20 de sfaturi pentru o vacanță reușită cu familia

Postat de

Vacanțele în familie sunt mai importante ca niciodată. Avem viețile din ce în ce mai aglomerate, iar asta ne privează până și de timpul necesar pentru a ne decide când și unde vom merge în concediu. Să nu uităm că timpul petrecut împreună în timpul vacanțelor le transmite un mesaj important celor dragi, și în special copiilor, care vor include familia printre cele mai importante valori personale.

Puteți citi mai jos o listă cu sfaturi care vă vor ajuta să vă organizați mai ușor, să nu neglijați niciun aspect legat de călătorie și chiar să alegeți destinații la care nu v-ați fi gândit niciodată. Totodata, la noi pe site puteti consulta unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din destinatii apropiate de casa si potrivite pentru familiile cu copii: vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia.

1. Făceți-vă un obicei din a discuta cu toți membrii familiei unde și-ar dori să mergeți în vacanță. Copiii trebuiesc și ei incluși și chiar încurajați să participe la discuții.

Deciziile care privesc toată familia trebuiesc luate împreună. Poate atunci când sunteți în mașină și vă întoarceți acasă după o zi lungă. Sau, poate în weekend, în timp ce pregătiți masa și povestiți ce s-a întâmplat în săptămâna care tocmai s-a încheiat.

Puteți porni discuția  amintind despre vacanțele anterioare, aflând ce le-a plăcut cel mai mult din toată experiența. Își doresc să meargă din nou la mare, să facă plajă și să se bronzeze? Sau poate vor să revină la munte să facă trasee și plimbări în pădure? Le place să meargă cu mașina sau să zboare cu avionul? Vor să se bălăcească la piscină sau doar să viziteze obiective turistice?

Discutați despre toate posibilitățile, visați împreună și bucurați-vă de toate planurile pe care le faceți.

Citeste si: Cum ii implicam pe copii in alegerea vacantelor? 8 sfaturi practice

2. Organizați un planner anual cu vacanțele școlare, concediile voastre, zilele libere legal sau orice weekend prelungit care se poate transforma într-o escapadă turistică

În funcție de numărul zilelor libere pe care le aveți pentru o călătorie, puteți stabili și restul detaliilor. Un weekend prelungit este potrivit pentru un city break. O săptămână liberă poate însemna un sejur ultra all inclusive în Bulgaria, iar 14 zile în vacanța de vară sunt potrivite pentru a vizita insulele grecești.

3. Setați un buget corect pentru vacanță și încercați, pe cât posibil, să vă țineți de el

Alegeți varianta de vacanță care vi se potrivește cel mai bine și începeți să puneți deja bani deoparte. O variantă ultra all inclusive vă scutește de orice cheltuieli suplimentare pe durata vacanței. Veți avea astfel confortul de scăpa de socotelile zilnice.

Dacă preferați să plătiți separat transportul, cazarea, masa și orice alte cheltuieli suplimentare, ideal ar fi să defalcați bugetul în cheltuieli zilnice.

4. Nu amânați o vacanță indiferent cât de complicat vi s-ar părea să lăsați totul deoparte și să plecați

Problemele de la muncă pot părea interminabile și de multe ori există tentația de a amâna vacanța doar pentru a aștepta un moment mai liniștit, cu mai puține obligații. Adevărul este că indiferent cât ați amâna, întotdeauna va apărea ceva imprevizibil și care va trebui rezolvat într-un fel sau altul.

Avantajul vacanțelor rezervate din timp constă și în faptul că, odată stabilite, reprezintă un argument solid contra amânărilor din orice motive. Vacanțele pentru care ați plătit avans și pentru care ați făcut toate aranjamentele de călărie, reprezintă o obligație la fel de serioasă ca orice proiect pe care l-ați avea la muncă. Iar asta va exclude din start posibilitatea de a renunța la planurile făcute cu atâta pasiune.

5. Aduceți-vă aminte că vacanțele alături de copii pot fi o adevărată provocare. Nu vă așteptați să puteți face tot ce vă doriți sau ce făceați când călătoreați doar voi doi

Vacanțele în familie, alături de copii au farmecul lor. Sunt momente de conectare, în care puteți face activități împreună sau puteți descoperi lucruri noi. Totuși, orice părinte știe cât de obositor este să ai non stop grijă de un copil mic. Să fii tot timpul atent la nevoile lui, să ai totul pregătit pentru atunci când i-e foame sau somn, să fii partenerul lui de joacă. Dacă sunteți nostalgici după zilele liniștite petrecute doar cu partenerul, puteți planifica o vacanță ulterioară în doi, pentru încărcarea bateriilor.

