20 de lucruri interesante si mai putin cunoscute despre Albania

Albania este o tara care abunda in atractii si obiective turistice, iar de la un an la altul prezinta din ce in ce mai mult interes pentru romanii care vor sa-si organizeze o vacanta in relativa apropiere fata de casa.

In aceasta pagina vei gasi informatii despre:

Riviera Albaneza, cu ale sale orase si statiuni bine dezvoltate, cu plajele sale spectaculoase si peisajele naturale incantatoare, are prioritate in ceea ce priveste destinatiile de concediu din aceasta tara, insa sa nu uitam si ca regiunea centrala a Albaniei este cat se poate de bogata in atractii naturale, pesteri, situri arheologice si alte locuri deosebit de interesante. 

Nici capitala Tirana nu face o exceptie din punct de vedere al atractiilor turistice. 

Mai jos ti-am pregatit 20 de curiozitati si alte lucruri fascinante despre Albania, pe care te invitam sa le descoperi. Tot ce-ti ramane ulterior sa faci este sa te decizi daca Albania poate fi inclusa cu succes pe lista destinatiilor tale de vacanta 🙂 

1. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale albanezilor este “xhiro” – plimbarea pe jos la ceas de seara

Aceasta traditie presupune intalnirea cu un apropiat si purtarea unei conversatii sau discutarea problemelor la pas, intr-o zona special conceputa pentru asta, cum ar fi un bulevard, o zona pietonala, etc. Fiecare oras din Albania are cel putin o zona potrivita pentru xhiro, care, de ce sa nu recunoastem, este cat se poate de utila pentru trup, minte si suflet 🙂 

2. Care e treaba cu sperietorile in Albania?

Multi isi pun aceasta intrebare atunci cand le vad, iar raspunsul este simplu: conform superstitiilor, amplasarea unei sperietori pe un teren sau pe o casa aflata in constructie ar aduce noroc si ar tine departe invidia vecinilor si a privitorilor! 

3. In intreaga lume traiesc mai multi albanezi decat in Albania.

Desi foarte multi dintre acestia au emigrat din tara (alegand Italia, Grecia, Turcia, Canada, Australia, Statele Unite ale Americii), nu si-au pierdut traditiile, limba, obiceiurile si vorbesc in continuare cu la fel de multa dragoste fata de propria patrie. 

4. Maica Tereza este o figura cat se poate de importanta in Albania

Portretul sau apare pretutindeni, iar Aeroportul International Tirana ii poarta numele.

Nascuta cu numele de Agnesë Gonxhe Bojaxhiu pe 26 august 1910, in Üsküb, si cu un tata implicat in politica albaneza, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace, in octombrie 1979, pentru o viata dedicata semenilor si suferinzilor din intreaga lume. 

5. Sunt multe vedete de pe scena internationala a muzicii care au origini albaneze

Printre acestea se numara si Rita Ora, Dua Lipa si Bebe Rexha. Chiar si actorul Danny DeVito are origini albaneze si italiene. 

6. Islamul este cea mai raspandita religie din Albania, crestinismul ocupand locul al doilea in acest sens

Exista si multi albanezi care nu apartin de vreo religie anume, Albania declarandu-se neutra in chestiuni de credinta si constiinta inca din 1967. In linii generale, nu exista discriminari religioase in Albania, iar oamenii se respecta indiferent de apartenenta la religie. 

7. Exista orase in Albania care nu au semafoare

Spre exemplu, in Shkodra nu sunt mari sanse sa intalnesti vreunul. Cu toate acestea, exista treceri de pietoni in mai toate orasele, iar in Tirana exista si treceri de pietoni colorate 🙂 

8. Qeleshe este o palarie traditionala in Albania

O vei intalni atat pe la magazinele cu suveniruri din zonele turistice, cat si in zonele rurale, purtata de catre localnici. Se distinge de alte tipuri de palarii prin faptul ca nu are boruri. 

