Hurghada Egipt si aproape totul despre vacantele intr-una dintre cele mai animate statiuni de la Marea Rosie

Hurghada este una dintre statiunile egiptene de referinta de la Marea Rosie, cunoscand o dezvoltare in plan turistic exponentiala in ultimii 20 de ani. Localizata la circa 500 kilometri sud-est de capitala Cairo, marele oras-statiune Hurghada se intinde pe circa 40 kilometri de-a lungul tarmului si gazduieste sute de hoteluri de toate felurile, care asteapta an de an atat egipteni, cat mai ales turisti straini din toate colturile lumii. 

Hurghada este o destinatie cunoscuta si turistilor romani, care manifesta din ce in ce mai mult interes pentru sejururi si pachete cu transport charter, mai ales ca aceasta zona este avantajata si de un climat cald pe intreg parcursul anului. 

Daca si tu esti tentat sa pui la cale o vacanta in Hurghada Egipt, te invitam sa explorezi, pas cu pas, o serie de detalii structurate atent, in functie de curiozitatile celor care planifica o experienta in aceasta destinatie. 

Unde este Hurghada si cum ajungi aici 

Hurghada se afla pe coasta de vest a Marii Rosii, la 462 kilometri de Cairo si la 679 kilometri distanta de al doilea oras ca marime al Egiptului, Alexandria. Drumul Hurghada-Cairo dureaza in jur de 4 h 40 – 5 h cu masina si intre 6 – 7 ore cu autocarul. 

Exista si autobuze locale directe intre cele doua mari orase, iar durata unei curse dus este de aproximativ 7 h 30. Sunt multe tipuri de excursii optionale catre Cairo, catre Piramidele din Giza, cu plecare din Hurghada. Le vei remarca in oferta operatorilor locali si, desi drumul este ceva mai obositor, ai ocazia ca intr-o singura zi sa bifezi cele mai importante obiective din aceasta parte a Egiptului, chiar daca esti cazat in Hurghada, la cateva sute de kilometri departare (distanta Hurghada – Piramide este de 468 kilometri). 

Distanta Hurghada Luxor este ceva mai mica, de circa 310 kilometri, drum care se parcurge in aproximativ 4 ore. Si in acest caz, exista excursii optionale in cadrul carora te poti inscrie din Hurghada. Despre acest subiect, vei gasi mai multe detalii in ultima sectiune a articolului. 

Distanta Hurghada Marsa Alam (o alta statiune frumoasa din zona de coasta a Marii Rosii, localizata ceva mai jos) este de 296 kilometri.

Distanta Hurghada Sharm el Sheikh este de circa 95 kilometri, drum care se parcurge in mare parte pe apa, pe un feribot de mare viteza, calatoria pe un sens avand o durata de 2 ore si jumatate. 

Majoritatea turistilor din Hurghada sunt straini si cei mai multi dintre ei ajung aici cu avionul, pe Aeroportul International Hurghada, de altfel considerat al doilea cel mai aglomerat aeroport din aceasta tara, dupa cel din Cairo. Aeroportul are doua terminale de pasageri si este localizat la aproximativ 10-12 kilometri de centrul orasului-statiune. 

Trecut si prezent in Hurghada. Ce sa stii despre acest oras-statiune de la Marea Rosie 

La fel ca in cazul altor statiuni egiptene de la Marea Rosie, si Hurghada este la origini un sat pescaresc, al carui nume ar proveni de la o planta a locului. In 1913 este descoperit petrol in zona, care incepe sa fie exploatat in jurul anilor 1920 de catre companii britanice. Incepand cu anii 1950, Guvernul Egiptean si cateva companii straine incep sa faca investitii in Hurghada, iar hotelurile incep sa apara, prevestind parca succesul pe care statiunea urma sa-l aiba in domeniul turistic. 

In timpul razboiului din 1973, orasul si in mod special portul de aici devin tinta unor operatiuni militare, suferind pierderi materiale insemnate. 