6. Includeți și bunicii în planurile de vacanță. Nu doar că se vor bucura să fie alături de voi, dar veți primi un ajutor în supravegherea celor mici. 

Bunicii îi adoră pe cei mici și le-ar face toate poftele. Chiar dacă această atitudine poate fi puțin enervantă, gândiți-vă la toate avantajele pe care le-ați avea dacă mergeți împreună. Cei mici vor fi mult mai bine supravegheați iar voi veți putea să vă luați din când în când un moment de respiro. Puteți citi aici mai multe informații despre beneficiile călătoriilor alături de copii.

7. Vacanțele alături de prieteni cu copii de vârste similare sunt o idee foarte bună

Copiilor le place compania tovarășilor de joacă de vârste apropiate. În vacanțe au posibilitatea să facă asta ore în șir dacă veți organiza un grup mai mare de prieteni cu copii. Cei mici se vor grupa pe vârste și pe interese, vor încinge jocuri împreună și vor învăța unii de la alții. Dacă aveți doar un copil dar planificați să vă măriți familia, cel mic va învăța într-un mod plăcut cum este să ai un bebeluș în preajmă și să nu mai fii tot timpul în centrul atenției.

8. Faceți bagajele din timp

Alegerea hainelor și obiectelor necesare pentru vacanță este o operațiune grea, mai ales atunci când călătorești alături de copii. Tendința este să înghesui în bagaje tot dulapul cu haine și tot raftul cu jucării. Este o variantă care va rămâne la stadiu de dorință, așa că cel mai bine este să vă organizați cu liste complete pentru fiecare membru al familiei.
Responsabilizați-i și pe cei mici, lăsându-i să-și facă singuri lista cu obiectele necesare dar și să decidă singuri la ce ar putea renunța. Probabil nu o să le iasă din prima, dar după câteva încercări veți vedea cât de mult le place să se implice în această activitate și chiar să o ducă singuri la bun sfârșit. Citiți mai multe aici: Bagajele pentru vacanța: cum îi implicăm pe cei mici

9. Alegeți traseul cu grijă

Indiferent de mijlocul de transport cu care veți călători, mașină avion sau tren, va fi nevoie de aranjamente detaliate pentru a ajunge la destinație. Pentru drumurile cu mașina alegeți trasee mai scurte și planificați câte o oprire la 2-3 ore. Exceptând situația în care faceți un circuit cu mașina al unor obiective turistice, evitați să vă opriți pe drum pentru a vizita diverse orașe sau muzee. Cei mici nu au răbdarea necesară pentru asta, vor deveni nervoși și vor ajuge deja obosiți la destinație. Un decalaj al perioadei de odihnă vă poate da peste cap toată vacanța.

De asemenea, în cazul în care veți călători cu avionul alegeți cele mai potrivite ore de zbor și cu escale cât mai puține. Faceți toate aranjamentele pentru transferul de la aeroport la hotel, pentru a scurta cât mai mult timpii de călătorie.

10. Păstrați toate documentele de călătorie într-o geantă la îndemână. După ce ajungeți la destinație le puteți depozita în seiful hotelului

Pașapoartele, certificatele de naștere, biletele de avion și rezervările la hotel sunt doar câteva dintre documentele de care veți avea nevoie să le aveți la îndemână pe drum. Puneți-le într-o geantă împreună cu portofelul cu bani și cărți de credit, dar și alte obiecte de valoare. Dacă se rătăcește geanta cu hainele de schimb poate fi un moment trist, dar nu este o dramă. Dacă, în schimb, veți constata ca geanta cu documente și bani nu poate fi găsită, chiar și întoarcerea acasă poate deveni o aventură neplăcută.

11. Verificați toate informațiile despre locațiile child friendly în care veți merge

Sunteți singurii care știu cel mai bine care sunt nevoile copilului vostru. Se poate ca resortul în care veți fi cazați sau agenția care v-a ajutat cu toate aranjamentele pentru călătorie să înțeleagă cu totul altceva atunci când vine vorba despre copii mici. Verificați informațiile despre meniu, despre adâncimea piscinei, despre modul în care sunt amenajate locurile de joacă. Este important și dacă locația este una destinată familiilor cu copii mici. Nu ați vrea să mergeți la un hotel localizat lângă un club de noapte, unde muzica va fi dată la maxim până la ore târzii, iar din cauza gălăgiei continue nu veți putea să vă odihniți.

Te-ar putea interesa si articolul: Cum sa alegi hoteluri potrivite pentru familii cu copii mici. 10 sfaturi practice

12. Alege destinațiile în funcție de vârsta celor mici și de răbdarea de care dau dovadă din punct de vedere al drumului. 

Există copii care pot merge și 2-3 ore cu mașina fără să se plictisească. Se joacă liniștiți în scaunul auto, dorm sau privesc un desen animat. Sunt genul de copii cu care este o plăcere să călătorești deoarece destinațiile posibile sunt nenumărate, indiferent de distanța față de casă.

Dar mai sunt și copii care nu stau locului o clipă, care sunt energici, vor să alerge și au nevoie de spațiu de desfășurare. Drumurile alături de acești copii sunt o provocare, veți avea nevoie de nervi de oțel ca să vă păstrați zenul. Pregătiți multe activități care să îi țină preocupați cât mai mult timp, eventual călătoriți noaptea sau când au programul de somn. Pentru că în vacanță se poate face rabat de la regulile din restul timpului, puteți apela la o consolă cu jocuri. Singura condiție este să respectați timpul recomandat de specialiști.

13. Pregătiți-i pe copii pentru drum, povestindu-le cât va dura, cu ce veți călători și care vor fi condițiile

Copiii au nevoie să știe ce va urma. Acest lucru este valabil în toate situațiile nu doar în cazul drumurilor lungi spre vacanța mult dorită. Vor avea astfel confortul mental de a nu fi luați prin surprindere de faptul că durează atât de mult și nu vor fi atât de afectați de toate lucrurile noi care se întâmplă în jurul lor.

Cu puțin efort din partea voastră le puteți stârni chiar interesul povestindu-le despre toate lucrurile minunate pe care le vor vedea pe drum, astfel încât nerăbdarea lor va fi canalizată într-o direcție pozitivă. În loc sa fie agitați și nemulțumiți pentru că sunt obligați să stea nemișcați atâta timp, vor aștepta cu mult interes să vorbească cu pilotul avionului sau să vadă turmele de oi și văcuțe pe geam.

O călătorie cu trenul le poate oferi șansa de a ține chiar ei biletele atunci când vine controlorul iar dacă mergeți în Grecia, vor fi fascinați să știe că mașina va fi urcată pe un feribot care va traversa marea.

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

14. Spuneți-le copiilor să-și ia la ei jucării, cărți sau orice altceva își doresc ca să nu se plictisească

Un copil care se plictisește poate fi comparat cu o mică tornadă. Lucrurile pot evolua rapid de la niște văicăreli timide la urlete și crize de nervi care vor fi greu de liniștit. Cea mai simplă soluție pentru a preveni plictiseala este să includeți în bagaje jucăriile preferate ale copilului, astfel încât să-și poată lua cu el o mică parte din universul de acasă. Plușurile îndrăgite vor fi bucuroase să îl însoțească în vacanță, iar el le poate împărtăși toate informațiile pe care le are despre călătoria voastră. Mașinuțele sau jocurile de îndemânare îl pot ține concentrat în povești imaginare cu ajutorul cărora timpul va trece mult mai repede. Câteva cărți de colorat sunt, de asemenea o idee bună pentru a face călătoria cât mai plăcută.

Puteți include orice alte jocuri sau obiecte care îi implică pe cei mici în activități captivante, adecvate vârstei lor.

15. Încheiați asigurări de călătorie pentru toată familia

Incidentele neprevăzute se pot întâmpla oricând și oricui. O atitudine matură și responsabilă referitor la aranjamentele necesare în astfel de situații, vă vor oferi liniștea necesară în vacanță. În cazul în care cineva dintre membrii familiei se îmbolnăvește, dacă veți fi implicați într-un accident auto sau chiar dacă mașina va fi furată, având asigurările potrivite nu va trebui să vă faceți griji și referitor la implicațiile financiare ale acestor evenimente neplăcute.

