Metode sa faci copiii mofturosi sa manance in vacanta. Avantajele all inclusive

copil mofturos in vacanta
Postat de

Printre avantajele vacanțelor se numără și un detaliu la care poate nu v-ați gândit până acum dar de care sigur v-ați bucurat. Faptul că nu trebuie să mai gătești, că ești servit cu mâncăruri din cele mai diverse și oportunitatea de a alege dintre multe preparate deosebite,  adaugă mult farmec zilelor de concediu. Același lucru este valabil și pentru copii, cu siguranță sunteți conștienți că plecarea în vacanță înseamnă mai multă înghețată, dulciuri și deserturi. 

Până aici, toată lumea este fericită. Dar ce te faci dacă ai un copil mofturos, care face nazuri la mancare și de care trebuie să te rogi pentru a-l convinge să ia două linguri din supă ori să guste din mâncare?

Concediile împreună cu acești copii sunt o adevărată provocare așa că v-am pregătit un articol în care vă recomandăm câteva trucuri pentru ca vacanța să fie o adevărată plăcere pentru toată lumea, fără bătăi de cap sau certuri zilnice. Dacă sunteți în căutarea unei vacanțe reușite pentru toată familia, nu uitați să verificați ofertele noastre speciale pentru familiile cu copii.  

Pe site-ul nostru puteți găsi peste 35 de hoteluri de 3, 4 sau 5 stele, toate cu Family Club, dedicate vacanțelor în Bulgaria. Pachetele sunt all-inclusive și oferă activități pentru copii, de la bebeluși la adolescenți, dar și pentru adulți. Nu uitati de propunerile noastre pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia.

Un copil care nu mănâncă în vacanță este una dintre cele mai mari griji pentru părinți. Totuși, pentru că sunteți în vacanță, nu trebuie să faceți din mancare subiectul principal. Sunt doar câteva zile, în care cel mic va mânca totuși ceva, chiar dacă nu la fel de mult cum vă doriți. În plus, copiii sunt curioși așa că s-ar putea să fiți surprinși de dorința copilului de a gusta alimente noi atunci când nu este supus la niciun fel de presiune legată de mâncare. 

11 Sfaturi pentru mese fericite în vacanțele cu copiii

  1. Lăsați fiecare copil să aleagă ce mănâncă familia într-o zi

Atunci când primesc responsabilități, copiii sunt mult mai cooperanți. Dacă trebuie să aleagă ei, sunt dispuși să facă multe lucruri pe care în mod obișnuit le-ar refuza cu vehemență. Așa că, cel mai bine este să aleagă ei unde și ce va manca familia în ziua respectivă. Dacă vor să mănânce pizza pe plajă ori paste la restaurant, fiți de acord. Important este ca mâncarea să nu mai fie motiv de discuții.

  1. Fiți modele pentru copiii voștri

Dacă aveți o relație bună cu mâncarea, cel mai probabil și copiii voștri vor face același lucru. Dacă sunteți curioși să încercați gusturi și arome noi, copiii vor vedea și vor ține minte. Dacă, din contra, sunteți pretențioși și comentați tot timpul că ciorba este  prea sărată iar friptura prea arsă, cu siguranță și copiii vor găsi la rândul lor tot felul de scuze pentru a refuza mâncarea. 

  1. Stabiliți o rutină pentru masă

Dimineața, la prânz și seara, mâncăm. Poate nu stabiliți exact meniul și cantitatea, dar regula este să mâncați de trei ori pe zi. Fără explicații, fără rugăminți, fără prea multe discuții. Cei mici vor înțelege că cele trei mese nu reprezintă un subiect despre care se poate negocia și vor asimila la rândul lor acest obicei. Când vine ora de masă mâncăm, indiferent ce se întâmplă. Chiar dacă nu este neapărat o masă în toată regula, la restaurant, ci doar un iaurt cu banană mâncat pe faleză ori un sandviș cu cașcaval mâncat pe șezlong, sub nicio formă nu trebuie sărit peste. 

