Oprire in orasul Permet Albania. Ce sa nu ratezi daca ajungi aici

Permet este capitala districtului cu acelasi nume, localizat in partea de sud a Albaniei si poate fi unul dintre orasele pe care le poti vizita relativ usor, facand un mic ocol in drum spre statiunile Rivierei Albaneze sau la intoarcerea spre casa. 

Considerat a fi o bijuterie mai putin descoperita a Albaniei, Permet isi bucura vizitatorii cu unele dintre cele mai frumoase peisaje, dar si cu o serie de bucate traditionale absolut delicioase.

Este considerat a fi unul dintre cele mai curate si mai verzi orase ale acestei tari si mai este cunoscut si sub denumirea de “Orasul trandafirilor”. Te lăsăm să descoperi, în cele ce urmează, care sunt principalele caracteristici ale acestui loc. 

Ce sa stii despre Permet Albania 

Permet Albania are in jur de 10000 locuitori permanenti si este incojurat de rauri, de munti si de peisaje rapitoare. Orasul este cunoscut si deosebit de apreciat pentru traditiile sale, pentru muzica populara, pentru unele retete culinare locale (gemurile, dulciurile precum gliko si reteta locala de raki), insa se distinge si printr-o istorie cat se poate de bogata, care dateaza de mii de ani. 

Permet era considerat, pe vremuri, un important centru al civilizatiei ilirice, fiind ulterior condus, de-a lungul secolelor, de diferite puteri precum cea bizantina sau cea otomana. 

In timpul dominatiei otomane, Permet a fost cunoscut drept un semnificativ centru de comert (productia si vanzarea de diferite materiale textile, matase, etc.). Mai tarziu, a avut un rol important in miscarea nationalista albaneza. 

In prezent, Permet poate fi unul dintre locurile din Albania foarte potrivite pentru amatorii de drumetii, de rafting, de trasee de calarie si alte activitati de genul, fiind binecuvantat cu o frumusete naturala aparte. 

Este un loc potrivit atat celor care cauta sa se relaxeze, cat si celor dornici de putina adrenalina 🙂 

Cum ajungi in Permet si distante din principalele statiuni de pe Riviera Albaneza

Permet se afla la o distanta de aproximativ 94 kilometri fata de Saranda, considerata capitala Rivierei Albaneze. Daca intentia ta este sa te cazezi undeva in Saranda si vrei totusi ca intr-o zi sa dai o fuga pana in Permet, e bine sa iei in calcul un drum de circa o ora si jumatate, chiar doua ore intre cele doua (pe un singur sens). 

Daca vii din Bucuresti pentru a te caza intr-una dintre statiunile Rivierei Albaneze, trebuie sa stii ca distanta Bucuresti-Permet este de 992 kilometri. In comparatie, distanta Bucuresti-Saranda este de 1031 kilometri. 

Fiind vorba despre un drum de peste 13 ore, se recomanda sa te opresti o noapte pe traseu (eventual la Salonic), pentru odihna. De la Salonic si pana la Permet vei mai avea de condus 317 kilometri. 

Distante catre Permet din alte statiuni/orase ale Rivierei Albaneze 

  • distanta Ksamil Permet – 107 kilometri
  • distanta Borsh Permet – 126 kilometri
  • distanta Himare Permet – 141 kilometri
  • distanta Dhermi Permet – 156 kilometri 
  • distanta Vlora Permet – 141 kilometri 

HINT: Intre Permet si Saranda se afla si fascinantul oras de piatra Gjirokastra. Daca timpul iti permite, poti lua in considerare si o vizita aici. 

EXTRA HINT: Exista si autobuz local care circula intre Saranda si Permet. Pleaca la ora 7.30 dimineata, iar o calatorie costa 600 lek/persoana (in jur de 5,40 euro). 

Vremea in Permet Albania si cea mai buna perioada pentru o vizita aici

Luna august inregistreaza cele mai ridicate temperaturi in Permet, valori care ating o medie a maximelor de 29-30 grade. Cele mai scazute temperaturi se inregistreaza in Permet in ianuarie, cu o medie a maximelor de aproximativ 4 grade. 

Cele mai putine sanse de ploaie sunt in miez de vara (perioada lunilor iulie-august), insa o buna perioada pentru o vizita aici este considerata a fi sfarsitul de primavara. 

Sezonul turistic de varf se desfasoara intre lunile iunie si septembrie, iar daca vrei sa eviti eventualele aglomeratii, desi, asa cum spuneam inca de la inceput, Permet nu se numara inca printre cele mai populare destinatii ale Albaniei, poti veni aici chiar la inceput de iunie sau la sfarsit de mai. 

Unde te poti caza in Permet Albania

Majoritatea turistilor care ajung sa viziteze Permet nu se cazeaza neaparat aici, mai ales cei care vin dinspre zona de litoral. Cu toate acestea, daca simti nevoia sa explorezi zona mai pe indelete si sa te bucuri de toate activitatile in aer liber pe care le ai la indemana in acest oras, poti lua in considerare si 1-2 nopti petrecute la unul dintre hotelurile de aici. 

Unitatile de cazare din Permet sunt de ordinul zecilor (in jur de 30-40 de variante), majoritatea cotate cu 3 stele, de tip guest house. Unele dintre acestea sunt case traditionale (vei vedea in descriere traditional guest house) si-ti pot oferi o experienta cu adevarat autentica. 

