Cum sa iti pastrezi zen-ul in vacantele cu copiii mici. 18 sfaturi foarte utile

familie pe plaja
Postat de

Viața de părinte implică multe provocări, stres zilnic, dar și situații inedite la care, de multe ori, nu știe nimeni răspunsul corect. Nu degeaba se spune că, pe măsură ce crește copilul, crește și părintele. Doar experiența de zi cu zi ne ajută să devenim mai buni și să găsim soluțiile cele mai potrivite. Adevărul este că nu există părinte perfect. Dar există părinți care își dau tot interesul, care sunt implicați și care își doresc să le ofere celor mici tot ce mai bun. 

A fii părinte înseamnă să pui copiii pe primul loc, să le anticipezi orice nevoie și să fii la dispoziția lor non stop. Asta aduce la pachet atât satisfacții dar și multe frustrări. E greu să renunți la tine, să te neglijezi uneori, doar pentru ca nu cumva să devii un părinte rău. 

Și e cu atât mai greu în vacanță, când nu sunteți într-un mediu sigur pentru toată lumea, când nu poți să te retragi 10 minute doar pentru a fi cu tine însăți. În deplasare pot apărea multe situații în care nervii se întind la maxim. 

Deși ar trebui să fie o perioadă plină cu experiențe frumoase, realitatea este că o vacanță alături de copii se poate transforma într-o adevărată corvoadă. Mai ales mamele, atunci când se întorc acasă din concediu, cel mai mult își doresc câteva zile libere ca să se odihnească. 

Dacă și tu simți același lucru, dacă vacanțele alături de copii te sperie, dacă simți că nu vei fi decât un însoțitor care trebuie să aibă grijă de copii, fără să întrevezi nicio clipă de relaxare pentru tine, avem câteva recomandări care să te ajute. 

Sunt valabile în general, dar sunt cu atât mai de folos atunci când sunteți în vacanță. Pentru că starea părinților se transmite și celor mici, e cu atât mai important să reușești să-ți păstrezi zen-ul cât mai bine. Veți avea cu toții parte de o vacanță minunată și de-abia veți aștepta să plecați în următoarea. 

Plus ca la noi pe site am pregatit o multime de oferte de cazare in destinatii potrivite pentru familiile cu copii, astfel incat experienta oricarui parinte aflat in vacanta alaturi de cei mici sa fie una cat mai linistita. Nu uita asadar sa verifici propunerile noastre pentru vacante litoral Bulgaria, vacante Grecia si vacante Turcia!

18 recomandări ca să-ți păstrezi linștea în vacanță

  1. Setează-ți mintea pe ideea că vacanța este un prilej minunat de distracție și relaxare pentru toată lumea

Se spune că indiferent ce crezi, ai dreptate. Este o vorbă înțeleaptă, care ne explica de ce atunci când suntem supărați, totul pare să meargă prost. Iar atunci când suntem fericiți, toate lucrurile sunt roz. Deși este greu, încearcă să alungi toate gândurile negative și concentrează-te pe cele pozitive. Imaginează-ți momentele fericite pe care le vei trăi în vacanță: soarele, marea și plaja ori munții, pădurile și drumețiile în aer liber.  Chiar și împreună cu unul sau mai mulți copii mici, o vacanță poate oferi multe momente plăcute dar cel mai important este că veți construi amintiri pe care cei mici le vor purta în suflet toată viața. Adu-ți aminte că vacanțele alături de copii nu vor fi niciodată la fel ca vacanțele în doi, așa ca nu crea așteptări nerealiste. Acceptă toate părțile bune ale unei vacanțe alături de copiii și bucură-te de ele.

  1. Implică-i pe cei din jur în pregătiri

Rezervări, bagaje, itinerarii, toate pregătirile sunt foarte obositoare, așa că până la momentul plecării se poate să-ți fi epuizat deja toată energia. Nu te implica în toate detaliile și deleagă cât de multe responsabilități poți. Fă o listă cu toate pregătirile necesare, cu detalii cât mai specifice și cu persoanele responsabile menționat foarte clar.  În funcție de vârsta pe care o au, copiii pot fi și ei implicați cât mai mult, inclusiv în organizarea bagajelor. Dacă sunt mai mici și nu se descurcă, îi poți numi responsabili cu tăierea zilelor din calendar până la marea vacanță. 

