El Gouna sau “Venetia” Egiptului, o statiune luxoasa din apropiere de Hurghada

Localizata la nord de Hurghada, El Gouna este una dintre cele mai luxoase statiuni cu circuit inchis din Egipt, comparata nu de putine ori cu orasul Venetia, gratie canalelor sale si a infrastructurii iesita din comun. 

Statiunea gazduieste un numar de 18 hoteluri, dar si resedinte, fiind formata din circa 20 de insule inconjurate de lagune si interconectate prin poduri si pasarele. 

El Gouna poate fi o destinatie ideala de cazare pentru cei cu un buget mai generos, insa si o atractie pentru cei care aleg sa se cazeze in Hurghada, caci aici sunt organizate frecvent excursii de o zi. 

Localizare El Gouna si cum se ajunge aici

Venetia Marii Rosii se afla la o distanta de doar 26,6 kilometri de Hurghada, ceea ce o face sa fie o atractie usor de bifat pentru cei care aleg sa se cazeze in marele oras-statiune. 

Aeroportul International Hurghada este localizat la 40 kilometri distanta, prin urmare, drumul pana la El Gouna dureaza in jur de 40 minute cu un taxi. 

Statiunea cu circuit inchis are si propriul aeroport (El Gouna Private Airport), situat la doar 5,5 kilometri de centru.  

Distanta El Gouna – Luxor este de 313 kilometri, iar din Hurghada si El Gouna se organizeaza frecvent excursii de o zi si catre aceasta destinatie incarcata de istorie a Egiptului. 

Intre El Gouna si Cairo, capitala Egiptului, sunt 456 kilometri, iar pana la Alexandria, al doilea oras ca marime al tarii, vorbim deja despre o distanta mai mare, de 673 kilometri. 

Ce trebuie sa stii despre El Gouna

El Gouna este o statiune de lux de la Marea Rosie, a carei dezvoltare a inceput in urma cu aproximativ 30 de ani, din dorinta unui multimiliardar egiptean, Samih Sawiris, de a gasi unul dintre cele mai frumoase locuri din Egipt pentru a ridica o casa la malul marii. 

Sub egida companiei sale, Orascom Development, Sawiris cladeste o statiune superba de-a lungul a 10 kilometri de coasta, care in prezent este impartita in trei zone: centrul, piata Tamr Henna si marina Abu Tig. 

In jur de 12.000 de persoane locuiesc in prezent in El Gouna, locul in care acum mai bine de 30 de ani era desert si atat. 

Dintre cele 18 hoteluri de aici, cele mai multe sunt de lant international, iar preturile la cazare sunt de obicei piperate. 

In acest oras-statiune se afla zeci de restaurante si baruri, unul dintre cele mai bune spitale din intreg Egiptul, trei porturi, terenuri de golf, remarcandu-se totodata si printr-o gama larga de servicii si activitati dedicate copiilor: acvariu, muzeu, crese, gradinite, scoala. 

Locul este perceput drept un fel de “stat in stat”, cu o comunitate extrem de bine organizata si facilitati la cele mai inalte standarde. 

El Gouna gazduieste si un festival de film, campionate de golf, iar sistemul de transport de aici este, de asemenea, foarte bine pus la punct: exista autobuze de tip shuttle, tuk-tuk, posibilitatea de a inchiria biciclete electrice sau chiar si limuzine. 

Arhitectura si culorile cladirilor sunt atent studiate si alese, remarcandu-se un amestec intre traditie si modern, constructiile de aici fiind proiectate de arhitecti europeni si americani de renume, astfel incat sa pastreze elemente din arhitectura rurala egipteana si a satelor nubiene. 

Vremea in El Gouna si cea mai buna perioada pentru o vacanta

La fel ca in cazul Hurghadei si al mai multor statiuni egiptene de la Marea Rosie, si El Gouna se bucura de o clima favorabila pe intreg parcursul anului. 

Cele mai ridicate temperaturi in El Gouna se inregistreaza in lunile iulie si august, cand media maximelor atinge 34 de grade, valori masurate la umbra. 

Daca nu esti prieten cu caldura si preferi sa-ti faci vacanta intr-o perioada cu temperaturi mai suportabile, te poti orienta catre perioada de primavara sau de toamna tarzie. Totusi, e important de luat in seama ca si iarna temperaturile se vor situa in jurul mediei de 20 de grade. 

Si pentru ca vorbim despre o locatie deosebit de prietenoasa cu iubitorii sporturilor de apa, e bine de punctat si care sunt temperaturile apei marii in El Gouna, de altfel ridicate tot anul.

In lunile iulie si august, apa marii in zona El Gouna inregistreaza o medie de 30-31 de grade, ceea ce o face sa fie foarte calda. Pe timp de toamna, apa marii are intre 26-29 de grade, iar pe timp de iarna se inregistreaza valori intre 22-24 de grade, ceea ce inseamna ca este inca buna pentru baie. 

Plaje si piscine in El Gouna 

Daca urmeaza sa te cazezi in El Gouna si vrei sa incerci si alta plaja in afara celei de la hotelul tau, e bine de stiut ca toate plajele de aici sunt foarte bine organizate si amenajate, astfel incat experienta ta sa fie una fara cusur. 

Plaja hotelului Bellevue este o plaja de nisip, lunga de 350 metri, amenajata cu sezlonguri si umbrele, iar in imediata apropiere exista o piscina cu bar integrat, dar si piscina pentru copii. 