16. Alegeți cu grijă locurile în care veți mânca

Mancarea este unul dintre factorii care pot distruge instant o vacanță. În special vara, cand alimentele sunt perisabile, cea mai mică neglijență din partea angajaților de la restaurant vă poate afecta negativ prin stări de vomă și dureri puternice de stomac. Enterocolitele sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni pe litoral iar cei mai afectați sunt copiii. Deoarece sunt mici iar stomacul lor nu este încă obișnuit cu variațiile de gust și alimente, fiind în general obișnuit cu mâncărurile de acasă, stările de rău pot apărea chiar și după câteva înghițituri.

17. Organizați un program cu activități pentru fiecare zi de vacanță

Exceptând, poate, situația unei vacanțe pe malul mării în care activitatea principală este mersul la plajă, un program zilnic vă oferă o imagine completă a întregii perioade de concediu și a tuturor obiectivelor pe care doriți să le punctați. Poate este vorba despre vizitarea unor muzee sau o zi plină de adrenalină într-un parc de distracții. Poate veți pleca în altă locație și trebuie să știți cu exactitate care sunt mijloacele de deplasare și orele la care sunt disponibile. Sau, poate, cei mici vor să participe la activitățile organizate de hotel împreună cu animatorii special invitați.

Indiferent ce planuri aveți, este recomandat să le organizați cât mai bine, altfel vă puteți trezi în situația în care unele zile vor fi foarte aglomerate, iar altele vor fi de-a dreptul plictisitoare.

18. Învățați-i pe copii care este numele lor complet, numele vostru și numerele de telefon la care puteți fi contactați în caz de urgență

Cel mai amuzant răspuns al unui copil este la întrebarea ”Cum îi cheamă pe părinții tăi?”. Este bine să afle de la o vârstă cât mai fragedă că toți părinții îi chemă ”Mami” și ”Tati”, dar părinții lui au un nume doar al lor. În acest mod, vor putea să ofere cu exactitate orice informație necesară în cazul unei urgențe. Poate s-a rătăcit prin hotel sau poate s-a îndepărtat prea mult de voi în sala de așteptare de la aeroport. Cunoașterea acestor informații vor ajuta la rezolvarea cât mai rapidă a situației și vor scuti multe lacrimi și spaime.

19. Faceți rezervări online pentru toate locațiile pe care doriți să le vizitați și unde se plătește intrare

Vă puteți imagina ce înseamnă pentru un copil să meargă într-un parc de distracții și să fie nevoit să aștepte minute în șir la o coadă pentru bilete? Iar dacă se pune problema unui muzeu sau al unei locații care nu prea îl atrage, așteptarea se poate transforma într-un calvar. Plansete, țipete, crize de nervi, sunt ultimul lucru de care aveți nevoie într-o zi de vacanță în care totul trebuia să fie perfect.

Evitați aceste situații cumpărând online și din timp orice bilete sunt necesare pentru accesul în locațiile dorite.

20. Solicitați sfatul medicului de familie înainte de a pleca în vacanță

În funcție de vârsta copilului se poate ca anumite destinații să nu fie adecvate. Medicul de familie este cel mai în măsură să vă ofere sfaturi referitor la modul în care trebuie să protejați sănătatea întregii familii pe durata vacanței. De exemplu, copiii foarte mici ar trebui să fie protejați să nu înghită apă din mare deoarece pot dezvolta enterocolite. Se poate ca o piscină bine întreținută să fie o opțiune de preferat. Sau, un copil cu o sensibilitatea la urechi care face otite dese, ar putea fi protejat administrandu-i cîteva picături pentru urechi înainte de a intra în apă.

În plus, anumite destinații impun efectuarea unor vaccinuri pentru a evita diverse boli periculoase, cum ar fi malaria. Medicul de familie este cel care cunoaște cel mai bine istoricul medical al fiecărui membru al familiei și este cel mai în măsură să vă prezinte toate opțiunile pe care le aveți pentru o vacanță fără incidente medicale neplăcute.

Călătoriile ne oferă șansa de a de rupe de rutina zilnică, care presupune multă muncă, griji, termene, sarcini, comisioane. Nu ratați șansa de a călători alături de familie ori de câte ori aveți ocazia. Efortul financiar nu va fi atât de mare precum vă puteți gândi, cu singura condiție să faceți rezervările din timp, să căutați ofertele potrivite și, de ce nu?, să vă bucurați de toate oportunitățile oferite de agenția noastră.

Vă invităm să fiți alături de noi pentru a fi la curent cu toate noutățile și pachetele speciale pentru familii pe care le-am creat alături de partenerii noștri.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?