Pentru tot ce înseamnă alegerea celor mai bune oferte de cazare, rezervări sau programarea călătoriei apelează la Travel Planner. Veți scăpa de tot stresul legat de pregătirile de călătorie, de la selectarea hotelului până la asigurările de sănătate. Peste 100.000 de turiști au călătorit cu noi în ultimii 12 ani, așa că știm cu exactitate cum să te ajutăm.

  1. Începe fiecare dimineață cu zâmbetul pe buze

Ziua bună se cunoaște de dimineață. Dacă rezervorul cu iubire al copiilor, dar și al părinților, va fi umplut periodic, atunci dragostea și armonia vor fi prezente în mijlocul familiei voastre inclusiv în vacanță. O îmbrățișare și un sărut, alături de ”Bună dimineața”, vor face ca restul problemelor să fie mai ușor de depășit. Nimic nu este fără rezolvare, iar atunci când îi ai pe cei dragi lângă tine, totul pare mai frumos. Cei mici vor învăța o lecție importantă despre puterea atitudinii pozitive și cum un zambet îți poate da energia necesară să depășești orice obstacol. 

  1. Când copilul îți solicită atenția, acordă-i tot timpul necesar

Sunt mici și uneori sunt enervanți cu toate solicitările lor. Nici nu le-ai adus bine apă în cana albastră, că vor ceai în cana verde. Iar cinci minute mai târziu își dau seama că le e foame. Și nu pot să mănânce fără ursulețul preferat. 

E greu pentru noi dar nu trebuie să privim toate aceste solicitări ca fiind rea voință. E doar o perioadă prin care trec și în care își dezvoltă toate abilitățile necesare pentru a se descurca mai târziu singuri. Au nevoie de atenția noastră și, de multe ori, toate solicitările lor pot să însemne doar nevoia de reconfirmare a dragostei pe care le-o purtăm. Atunci când lași totul deoparte, ca să îi aduci ursulețul să-l acompanieze la masă, îi demonstrezi copilului că îl iubești. Nu e vorba despre răsfăț, ci doar de câteva minute din timpul tău, care, fie vorba între noi ar trebui să-i fie dedicat 100%. Bineînțeles, există și excepții, și doar un părinte poate să-și dea seama când se depășesc anumite limite. Dar, în general, este bine să le acordăm copiilor toată atenția noastră, inclusiv în vacanță, când sunt într-un teritoriu străin pentru ei. 

  1. Stabilește câteva momente ”timpul meu”. Respectă-le și impune-le și celorlalți să le respecte

Toate responsabilitățile pe care le ai ca părinte sunt copleșitoare așa că o pauză de reîncărcare a bateriilor este obligatorie. În funcție de nevoile tale și cât de solicitat te simți, alege o perioadă, indiferent că este vorba de 5 minute sau de 2 ore, doar pentru tine. Alege o activitate care te relaxează sau pur și simplu odihnește-te, fără să faci nimic. Este important să îți respecți această rutină pentru că doar așa vor începe și ceilalți să o respecte. Roagă-ți partenerul să te susțină în acest demers și întoarce-i favorul dacă are nevoie. Este o regulă pe care trebuie să o respecți chiar și în vacanță. Bucură-te de o cafea pe terasă, fără să ai copiii lângă tine. Chiar și 10 minute, rămâi departe de responsabilitățile de părinte și bucură-te de momentele tale de singurătate. Și de liniștea care te înconjoară. 

