Aproape totul despre vacantele la mare in Durres, al doilea oras ca marime din Albania

Durres este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta la malul marii in Albania si totodata al doilea cel mai mare oras din aceasta tara, dupa capitala Tirana. 

Este localizat in partea de vest a tarii si poate fi un loc cat se poate de potrivit pentru concediile familiilor cu copii, gratie dezvoltarii sale masive in plan turistic si a plajei care se intinde pe o lungime de aproximativ 10 kilometri. Totodata, poate fi o destinatie buna de explorat si pentru iubitorii de istorie, caci este unul dintre cele mai vechi orase din Europa. 

Te invitam sa descoperi, in cele ce urmeaza, mai multe amanunte utile despre vacantele in Durres Albania. 

Ce sa stii despre Durres Albania 

Durres atrage turisti din toate colturile lumii, cu plaja sa lunga, cu preturile accesibile, cu multitudinea de unitati de cazare si multiplele oportunitati de activitati pe care le ofera. 

Istoria acestui oras incepe inca din Antichitate, cand a fost fondat sub denumirea de Epidamnos, de catre colonistii greci din Corint si Corcyra, in jurul unui port natural stancos, care oferea siguranta asezarii in fata potentialilor atacatori. Treptat, a devenit un important centru comercial si totodata un port strategic. 

A purtat de-a lungul vremurilor mai multe nume, precum Dyrrhachion sau Durazzol, si a fost ocupat de catre romani, ulterior aflandu-se sub conducerea Imperiului Bizantin, a venetienilor si a otomanilor, pana in secolul al XX-lea, cand Albania si-a declarat independenta. 

Dupa caderea regimului comunist din Albania, in 1992, Durres incepe sa se dezvolte masiv, mai ales ca portul din Durres (localizat in partea de sud-vest) este unul dintre cele mai mari porturi de la Marea Adriatica si joaca un rol cat se poate de important in economia orasului. 

Putem spune ca din punct de vedere turistic, orasul este impartit in doua portiuni: cea din zona plajei, care se intinde de-a lungul a circa 10 kilometri si care continua spre sud, pornind din port, gazduind numeroase hoteluri, resorturi si alte unitati de cazare, si cea din centru, unde te asteapta obiectivele istorice, unele dintre cele mai bune restaurante, magazine si alte atractii. 

Printre principalele obiective turistice de bifat in acest oras se numara Amfiteatrul din Durres, Turnul venetian, Moscheea Xhamia Durrës, promenada Vollga, Piata Centrala (Sheshi Liria), ruinele Pietei Bizantine, Sfinxul din Durres, podul Aragosta, Muzeul de Arheologie din Durres si altele. 

Durres are o populatie de aproximativ 200.000 locuitori si se afla la doar 36 kilometri departare de capitala Tirana. 

Aici gasesti si cateva informatii utile despre siguranta ta in perioada vacantei pe litoralul albanez: Despre siguranta, criminalitate si numere de urgenta in Albania

Motive pentru o vacanta in Durres 

Daca planuiesti sa-ti faci vacanta in aceasta zona a Albaniei, trebuie sa stii ca unele dintre cele mai importante avantaje ale concediilor in Durres sunt: 

  • Durres este apropiat de capitala Tirana. Daca ai in plan sa le vizitezi pe ambele si in acelasi timp sa te poti relaxa cateva zile la malul marii, acest oras poate fi un bun punct de oprire. Poti circula usor intre aceste doua mari orase si cu autobuzele locale. 
  • in Durres exista foarte multe variante de cazare, de ordinul sutelor, pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele. 
  • plaja din Durres are o lungime de circa 10 kilometri, este formata din nisip si are o intrare lina in apa, ceea ce o face sa fie potrivita pentru familiile cu copii 
  • este un loc interesant de vizitat pentru cei pasionati de istorie. Toate obiectivele istorice din zona centrala pot fi explorate la pas de catre cei care au in plan sa alterneze relaxarea de la plaja cu vizitarea atractiilor
  • zona este renumita si pentru productia de vinuri. In oferta operatorilor locali exista si diferite tururi de wine tasting.
  • pentru iubitorii de arta si de cultura, in Durres exista mai multe expozitii, muzee, festivaluri, multe dintre acestea organizate in timpul sezonului cald.  
  • in apropierea orasului Durres se afla mai multe sate costiere interesante precum Golem, Karpen sau Spille, dar si Cape of Rodon, un promontoriu cu peisaje absolut fantastice, localizat la 45 kilometri distanta.

