Blue Eye Albania, fenomenul natural spectaculos din sudul tarii

Ai ales sa-ti faci vacanta in zona Saranda Albania sau in statiunile din imediata apropiere si vrei sa incluzi in programul tau si vizite la diferite obiective turistice la care poti ajunge usor? Blue Eye este unul dintre aceste locuri populare, situat la doar jumatate de ora de mers cu masina de Saranda si cu o descriere cel putin interesanta. 

O gaura de mari adancimi formata in albia unui rau, ape in nuante turcoaz si o natura cat se poate de verde sunt ceea ce vei vedea daca alegi sa vizitezi Blue Eye, iar mai multe detalii despre ce te asteapta la fata locului gasesti in cele ce urmeaza. 

Unde este Blue Eye Albania si cum poti ajunge aici 

Poti ajunge la Blue Eye cu masina personala, cu un taxi sau prin intermediul unui tur organizat, caci se gasesc astfel de excursii optionale in oferta operatorilor locali. 

Daca vii cu masina aici, mai mult ca sigur ai ales sa-ti petreci vacanta undeva in sudul sau sud-vestul Albaniei. 

Din Saranda si pana la Blue Eye sunt 20,9 kilometri, ceea ce inseamna in jur de 30 minute petrecute pe drum. 

Daca pleci din Ksamil, distanta va fi de 34 kilometri, iar daca pleci din Borsh, pana la aceasta atractie vei avea de condus circa 53 kilometri, adica in jur de 1 ora si cateva minute.

Odata ajung aici, vei mai avea de mers aproximativ 2 kilometri pe un drum de pamant, la sfarsitul caruia vei gasi o parcare si o carare care te duce direct la Izvorul Blue Eye. Intrarea la Blue Eye costa 50 LEK/persoana (aproximativ 0,45 euro), iar pentru accesul cu masina va trebui sa platesti inca 100 LEK. 

Poti ajunge in directia Blue Eye si cu autobuzele locale, insa acestea te vor lasa la intrarea din drumul principal, de unde vei mai avea de mers circa 2 kilometri pe jos pana la atractie. Poti lua autobuzul din statia centrala Saranda, insa e bine sa tii minte ca majoritatea acestora o iau in prezent pe alt traseu (Kardhiq) catre Gjirokastra si Tirana si nu mai trec pe langa Blue Eye. Intreaba soferul inainte sa te urci daca ajunge pe SH99, respectiv prin zona Blue Eye. 

Cum arata Blue Eye Albania 

Odata ce ai parcat masina, vei urma poteca spre Blue Eye si vei traversa un pod care trece peste raul albastru. 

In albaneza, locul este denumit “Syri i Kaltër” si mai este cunoscut si sub numele de “izvoarele raului Bistricë”. Blue Eye apartine de satul Muzinë si este sursa primara de apa pentru acest rau, lung de 25 kilometri. Apa de la Blue Eye are un debit de descarcare de 18400 L/s. 

Culoarea apei este in general una turcoaz, cu nuante de albastru mai inchis in zona gaurii formate in albia raului. Nu te astepta totusi ca Blue Eye sa aiba dimensiuni impresionante, caci nu este cazul, insa adancimea acestui fenomen este cea care surprinde cu adevarat (peste 50 metri). 

Deasupra izvorului se afla o platforma, de unde poti surprinde cele mai bune cadre si de unde poti admira Blue Eye. Sunt unii vizitatori care se incapataneaza sa sara de aici direct in apa, desi exista afise cu scaldatul interzis. 

Zona in care este localizat Blue Eye are, de asemenea, o frumusete aparte si este considerata monument al naturii (o suprafata de 180 ha). Vei gasi aici o padure de stejari si de sicomori, iar daca te numeri printre iubitorii de plimbari prin natura, cu siguranta te vei simti incantat de ce vei vedea.  

Poti vizita Blue Eye zilnic, in intervalul orar 07.00 – 19.00, iar in apropiere vei gasi si doua taverne rustice, wc si tarabe cu suveniruri. 

Alte informatii interesante despre Blue Eye Albania

Desi adancimea maxima pana la care au ajuns numerosi scafandri este de 50 metri, realitatea e ca aceasta poate fi chiar si mai mare de atat si ramane, in prezent, un mister. Scufundarile in acest loc sunt considerate deosebit de dificile si de periculoase, din cauza presiunii apei, care este foarte mare. 

Practic, oamenii care sar in Blue Eye sunt impinsi in mod natural la suprafata, lucru care se intampla si in cazul in care arunci o piatra in aceasta gaura.  

Temperatura apei la Blue Eye se situeaza intre 8-10 grade, ceea ce inseamna ca va fi destul de rece pentru baie. Desi sunt unii turisti care practica salturile in apa aici, noi te sfatuim sa respecti toate indicatiile afisate si sa nu te aventurezi sa faci baie sau scufundari intr-un loc in care natura este stapana si pe care nu-l cunosti, pentru a evita orice fel de risc de accidentare. 

Cea mai buna perioada pentru o vizita la Blue Eye Albania este fie in intervalul mai-iunie, fie in intervalul septembrie-octombrie. In miez de vara, aceasta atractie este vizitata de un numar destul de mare de turisti, ceea ce inseamna ca sunt sanse mari sa stai la coada pentru a obtine o poza buna si pentru a te bucura de peisajul si de natura de aici asa cum se cuvine. 

Daca totusi esti conditionat sa-ti faci vacanta in miez de vara si vrei sa ajungi la Blue Eye, e bine sa vii aici la primele ore ale diminetii, poate chiar la ora deschiderii. 

In loc de concluzie

Blue Eye Albania este una dintre cele mai cunoscute atractii din sudul acestei tari, iar atata vreme cat iti faci vacanta intr-una dintre statiunile de pe coasta de sud, sud-vest, e pacat sa nu dai o fuga si pana aici. 

Daca ai ajuns deja sau urmeaza sa mergi in viitorul apropiat la Blue Eye, asteptam cu mult interes si impresiile tale!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?