In vacanta, insarcinata. Cum sa alegi cea mai potrivita destinatie si cateva sfaturi utile de care poti tine cont

Urmeaza sa devii mamica, insa dorul de vacanta devine din ce in ce mai apasator si ai vrea totusi sa bifezi una sau mai multe destinatii relaxante inainte de nastere? Daca nu te numeri printre viitoarele mamici care au o sarcina cu risc si care au interdictii de deplasare de la medicul care le supravegheaza sarcina, o escapada inaintea acestui important eveniment din viata ta poate avea beneficii mari asupra psihicului si a starii tale generale.

Venim in intampinarea ta cu mai multe raspunsuri la intrebarile pe care ai putea sa ti le pui inainte sa pleci intr-o vacanta daca esti insarcinata, iar daca nu te-ai hotarat inca unde anume vrei sa pleci, gasesti la noi pe site si o multime de oferte pentru destinatii de vacanta apropiate de casa. Arunca o privire pe propunerile noastre pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia.

Cum alegi destinatia potrivita de vacanta daca esti insarcinata

Aceasta este una dintre cele mai comune intrebari pe care si le pune o femeie insarcinata atunci cand vrea sa plece in vacanta. In general, este recomandat sa alegi o destinatie apropiata de casa, tocmai pentru ca transportul, diferentele de fus orar si distantele mari sa nu-ti dea prea multe batai de cap si sa nu-ti creeze un cadru inconfortabil. 

Daca ai unda verde de la medicul tau pentru a pleca intr-o vacanta, este de preferat sa te orientezi catre o locatie aflata la o distanta rezonabila fata de casa. 

Daca vrei sa vezi marea si planuiesti o plecare la sfarsit de primavara, vara sau chiar si la inceput de toamna, iti poti indrepta atentia catre tari precum Bulgaria, Grecia sau Turcia.

Toate aceste 3 variante au iesire la mare si implicit statiuni si resorturi care-ti pot asigura tot confortul, iar drumul nu este neaparat unul solicitant. In general, e bine sa eviti zborurile mai lungi de 3 ore si drumurile cu masina mai lungi de 4-5 ore. 

Destinatiile de vacanta unde exista un risc ridicat de imbolnavire cu boli transmisibile prin intepaturi de insecte sau tarile in care sunt semnalate epidemii, trebuie evitate in sarcina. 

Care este cea mai buna perioada a sarcinii pentru a pleca intr-o vacanta

Din punct de vedere al evolutiei sarcinii tale, specialistii spun ca atata vreme cat nu ai o sarcina cu risc, cea mai buna perioada pentru o calatorie este intre saptamanile 14 si 28. 

De regula, in acest interval de timp au loc cele mai putine complicatii legate de sarcina. Tine cont ca in primul trimestru, poti avea greturi matinale sau alte senzatii de rau specifice primelor luni de sarcina, in timp ce in trimestrul al III-lea, exista in unele situatii riscul de declansare a nasterii premature. 

Mai mult, confortul tau poate fi unul mai scazut spre finalul perioadei de sarcina, deplasarea devine usor problematica, iar efortul depus se simte la o intensitate mai ridicata.

Din punct de vedere al conditiilor meteorologice si al anotimpurilor in care ai putea sa-ti faci vacanta daca esti insarcinata, desigur ca ar trebui sa tii cont de faptul ca temperaturile foarte ridicate ar trebui evitate, la fel ca si in cazul expunerii la temperaturi foarte scazute. 

In acest sens, daca vrei sa pleci intr-o vacanta la mare, ar fi de preferat sa nu o faci in lunile de foc si sa te informezi din timp asupra prognozei meteo din zona in care alegi sa calatoresti. 

Ce restrictii ai putea avea din punct de vedere alimentar si al activitatilor

Medicul care-ti supravegheaza sarcina este cea mai avizata persoana care te poate ghida in privinta unor potentiale restrictii pe care le-ai putea avea in vacanta. 

In ceea ce priveste alimentatia, cu siguranta este de preferat sa eviti sa mananci in locuri care nu se prezinta bine din punct de vedere al conditiilor de igiena. Totodata, e recomandat sa eviti sa mananci preparate din carne cruda, lapte nepasteurizat, oua crude si alte mancaruri din aceasta sfera care sa nu fie preparate termic. 

