Excursie la ruinele orasului antic Selge, Antalya

Ascuns in inima muntelui, in imediata apropiere a Canionului Koprulu, orasul antic Selge este una dintre atractiile fascinante, insa mai putin cunoscute ale Antalyei. 

Orasul dateaza inca din perioada elenistica, aflandu-se, pe parcursul istoriei, sub ocupatia a numeroase civilizatii si mandrindu-se in prezent cu o serie de structuri si ruine bine conservate. 

Te invitam sa descoperi mai jos amanunte utile despre vizita in orasul antic Selge, iar la noi pe site mai multe oferte pentru vacantele in Antalya, cu zeci de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Localizare Selge Antalya, cum ajungi si distante din statiuni

Selge este pozitionat intr-o zona cat se poate de pitoreasca, pe versantul sudic al Muntilor Taurus, in Parcul National Koprulu Canyon. 

Turistii cazati in zona statiunilor Belek si Side vor putea vizita ruinele anticului Selge ceva mai usor, caci vorbim despre o distanta de aproximativ 70 kilometri pana aici. 

Din centrul Antalya City si pana la Selge sunt circa 102 kilometri, drum care poate fi parcurs in 2 ore, intr-o zi cu trafic normal. 

Daca vii pe cont propriu aici, cu masina personala, trebuie sa stii ca odata ajuns in Parcul National Koprulu Canyon, vei trece de podul Oluk, punct din care vei mai avea de parcurs in jur de 12-13 kilometri pana la Selge, care este marcat pe Google Maps cu denumirea de “Selge Ancient City”. 

Totusi, una dintre cele mai comode variante prin care poti vizita acest sit arheologic este cea a excursiilor optionale. Aceste tururi sunt organizate de operatorii locali si au plecari din fiecare statiune importanta din Antalya. Vei fi preluat de la hotel, adus inapoi, asistat de un ghid turistic, iar in program pot fi incluse si alte opriri la atractiile din zona, pe care le vom aborda putin mai jos, intr-o sectiune separata. 

Distante catre Selge din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Kemer – Selge: 148 kilometri
  • distanta Lara – Selge: 94 kilometri
  • distanta Side – Selge: 75 kilometri 
  • distanta Alanya – Selge: 136 kilometri

Ce poti sa vezi la Selge Antalya

Istoricii sunt de parere ca Selge este, la origini, o colonie greaca, intrucat istoricul grec Strabon afirma in scrierile sale ca asezarea ar fi fost fondata de catre spartani. 

Orasul a fost ridicat intr-o zona greu de accesat, fiind inconjurat de prapastii si de albii ale raurilor, cu toate acestea avand si un sol foarte fertil. Se presupune ca aici se produceau din abundenta vin si ulei, dar si un unguent din radacina de iris. 

HINT: Pe timp de vara, temperatura in zona orasului antic Selge scade cu aproximativ 10 grade in comparatie cu zona de coasta, ruinele aflandu-se la o altitudine de circa 1250 metri deasupra nivelului marii. 

Aici pot fi observate in prezent ramasitele zidului care inconjura orasul, alaturi de ruinele acropolei. Mai pot fi vazute si urme ale gimnaziului, ale bazilicii, insa de departe, cel mai bine conservat monument este teatrul, despre care se spune ca ar fi fost restaurat in secolul al III-lea d.Hr. 

Teatrul din Selge este unul dintre cele mai mari din regiune, fiind impartit pe doua niveluri, cu o capacitate totala de circa 9000 de locuri. Nivelul inferior are 30 de randuri de locuri, in timp ce nivelul superior are 15 randuri. Partea scenei avea in trecut doua etaje, insa in momentul actual este complet distrusa. 

Selge nu este insa un loc potrivit de vizitat numai pentru pasionatii de istorie, ci si pentru cei care vor sa se bucure de drumetiile in natura. Apropierea fata de canionul Koprulu si posibilitatea de a practica in zona diferite activitati precum rafting sau trekking reprezinta un avantaj.  

Alte atractii apropiate de Selge Antalya 

Daca ti-ai propus sa ajungi la Selge, insa nu vrei sa te rezumi doar la acest sit arheologic, e bine sa stii din timp ca intreaga zona este deosebit de bogata in atractii, fie acestea istorice sau naturale. 

Parcul National Koprulu Canyon, din care face parte si Selge, este cat se poate de potrivit pentru tine daca iubesti plimbarile in natura. Poti vedea aici Poduol Oluk, Canionul Tazi si poti face rafting pe raul Köprüçay. 

Daca te tenteaza sa incerci acest sport, inscrie-te la una dintre excursiile optionale care au aceasta experienta inclusa. Vei avea asigurat instructajul si echipamentul, iar traseele de aici sunt impartite pe mai multe trepte de dificultate. 

Orasul antic Aspendos poate fi un alt loc incarcat de istorie in care sa te opresti daca ajungi in aceasta zona. In acest caz, vei putea admira un amfiteatru si mai bine conservat, cu o capacitate de circa 10.000 de locuri, dar si acropola sau ruinele apeductului. 

Intre Aspendos si Selge sunt 51 kilometri. 

Orasul antic Side te asteapta la malul marii, in statiunea cu acelasi nume. Poti vizita ruinele templelor lui Apollo si al zeitei Atena, iar la Muzeul din Side poti vedea diferite exponate de-o valoare inestimabila. 

Intre Side si Selge ai de parcurs 75 kilometri. 

Orasul Manavgat, alaturi de bazarul extrem de apreciat organizat aici (in zilele de luni si joi vei intalni partea sa extinsa, in aer liber), dar si cascadele Manavgat si Canionul Verde se afla tot in aceasta zona, la circa 70 kilometri departare de Selge. 

In loc de concluzie

Selge este doar unul dintre siturile arheologice fascinante din zona Antalya, ceva mai putin cunoscut si de dimensiuni mai reduse, insa deosebit de frumos, localizat intr-un cadru natural de exceptie si in imediata apropiere a altor atractii naturale din Parcul National Koprulu Canyon. 

Daca esti tentat sa-ti organizezi concediul in aceasta parte a Turciei, nu uita sa consulti unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya pe care ti le-am pregatit la noi pe site 🙂

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?