Cum sa ai grija de sanatatea copilului tau atunci cand plecati in vacanta. 18 sfaturi de care poti sa tii cont

Stim cu totii cum se simte entuziasmul de dinaintea unui concediu, iar copiii sunt cei care se bucura poate cel mai tare de perioadele de vacanta, de locurile noi si de activitatile in familie. Insa, in unele cazuri, tot cei mici sunt cei care au tendinta sa se imbolnaveasca mai rapid atunci cand se afla in medii noi, motiv pentru care bucuria se transforma in ingrijorare, agitatie si nervi. 

Desi nu putem generaliza, trebuie sa fim constienti ca exista cazuri in care micutii nostri ne dau ceva emotii in vacante. Iata ce ai putea sa faci pentru a preveni eventualele imbolnaviri ale copilului tau in vacanta si cum ar trebui sa procedezi daca totusi te lovesti de o situatie de acest gen:

1.Poarta in geanta ta sau a copilului un dezinfectant pentru maini si spalati-va pe maini atunci cand situatia o impune. Desigur, poate nu e cazul sa transformi totul intr-o obsesie, insa in momentele esentiale (inainte de masa, dupa toaleta, inainte de somn), e bine ca micutul tau sa aiba mainile curate. 

2.Asigura-te ca micutul tau doarme suficient. Desi poate nu pare un criteriu chiar atat de important, somnul este esential pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. Chiar daca sunteti in vacanta, micutii nu ar trebui sa se abata zilnic sau prea mult de la programul de somn obisnuit. 

3.Hidrateaza-ti copilul suficient. Un alt sfat de care este bine sa tii cont, mai ales pe timp de vara, cand temperaturile ridicate impun o hidratare mai accentuata. Daca ai un bebelus mic, care este alaptat sau care este hranit cu formula, ai grija ca acesta sa fie alimentat regulat, iar in cazul copiilor mai mari, sticla de apa trebuie sa fie mereu la indemana, si in vacanta. Evita, pe cat posibil, sucurile carbogazoase si cu continut ridicat de zahar. 

4.Nu uita acasa trusa medicala pentru copii. Aceasta ar trebui sa contina, in linii generale, medicamente pentru raceli si viroze (antitermice, picaturi de nas pentru copii, ser fiziologic), medicamente pentru stomac, pentru alergii si plasturi/pansamente si dezinfectant pentru rani. Nu uita nici de termometru. Poti citi mai multe despre ce ar trebui sa contina aceasta trusa atunci cand pleci intr-o vacanta cu cel mic in articolul:  Trusa medicala pentru vacanta. Ce este recomandat sa contina daca pleci in concediu alaturi de copii

5.Contactul unui medic pediatru/de familie, la care sa poti apela ori de cate ori ai nevoie de o indicatie, este mai mult decat binevenit intr-o vacanta cu copiii. E bine sa-i soliciti parerea si inainte sa-i administrezi un anumit medicament. 

6.Intereseaza-te care este numarul de urgente al tarii in care calatoresti si care este cea mai apropiata unitate medicala/cabinet medical catre care te poti indrepta in cazul in care ai o situatie mai putin placuta in ceea ce priveste starea de sanatate a micutului tau. 

7.Evita expunerea prelungita la soare a celui mic si respecta intervalul orar recomandat de specialisti in ceea ce priveste orele petrecute la plaja, daca mergeti intr-o vacanta la malul marii. Aplica-i pe piele crema cu factor de protectie ridicat si asigura-te ca are capul acoperit si ca sta suficient la umbra. 

8.Spala fructele si legumele cumparate din magazine sau piete. Regulile de igiena pe care le aplici acasa in ceea ce priveste alimentele cumparate trebuie respectate si in vacanta. Evita sa-i dai copilului preparate din carne cruda, oua crude sau lapte nepasteurizat. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Enterocolita in vacanta. Preventie, tratament si sfaturi utile pentru a gestiona cat mai bine situatia

9.Implica-ti copilul in diferite activitati si faceti impreuna miscare. O vacanta nu trebuie sa presupuna numai mancare si sedentarism, iar beneficiile miscarii in aer liber, mai ales cazul copiilor, sunt extrem de cunoscute: controlul greutatii, somnul mai bun, gestionarea mai buna a emotiilor, intarirea sistemului imunitar, dezvoltarea musculaturii, etc. Va puteti orienta catre plimbarile cu bicicleta, jogging pe plaja dimineata, diferite sporturi la malul marii si, in definitiv, catre mersul pe jos. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

10.Vaccineaza-ti copilul cu schema obligatorie si intereseaza-te daca pentru tara in care veti calatori exista si alte vaccinuri recomandate copiilor. E important sa te informezi si care este varsta de la care se pot administra respectivele vaccinuri si daca acestea sunt obligatorii sau nu la intrarea in tara. 