9. Cel mai inalt munte din Albania este Muntele Korab

Este localizat in partea de est a tarii, chiar la granita cu Macedonia de Nord. Cel mai inalt varf al sau atinge 2.751 metri. 

10. Daca se intampla cumva sa ai drum pe la frizerie in Albania si sa te tunzi, ai sanse sa primesti o palma peste ceafa

Stai linistit, frizerul nu are nimic personal cu tine 🙂 E posibil sa auzi si “me shëndet”. Practic, gestul in sine si cuvintele inseamna “sa-ti fie de bine, sa fii sanatos/ sa fie o binecuvantare”. 

11. Alte superstitii albaneze legate de noroc

Daca o pasare isi face nevoile pe tine, inseamna ca vei avea parte de noroc (superstitie intalnita intr-o mare masura si la noi :)) Daca un bebelus face treaba mica in bratele tale, din nou, e cazul sa te simti norocos! 

12. Cuvantul albanez “po” inseamna da, in timp ce “jo” inseamna nu

Totusi, atunci cand vorbesti cu localnicii, e posibil sa observi ca vor da din cap invers fata de cum suntem noi obisnuiti atunci cand rostim aceste doua cuvinte. 

13. Siesta nu este straina de Albania, la fel cum nu este nici de Spania

Vei observa ca in mod special in zona Rivierei Albaneze, multe magazine se inchid intre orele 14.00 – 18.00, pentru ca vanzatorii sa-si poata face siesta. 

14. Onestitatea este o calitate a poporului albanez

Acestia pot fi extrem de directi si au un puternic simt al sinceritatii dezvoltat. Astfel, daca vei fi murdar pe haina, ti se va spune, daca va exista o problema, ti se va comunica. Nu lua acest lucru personal. 

15. Nu exista restaurante Mc Donald’s in Albania, la fel cum nu exista nici Starbucks

Cu toate acestea, vei avea la indemana o multime de taverne si restaurante cu mancare buna, mai ales in ceea ce priveste zona Rivierei Albaneze, unde fructele de mare (neaparat midiile) si pestele proaspat sunt extrem de prezente in meniuri. La fel si in cazul cafelei, vei avea unde sa bei cafea delicioasa!

16. Cel mai vechi lac din Europa, Ohrid, se afla in Albania

Acesta traverseaza granita muntoasa dintre estul Albaniei si sud-vestul Macedoniei de Nord si gazduieste un ecosistem subacvatic unic in lume. Ohrid face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO inca din 1979, iar pe fundul acestui lac exista o multime de fosile. 

17. Cea mai importanta masa a zilei in Albania este masa de pranz

Aceasta masa este cea mai generoasa si include de regula legume si diferite feluri de carne. Obiceiul a ajutat destul de mult la scaderea ratei obezitatii in aceasta tara. 

18. Intre Albania si insula Corfu sunt doar 10 kilometri distanta, in cel mai apropiat punct al celor doua linii de coasta

Din Saranda poti lua feribotul pana in Corfu si vei face in jur de 35-65 minute in functie de tipul ferry-ului ales pentru a calca pe pamant grecesc. 

19. Blue Eye este numele uneia dintre cele mai interesante atractii naturale din Albania

Se afla tot in apropiere de Saranda (adica o poti vizita usor daca esti cazat in zona Saranda – Ksamil) si reprezinta o gaura de mari adancimi formata in albia unui rau, aproape de malul acestuia.

50 de metri este adancimea la care a ajuns pana in prezent un scafandru care a explorat Blue Eye, insa nu se stie cu exactitate daca se poate cobori si mai mult de atat. 

Gasesti la noi pe blog un articol mai detaliat despre acest loc: Blue Eye Albania, fenomenul natural spectaculos din sudul tarii

20. Un alt lucru interesant despre aceasta tara este ca pe teritoriul sau se afla construite peste 750.000 de buncare, cladite in timpul regimului lui Enver Hoxha

In zilele noastre, mai bine de jumatate dintre acestea sunt distruse, abandonate sau folosite in alte scopuri.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?