Din anii 1990, Hurghada incepe sa infloreasca si sa se dezvolte galopant, ajungand in prezent sa gazduiasca sute de unitati de cazare, de la hoteluri de 2 stele cu servicii modeste si preturi mai mult decat prietenoase cu bugetul si pana la resorturi de lant de 5 stele, cu servicii si facilitati premium. 

Hurghada este recunoscuta la nivel international ca fiind una dintre destinatiile de diving si snorkeling de top, favorizata fiind si de mediul subacvatic din imprejurimi, in special in ceea ce priveste recifele de corali si intreaga viata gazduita de aceste locuri rupte din povesti. 

Orasul are o populatie de circa 240000 locuitori si este impartit pe mai multe zone: partea de nord (El Ahia si El Helal), partea de oras vechi (El Dahar), centrul orasului (Sakala), partea noua (El Kawsar) si zona El Mamsha, care gazduieste si foarte multe dintre hotelurile noi. 

Vechiul bazar al orasului se afla in Dahar, alaturi de piata veche, fiind una dintre cele mai colorate si impanzite de turisti zone ale Hurghadei.  

Vremea Hurghada si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Climatul in Hurghada este de tip subtropical de desert, verile fiind destul de calduroase, cu temperaturi ridicate chiar si catre toamna, ierni foarte blande si primaveri cu temperaturi placute si chiar calde. 

Cele mai ridicate temperaturi in Hurghada se inregistreaza in lunile de vara iunie si iulie, cu o medie a maximelor de 35 grade celsius, temperaturi masurate la umbra. Aceeasi medie inregistreaza, pentru luna august, temperaturi de 34 de grade, insa pentru cei mai putin prietenosi cu caldura si soarele, e posibil ca o vacanta pe timp de vara in Hurghada sa implice totusi si un nivel de disconfort destul de ridicat. 

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Hurghada poate fi pe timp de primavara sau pe timp de toamna tarzie, insa gratie climei favorabile, statiunea gazduieste turisti pe intreg parcursul anului. 

Asa arata media minimelor si a maximelor in Hurghada pe intreg parcursul anului: 

  • vremea Hurghada ianuarie – 11-21 grade 
  • vremea Hurghada februarie – 12-22 grade 
  • vremea Hurghada martie – 15-25 grade 
  • vremea Hurghada aprilie – 19-29 grade
  • vremea Hurghada mai – 22-33 grade 
  • vremea Hurghada iunie – 24-35 grade 
  • vremea Hurghada iulie – 25-35 grade 
  • vremea Hurghada august – 25-34 grade 
  • vremea Hurghada septembrie – 24-33 grade 
  • vremea Hurghada octombrie – 20-29 grade 
  • vremea Hurghada noiembrie – 16-26 grade  
  • vremea Hurghada decembrie – 12-22 grade 

Temperatura apei Hurghada are valori ridicate tot anul, ceea ce inseamna ca vorbim despre o destinatie potrivita pentru plaja si baie 12 luni/an. Asa arata valorile medii ale apei in aceasta zona: 

  • temperatura apei Hurghada ianuarie – 23 grade
  • temperatura apei Hurghada februarie – 22 grade 
  • temperatura apei Hurghada martie – 23 grade
  • temperatura apei Hurghada aprilie – 23 grade 
  • temperatura apei Hurghada mai – 24 grade 
  • temperatura apei Hurghada iunie – 26 grade
  • temperatura apei Hurghada iulie – 28 grade
  • temperatura apei Hurghada august – 29 grade 
  • temperatura apei Hurghada septembrie – 28 grade
  • temperatura apei Hurghada octombrie – 27 grade 
  • temperatura apei Hurghada noiembrie – 26 grade 
  • temperatura apei Hurghada decembrie – 24 grade 

Pe acest subiect, gasesti mai multe informatii aici: Vremea Hurghada si cea mai buna perioada pentru o vacanta in acest oras-statiune de la Marea Rosie

Plaje in Hurghada. Cele mai interesante locuri de la malul marii 

Hurghada este faimoasa pentru plajele sale bune de nisip si, in egala masura, pentru diversitatea activitatilor care implica apa marii. Aici poti practica numeroase sporturi acvatice, insa te poti bucura fara probleme si doar de plaja, nisip si relaxare sub umbrela, atata vreme cat nu esti fan snorkeling sau scufundari. 