  1. Pune-te în locul copilului când este supărat. Nu judeca copilul ori comportamentul, ci nevoile din spate.

Un copil care plânge sau țipă nu o face pentru că vrea să te enerveze pe tine sau pe cei din jur. Există un motiv care îl supără, iar tu va trebui să afli care este acesta. Copilul fiind prea mic, nu are cum să se exprime și să-ți explice despre ce este vorba. O altă cauză ar putea fi oboseala ori un val de emoții pe care nu poate să le gestioneze singur. Singura metodă pe care o are la îndemână este să plângă și are toată încrederea că vei fi lângă el să îl ajuți. În vacanță sunt multe experiențe noi pentru el, multe emoții și senzații care îl încearcă, așa că data viitoare când îți face o scenă, nu te supăra și nu îl judeca. Doar încearcă să îl înțelegi și să-l ajuți. 

  1. Privește-ți copilul ca pe un dar

Copiii chiar sunt minunile noastre. Și este datoria noastră, ca părinți, să avem grijă de ei. Privește-ți copilul ca pe un dar și nu ca pe o obligație, iar întreaga ta perspectivă se va schimba. Un copil are nevoi de care doar tu trebuie să te îngrijești. După ce ai înțeles asta, vei putea să te bucuri în liniște de restul vacanței. 

  1. Fii recunoscător/are pentru timpul pe care îl petreceți împreună. Sunt momente unice, care nu se vor mai întoarce niciodată

Copilul tău este bebeluș o singură dată. Tot o singură dată va împlini 1 an, 2, 5 sau 10. Sunt momente unice, la fel cum sunt și momentele în care face primii pași, spune primul cuvânt, descoperă marea ori se dă singur cu snowboardul. Foarte repede vei constata chiar tu că timpul trece într-o secundă. O clipire de ochi și a trecut un an. Încă o clipire și copilul merge la grădiniță. După doar câteva clipiri s-a făcut mare și va pleca împreună cu prietenii lui. Iar singurele lucruri cu care vei rămâne vor fi amintirile și câteva poze făcute în vacanțe.

  1. Dacă greșești cere-ți scuze

E greu să accepți că ai greșit, mai ales în fața unui copil. Dar e perfect sa îl înveți ce e dreptatea și iertarea. Dacă ai avut o ieșire în fața lui, când te liniștești, roagă-l să te ierte și explică-i care a fost motivul. Indiferent că e vorba de oboseală, de alte supărări care s-au suprapus ori chiar dacă ai avut dreptate și cel mic a făcut ceva greșit, împăcați-vă cât mai repede. Aveți o vacanță întreagă în față de care să vă bucurați și nu trebuie să o stricați din cauza unei greșeli.

  1. Dacă alții greșesc, iartă

La fel cum tu poți să ai câte o scăpare, la fel se poate întâmpla și cu ceilalți, inclusiv cu copiii. Discută despre ce s-a întâmplat, asigură-te că ai înțeles contextul, fă-ți cunoscut punctul de vedere și treci mai departe. Spiritul zen implică iertare și înțelegere, iar în vacanță e obligatoriu să știi cum să-l păstrezi. 

  1. Oferă-i spațiu copilului

Sunteți în vacanță, e timpul să-și aleagă singur distracțiile. Dacă vrei la plajă dar el vrea la tobogan, respectă-i alegerea. Dacă se joacă cu prietenii lui, iar tu vrei să mergi să mănânci, găsește o cale în care să fie toată lumea împăcată. Lasă-l să-și câștige cu pași mărunți independența și bucură-te și tu de momentele liniștite pe care le primești cadou. 

În oferta de pe site-ul Travel Planner vei găsi nenumărate hoteluri de 3*, 4* sau 5* care oferă servicii impecabile pentru distracția copiilor, inclusiv supraveghere cu personal special instruit în lucrul cu copii mici. Verifică acum împreună cu copilul tău la ce activități i-ar plăcea să participe și poți face o rezervare pentru un sejur, cu avans 0 și plata în rate. 