11.Da-i voie sa se rasfete cu bunatati, insa axeaza-te pe o alimentatie sanatoasa. Stim cu totii ca vacanta este un prilej bun pentru a ne face toate poftele, insa acest lucru nu ar trebui sa ne faca sa cadem in extrema cealalta, nu-i asa? O alimentatie fara prea multe restrictii, insa bazata pe mancare sanatoasa, ii va asigura micutului tau aportul de substante nutritive de care are nevoie si va reprezenta un plus in ceea ce priveste starea sa de sanatate.  

12.Evita locurile in care se serveste mancare, dar care nu arata prea bine din punct de vedere al igienei. Alimentele care stau spre exemplu in soare pot reprezenta un real pericol asupra sanatatii, mai ales in ceea ce-i priveste pe cei mici. Asigura-te ca locurile in care luati masa arata bine intai de toate din acest punct de vedere. 

13.Studiaza prognoza meteo inainte sa pleci in vacanta si asigura-te ca i-ai luat celui mic imbracamintea potrivita. E bine sa arunci un ochi pe vreme inainte sa faci bagajele, chiar daca esti aproape sigura ca vei prinde temperaturi foarte ridicate la malul marii. Regula se aplica si atunci cand plecati intr-o vacanta la ski sau catre oricare alta destinatie. 

14.Purtati masca de protectie in locurile in care este cerut acest lucru si respecta regulile de igiena ale hotelului. Luand in considerare regulile impuse in perioada pandemiei, este important ca atunci cand mergi intr-o vacanta, sa intelegi si sa respecti regulile locului. Cu siguranta sunt luate pentru a te proteja. 

15.Incheie o asigurare de sanatate pentru fiecare membru al familiei, daca alegeti sa calatoriti peste granite. Asigurarea de sanatate este o prioritate atunci cand pleci in vacanta, mai ales alaturi de copii. In situatii neprevazute si mai putin vesele, te poate salva de costuri substantiale si-ti poate asigura accesul la servicii medicale de calitate. 

16.Evita atractiile, activitatile si locurile nerecomandate copiilor – Fiecare destinatie de vacanta are atractiile sale si locuri superbe care merita vazute, insa nu toate acestea sunt potrivite celor mici. Intereseaza-te din timp daca plaja la care vrei sa mergi e potrivita pentru familiile cu copii, daca pestera pe care vrei sa o vizitezi are un acces dificil, etc. Evita sa-l implici pe cel mic in activitati mult prea periculoase, in urma carora se poate accidenta.  

17.Pune accent pe confortul micutului tau. Daca veti calatori cu avionul si urmeaza sa aveti un zbor lung, ia cu tine o perna de suport pentru gat pentru cel mic (daca are varsta potrivita) si asigura-te ca nu-i este frig pe parcursul zborului si ca se poate odihni. Daca plecati in vacanta cu masina, alege un scaun auto confortabil, insa asigura-te ca poarta centurile de siguranta asa cum trebuie si ca are la indemana apa, gustari, olita portabila (in caz de nevoie), astfel incat calatoria voastra sa fie una placuta si safe.

18.Elimina stresul. Studiile de specialitate au dovedit in repetate randuri ca stresul afecteaza sistemul imunitar, lucru valabil atat la adulti, cat si la copii. 

Stresul pe termen lung poate avea un efect potential daunator asupra unor celule imunitare si, chiar daca acest lucru poate depinde intr-o proportie destul de mare de durata si sursa factorului de stres, e bine sa plecati la drum cu o atitudine pozitiva si sa eliminati, pe cat posibil, orice ganduri legate de suparari, griji sau frici. 

Atat timp cat iti vei lua la tine o trusa medicala, contactul unui medic, asigurarea medicala, si vei stii cui sa te adresezi la fata locului in cazul in care ai o problema cu micutul, vei avea suficiente motive cat sa te linistesti si sa te bucuri de vacanta cu familia, fara sa-l stresezi inutil si pe cel mic cu o lunga lista de interdictii. 

Concluzionand, exista o multime de lucruri pe care ai putea sa le faci pentru a avea grija de sanatatea copilului tau in vacanta, insa cu siguranta e mai mult decat dificil si stresant sa le poti acoperi pe toate si sa poti tine cont de fiecare aspect in parte, mai ales atunci cand se presupune ca ar trebui sa va relaxati si sa va bucurati de timpul petrecut impreuna intr-un loc nou. Noi ti-am trecut in revista o buna parte a acestora, insa ramane la aprecierea ta pe care dintre acestea este bine sa le respecti, cum si in ce fel. 

Totodata, daca vrei sa te stresezi si mai putin cu organizatul vacantei, Travel Planner iti este alaturi cu cele mai bune oferte de vacanta in destinatii apropiate de casa si sfaturi pentru o calatorie asa cum ai visat!

Alte articole care te pot interesa 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?