Fie ele plaje private, ale unor resorturi renumite, fie plaje publice, in Hurghada gasesti plaje bune in urmatoarele locuri:

Plaje publice in Hurghada: Sunt multe locuri frumoase la malul marii catre care te poti orienta daca alegi sa-ti faci vacanta in Hurghada, desi cel mai probabil vei cauta un hotel cat mai aproape de plaja (multe au segment de plaja privata cu toate facilitatile la indemana). Printre plajele publice bune din Hurghada si din imprejurimilie orasului se numara si Mahmya Beach, Orange Bay Beach, Paradise Island (din insula Giftun), El Sawaky Beach, Old Vic Beach, Plaja Publica nr. 9 sau The Smokery Beach. 

Plaje private bune in Hurghada: Unele dintre cele mai bune plaje private le gasesti in dreptul unor resorturi precum Sunrise Garden, Arabia Azur, Stella di Mare, Serenity Makadi, Long Beach, Beach Albastros, Steigenberger Adau, Dana Beach, Hurghada Mariott, alaturi de multe altele. La fiecare dintre aceste plaje exista amenajare cu sezlonguri si umbrele, dar si alte servicii pentru o experienta confortabila.  

Daca intentionezi sa faci snorkeling sau diving, vei gasi experiente de tip day trip (snorkeling tour, diving tour, fishing tour) la operatorii locali si chiar la receptia hotelului tau. Vei fi preluat de la hotel sau din punctul de intalnire stabilit inainte cu operatorul si vei petrece cateva ore pe mare pentru a explora frumusetea recifelor de corali din aceasta zona. 

Citeste si: Hurghada snorkeling. 8 locuri frecventate in imprejurimile statiunii si alte informatii utile de care sa tii cont

Despre transport in Hurghada

Exceptand situatiile in care te inscrii la excursii optionale (in cadrul carora iti este asigurat transportul dintr-o parte in alta), e posibil sa vrei sa iesi din hotel pentru a explora atractiile din imprejurimi, pentru a te plimba prin cele mai animate zone, pentru shopping sau o experienta culinara la restaurante. 

In Hurghada, cel mai des intalnit mijloc de transport public si totodata cel mai ieftin este minibusul (de regula cu 12-15 locuri) care circula peste tot in oras si in imprejurimi. Pentru a opri unul, e suficient sa te asiguri ca esti pe sensul sau de mers si ca ridici mana, facandu-i semn. Calatoriile nu sunt mereu confortabile, caci sunt sanse sa nimeresti si masini pline, insa preturile sunt mici si se platesc cash, direct la sofer. Nu exista statii fixe, motiv pentru care vei observa ca pe parcursul calatoriei tale soferul poate sa opreasca chiar si de 10-15 ori pentru a lasa sau a lua pe cineva. Exista multe astfel de minibusuri care merg pe ruta Dahar – Mamsha dus-intors. 

Calatoriile cu taxiul sunt o alta optiune daca vrei sa te plimbi mai rapid si mai confortabil prin Hurghada. In general, e bine sa rogi la receptie sa-ti comande un taxi, iar atunci cand il iei de pe strada, e bine sa stabilesti destinatia si pretul calatoriei inainte sa pornesti la drum. 

Tarifele la taxi sunt scazute in Hurghada, insa exista soferi care incearca sa obtina profit mai mare, nefolosind taximetrul sau folosind alte metode, astfel ca e bine sa stii pretul de la inceput, dar si sa ai marunt la tine (cat sa poti plati suma relativ exacta). Unii dintre turistii care au fost aici recomanda sa platesti transportul imediat ce ai ajuns la destinatie si te-ai dat jos. Ca femeie, este recomandat sa te asezi pe bancheta din spate a taxiului. 