AVANTAJ EXTRA pentru cei mai exploratori: Din Durres exista curse regulate de ferry catre Bari Italia. Calatoria pe mare dureaza intre 9-10.45 ore, iar pretul unei curse este de 50 euro (poate varia in functie de operator, perioada, etc.). Asadar, poti pune la cale o vacanta mai lunga prin Europa, iar din Albania sa ajungi relativ repede pe mare intr-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei 🙂

Unde se afla Durres si cum ajungi aici. Traseu Bucuresti Durres si modalitati de transport 

Durres este localizat in partea de vest a Albaniei, la doar 36 kilometri distanta de capitala Tirana si la 30,5 kilometri distanta de Aeroportul International Nene Tereza din Tirana. 

In prezent exista zboruri directe din Bucuresti catre Tirana, iar durata zborului este una mica, de aproximativ o ora si jumatate, ceea ce reprezinta un avantaj. 

Un taxi intre Tirana si Durres ar trebui sa coste intre 25-30 euro (intre 2600 – 3100 lek). 

Totusi, se poate lua in calcul si varianta unui concediu cu masina in Durres. Desi este putin mai indepartat de casa comparativ cu statiunile din sudul litoralului albanez, si in Durres poti ajunge relativ ok cu masina,  cu mentiunea ca este recomandat sa te odihnesti o noapte pe traseu. 

Rutele pot sa difere in functie de programul vacantei tale si de zona din care pleci. Unele dintre cele mai recomandate trasee sunt cel prin Bulgaria – Grecia (cu o eventuala oprire la Salonic pentru o noapte) sau cel prin Serbia – Macedonia de Nord si ulterior Albania. 

Spre exemplu, distanta Bucuresti – Durres cu traseu pe la Giurgiu – Ruse – Sofia – Salonic – Tirana – Durres est de 1116 kilometri, ceea ce inseamna in jur de 14 ore si 30 minute petrecute pe drum, fara sa luam in calcul eventualele opriri si timpul de asteptare in punctele de trecere frontiera.

Daca mergi pentru prima data in Albania, iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Albania. Ce sa ai in vedere

Totodata, nu uita sa verifici informatiile actualizate de pe site-ul mae.ro

Daca ai la dispozitie timp suficient, poti organiza si o vacanta ceva mai lunga pe litoralul albanez, care sa-ti permita sa vizitezi atat zona de coasta din jurul orasului Saranda (implicit Ksamil, plajele superbe de aici si Parcul National Butrint) si ulterior sa pornesti catre nordul litoralului, in directia Vlora – Durres. 

Citeste si: Cel mai bun traseu Romania Albania si alte informatii despre drumul cu masina catre aceasta destinatie

Vremea Durres si cea mai buna perioada pentru o vizita aici 

Durres isi bucura vizitatorii cu un climat mediteranean, cu ierni blande, ploioase si veri calduroase si insorite. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Durres in intervalul iulie-august, atunci cand media maximelor poate sa atinga in jur de 32-33 grade la umbra, iar apa marii valori de circa 25 grade. 

Durres este cel mai aglomerat in miez de vara, iar preturile la cazare ating cele mai ridicate praguri in acest interval. 

In cazul in care preferi mai putina agitatie si nici nu esti foarte prietenos cu caldura, o idee poate fi sa-ti faci vacanta in zona orasului Durres la sfarsit de mai – inceput de iunie sau la sfarsit de septembrie – inceput de octombrie. 

In aceste cazuri, apa marii va fi usor mai rece (in mai, apa are in jur de 18-19 grade, in iunie in jur de 22 grade, in septembrie 23.5 grade, iar in octombrie in jur de 20.5 grade). 

In plus, preturile la cazare vor fi mai avantajoase. 

Despre plaja Durres Albania 

Ajungem si la una dintre cele mai importante parti ale acestui articol – subiectul plajei din Durres. 

Plaja acestui oras este, practic, principala atractie pentru cei care aleg sa-si petreaca vacantele in Durres, iar faptul ca se intinde pe circa 10 kilometri si este formata din nisip reprezinta un avantaj. Durres Beach este cea mai vizitata si cea mai mare plaja din Albania. Totusi, nu putem spune cu mana pe inima ca se numara neaparat si printre cele mai aspectuoase.  