  1. Nu așteptați ca cel mic să fie mort de foame

Dacă ați stabilit deja o rutină legată de masă, probabil puteți estima când i se va face celui mic foame. Nu așteptați să se facă ora de masă pentru a începe pregătirile sau pentru a da comanda la restaurant. Mai poate dura minim o jumătate de oră până veți primi mâncarea, iar asta poate ruina întreaga masă. Dacă i se face foarte foame sigur va ronțăi ceva, chiar și pâine goală, iar dacă mâncarea întârzie, va începe să plângă și nimic nu îl va mai calma nici măcar sosirea mâncării. Starea de nervozitate și agitație se va prelungi și va atinge subiecte conexe așa că este păcat să ajungeți în această situație doar pentru o întârziere de o jumătate de oră. 

  1. Nu forțați copilul să mănânce dacă nu vrea

Dacă spune că nu îi place un anumit fel de mâncare, nu îl obligați să mănânce cu forța. Cel mai probabil nu o va face și îi va fi în continuare foame. Chiar dacă va accepta să mănânce, sentimentul de la final nu va fi unul de plăcere ci de neputință și chiar furie, pentru că a fost obligat să facă ceva ce nu dorea. Faceți în așa fel încât masa să fie o plăcere pentru toată lumea, lăsați-l chiar să se joace cu mâncarea și veți vedea că lucrurile se vor schimba foarte curând în bine.

  1. Lăsați-l să guste diverse combinații de alimente

În loc să comandați porții pentru fiecare membru al familiei, mai bine rugați chelnerul să pună toată mâncarea în mijlocul mesei de unde fiecare își poate lua ce dorește. În acest fel, chiar dacă cel mic va dori cartofi prăjiți cu snițel, puteți să-l rugați să guste niște cașcaval pane, care, cine nu știe?, este foarte bun prieten cu șnițelul. Sincer, s-ar bucura tare mult să se întâlnească în burtică, să poată să se joace împreună în continuare. Cât despre chifteluțele de legume știm cu toții că sunt verișoare de gradul 1 cu chifteluțele de pui și se vor întrista foarte tare dacă nu gustăm și din ele. 

  1. Împrieteniți-vă cu ketchupul

Probabil că tocmai v-ați descoperit un aliat de nădejde. Ketchup-ul poate fi armă voastră secretă, care să vă rezolve toate problemele. Sincer acum, ce vă convine mai mult: o ceafă la grătar și piure, totul cu ketchup deasupra, ori nimic? Ciorbă cu ketchup sau discuții interminabile? Salată cu ketchup sau lacrimi pe pâine? Cel mai bine este să profitați de această situație și să îi puneți copilului în farfurie orice vă doriți, chiar dacă el va acoperi totul cu ketchup. Până la urmă, veți avea tot timpul argumentul suprem: ”Cum adică nu îți place dovlecelul pane? Ai uitat cât ai mâncat în vacanță?

  1. Fiți realiști cu privire la preferințele alimentare ale copilului

Vacanța nu este cel mai bun moment să treceți pe mâncare ”sănătoasă”, bio, vegetariană ori fără zahăr. Deși ideea este bună, este deplasat să vă imaginați că un copil care preferă doar câteva alimente, va accepta să mănânce brocoli sau supă cremă de legume, doar pentru că ”uite ce bine gătește nenea bucătarul”. Cu siguranță nici nu va dori să încerce, așa că cel mai bine nu vă aventurați să comandați tot felul de preparate care vă sună bine și culmea, sunt și foarte sănătoase. Rămâneți la felurile care știți că îi plac celui  mic și păstrați orice experiment pentru când vă întoarceți acasă. 

  1. Întrebați-l pe copil ce vrea să mănânce

Este cea mai scurtă cale pentru o vacanță liniștită și fără tensiuni care vă pot da dureri de cap. Copilul știe ce dorește, știe ce îi place așa, că nu există niciun motiv să îl bateți la cap cu ”mâncărica de fasolică cu pui”. Dacă el vrea cartofi prăjiți, s-ar putea ca în cele din urmă să ajungeți tot la asta, indiferent cât vă opuneți. Până la urmă care este rostul să discutați doar despre mâncare? Sunteți în vacanță și câteva zile de răsfăț culinar pot fi ușor ”reparate” odată întorși acasă. 