In 2022, 5 kilometri cu taxiul prin Hurghada ar trebui sa coste in jur de 30 lire egiptene, spre exemplu distanta aproximativa intre Sakkala si Mamsha. Intre Mamsha si El Dahar, fiind vorba de o distanta mai mare, asteapta-te la un cost de circa 45-50 lire egiptene. 

Pentru ca preturile sunt totusi intr-o continua crestere, poti sa intrebi la hotel care ar fi costul aproximativ al cursei tale.

Si serviciul Uber este operational in Hurghada, insa daca nu vrei sa-ti incarci factura fosind datele mobile pentru a face o comanda, ia in considerare sa o plasezi dintr-un loc in care ai acces la wi-fi.  

Obiective turistice Hurghada. Ce poti sa faci in acest oras-statiune

Spre deosebire de alte destinatii egiptene de la Marea Rosie, Hurghada abunda in atractii si obiective turistice, asadar sansele sa te plictisesti intr-o vacanta aici sunt zero, mai ales daca ti-ai propus sa iesi din hotel pentru a cunoaste si a explora imprejurimile. In zona Hurghada ai la indemana urmatoarele atractii catre care te poti indrepta relativ rapid: 

Hurghada Marina, portul de agrement al orasului, care incepand din 2008, are o noua infatisare. Poate fi locul potrivit pentru o iesire pe timp de seara. Cand incepe sa se mai racoreasca, iar luminile se aprind, ii poti lua pe cei dragi la o plimbare in zona Marina, unde ai la indemana restaurante bune, magazine, dar si peisajul de vis catre mare. 

Plimbare prin El Dahar, zona pietei vechi care gazduieste o multime de tarabe cu fructe, legume, dar si zona de bazar, totul intr-un adevarat spectacol de culoare si intr-o atmosfera vibranta. Se afla la o distanta de aproximativ 4 kilometri de Hurghada Marina si este una dintre zonele de shopping intens frecventate in Hurghada. 

Desigur, shoppingul in Hurghada poate fi de doua feluri: in centre comerciale, precum Esplanade Mall sau Senzo Mall, unde vei gasi si magazine de lant international, dar si in magazinele locale si in zonele de bazar, de unde poti cumpara suveniruri, articole vestimentare, statuete si accesorii. Mai gasesti si magazine de bijuterii din aur, argint, cu corali si pietre pretioase (e recomandat sa cumperi bijuterii doar din magazinele cu vitrina), dar si magazine cu parfumuri si articole din piele. 

Hurghada Museum gazduieste peste 1000 de artefacte pe o suprafata de circa 10.000 de metri patrati, suprafata care include si zona de divertisment, complex comercial si parcare.

Acesta poate fi locul potrivit pentru tine daca esti pasionat de istorie si daca simti ca nu ai disponibilitatea necesara pentru a te deplasa in locuri si mai incarcate de istorie precum Giza sau Luxor. Muzeul se afla la o distanta de aproximativ 10 kilometri fata de Hurghada Marina. 

Giftun Island, una dintre cele mai mari insule din Marea Rosie, se afla la o distanta rezonabila fata de Hurghada, motiv pentru care excursiile de o zi pana aici sunt foarte des intalnite in oferta operatorilor locali.

Tururile sunt de diferite tipuri (4-8 ore, cu opriri in Orange Bay, Mahmya Island, Paradise Island, cu parasailing, diving, luxury boat, etc) iar majoritatea au inclus pranzul pe barca si timp pentru snorkeling. 

Experienta in desert, in zona Hurghada, care poate presupune activitati de mai multe feluri: sunt organizate cine in desert, safari cu masinute tip atv sau buggy, jeep safari, plimbare cu camilele, camping pentru observarea stelelor, drumetii – le vei gasi in diferite forme in oferta operatorilor locali si poti sa o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine. 

Gasesti aici mai multe despre o experienta in desertul din imprejurimile Hurghadei: Safari Hurghada si tot ce trebuie sa stii despre o experienta memorabila in desert

Hurghada Grand Aquarium, locul in care poti admira peste 100 de specii de vietuitoare din Marea Rosie – o idee buna mai ales in cazul in care nu te simti suficient de curajos cat sa le observi in mediul lor natural, in mare, facand snorkeling sau scufundari.

