/100 km). Si in acest caz, poti intra cu buletinul (copiii au nevoie de pasaport) si nu ai nevoie de viza pentru calatorii mai scurte de 90 zile. 

Pe acest subiect, iti recomandam si articolul: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Daca se intampla sa nu vii in Saranda cu masina personala, ci cu autocarul sau cu feribotul din Corfu, e posibil sa ai nevoie de o masina inchiriata.
In acest sens, ti-am pregatit la noi pe blog un articol mai cuprinzator, in care discutam despre toate actele de care ai nevoie, preturi, limita de varsta, reguli de circulatie si alte detalii utile: Saranda rent a car. De unde inchiriezi masina, acte necesare si starea drumurilor in zona acestui oras de coasta din Albania

Meteo Saranda Albania si cea mai buna perioada pentru o vacanta 

Saranda isi bucura vizitatorii cu un climat mediteranean, cu veri calduroase si ierni blande umede. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Saranda in lunile iulie si august, atunci cand media maximelor atinge in jur de 32 de grade la umbra. Tot in acest interval se inregistreaza si cele mai putine sanse de ploaie. Temperatura apei marii in Saranda are o medie de 25-26 de grade in iulie-august. 

Totusi, fiind vorba despre o destinatie populara, daca nu esti foarte prietenos cu aglomeratiile si cu temperaturile ridicate, o solutie poate fi sa-ti faci vacanta aici in extrasezon. 

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Saranda poate fi intervalul mai – iunie, dar si intervalul septembrie – octombrie. 

In lunile mai si iunie, temperaturile maxime in Saranda se incadreaza intre 25-29 de grade, in timp ce in lunile septembrie si octombrie, aceleasi maxime se incadreaza undeva intre 23-27 grade. 

Avantajul de a-ti face o vacanta in aceste intervale nu este legat numai de lipsa aglomeratiei si de temperaturile mai blande, ci si de preturile mai bune la cazare. 

In mai, apa marii in Saranda inregistreaza valori medii de circa 20 grade, iar in iunie, media atinge in jur de 22.5 grade. 

In septembrie, poti face baie intr-o apa calda de 25 grade, iar in octombrie, aceeasi medie inregistreaza in jur de 22 grade in apa marii. 

Despre plaja din Saranda Albania

Plaja acestei statiuni este, fara doar si poate, principala atractie a Sarandei si unul dintre motivele pentru care locul atrage anual zeci si chiar sute de mii de turisti de diferite nationalitati (spre exemplu, in anii 2014-2016, Saranda a fost vizitata anual de circa 600.000 de turisti). 

Saranda are segmente de plaja pe majoritatea portiunilor sale de coasta, unele publice si altele administrate privat. 

In linii generale, sunt 3 zone ale Sarandei in care vei gasi plaje: zona de centru, plajele din cartierul Kodrra (localizat in vest) si plajele amenajate de-a lungul Rruga Butrinti (strada Butrinti, localizata in est). 

Saranda Beach este plaja publica din Saranda, cea mai lunga dintre toate, fiind administrata de municipalitate. Incepe din zona terminalului de feriboturi si ajunge pana in capatul promenadei de pe strada Butrinti. 

Dupa iesirea din oras (strada Butrinti continua in directia satului Ksamil) se mai afla si alte cateva plaje mai izolate, potrivite celor care cauta un cadru si mai apropiat de natura (Mirror Beach, Monastery Beach si Pulëbardha Beach sunt cateva dintre aceste locuri).  

Citeste mai multe informatii aici: Saranda Beach si ce trebuie sa stii despre plaja acestui oras de pe Riviera Albaneza

HINT: La doar 39 kilometri departare de Saranda se afla Plaja Borsh, cea mai lunga plaja de pe coasta Marii Ionice, care se intinde pe circa 7 kilometri. Din centrul Sarandei si pana aici ar trebui sa faci cam 55 min – 1h cu masina. 

Unde te cazezi in Saranda Albania

Numarul hotelurilor din Saranda a crescut exponential in ultimii ani si asta pentru ca de la an la an, cererea a fost din ce in ce mai mare. 

Daca in 2010, in Saranda erau deschise in jur de 90 de hoteluri, in 2016, adica doar 6 ani mai tarziu, numarul acestora a crescut de peste 3 ori (220 hoteluri). In prezent, numarul acestora este, evident, si mai mare, iar preturile sunt in general mai mici comparativ cu alte orase europene. 

Practic, putem spune ca optiunile in materie de cazare in Saranda sunt numeroase si nu in ultimul rand potrivite fiecarui tip de calator. 

Gasesti hoteluri in imediata apropiere a malului marii, cu plaja privata, hoteluri mid-range, hoteluri de tip boutique, apartamente de inchiriat, hosteluri, campinguri dar si hoteluri de lux. 

Asadar, preferintele tale sunt cele care dicteaza ce tip de cazare vei alege in Saranda Albania. 

Cele mai multe dintre hoteluri au micul dejun inclus, insa exista si cateva optiuni cu demipensiune. Varianta de cazare in regim all inclusive este in mare proportie absenta in Saranda. 

Pretul cazarii in Saranda va depinde foarte mult de perioada in care alegi sa calatoresti aici, dar si de tipul hotelului ales. Spre exemplu, gasesti cazare in Saranda la sfarsit de mai (7 nopti, hotel de 3 stele cu nota mare) cu 300-350 euro/2 adulti si un copil. 

De asemenea, exista hoteluri de 4-5 stele care pentru aceeasi perioada pot costa triplu sau chiar mai mult (doar cu mic dejun inclus), iar in miez de vara (in mod special in intervalul iulie-august), preturile ating cele mai mari praguri. 

