Tikvenik, placinta bulgareasca care ne-a cucerit in timpul unei vizite in Sofia

Daca ar fi sa facem o selectie de preparate bulgaresti cu gust memorabil, nu ar fi o treaba usoara, asta pentru ca vecinii bulgari sunt deosebit de apreciati pentru bucataria lor, insa la capitolul deserturi, o placinta de dovleac ne-a ramas intiparita in memorie dupa o scurta oprire in Sofia, in drum spre Bansko

Sigur, cel mai bun moment in care poti prinde Tikvenik este pe timp de toamna, atunci cand este sezonul dovlecilor, insa aceasta poate fi preparata si cu dovleac congelat. 

Cunoscuta mai degraba drept o versiune dulce a celebrei placinte banitsa, Tikvenik este o placinta/strudel cu dovleac, nu atat de populara precum tortul garash sau alte deserturi, insa suficient de tentanta cat sa-i acorzi o sansa.

Tikvenik are o aroma deosebita si un gust inconfundabil, fiind si un preparat care poate fi pregatit destul de rapid, fara prea mult deranj in bucatarie.

Prin urmare, indiferent daca planuiesti un drum prin Bulgaria in urmatoarea perioada sau nu, poti sa incerci sa o prepari si acasa, mai ales ca ti-am pregatit mai jos o lista cu toate ingredientele de care ai nevoie, dar si pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a te bucura alaturi de cei dragi de o placinta Tikvenik ca la mama ei acasa.

Iar in cazul in care vrei sa incerci Tikvenik direct in Bulgaria, mai mult ca sigur o vei gasi in statiunile de ski. Iti reamintim ca la noi pe site gasesti o multime de oferte vacante ski Bulgaria , cu zeci de hoteluri din care sa-l poti selecta pe cel potrivit tie!

Ingrediente

500 g dovleac de placinta ras (daca nu ai suficient timp la dispozitie pentru a curata un dovleac, poti apela si la varianta piure de dovleac la conserva/borcan sau chiar si cel ras si pus la congelat)

1 pachet de foi de placinta (a nu se confunda cu aluatul foietaj) 

150 g miez de nuca

150 g unt

150 g zahar brun 

1 lingurita de scortisoara

un praf de nucsoara

esenta de vanilie

zahar pudra 

Mod de preparare

Curata dovleacul de coaja si de seminte si da-l pe razatoarea mare. Scurge-l de zeama cat poti de bine si amesteca-l ulterior cu miezul de nuca maruntit. Adauga si zaharul brun, scortisoara si nucsoara si amesteca uniform. 

Topeste untul intr-o cana si unge foile de placinta cu ajutorul unei pensule. Aplica mai apoi un strat generos de compozitie cu dovleac si ruleaza foile de placinta precum in video-ul de mai jos. 

Dupa ce asezi placinta/strudelul in tava de copt, nu ezita sa mai ungi o data suprafata acesteia cu unt. 

Pune placinta in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 35 de minute, verificand periodic sa nu se arda. 

Scoate-o mai apoi din cuptor, las-o la racit si apoi presara zahar pudra pe deasupra. 

P.S. O cupa de inghetata cu vanilie servita langa poate face minuni 🙂

Nu uita sa intri la noi pe site pentru unele dintre cele mai bune oferte vacante ski Bulgaria ! Asa, vei avea ocazia sa te rasfeti cu Tikvenik in varianta sa autentica!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro