Cea mai simpla de reteta de Banitsa, placinta bulgareasca traditionala

Postat de

Atunci cand ti se face dor de Bulgaria, prepara acasa aceasta super reteta de placinta Banitsa, cu branza feta, iaurt si oua, perfecta pentru micul dejun sau pentru desert.

Banitsa traditionala se face cu foi de placinta filo facute in casa, branza Sirene bulgareasca si iaurt local. Daca nu ai produse bulgaresti, alege feta si iaurt grecesc. Functioneaza la fel de bine.

Se prepara in doar 15 minute, iar la cuptor trebuie sa stea 45 de minute. Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru 12 portii.

Ingrediente

500g de foi de placinta filo
5 oua mari
400g de branza feta sau branza bulgareasca, maruntita
250g iaurt simplu sau grecesc, plus extra, pentru servit
125ml de ulei de floarea soarelui
60ml apa rece
2 linguri de unt topit

Mod de preparare

Preincalzeste cuptorul la 190 de grade. Unge o tava rotunda pentru placinta cu putin ulei.

Sparge ouale intr-un vas mediu si bate-le usor. Adauga branza feta si amesteca, apoi iaurtul, uleiul si apa. Combina totul foarte bine.

Foloseste foile de placinta pe rand. Intinde prima foaie, unge cu putin unt topit, apoi adauga mixtura de branza. Ai grija, nu suprasatura aluatul, doar presara. Foloseste apoi mainile pentru a distribui uniform. Ruleaza foaia de placinta pana cand are forma unui carnacior.

Repeta procesul pana cand ai terminat foile de placinta si umplutura.

Pune-le in tava rotunda de copt, rulate, incepand din interior spre exterior.

Daca ti-a mai ramas umplutura, presar-o deasupra alaturi de restul de unt topit.

Coace timp de 45 de minute, pana cand este aurie. Lasa la racit inca 20 de minute si serveste cu iaurt.

Nu o pastra la frigider, ci la temperatura camerei, intr-un recipient inchis. Rezista pana la 2-3 zile.

Iar daca ti-am facut si mai rau pofta de Bulgaria, rezerva-ti chiar astazi vacanta de vara. Vezi aici ce oferte ti-am pregatit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>