  1. Asigurați-vă că cel mic mănâncă cel puțin o masă bună pe zi

Micul dejun este adesea cel mai ușor pentru a găsi alimente atât sănătoase, dar care să le și placă celor mici. Omletă cu brânză și salată, cereale cu iaurt, sandviș cu șuncă și ceai, salată de fructe cu fulgi, toate sunt variante rezonabile pentru a începe ziua. Dacă la prânz sau la cină puteți alege dintre ciorbă, paste sau pizza, atunci chiar nu aveți de ce să vă faceți griji. 

  1. Nu amenințați și nu mituiți

Atunci când este obligat, un copil opune rezistență. Chiar dacă nu își dorește asta, el simte că trebuie să facă ceva cu forța și are nicio dorință să se supună. Este cu atât mai mult de dorit să nu existe amenințări sau presiuni atunci când este vorba de mâncare. În scurt timp, mancarea va deveni un dușman din cauza căreia este mereu pedepsit așa că putem înțelege de unde aversiunea permanentă față de mâncare. 

De asemenea, dacă este mituit sau răsplătit doar pentru că mănâncă, cel mic va deveni suspicios. Pe bună dreptate, se va întreba de ce trebuie sa îl premiați dacă mănâncă, înseamnă ca sigur este ceva necurat la mijloc. Asta îl va face ori să fie în continuare suspicios atunci când vine vorba despre mâncare, ori să prindă gustul negocierilor și să vă șantajeze la rândul lui atunci când vreți să-l convingeți să mănânce. Miza va crește foarte mult și în scurt timp va putea obține orice își dorește de la voi, în schimbul promisiunii că va mânca. 

De ce să alegeți all inclusive

Pe lângă avantajele certe referitoare la bugetul cheltuit pentru vacanță, varianta all-inclusive este recomandată în special datorită opțiunilor legate de mâncare. Dacă aveți un copil mofturos, cu atât mai mult veți aprecia o vacanță all inclusive, deoarece discuțiile legate de mâncare vor fi reduse la zero. Veți constata uimiți cât de bine este ca cel mic să-și aleagă singur mancare și cât de liniștite pot fi orele de masă. 

  1. Mâncare la discreție

Dacă celui mic îi place un anumit fel de mâncare, asta este o veste foarte bună. Va putea mânca din ea până se satură. Dacă dorește friptură de pui și morcovi cruzi, nimic nu îl va împiedica să își umple farfuria cu morcovi ori de câte ori dorește. Dacă îi plac bananele, nu va fi stresat să mănânce mere sau kiwi, ci va putea să mănânce doar ce îi place.

  1. Varietate mare de preparate

Este foarte bine să poți alege din 2-3 feluri de supă ori dintre mai mult evariante de fripturi și garnituri. De fapt nici nu trebuie să alegeți, puteți gusta din toate. Este cea mai comodă variantă pentru ca cel mic să se decidă ce anume îi place și să mănânce o porție dublă. Dacă nu îi place ciorba de burtă poate încerca niște supă cu găluști sau una de vită. Iar în loc de legume sote lângă friptura de porc, poate preferă niște mâncare de varză. Orice combinație își dorește, o poate pune în farfurie. 

  1. Orele de masă nu sunt condiționate de un program fix

Dacă exact la ora prânzului a adormit sau nu îi este foame, nu aveți nicio problemă. Oricând își dorește poate alege dintre variantele de gustări sau snacks oferite de hotel. Indiferent că este vorba de salată, paste sau sandvișuri, cu siguranță veți găsi ceva care să-i placă. 

  1. Alimente proaspete și de calitate

Toate mesele sunt preparate din alimente proaspete și nu sunt ”reciclate” pentru următoarele zile. Chiar dacă ați auzit pe la prieteni și despre situații mai neplăcute, important este să apelați la o agenție de încredere care garantează faptul că hotelurile cu care lucrează sunt la rândul serioase și își tratează clienții cu cel mai mare respect.

Intrați pe site-ul nostru și puteți citi review-urile clienților noștri, care s-au întors din vacanțe de vis în Bulgaria sau Grecia. Pe Travel Planner puteți rezerva o vacanță chiar acum, cu avans zero și plata în rate.

Alte articole care te pot interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?