Sunt destul de putine variantele in care ai si mic dejun inclus, iar daca vrei sa stai la un hotel clasic, acestea sunt numarate (undeva la 5-6 variante). 

O noapte de cazare in luna septembrie, pentru doua persoane, costa intre 150-340 lei in Permet, in functie de locul in care alegi sa stai, iar daca vii aici in miez de vara, preturile nu cunosc cresteri semnificative. 

Top atractii si activitati in Permet Albania 

Am ajuns si la cea mai interesanta parte a descrierii orasului Permet, aceea legata de activitati si obiective turistice din aceasta zona. 

Piatra mare din oras – practic, o stanca uriasa, pe care o vei observa asezata chiar in centrul orasului (mai este cunoscuta si sub denumirea de “Stone of the City”), cu o inaltime de 42 metri si pe care te poti urca pentru a admira privelistea superba de sus. Sunt 101 trepte de dovedit pana in varf, insa cei care au mai fost aici spun ca efortul a meritat din plin. 

Parcul dintre oras si raul Vjosa: Permet este asezat pe malurile raului Vjosa, iar o plimbare prin acest parc frumos amenajat al orasului iti va oferi ocazia sa observi valea raului, diferite soiuri de trandafiri si alte flori si sa te opresti la locul de joaca pentru copii, in cazul in care esti insotit de micutii tai. 

Plimbare pe stradutele din partea veche a orasului – Permet ascunde si astfel de stradute pietruite inguste, majoritatea acestora urcand pe deal, printre cladiri frumoase cu gradini. In aceasta zona vei gasi si bisericile Sfantul Nicolae si Sfanta Vineri. 

Atractii localizate la mica distanta de oras

Baile termale Benja, pe care le vei gasi pe Harti cu denumirea de Llixhat e Bënjës, se afla la 13,6 kilometri de oras si reprezinta una dintre cele mai vizitate atractii ale locului. Aici vei gasi mai multe piscine de-a lungul raului Lengarica, iar apa de aici se presupune ca ar avea diverse efecte terapeutice. 

Piscina cea mai mare (realizata artificial) este si cea mai utilizata, insa cu cat cobori mai mult in vale vei gasi si alte locuri in care poti face baie, ceva mai libere. Se poate intampla sa intalnesti aglomeratie la aceste bai, mai ales daca vii aici in miez de vara. 

Podul Kadiut, ridicat pe vremea otomanilor, in secolul al 19-lea, este localizat in imediata apropiere a bailor si este un alt obiectiv care merita vazut.

Poti urca pe pod, insa cei care au mai fost aici atrag atentia asupra faptului ca pietrele pot fi umede, existand riscul de alunecare. 

Canionul Langarica este, de asemenea, aproape imposibil de ratat daca mergi sa vizitezi baile termale. Se afla la doar cateva sute de metri distanta, si daca vrei sa-l explorezi mai pe indelete, te poti inscrie la un astfel de tur organizat. Locul este ideal pentru iubitorii de plimbari in natura. 

Plimbare pana la Biserica Sfanta Maria din satul Leusa, unde vei descoperi o biserica bine conservata, foarte frumos decorata si cu multe picturi murale. Mai mult, fiind amplasata undeva sus pe un deal, vei avea o priveliste spledida catre oras. 

Daca simti nevoia de mai multa aventura, nu uita ca in Permet ai ocazia sa te inscrii si la tururi de calarie, dar si la o experienta de rafting sau la o plimbare cu caiacul, pe raul Vjosa. 

Unde si ce mananci in Permet Albania 

Multi dintre cei care au vizitat orasul Permet spun ca mancarea traditionala albaneza de aici cunoaste un soi de next level 🙂 Sunt folosite multe ingrediente proaspete, locale, aspect ce ofera bucatelor un gust desavarsit. 

In Permet nu trebuie sa ratezi raki produs local (desigur, daca vei ramane peste noapte sau daca nu esti tu cel care se urca la volan). 

Printre restaurantele din Permet care au strans de-a lungul timpului ceva mai multe review-uri bune se numara:

Trifilia, un loc in care ai ocazia sa te rasfeti cu preparate speciale precum salata cu pere, piersici, portocale si nuci, diferite supe, placinte traditionale si mancaruri cu carne si sos. Il gasesti chiar in centru, destul de aproape de Supermarket Poçi. 

Familjari, deschis in apropierea hotelului Vjosa, are in meniu preparate precum branza feta la cuptor, paste cu rosii proaspete, carne de miel preparata in diferite feluri, supe si mai multe salate interesante. 

Sofra Përmetare, Hani Kikes Restaurant Bar, dar si o serie de patiserii din centru se mai numara printre locurile care au primit cuvinte de lauda din partea celor care le-au calcat pragul. 

Familjari Permet

In loc de concluzie,

Permet ramane una dintre atractiile fascinante si inca mai putin cunoscute din sudul Albaniei, iar o scurta oprire aici te poate face sa te bucuri de tot ce inseamna frumusetea unui loc linistit, cu mancare buna si peisaje de vis. 

Daca ai ajuns pana acum in Permet sau daca ai in plan sa-i faci o vizita in perioada urmatoare, asteptam cu interes si impresiile tale!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?