Scurt ghid pentru vizita in orasul antic Perge Antalya

Printre numeroasele situri arheologice localizate in provincia Antalya se numara si ruinele orasului antic Perge, unul dintre cele mai vechi orase din intreaga Turcie, cu rol de capitala a regiunii Pamphylia. 

Perge are avantajul de a fi localizat foarte aproape de Antalya City, motiv pentru care devine usor de vizitat de catre turistii care aleg sa se cazeze chiar in oras sau in statiunile invecinate. 

Te invitam sa descoperi mai jos cateva detalii importante despre orasul antic Perge, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, cu propuneri de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Unde este localizat orasul antic Perge Antalya si distante din alte statiuni

Perge (sau Perga, asa cum mai este cunoscut) se afla la aproximativ 16 kilometri nord-est de centrul Antalya City, ceea ce inseamna ca un drum cu masina intre cele doua ar trebui sa dureze in jur de 20 de minute, intr-o zi cu trafic normal. 

Poti veni aici pe cont propriu sau prin intermediul unei excursii optionale. Daca alegi a doua varianta, cel mai probabil in program vor fi incluse si vizite la Aspendos si Side. 

Totodata, in cadrul unui tur organizat vei putea beneficia si de preluarea/returul la hotel, de explicatiile unui ghid si eventual de masa de pranz inclusa. 

Se poate ajunge in zona Perge si cu transportul public local. Din Antalya City trebuie sa iei autobuzul AC03 in directia districtului Aksu.  

Situl arheologic poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Perga”. 

Distante catre Perge din alte statiuni:

  • distanta Tekirova – Perge: 76 kilometri
  • distanta Kemer – Perge: 62 kilometri
  • distanta Lara – Perge: 15 kilometri
  • distanta Belek – Perge: 27 kilometri
  • distanta Side – Perge: 60 kilometri

ATENTIE! A nu se confunda cu orasul antic Pergamon sau Pergam, care se afla intre Canakkale si Izmir, la 500 kilometri departare de Perge. 

Ce sa stii despre Perge si ce poti vedea intr-o scurta vizita aici

Istoria acestei asezari dateaza inca din epoca timpurie a bronzului, conform studiilor efectuate de catre istorici in zona. 

Orasul s-a aflat sub stapanirea Imperiului Persan, pentru ca mai apoi sa intre sub controlul lui Alexandru cel Mare si sa cunoasca prima sa perioada infloritoare, in epoca elenistica. 

In prezent, se remarca in Perge mai multe ruine ale unor constructii care dateaza inca din aceasta perioada. Dupa moartea lui Alexandru cel Mare, Perge intra sub stapanirea comandantului Antigonos si ulterior a Regatului Seleukos. 

Orasul Perge a prosperat insa cel mai mult sub conducerea Imperiului Roman, devenind unul dintre cele mai bogate orase din regiune. 

Teatrul din Perge este localizat aproape de intrarea in situl arheologic si are o capacitate de circa 15.000 de persoane. Fatada si scena teatrului s-au remarcat prin decoratiuni bogate, migaloase. 

Tot in apropierea intrarii se afla si fantana dedicata imparatului Septimius Severus. Unele dintre sculpturile sale au fost expuse la Muzeul de Arheologie din Antalya. 

Zidurile orasului dateaza din perioada elenistica si de pe vremea Imperiului Roman. Se mai pot observa ruine ale acestora, dar si doua turnuri aflate intr-o stare buna de conservare, la intrarea in situl arheologic. 

In timpul vizitei la Perge mai poti admira strada coloanelor, ruinele stadionului, ale agorei, ale bailor termale, dar si fantana dedicata imparatului Hadrian. 

Primele sapaturi arheologice realizate la Perge au avut loc in anul 1946, insa nici pana in prezent nu au fost finalizate. 

O parte dintre artefactele gasite aici au fost expuse in cadrul Muzeului de Arheologie din Antalya, pe care-ti recomadam din suflet sa-l vizitezi atat vreme cat esti pasionat de istorie. 

STIAI CA: Perge este, totodata, locul in care s-a nascut celebrul matematician si astronom grec Apollonius. Acesta este considerat al treilea cel mai mare matematician din perioada elenistica, dupa Arhimede si Euclid.  

Cea mai buna perioada pentru o vizita la ruinele orasului antic Perge 

Perge este perceput drept unul dintre siturile arheologice populare din zona Antalya, o dovada in acest sens fiind si cele peste 5500 de recenzii stranse pe Google pana in februarie 2024. 

Pe timp de vara, cand intreaga provincie primeste cel mai ridicat flux de turisti, zona Perge poate fi mai aglomerata, mai ales in intervalul iulie-august. Tot atunci se inregistreaza si cele mai ridicate temperaturi, motiv pentru care-ti recomandam sa vii sa-l vizitezi cat mai devreme. 

Unele dintre cele mai bune perioade pentru a vedea Perge raman insa sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. 

In aceste cazuri, temperaturile sunt mai placute, atmosfera la fata locului este mai degajata, iar preturile la cazare in statiunile apropiate sunt mai avantajoase 🙂

Alte atractii apropiate de ruinele orasului antic Perge Antalya 

Ai aflat probabil deja ca intreaga provincie Antalya este presarata cu zeci, chiar sute de situri arheologice, iar daca ai pornit spre Perge, cu siguranta esti interesat sa stii ce mai poti vizita prin apropiere. 

Aspendos se afla la 33 kilometri distanta de Perge (in jur de 30-35 minute de mers cu masina intre cele doua). Aici te asteapta un amfiteatru foarte bine conservat, orasul antic fiind asociat cu diferite legende fascinante, printre care si cu povestea Troiei (se spune ca aici s-ar fi refugiat locuitorii atunci cand orasul a fost distrus). 

La Aspendos mai poti vedea ruinele apeductului, acropola si diferite alte structuri incarcate de istorie. 

Orasul antic Side ramane, de asemenea, la indemana celor care vin sa viziteze Perge. Este inclus, de cele mai multe ori, in programul tururilor care au opriri la Perge, insa poate fi vizitat usor si pe cont propriu, caci se afla la doar 34 kilometri departare. 

Si aici te asteapta un teatru antic, ruinele templului lui Apollo, Muzeul de Arheologie din Side, dar si intregul oras vechi Side, cu ale sale stradute inguste pline cu restaurante, cafenele si magazine cu suveniruri. 

Termerssos este un oras antic amplasat intr-o zona mai inalta, la aproximativ 45 kilometri departare de Perge. Este localizat in Parcul National Güllük Dağı, iar accesul aici este mai solicitant (nu neaparat potrivit pentru familiile cu copii micuti si pentru persoanele cu mobilitate redusa) insa privelistea este exceptionala. 

Atractia principala este amfiteatrul, cu o capacitate de 5000 de locuri, insa si aici mai pot fi vazute ruinele unei strazi a colonadelor, ruinele hamam-ului si diferite morminte vechi. 

In loc de concluzie

Perge este unul dintre siturile arheologice de exceptie din aceasta parte a Turciei si are avantajul de a fi localizat aproape de Antalya City. 

Daca l-ai vizitat deja, asteptam cu interes sa ne impartasesti experienta ta, iar daca ti-am starnit apetitul pentru concediile in zona, te asteptam la noi pe site cu unele dintre cele mai tari oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?