Orasul antic Phaselis si aproape totul despre ruinele inconjurate de trei porturi naturale

Ascuns bine in inima districtului Tekirova din Kemer, Antalya, Phaselis poate fi unul dintre locurile incantatoare atat pentru pasionatii de istorie, cat si pentru cei care vor sa se bucure de plimbarile prin natura si de frumusetea peisajelor de aici. 

Orasul antic Phaselis a fost ridicat pe o peninsula cu iesire la trei porturi naturale (trei mici golfulete care in prezent isi bucura vizitatorii cu plajele lor). 

Mai multe amanunte utile despre vizita la Phaselis poti sa descoperi in cele ce urmeaza, iar la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, inclusiv cu hoteluri din apropierea acestui sit arheologic de exceptie.

Localizare Phaselis si distante din principalele statiuni 

Ruinele orasului antic Phaselis se afla la o distanta de circa 14,5 kilometri de centrul statiunii Kemer si la doar 4,3 kilometri departare de zona centrala din Tekirova.

Astfel, daca se intampla sa fii cazat chiar la unul dintre resorturile apreciate din Tekirova, pana la Phaselis nu ar trebui sa faci mai mult de 5 minute cu masina. 

Din Antalya City si pana la Phaselis sunt 54 kilometri, iar de la Aeroportul International Antalya si pana aici vorbim despre o distanta de aproximativ 70 kilometri (in jur de o ora si jumatate cu masina/taxi).

La Phaselis poti ajunge usor si cu masina (exista parcare in apropierea sitului arheologic), dar si cu minibusurile care pleaca din Antalya City si Kemer catre Tekirova.

Daca preferi si mai multa comoditate, poti opta pentru varianta unei excursii optionale care sa includa si o oprire la Phaselis. Le gasesti la receptia hotelului tau, iar tururile de genul includ de regula in programul unei zile si vizite la alte atractii din zona. 

Pe Google Maps, Phaselis poate fi reperat cu denumirea de “Phaselis Antik Kenti”. A nu se confunda cu orasul antic Olympos, care este localizat la 29 kilometri departare.

Distante catre Phaselis din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Lara – Phaselis: 80 kilometri
  • distanta Belek – Phaselis: 96,6 kilometri
  • distanta Side – Phaselis: 129 kilometri
  • distanta Alanya – Phaselis: 189 kilometri

Ce sa stii despre Phaselis si ce poti vedea aici

Cuvantul “Phaselis” inseamna, in traducere, “loc protejat de zei”, iar cele mai multe dintre ruinele pe care le vei putea admira aici dateaza din perioadele Imperiului Roman si ale Imperiului Bizantin. 

In prezent pot fi vazute ramasitele zidurilor de protectie care inconjurau orasul, aparandu-l de eventualele atacuri ale piratilor, dar si ruinele apeductului, cu o lungime totala de circa 450 metri, acesta fiind si una dintre cele mai vechi structuri care au rezistat de-a lungul timpului in orasul antic. 

Tot aici se afla si ruinele unui arc dedicat imparatului Hadrian, dar si doua complexe de bai romane care dateaza din secolul al III-lea. 

Teatrul din Phaselis (din secolul al II-lea, cu o capacitate de circa 1500 spectatori), ramasitele micutei bazilici bizantine (vis-a-vis de teatru), sunt alte atractii importante ale locului. 

In Phaselis exista pe vremuri si un templu al zeitei Atena, in care ar fi fost expusa lancea lui Ahile. 

Phaselis a fost, totodata, locul in care oratorul si poetul Theodectes s-a nascut. 

Sa nu uitam nici de faptul ca acei turisti care vin sa viziteze Phaselis vor avea la indemana 3 segmente de plaja: cea a portului de nord, cea din centru si cea a portului de sud. Dintre toate, cea mai mare este cea din sud, fiind si cea mai intens vizitata de catre turisti, pentru ca aici se intalnesc si cateva facilitati precum dusuri, toalete. 