La Club 88 vei gasi o zona de plaja cu nisip, un bar si un restaurant amplasate pe malul marii, cu vedere catre portul de agrement si ale sale iahturi. Nu lipsesc piscina, sezlongurile si canapelele. 

Element Watersports, locul in care te poti bucura de o incantatoare laguna de adancime mica si unde poti sa te bucuri de o gama larga de sporturi acvatice este o alta varianta la indemana daca vrei sa te relaxezi la malul marii in El Gouna. Si aici vei gasi amenajare cu sezlonguri si umbrele, bar, dar si cursuri de toate tipurile pentru kite si alte sporturi. 

Marina Beach este o alta plaja cu acces gratuit pentru clientii unor hoteluri precum Marina sau Ancient Sands, insa deschisa si altor oaspeti sau rezidenti din El Gouna. 

Alte plaje cunoscute din El Gouna mai sunt si The Smokery Beach, The Club House, dar si The Three Corners Ocean View, carora li se adauga si Zeytouna Beach Island, localizata pe o insula imprejmuita de apa marii si de lagune. 

Ce mai poti sa faci in El Gouna. Atractii si obiective turistice

Daca ai in plan sa vii in El Gouna prin intermediul unui tur organizat de o zi, vei face probabil opriri la Turnul de Golf, plimbari pe canalele cu apa, timp in care poti admira hoteluri de renume precum Sheraton sau Movenpick, vila lui Omar Sharif, Zeytouna Beach si altele. 

Ulterior, vei face o plimbare prin Abu Tig Marina, urmand sa vizitezi apoi zona orasului vechi (Downtown) si piata Tamr Henna. Iti va ramane timp si pentru o vizita pe la magazine si chiar si pentru o plimbare cu tuk tuk-ul. 

In cazul in care intentionezi sa te cazezi in El Gouna si prin urmare sa petreci mai mult timp aici, poate chiar si in afara hotelului, te asteapta o paleta si mai larga de activitati: 

Pe langa timpul petrecut la plaja sau la piscina, El Gouna are foarte multe de oferit si la capitolul sporturi de apa, asa ca vei remarca o multime de centre de kitesurfing, wakeboarding, diving, pescuit, snorkeling, windsurfing, water-ski, prin urmare, sansele sa te plictisesti sunt egale cu zero. 

Lectiile de golf pot fi o alta activitate la care te poti inscrie in El Gouna. Evident, preturile pot fi ceva mai piperate, insa destinatia este deosebit de apreciata de practicantii acestui sport. 

Alte sporturi ce pot fi practicate in El Gouna mai sunt si voleiul pe plaja (sunt organizate frecvent meciuri de volei la malul marii), calaria, tenisul, squashul, plimbarile pe bicicleta, go-kart, alaturi de alte variante. 

Restaurantele din El Gouna reprezinta o alta atractie pentru cei care aleg sa-si petreaca vacantele aici, mai ales ca statiunea gazduieste unele dintre cele mai bine cotate restaurante din zona, cu preparate dintre cele mai diverse. Asa cum au confirmat si alti turisti romani care au vizitat El Gouna recent, preturile sunt destul de ridicate. 

Sea Cinema este locul din El Gouna in care poti merge sa vizionezi un film – cuprinde trei locatii de proiectie, cu o capacitate de circa 650 persoane, echipate cu tehnologie de ultima generatie. Cinematograful a fost deschis in timpul primei editii a Festivalului de Film El Gouna. 

Excursii optionale cu plecare din El Gouna 

La fel ca in cazul Hurghadei, si El Gouna poate fi un bun punct de plecare catre alte destinatii interesante si pline de istorie din Egipt. Evident, acest lucru tine strict de disponibilitatea ta, respectiv de timpul pe care esti dispus sa-l aloci acestor experiente. 

Excursiile cu barca din El Gouna pot fi o varianta incantatoare daca iubesti marea, daca vrei sa faci snorkeling si sa admiri recifele de corali si bogatia vietii marine din aceasta zona. Poti opta pentru o excursie de tip island hopping, in timpul careia vei fi plimbat cu o ambarcatiune privata de pe o insula pe alta, in apropierea El Gounei sau poti alege o plimbare pe mare cu catamaranul, in cadrul careia vei avea asigurate minimum doua opriri pentru snorkeling. 

Excursiile in desertul din apropierea statiunii El Gouna pot fi o alta varianta la indemana, mai ales ca majoritatea acestora se desfasoara la distante rezonabile fata de statiune: ai de ales intre safari cu masini 4×4, care poate include o cina cu beduinii, safari in canion, experienta in desert la apus, plimbari cu camila, etc. 

La capitolul excursii, daca ai timp suficient la dispozitie, poti alege sa vizitezi una sau mai multe dintre urmatoarele destinatii: Sharm el Sheikh, Manastirea Sfanta Ecaterina, Cairo alaturi de Piramidele din Giza si Sfinxul, Luxor, Aswan si Abu Simbel, dar si alte atractii pe care le poti descoperi in oferta operatorilor locali. 

In loc de concluzie

El Gouna este una dintre destinatiile de lux ale Egiptului, cu preturi mai mari decat Hurghada sau Sharm El Sheikh, insa cu un aspect rupt parca dintr-o alta lume, servicii si facilitati pretentioase si o paleta extrem de larga de activitati dedicate atat rezidentilor, cat si celor care aleg sa-si petreaca vacantele aici.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?