Durres Beach porneste din portul orasului si coboara in sud, pana in dreptul statiunii Golem. 

Pe Harti o gasesti marcata in diferite puncte ale sale (zonele centrale) cu denumiri precum “Beach of Durrës”, “Plazhi i Durrësit”. 

Plaja are o intrare lina in apa si este organizata pe cele mai multe portiuni cu sezlonguri si umbrele, unele segmente fiind administrate de catre resorturile ridicate in prima linie. 

Durres Beach are diferite servicii precum puncte de salvamar, centre de sporturi acvatice, restaurante, terase, beach baruri, wi-fi, dusuri, toalete – asadar vorbim despre acel gen de plaja care-ti ofera mai tot confortul de care ai nevoie atunci cand te relaxezi la malul marii. 

In general, nu se poate pune problema sa nu gasesti loc unde sa stai la plaja Durres, fie chiar si in plin sezon, insa in intervalul iulie-august, s-ar putea sa ti se para destul de aglomerata. Totusi, sunt sanse sa te invarti ceva pentru un loc de parcare daca vii aici cu masina, in miez de vara si mai ales catre orele pranzului si in weekend. 

Printre beach barurile apreciate ale acestei plaje se numara: Empire Beach Restaurant, BeachBar Oktapodi, Ideal Beach Bar, Manjani bar, Bar Esperado, LA PLAYA, Los Locos Beach, Bar London si altele. 

In 2023, doua sezlonguri si o umbrela puteau fi inchiriate la Durres Beach cu aproximativ 10 euro (in jur de 1000 lek). 

HINT: La vreo jumatate de ora de mers cu masina de Durres, in nord, se afla plaja golfului Lalzi. Este formata tot din nisip, are o apa in general calma, lipsita de valuri mari si are, de asemenea, zone amenajate cu sezlonguri si umbrele. 

Unde poti sa te cazezi in Durres Albania 

Un capitol la care orasul Durres sta cat se poate de bine – unitatile de cazare sunt de ordinul sutelor, iar aici vor gasi cazare atat cei care vor sa-si petreaca vacanta in Albania cu un buget mai redus, cat si cei care cauta conditii foarte bune si servicii mai pretentioase. 

Daca vrei sa te bucuri de o plaja ceva mai linistita si de o apa mai curata, e posibil sa vrei sa te cazezi putin mai departe de zona portului din Durres. 

Regimul de cazare de tip all inclusive este in general absent in Durres, iar o parte dintre hoteluri ofera demipensiune, in timp ce multe au micul dejun inclus. 

Noi am simulat cateva variante de cazare in Durres in perioada 12 – 19 iulie (7 nopti), 2 persoane, camera dubla si am gasit urmatoarele tarife:

  • apartamente, camere in vile si hoteluri de 3 stele  – preturi intre 250 – 1300 euro/sejur 
  • apartamente, camere in vile si hoteluri de 4 stele  – preturi intre 350 – 1700 euro/sejur
  • hoteluri de 5 stele – preturi intre 1200 – 2400 euro/sejur 

Atractii si obiective turistice in Durres

Durres poate fi genul de loc de vacanta potrivit pentru familiile cu copii, insa in acelasi timp, nu te va lasa sa te plictisesti atata vreme cat ai in plan sa explorezi tot ce are de oferit. 

Incepand cu atractiile centrate pe zona de plaja si tot ce tine de sporturi acvatice, sporturi pe plaja, relaxare sub umbrela si pana la atractiile istorice din zona centrala, Durres nu trebuie sa fie asociat neaparat cu vacantele statice. 

Turnul Venetian din Durres si zidurile vechiului castel sunt unele dintre cele mai cunoscute, mai importante repere istorice si arhitecturale din acest oras. Le gasesti la circa 1,5 kilometri distanta de port (intre cele doua poti face o plimbare pe jos de aproximativ 20 minute).

In general, un sfert de ora iti va fi de ajuns sa le admiri si sa pornesti mai departe spre urmatoarea atractie. Poti vizita obiectivele in orice moment al zilei, insa sunt interesante si pe timp de seara, pentru ca sunt luminate frumos.

Ruinele Pietei Bizantine (cunoscute si cu denumirile de regu Bizantin sau Byzantine Forum) te asteapta nu foarte departe de turn (la circa 650 metri distanta).

Locul este cat se poate de fascinant pentru pasionatii de istorie, insa multi dintre cei care l-au vizitat recent spun ca nu se afla in cele mai bune conditii de conservare si ca pare destul de neglijat.  

Promenada Vollga se afla in apropierea Turnului Venetian si poate fi luata la pas, eventual tot catre apus sau chiar dupa lasarea serii, pentru ca nu exista prea multa umbra naturala aici.

Zona este bine ingrijita si este potrivita pentru plimbarile relaxante, mai ales daca te-ai rasfatat prea mult cu bunatati la unul dintre restaurantele din zona 🙂  

Sfinxul din Durres (marcat pe Harti cu denumirea de “Sfinksi”) este o zona de belvedere contemporana, cu niste scari amplasate relativ ciudat, pe care merita sa o explorezi atata vreme cat vrei sa faci poze instagramabile 🙂 Il gasesti la capatul promenadei. 

Piata centrala (Sheshi Liria pe Harti) te asteapta tot la o plimbare de circa 7-8 minute plecand de la turn. Vei gasi aici o fantana draguta, cateva bancute, palmieri – practic, genul de loc popular pentru pozele si plimbarile din inima statiunii. In apropiere se afla si o serie de restaurante si magazine. 

Amfiteatrul este considerat un must-see al orasului. Se afla tot in zona centrala, iar intrarea costa in jur de 300 lek/persoana (aproximativ 3 euro), desi obiectivul poate fi observat in proportie de 70% si din exterior.

Nici in acest caz nu vei intalni neaparat cea mai buna organizare, insa este unul dintre cele mai mari amfiteatre din Peninsula Balcanica, ridicat in secolul al II-lea i.Hr, cu o capacitate de circa 20.000 locuri si merita vazut. 

Restaurante in Durres. Unde si ce poti sa mananci 

In Durres te vei putea bucura fara probleme de preparate traditionale albaneze, insa la fel de bine vei putea sa te rasfeti si cu mai toate preparatele internationale cunoscute, caci in zona centrului si mai ales de-a lungul plajei exista zeci de restaurante cu meniuri cat se poate de diverse. 

Mai jos gasesti cateva idei de restaurante din Durres care au primit in ultimii ani recenzii bune din partea celor care le-au calcat pragul:  

Gusto di Mare & Sushi Time este unul dintre cele mai laudate restaurante din categoria locurilor in care poti manca fructe de mare si peste. Il gasesti in zona promenadei Vollga si in meniu poti observa o varietate destul de mare de soiuri de peste. Nu uita sa intrebi care este captura zilei 🙂 

4 Stinët se afla in aceeasi zona, are un aer usor mai cochet si este axat tot pe fructe de mare si peste. Totusi, vei avea de ales si dintr-o serie de aperitive interesante, salate si alte tipuri de carne, asadar, e genul de loc win-win pentru toata lumea. 

Mema House se afla destul de aproape de obiectivele din zona de centru si poate fi genul de restaurant la care sa te opresti pentru a savura preparatele traditionale. In meniu se regasesc diferite tipuri de aperitive, salate, branzeturi, risotto si mai multe feluri de mancare traditionale, cu carne de vita si de miel. 

Te Nona n’Durres se afla mai in inima orasului, la circa 900 metri departare de port, este micut, are un decor interesant, preturi bune si un meniu care poate varia de la o zi la alta.

Westwood Meathouse este unul dintre restaurantele pe care trebuie sa le incerci daca te numeri printre iubitorii de fripturi. Se afla pe Rruga Egnatia, destul de aproape de port, chiar vis-a-vis de magazinul Jysk. 

Alte restaurante cu review-uri bune mai sunt si: Troy Grill House, Spaghetteria Luli, NEPS, Bar-Restorant Spiranca, etc. 

In loc de concluzie

Vacantele in Durres pot fi cat se poate de potrivite atat pentru cei care au in plan sa viziteze capitala Tirana si ulterior sa se relaxeze la malul marii, cat si pentru familiile cu copii sau pentru cei mai exploratori si pasionati de istorie. 

Putem spune ca Durres are de oferit cate ceva pentru fiecare, insa din punct de vedere al peisajelor naturale si al aspectului plajei, este intrecut de sudul litoralului albanez si de zone precum Ksamil, Porto Palermo, Dhermi si altele. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?