Ce poti sa faci in Saranda Albania. Obiective si activitati turistice

Lasand deoparte plaja si activitatile centrate pe tot ce inseamna apa si malul marii, Saranda e un loc bun si pentru cei care vor sa exploreze vestigii istorice, monumente ale naturii, fie acestea chiar in oras sau la distante rezonabile fata de acesta. 

Sunt multe locuri frumoase de vazut in Saranda si in imprejurimi, iar felul in care vei alege sa le vizitezi tine doar de preferintele tale, insa merita avut in vedere si ca la fata locului vei gasi operatori locali care sa organizeze excursii optionale. 

Trecem mai jos in revista unele dintre locurile pe care sa nu le ratezi daca te vei afla in Saranda:

  • Castelul Lekuresi, ridicat in 1537 la comanda Sultanului Suleiman Magnificul. Zidurile acestei constructii s-au pastrat bine, iar la interior gasesti si un restaurant + un bar, unde pot fi organizate pe timp de vara diferite evenimente.  Castelul se afla la 3,9 kilometri de Saranda Beach. 
  • Ruinele Manastirii celor 40 de Sfinti pot fi vizitate tot relativ aproape de centru. Manastirea a fost ridicata in secolul al 6-lea d.Hr si este cea care a dat numele orasului. 
  • Muzeul Traditiilor, unde poti invata lucruri interesante despre mostenirea culturala a Sarandei. Vei avea de vizitat doua etaje cu mai multe camere, insa vizita n-ar trebui sa dureze mai mult de 30-40 minute, iar pretul biletului este unul modic. Il gasesti la circa 600 metri de Saranda Beach, in imediata apropiere a hotelului Sun N Blue. 
  • Sinagoga din secolul al 5-lea, localizata central, langa Parcul Prieteniei, poti ajunge usor pe jos aici daca o iei la pas chiar si de la plaja. Poti vedea ruinele unei vechi comunitati evreiesti si ale basilicii anticului Onhezmus. 

HINT: Exista chiar si o statuie a lui Nicolae Iorga in Saranda, in semn de multumire pentru ajutorul primit la intemeierea Statului modern Albanez. 

Mai multe detalii despre acest subiect gasesti in articolul: Top obiective si activitati turistice Saranda. Care sunt principalele atractii ale acestui oras de coasta din Albania

Atractii aflate in vecinatatea orasului Saranda: 

  • Castelul Gjirokastra, la 54 kilometri departare de Saranda, cu o istorie impresionanta (primele ziduri ar fi fost ridicate in jurul secolelor 12-13). Poti vedea aici mormantul Bektash, Galeria Artileriei, Turnul cu ceas (adaugat in secolul al 19-lea) si Muzeul Gjirokastra.
  • Parcul National Butrint, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, cu diferite situri arheologice, fortificatii otomane, este considerat a fi una dintre atractiile de top din aceasta destinatie. Parcul se afla la o distanta de circa 16 kilometri departare de centrul Sarandei. 
  • Oraselul Ksamil, o bijuterie ascunsa a acestei zone si un loc in care te poti bucura de plaje frumoase si de insulite. Face parte oficial din teritoriul Parcului National Butrint. Poti ajunge aici si cu autobuzul local, iar pretul calatoriei este undeva la 100 lek (4,50 ron). 
  • Insula Corfu, pe care o poti vizita usor daca iei feribotul din Saranda. Calatoria pe mare dureaza intre 35-65 de minute, in functie de tipul feribotului pe care-l vei lua (speed ferry sau car ferry). In plin sezon, biletul/persoana poate costa intre 22-30 euro, in functie de ferry ales (preturile sunt putin mai ridicate pe timp de vara, insa cererea este foarte mare si cursele mult mai dese). 

HINT: Tine minte ca intre Saranda si Corfu exista o diferenta de fus orar (mai adaugi o ora in plus cand ajungi pe insula greceasca, ca de exemplu ora locala 14.00 in Saranda = ora 15.00 in Corfu) 

Citeste mai multe despre acest subiect in articolul: Totul despre calatoria Saranda Corfu ferry. De unde iei feribotul, cat costa si ce e important sa ai in vedere

Shopping-ul in Saranda poate fi o alta activitate de care sa te bucuri, eventual intr-o plimbare la ceas de seara. In acest oras gasesti cam de toate, la preturi relativ decente, incepand cu cafea, dulceturi produse local, lichior, magnetei, articole pentru plaja si alte articole vestimentare de toate felurile.

Restaurantele din Saranda sunt o alta atractie a locului, in mod special pentru cei care iubesc pestele si fructele de mare in farfurie. Taverna Laberia, Balbi 34, Taverna Rrapo, Sheqer Pikant, Haxhi sunt doar cateva dintre locurile care au primit de-a lungul timpului recenzii pozitive. 

HINT: Vei observa ca din majoritatea meniurilor nu lipsesc midiile, preparate in diferite feluri.

Citeste mai multe despre acest subiect in articolul: Restaurante in Saranda. Ce fel de mancare gasesti la fiecare si care sunt locurile cu recomandari 

Aici gasesti si cateva informatii utile despre siguranta ta in perioada vacantei pe litoralul albanez: Despre siguranta, criminalitate si numere de urgenta in Albania

In loc de concluzie

Saranda Albania este o destinatie turistica foarte ofertanta, destul de prietenoasa cu bugetul alocat unei vacante si foarte bogata in oportunitati si atractii de toate felurile. 

Speram ca vacanta ta in Saranda sa decurga exact asa cum iti doresti, iar daca ai ajuns deja aici si simti ca informatiile de mai sus merita completate si cu alte detalii utile, asteptam cu interes impresiile tale! 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?