Reteta de paine bulgareasca de Craciun. Cum se prepara Koledna Pitka

Postat de

Aceasta reteta de paine bulgareasca, Koledna Pitka, se prepara in mod special in perioada Sarbatorilor de iarna si se mananca in ajunul Craciunului si apoi pana la Anul Nou. De obicei, in ea se ascunde o moneda de argint, iar cel care o gaseste se spune ca are noroc tot anul. Ai sanse totusi sa o intalnesti pe mesele bulgarilor si in restul anului.

Desigur, in cazul in care ti-am facut pofta prea mare si vrei sa incerci acest preparat chiar la el acasa, te asteptam la noi pe site cu cele mai bune oferte de cazare la hoteluri de pe intreg litoralul bulgaresc, dar si din cele mai indragite statiuni de ski din Bulgaria.

Ingrediente

250ml de apa calduta
1 pachet de drojdie uscata activa (7 grame)
2 linguri de zahar
1kg de faina
4 linguri de ulei sau de unt topit
4 oua mari, la temperatura camerei, un ou separat
1 lingurita de sare

Mod de preparare

Intr-un vas mic, dizolva drojdia in sare. Adauga zaharul si 2 lingurita de faina pana cand se combina totul bine.

Transfera intr-un vas mai mare si adauga restul de faina, uleiul sau untul, 3 oua intregi si un albus, plus sarea.

Amesteca pana cand obtii o coca elastica. Daca este prea uscata, mai adauga o lingura de apa calda pana cand obtii consistenta pe care ti-o doresti. Daca este prea umeda, mai adauga o lingura de faina.

Imparte apoi aluatul in 7 parti egale, de forma unei bile. Pune o bila in centrul unei tavi de copt unsa cu unt. Acopera cu o folie alimentara.

Apoi ruleaza partile ramase in forme lungi, pe care sa le adaugi in jurul primei bile.

Acopera totul cu folie alimentara si lasa la dospit pana cand si-a dublat marimea (aproximativ 45 de minute). Intre timp, incalzeste cuptorul la 190 de grade.

Combina galbenusul ramas cu o lingurita de apa si unge painea inainte sa o bagi in cuptor.

Coace timp de 15 minute, apoi acopera cu o folie alimentara lejera pentru a evita prajirea rapida.

Mai lasa la cuptor inca 15 minute sau pana cand un termometru pe care il introduci in partea cea mai groasa a painii arata 88 de grade.

Iti recomandam sa parcurgi si aceasta lista cu mancare traditionala bulgareasca si sa-ti alegi toate preparatele pe care iti doresti sa le incerci atunci cand mergi in vacanta.

Alte articole care te-ar putea interesa

>
Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro