Despre transport in Zanzibar. Cum poti sa te deplasezi usor pe insula si care sunt principalele mijloace pe care le ai la dispozitie

Zanzibar devine o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru turistii romani, ceea ce inseamna ca si modalitatile de transport pe aceasta insula reprezinta un subiect de interes in planificarea unei experiente exotice aici. Incepand cu taxiurile, controversatele dala-dala, excursiile optionale si chiar inchirierea unei masini in aceasta destinatie, gasesti mai jos o serie de detalii care-ti pot fi utile la fata locului. 

Daca mergi pentru prima data in Zanzibar, e posibil ca sistemul de transport sa ti se para putin cam intortocheat si neinteles, ceea ce inseamna ca daca ai in plan sa te orientezi pe cont propriu, e bine sa-ti dai un ragaz de cateva zile. Daca nu, exista varianta in care apelezi la operatorii locali, care ofera tururi si excursii organizate, iar nivelul de comoditate si de relaxare poate fi mai ridicat.  

Mersul cu taxiul in Zanzibar 

Una dintre cele mai folosite modalitati de transport pentru turistii care aleg sa-si faca vacantele in Zanzibar este cea cu taxiul, tocmai pentru ca ofera flexibilitate in ceea ce priveste orele de plecare si destinatiile catre care se indreapta. Poti alege sa rezervi un taxi online, printr-o companie care opereaza in Zanzibar, iar astfel vei stii din start pretul pe care urmeaza sa-l platesti, sau poti alege sa iei un taxi din strada, insa, in general, va trebui sa te tocmesti. 

Calatoriile la suprapret nu sunt straine de soferii de taxi din Zanzibar, care nu vor ezita sa-ti propuna preturi usor mai piperate in prima instanta. De aceea, e de preferat sa intrebi in mai multe locuri si sa te urci in masina doar in momentul in care ai cazut de acord asupra pretului. 

Spre exemplu, de la aeroport si pana in Stone Town, pretul mediu pentru o calatorie cu taxiul ar trebui sa fie in jur de 15 dolari. Impartit la cateva persoane, acesta este unul acceptabil. 

Pe de alta parte, pretul mediu pentru o calatorie cu taxiul din Stone Town si pana in Nungwi poate fi de 35-40 dolari. 

Boat taxi este un alt serviciu pe care-l vei intalni in Zanzibar, asadar daca vrei sa te deplasezi catre micutele insule din apropierea insulei Unguja (insula mare Zanzibar) sau dintr-o asezare in alta, vei avea si aceasta optiune. Fie poti sa te tocmesti in zona de port cu localnicii care au barcute, fie poti apela la varianta unui tur organizat/transport privat printr-o agentie. 

Te-ar putea interesa si: Conditii calatorie Zanzibar. Ce acte iti trebuie si alte informatii utile pentru o vacanta aici

Transport cu dala-dala si Zanzibusul in Zanzibar

Cea mai ieftina varianta de transport in Zanzibar este cea cu dala-dala (minibusuri sau camionete modificate) si cu autobuzul. Pretul unei calatorii cu dala dala sau cu autobuzul este incomparabil mai mic fata de cel practicat de taximetristi, insa nivelul de confort si cel de siguranta nu sunt neaparat cele mai bune. Nu putem spune ca o astfel de calatorie e tocmai lipsita de stres, insa daca nu ai o problema cu asta, poti face o incercare. 

La iesirea din aeroport exista statie pentru dala-dala. Poti cere informatii si directii personalului de la aeroport. In Zanzibar City exista statii pentru dala dala catre majoritatea asezarilor importante de pe insula, iar o calatorie ar trebui sa coste in jur de 2000-3000 tsh/persoana, in functie de destinatie (ceea ce inseamna intre 0,90 – 1,40 euro). Este posibil sa platesti o taxa extra daca ai bagaj mare, dar sunt si sanse sa nu gasesti loc unde sa-l pui 🙂 

Numerele dupa care ar trebui sa te uiti pentru calatorii catre principalele asezari ale insulei, daca pleci din Zanzibar City: 

  • Pentru Bwejuu (via Paje) – 324
  • Pentru Jambiani (via Paje) – 309
  • Pentru Nungwi – 116
  • Pentru Kiwengwa – 117
  • Pentru Matemwe – 118
  • Pentru Chwaka – 206
  • Pentru Kizimkazi – 326
  • Pentru destinatiile din nord (Nungwi, Kendwa, Mangapwani, etc) in Zanzibar City statia este pe Creek Rd, langa benzinarie. 
  • Pentru destinatiile din sud (Aeroport, Fumba), statia este pe Creek Rd, la sud de parcul Gradinile Jamhuri. 
  • Pentru destinatiile din estul si din sud-estul insulei (Paje, Jozani, Bwejuu, Jambiani, etc) statia este la piata Mwanakwerekwe, la circa 5 kilometri est de Creek Rd. 
  • Pentru destinatiile din nord-est (Pongwe, Uroa, etc) statia este la Mwembe Ladu, la circa 2 kilometri est de Creek Rd si in apropierea stadionului Amani. 

Zanzibusul este o alta varianta de transport in Zanzibar. Este vorba despre o firma cu autobuze shuttle, care ofera curse regulate catre principalele asezari (Aeroport, Stone Town, Nungwi, Kendwa, Paje, Jambiani, Bwejuu), cu preturi cuprinse intre 15-25 euro de persoana. 

Programul poate fi verificat pe acest site, unde se pot face si rezervari, insa, atentie, acest serviciu nu este operational pentru moment pe tot parcursul anului. 

Inchirierea unei masini in Zanzibar 

Desi este o situatie mai rar intalnita in Zanzibar, sunt si turisti care aleg sa inchirieze masina pe timpul vacantei aici. In general, acestia sunt cei care vor sa exploreze cat mai amanuntit insula si care nu vor sa depinda de taxi, de autobuzele locale sau sa cheltuie prea mult cu tururile organizate. 

Pe de alta parte, daca ai in plan sa te relaxezi, sa te odihnesti si sa te bucuri mai mult de o plaja anume, eventual cea de langa hotelul tau, este limpede ca varianta inchirierii unei masini nu prea are de ce sa renteze. 

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand vrei sa inchiriezi o masina in Zanzibar este faptul ca aici se conduce pe partea stanga. De aceea, e bine sa te gandesti de doua ori inainte de a lua aceasta decizie. 

Ai nevoie de un permis auto local, care se elibereaza prin intermediul firmei de inchirieri si care costa 10 dolari. Multe dintre firme ofera acest permis inclus in pretul final, pentru cei care inchiriaza masina mai multe zile. Unele firme solicita un depozit de garantie, desi exista turisti romani care povestesc ca nu au fost nevoiti sa achite si aceasta suma, ci doar costul inchirierii. 

E bine de stiut ca starea drumurilor in Zanzibar nu este tocmai buna si ca o parte dintre acestea nu sunt asfaltate. Pe unele portiuni, marcajele lipsesc, iar pe altele, drumurile sunt destul de inguste. Nu vei intalni foarte multe semne de circulatie, iar pe timp de seara, multe dintre drumuri nu sunt luminate. Alege sa inchiriezi o masina numai de la o firma cu recomandari si intereseaza-te daca masina pe care o vei conduce are toate verificarile facute la zi (ar trebui sa existe un sticker pe parbriz care sa includa si o data in acest sens). 

Este ferm recomandat sa respecti regulile de circulatie si sa conduci cu prudenta daca alegi totusi sa-ti inchiriezi o masina in Zanzibar. Poarta mereu cu tine cand te afli la volan prin Zanzibar permisul local eliberat, alaturi de permisul din tara ta. Ai grija sa nu depasesti limita de viteza (care este de 50 km/ora pe majoritatea drumurilor) si poarta centura de siguranta.  

Pe acest subiect, gasesti mai multe informatii in articolul: Zanzibar car rental. Ce sa ai in vedere daca vrei sa inchiriezi o masina cat te afli aici

Excursiile optionale in Zanzibar 

Foarte multi dintre turistii ajunsi in Zanzibar aleg sa viziteze atractiile principale ale insulei mari prin intermediul excursiilor organizate. Chiar daca aceasta varianta este mai costisitoare comparativ cu transportul pe cont propriu, ramane una dintre cele mai comode si totodata sigure. In asezarile mari (Stone Town, Nungwi, etc) exista mai multe birouri ale unor agentii locale, care organizeaza astfel de tururi zilnic. 

Preturile variaza in functie de serviciile incluse, numarul de atractii si de activitati pe care le vei bifa in ziua respectiva si distantele care trebuie parcurse. In general, acestea se situeaza intre 15-50 dolari de persoana, in functie de aspectele mentionate mai sus. 

Ce este foarte convenabil la acest tip de excursii e faptul ca vei fi preluat de la hotel si vei fi adus inapoi la ora stabilita, ceea ce inseamna ca din start nu mai ai stresul transportului intr-un loc care-ti va fi, cel mai probabil, necunoscut. 

Mai mult, vei avea alaturi un ghid, care-ti va oferi informatii despre ceea ce vezi si care te va ajuta sa te orientezi prin zonele mai aglomerate. 

Oferte pentru astfel de tururi vei gasi, cel mai probabil, si la receptia hotelului tau. E bine sa apelezi la serviciile unui operator cu recomandari, nu la localnici de pe strada care te pot aborda oferindu-se sa-ti fie ghizi pentru astfel de experiente. 

In loc de concluzie

Asa cum spuneam inca de la inceput, e posibil ca in prima instanta sa te orientezi mai greu din punct de vedere al transportului, atunci cand ajungi in Zanzibar. Exista variante foarte prietenoase cu bugetul, insa mai putin confortabile, dar si variante in care stii ca poti fi dus dintr-un loc in altul direct de la hotelul tau, alaturi de un ghid. Daca ai fost in Zanzibar si ai recomandari in acest sens, asteptam cu interes si feedback-ul tau! 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?