Cum sa te descurci ca parinte singur, cu copiii in vacanta. 10 sfaturi utile pentru a face fata provocarilor

Pentru un parinte singur, vacanta alaturi de copil (sau copii) poate fi privita cu mult scepticism, pentru ca este aproape indiscutabil mai dificil ca o singura persoana sa poata face ceea ce in mod normal ar trebui sa faca doua persoane. 

Cu toate acestea, pentru un parinte singur, emotia unei vacante alaturi de micutul sau poate fi cu mult mai intensa si cu mult mai recompensatoare, pentru ca trairile pe care le veti experimenta impreuna si locurile noi pe care le veti explora vor fi unice si impartite exclusiv intre tine si copilul tau. 

Daca te gandesti sa pleci alaturi de copilul tau intr-o vacanta, in postura de parinte singur, e posibil ca micile sfaturi de mai jos sa-ti fie de ajutor. Iar daca ai nevoie de cineva care sa se ocupe de planificarea vacantei voastre, ne poti lasa pe noi, cei de la Travel Planner, sa facem asta in locul tau. Avem unele dintre cele mai bune oferte pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia!

1. Asigura-te ca ai la tine toate actele necesare pentru calatoria cu copilul 

In cazul in care esti tentat sa pleci cu micutul tau intr-o tara straina, este foarte important sa te interesezi de la inceput care sunt conditiile de calatorie in locul respectiv si care sunt actele de care ai nevoie pentru a putea intra cu copilul in tara, daca acesta nu este insotit de cei doi parinti. 

In linii generale, in mod cert vei avea nevoie de o procura notariala pentru copilul minor (declaratie notariala), de pasaportul celui mic (daca are sub 14 ani) sau buletin/pasaport daca are peste 14 ani si de buletinul/pasaportul tau (in functie de tara in care alegi sa calatoriti). 

Desi multi parinti au tendinta sa atribuie certificatului de nastere al copilului rolul de document de calatorie, Politia de Frontiera Romana atrage atentia ca acesta nu reprezinta un document de calatorie. 

Poti citi toate detaliile despre conditiile de iesire din tara pentru cetatenii minori insotiti de unul dintre parinti aici, iar atunci cand decizi care va fi tara in care va veti face vacanta impreuna, asigura-te ca esti la curent si cu conditiile de intrare in respectivul stat. 

2. Rezerva camere la un hotel family friendly, cu activitati de entertainment pentru copii

Un aspect important de luat in seama atunci cand calatoresti singur cu micutul tau este si ceea ce ar putea sa-l atraga pe cel mic in destinatia respectiva.

Daca alegi un hotel care are program de entertainment pentru micuti, diferite activitati structurate in functie de grupele de varsta, locuri de joaca, mini disco si alte elemente dedicate exclusiv copiilor, este limpede ca-ti va fi mult mai usor sa-i mentii entuziasmul la cote ridicate, in vacanta. 

Intereseaza-te din timp daca hotelul la care vrei sa rezervi o camera are piscina pentru copii, activitati de genul celor mentionate mai sus, iesire rapida la plaja (in cazul in care va indreptati catre o locatie la malul marii), o plaja bine organizata, cu intrare lina in apa si alte facilitati care ti-ar putea face experienta mai usoara. 

3. Opteaza pentru un regim de cazare all inclusive

Un alt element foarte important, zicem noi, pentru parintii care calatoresc singuri cu copiii este si regimul de cazare all inclusive. De ce? Pentru ca ai mesele asigurate, un orar bine stabilit, posibilitatea de a lua gustari intre mese – totul pregatit, totul la indemana. 

Atunci cand calatoresti cu un copil (mai ales cu un copil mic), mesele pot reprezenta o provocare, iar alergatura dupa un restaurant bun, locuri libere la restaurantul preferat, etc – e tot ce-ti mai lipseste. 

Sigur, poti iesi oricand sa incerci si alte restaurante din apropiere, daca hotelul tau se afla intr-o zona mai animata, insa faptul ca ai mesele asigurate la hotel va reprezenta un mare plus in vacanta ta cu copilul. 

4. Alege cea mai convenabila cale de transport

Opteaza pentru varianta de transport care va este cea mai comoda si cea mai la indemana. Cu autocarul, cu masina personala, cu avionul – pune in balanta toate plusurile si minusurile fiecarui tip de transport, si alege-l pe cel care te face sa te simti cel mai in siguranta. 

Calatoriile pot reprezenta o provocare pentru parintii singuri, motiv pentru care chiar este necesar sa alegi cea mai usoara dintre variante. 