Creaturile acvatice sunt prezentate in 24 de galerii diferite, iar daca ii ai si pe cei mici alaturi, cu siguranta incantarea va fi si mai mare. Acvariul din Hurghada se afla la 13,4 kilometri de Marina. 

Mini Egypt Park, o expozitie a celor mai cunoscute atractii din aceasta tara, realizate in miniatura. Vizita aici poate fi binevenita mai ales daca te afli in concediu alaturi de copii, pe care stii ca nu-i vei duce in excursii prea lungi si obositoare pana la piramide.

Intrarea costa in jur de 20 dolari/persoana. Vei gasi Mini Egypt Park la o distanta de circa 30 kilometri fata de centrul Hurghadei. 

In apropierea acestui parc se afla si Dolphin World, unde poti inota cu delfinii, dar si Makadi Water World, un aquapark destul de mare.

Sand City Hurghada este tot un parc tematic, cu sculpturi realizate din nisip. Vei gasi aici bazoreliefuri si sculpturi de arta istorica, dar si sculpturi ale unor personaje din desene animate, asadar locul este potrivit si pentru cei mici.

Excursii optionale Hurghada

In cazul in care timpul iti permite si vrei sa explorezi chiar si locuri mai indepartate, te poti inscrie la una dintre excursiile optionale catre alte atractii ale Egiptului, desigur, in limita disponibilitatii tale, a costurilor si a timpului pe care esti dispus sa-l petreci pe drum.

Excursie la Cairo si Giza cu plecare din Hurghada, in cadrul careia vei avea oportunitatea de a vizita Piramidele, Sfinxul si Muzeul Egiptean. La final de experienta, vei putea sa faci si o scurta plimbare pe Nil, cu un cost extra. Ia in considerare totusi ca aceasta experienta poate fi destul de obositoare, caci vorbim de aproape 1000 de kilometri parcursi dus-intors (la plecare, vei fi luat de la hotel in jurul orei 02.00 dimineata). 

Vei gasi aceasta excursie si in varianta mai lunga, de doua zile (o noapte petrecuta la Cairo). 

Excursie la Luxor cu plecare din Hurghada, o varianta de experienta ceva mai putin solicitanta (totusi, si in acest caz vei fi luat de la hotel in jurul orei 04.00 dimineata), cu trecere prin orasele Safaga si Qena, urmand ca vizitele in Luxor sa se desfasoare intai in partea de est a orasului (Karnak, timp pentru shopping, pranzul Nil si vizita la Banana Island), si ulterior in partea de vest. Vei fi adus inapoi la hotel in jurul orelor 21.00-22.00. 

Excursie cu barca la El Gouna, oraselul localizat la o distanta de circa 27 kilometri de Hurghada. Experienta include si o plimbare pe canalele lagunei de aici, o masa inclusa, dar si opriri pentru snorkeling. Evident, o excursie de genul ar trebui sa fie si mai putin costisitoare comparativ cu primele doua exemple (se desfasoara, de regula, intre orele 08.00 – 17.00). 

Te-ar putea interesa si: Excursii optionale Hurghada. Care sunt cele mai interesante variante de day trips si ce implica fiecare experienta

In loc de concluzie

Hurghada este o destinatie extrem de ofertanta din punct de vedere al activitatilor turistice, poate chiar cea mai ofertanta si animata statiune egipteana de la Marea Rosie, iar faptul ca este avantajata si de clima, dar si de o frumusete rapitoare a vietii subacvatice, nu reprezinta decat motive in plus pentru a pune la cale un concediu aici. 

Paleta de hoteluri este extrem de variata, iar toate atractiile din imprejurimi, carora li se adauga si posibilitatea de a vizita obiective mai indepartate, insa emblematice pentru Egipt, se numara, de asemenea, printre argumentele pro vacanta in Hurghada.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?