Orasul antic Phaselis poate fi vizitat zilnic, dupa cum urmeaza:

  • intre lunile aprilie – octombrie: 08:30 – 19:30 
  • intre lunile noiembrie – martie: 08:30 – 17:30

In 2023, intrarea la Phaselis costa in jur de 220 lire turcesti (aproximativ 7 euro/persoana), iar daca ai Museum Card, accesul este liber. 

Cea mai buna perioada pentru o vizita la Phaselis 

Phaselis primeste cel mai mare numar de vizitatori in miez de vara, in intervalul iulie-august, atunci cand in zona se inregistreaza si cele mai ridicate temperaturi. 

Media maximelor in zona Kemer atinge in jur de 33 grade la umbra in perioada mai sus mentionata si e important de avut in vedere ca spre deosebire de alte statiuni din Antalya, Kemer este mai mereu cu 2-3 grade mai racoros, gratie apropierii fata de munte si a localizarii intr-o zona bogata in vegetatie. 

Totusi, daca vrei sa vizitezi Phaselis pe indelete si sa petreci 2-3 ore aici, e posibil ca temperaturile din mijlocul verii sa ti se para deranjante. 

Daca nu esti prietenos nici cu vremea prea calda si nici cu multimile de turisti, perioade mai bune pentru o vacanta in Antalya si implicit pentru o vizita la Phaselis pot fi sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie si chiar inceputul lui octombrie. 

Alte atractii apropiate de Phaselis 

Daca vrei ca in aceeasi zi sa vizitezi si alte atractii importante din zona, e bine de stiut ca relativ aproape de ruinele orasului antic Phaselis vei mai intalni si urmatoarele: 

Olympos Teleferik, cu statia de baza localizata chiar in Tekirova, este o linie de telecabina care te va urca la o altitudine de 2364 metri. De sus vei putea admira unul dintre cele mai frumoase peisaje catre linia de coasta. 

Calatoria dureaza in jur de 10 minute, iar telecabinele ating o viteza maxima de circa 36 kilometri/h. 

Intre statia de jos a Olympos Teleferik si Phaselis sunt 10 kilometri. 

Plaja statiunii Tekirova se afla la doar 6 kilometri de ruinele din Phaselis. Este o plaja foarte bine amenajata, premiata cu distinctia Blue Flag, formata dintr-un amestec de pietris cu nisip. 

Vei intalni aici atat segmente private administrate de resorturile din prima linie, cat si segmente de plaja publica, unde poti inchiria sezlonguri. 

Plaja Camyuva se afla in partea opusa, in stanga cum te uiti la mare. Si in acest caz vei intalni o plaja bine amenajata, cu mai toate serviciile si facilitatile necesare unei experiente relaxante la malul marii. 

Plajele Cirali si Olympos, alaturi de ruinele orasului antic Olympos, sunt localizate la aproximativ 26-28 kilometri de Phaselis. Si in acest caz vorbim despre o serie de atractii deosebit de importante din apropierea statiunii Kemer. Plaja Cirali este in mare parte libera (cu doar cateva mici zone amenajate), iar aici isi depun ouale testoasele Caretta-Caretta pe timp de vara. 

Cuiburile sunt protejate, iar in capatul din dreapta cum te uiti la mare, Cirali se uneste cu plaja Olympos. 

In imediata apropiere vei putea vizita si situl arheologic Olympos, cu unele vestigii foarte bine conservate. 

In loc de concluzie

Phaselis este una dintre atractiile deosebite din zona Kemer si are avantajul de a fi localizat in imediata apropiere a celor 3 plaje din porturile naturale. 

Asadar, poate fi considerat un obiectiv turistic potrivit atat celor care vor sa viziteze situri arheologice, cat si celor care vor sa se bucure de frumusetea naturii din aceasta zona si eventual de o baie in mare ☺ 

Daca ai vizitat deja Phaselis, asteptam cu interes sa ne impartasesti experienta ta din vacanta, iar daca intentionezi sa ajungi aici, insa nu ai gasit pentru moment hotelul potrivit, nu uita sa arunci un ochi la noi pe site, unde te asteapta unele dintre cele mai tari oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?