5. Alcatuieste o lista a activitatilor pe care le puteti face impreuna in destinatia voastra de vacanta

In cazul in care copilul tau este suficient de mare cat sa puteti comunica, implica-l in planificarea vacantei voastre si vorbiti impreuna despre ceea ce urmeaza sa faceti acolo. 

Un plan al activitatilor nu poate face decat sa va creasca entuziasmul si sa va sporeasca senzatia de confort si liniste inainte sa plecati. 

Intereseaza-te ce atractii/activitati exista in destinatia voastra de vacanta, care dintre acestea sunt potrivite varstei copilului tau, la ce distanta se afla fata de hotel, cum puteti ajunge acolo, etc.  

6. Ai grija de sanatatea ta si a micutului tau

Este evident ca sanatatea ta si a copilului reprezinta aspecte de care trebuie sa te ingrijesti constant, insa atunci cand plecati doar tu si micutul tau intr-o vacanta, acestea sunt cu mult mai importante. Un parinte bolnav, care nu-l are pe al doilea in preajma pentru a-i fi de ajutor in astfel de momente, se poate lovi inevitabil de dificultati. Asadar, tine cont ca trebuie sa te mentii sanatos(sanatoasa), pentru binele micutului tau.

Nu uita sa faci asigurari de sanatate, sa iei la tine o trusa de medicamente, contactul medicului de familie si, pentru o liniste si mai mare, sa reperezi care este cea mai apropiata unitate medicala/cabinet medical de hotelul tau. 

7. Impacheteaza eficient si renunta la lucrurile mai putin necesare 

Atunci cand un parinte calatoreste singur cu copilul, bagajele trebuie impachetate ceva mai atent si mai selectiv. Este dificil sa cari dupa tine valize prea multe si prea grele.

Te sfatuim sa faci o selectie a lucrurilor cu adevarat necesare pentru vacanta voastra si sa mai triezi din ele, in speranta ca-ti vei usura bagajul. Permite personalului din hotel sa te ajute cu caratul bagajelor, iar daca alegi sa calatoresti cu avionul, nu uita sa-ti iei un carucior pentru bagaje – iti va fi categoric de ajutor. 

Pune accent totusi pe jucaria preferata a celui mic si pe alte cateva variante care-i mentin interesul ridicat. Iti vor fi de ajutor atunci cand vei avea nevoie de o mana libera sau cand vrei ca micutul tau sa fie putin…ocupat.☺ 

8. Respecta programul de somn al micutului tau

Mai ales daca ai un copil micut, e foarte important ca acesta sa fie odihnit pe perioada vacantei. Un copil care nu doarme cum trebuie si cat trebuie poate deveni irascibil, dificil, iar pentru un parinte singur, astfel de situatii sunt de evitat in vacanta. 

Asadar, chiar daca va aflati in vacanta, respectati programul de somn cu care v-ati obisnuit de acasa. Iti va fi mai usor sa gestionezi situatia in acest mod si vei avea, la randul tau, timp sa-ti tragi sufletul. 

9. Fa-ti un plan de back-up pentru situatii neprevazute

Intrebari precum “ce facem daca ploua?”, “ce e de facut daca pe drum fac pana la o roata?”, “ce fac daca micutul raceste?”, “ce fac daca avionul are intarziere?”, sau orice fel de grija iti trece prin cap inainte sa plecati in vacanta, ar trebui sa aiba un raspuns formulat inca de acasa, astfel incat sa nu ai parte de surprize mai putin placute si fara rezolvare la fata locului. 

Desigur, nu e cazul sa transformi totul intr-o exagerare, insa e bine sa te pregatesti din timp cu solutii pentru situatiile neprevazute. 

10. Nu ezita sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie 

Nu uita ca esti intai de toate om si ca ai nevoie, la randul tau, cateodata, de ajutor. Nu te feri sa ceri ajutorul personalului de la hotel daca ai nevoie de un cearceaf schimbat mai devreme de cat este cazul, daca ai nevoie sa incalzesti un biberon, daca ai nevoie de ajutor cu bagajele, cu caruciorul, de un medic, etc. 

In mod cert se va gasi cineva care sa te ajute cu astfel de lucruri atunci cand ai nevoie. 

Concluzionand, vacanta in postura de parinte singur este, cu siguranta, ceva mai solicitanta, insa nu o realizare imposibila. Cu vointa, o buna organizare si o atitudine pozitiva, nimic nu-ti poate sta in cale daca vrei sa ai parte, alaturi de micutul tau, de astfel de experiente.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?