Fructele si legumele trebuie spalate bine inainte sa fie consumate in stare cruda, insa acestea trebuie sa fie prezente in meniul echilibrat al unei femei insarcinate. 

Daca vrei sa ai parte de mai multa comoditate si sa ai garantia ca iti vei putea face aproape toate poftele, poti sa-ti rezervi o vacanta la un hotel cu cazare in regim all inclusive. Sunt destul de slabe sansele sa nu gasesti acolo ceva pe placul tau in fiecare zi. 

Din punct de vedere al activitatilor pe care ar trebui sa le tai de pe lista in vacanta daca esti insarcinata, la aceasta categorie se vor incadra sporturile extreme sau alte activitati care presupun riscuri de accidentare: calarie, surf, zbor cu parapanta, tobogane extreme in waterpark-uri, karting, scufundari si altele. Sauna sau baile foarte fierbinti ar trebui, de asemenea, evitate. 

Evita totodata sa faci baie in mare daca sunt valuri prea mari. Centrul tau de greutate se schimba atunci cand esti insarcinata si risti sa fii daramata destul de usor sau sa te lovesti. 

Ce trebuie sa iei cu tine in vacanta daca esti insarcinata 

In cazul in care medicul care-ti supravegheaza sarcina ti-a prescris un tratament anume, este important sa-l iei cu tine in vacanta, fie si daca vorbim doar de vitamine si suplimente. Din bagaj nu ar trebui sa-ti lipseasca nici trusa de medicamente si de prim ajutor, insa medicamentele trebuie adaptate in functie de indicatiile medicului in ceea ce priveste sarcina. 

E important de stiut ca sunt multe medicamente care nu sunt recomandate in sarcina, motiv pentru care inainte sa-ti pregatesti trusa de vacanta, e bine sa-l intrebi pe medicul tau care sunt medicamentele permise in caz de greata/dureri de stomac/dureri de cap/viroze sau alte afectiuni. 

Asigurarea de sanatate este mai mult decat recomandata atunci cand pleci intr-o calatorie, mai ales daca esti insarcinata. Se pot ivi situatii mai putin placute in care sa ai nevoie de o astfel de polita. 

Pernele pentru somn: in unele cazuri, exista femei gravide care reusesc sa se odihneasca folosind o perna speciala. O poti lua cu tine in masina daca somnul tau bun este conditionat de acest aspect sau poti cere personalului de la hotel 1-2 perne extra, pentru un somn mai odihnitor.

Mici gustari pe care sa le ai la indemana: atat pe drum, cat si in camera de hotel sau oriunde alegi sa te plimbi, niste batoane cu cereale integrale sau fructe uscate sunt binevenite. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Alte sfaturi de care sa tii cont daca esti insarcinata si pleci in vacanta 

Indiferent de cat de avansata este sarcina ta, este recomandat sa nu pleci intr-o vacanta fara acordul medicului. Te sfatuim sa-ti programezi un control cu cateva zile inainte de plecare, pentru a fi sigura ca totul decurge perfect si ca te poti relaxa in voie. 

E bine sa ai la indemana numarul de telefon al medicului tau, pentru a te putea sfatui cu el in cazul in care apar intrebari sau diferite situatii, cat esti plecata. 

Expunerea la soare ar trebui facuta cu precautie, pentru ca pielea unei femei gravide este mai sensibila in aceasta perioada. Foloseste crema cu factor de protectie ridicat si nu sta la soare in intervalele orare nerecomandate. 

Nu uita sa te relaxezi – daca ai acordul medicului sa pleci in vacanta, daca toate analizele sunt la zi si sunt bune si daca tu te simti bine, nu ar trebui sa ai prea multe motive de ingrijorare. Pune accent pe odihna si relaxare, caci corpul tau are nevoie din plin de ele, la fel si bebelusul. 

Vrei sa nu ai prea mari batai de cap cu organizarea vacantei tale? Lasa-ne pe noi, cei de la Travel Planner, sa facem treaba pentru tine. Ne gasesti oricand la telefon, iar la noi pe site poti sa studiezi cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din destinatii apropiate de casa.

Alte articole care te pot interesa:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?