  1. Renunță la reproșuri, învățăminte sau predici, pe durata vacanței

Se spune că în vizite sau în public nu se face educație. E un sfat bun pe care trebuie să-l respectăm și în vacanțe. Copilul este la joacă, se distrează, nu poate să fie atent la mai multe lucruri deodată. Dacă greșește, atrage-i atenția și corectează-i comportamentul discret. Dar atât, nu te apuca să-i ții predici, să-l cerți ori să-l pedepsești. Sunt șanse foarte mari să nici nu înțeleagă nimic, deoarece atenția lui este îndreptată în cu totul altă direcție. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
  1. Călătorește cu bunicii sau prieteni care te pot înlocui atunci când nu mai poți

Dacă vrei cu adevărat să te relaxezi și să-ți încarci bateriile în vacanță, cel mai bine este să mergi împreună cu bunicii ori cu cineva care poate sta cu cel mic din când în când. Vei putea să dormi, să te relaxezi sau chiar să te bucuri de o ședință de spa. Profită cât de mult poți de zilele de vacanță, deoarece energia cu care te vei încărca te va ajuta mult timp, chiar și după întoarcerea acasă. Un părinte fericit este tot ce are nevoie un copil, așa că nu uita să planifici din timp o vacanță împreună cu cei dragi și pe care te poți baza. 

  1. Păstrează legătura cu partenerul tău. Copilul nu trebuie să fie o barieră între voi, care să vă îndepărteze

Chiar dacă oboseala își spune cuvântul, dacă cei mici vă consumă energia, nu uitați unul de altul. Legătura în cuplu este importantă, iar neajunsurile legate de îngrijirea copiilor sunt doar de moment. Profitați de momentele de vacanță pentru a face plimbări relaxante, pentru a vă ține de mână și a regăsi pasiunea care v-a adus împreună. Un cuplu solid poate să treacă peste multe încercări, chiar și peste vacanțe epuizante alături de copii. Dar important este să fiți mereu împreună și să vă bucurați de toate experiențele pe care le trăiți.

  1. Cântați și dansați împreună cu toți membrii familiei

Alegeți pentru drumul cu mașina melodii care vă plac și cântați până ajungeți la destinație. Stabiliți un playlist cu melodii pentru copii și unul cu melodii pentru adulți și distrați-vă cât mai bine împreună.

La destinație, dansează cu copiii și dansează cu partenerul. În cameră sau la restaurant, pe plajă sau la locul de joacă, oriunde aveți ocazia, schițați câțiva pași de dans. Sunt momente intime, care vor păstra aprinsă flacăra pasiunii în cuplu. Iar cu cei mici este vorba atât de dragoste cât și de distracție.

  1. Învață și exersează câteva tehnici de relaxare, care vor avea efect imediat

Respiră adânc, practică vizualizarea, fă câteva mișcări de stretching sau orice simți că-ți face bine. Exersează dinainte de plecare toate aceste tehnici de relaxare și alege ceva care să te reprezinte. Eventual, vorbește cu un antrenor personal care te poate introduce în lumea păcii interioare. Nu uita că e nevoie de timp pentru a te familiariza cu aceste tehnici și pentru a le putea aplica, mai ales în condiții de stres și cu un copil mic prin preajmă. 

  1. Renunță la rigiditate. Vacanța este despre relaxare, bucurie și puțină încălcare a regulilor 

Adu-ți aminte că sunteți într-o vacanță, nu într-un campus militar. Ai lângă tine niște copii care vor să se distreze, nu niște soldați în armată. Așa că taie de pe listă regulile stricte care se aplică tot restul anului, și bucurați-vă împreună de vacanță. Asta îi va face și pe cei mici mult mai cooperanți și îți va aduce credite și pentru concediile viitoare. Nu doar că îți vei păstra zen-ul, dar te vei putea deconecta și tu pentru câteva zile de la programul strict pe care l-ai implementat acasă. 

  1. Oricând apare un moment stresant, zâmbește 

Fă o glumă, detensionează atmosfera și mergi mai departe. Dacă lucrurile sunt mai grave, îndepărtează-te, ia puțină distanță și revino când poți zâmbi din nou. E doar un moment din multe altele și ai în față o vacanță întreagă plină cu experiențe minunate.

Te așteptăm în comunitatea Travel Planner pentru a fi la curent cu toate noutățile și ofertele pe care le-am pregătiti pentru tine. Înscrie-te la Newsletter și află primul cum poți călători în Bulgaria și Turcia la prețuri accesibile și în condiții premium.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?