Kavarma, celebra tocanita bulgareasca. Reteta traditionala si modul de preparare

Daca ai in plan sa ajungi anul acesta la vecinii bulgari, fie pentru o vacanta pe litoral, fie doar in tranzit catre Grecia sau Turcia, nu uita sa incerci kavarma – acest preparat celebru pentru savoarea sa si ingredientele care difera de la o zona la alta. 

Kavarma este, in termeni generali, o tocanita cu carne (care poate fi de pui, de porc, de vita sau chiar de oaie), gatita lent si servita pe post de fel principal. 

Preparatul are origini turcesti, exceptand desigur varianta sa cu carne de porc, intrucat chiar numele “kavarma” s-ar trage din turcescul “kavurma”, care inseamna carne gatita inabusit. Ingredientele si modul de preparare difera de la o zona la alta a Bulgariei, astfel incat aproape fiecare parte a acestei tari are o varianta proprie de kavarma. 

In linii generale, pregateste-te sa mananci o tocanita cu carne marinata, gatita lent, alaturi de un intreg mix de legume savuroase. O vei intalni atat in varianta picanta, cat si in varianta nepicanta – la fel, in functie de zona in care te nimeresti sa o incerci 🙂 

Vrei sa o prepari chiar la tine acasa? Gasesti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru kavarma. 

Ingrediente pentru 4 portii

  • 1/2 kg de carne de pui/porc/vita/miel dezosata
  • 150-200 g ciuperci albe proaspete 
  • 2 cepe galbene medii
  • 3 ardei kapia
  • 2 morcovi
  • 2 ardei iuti (optional)
  • 1 conserva rosii cubulete sau 2 linguri de bulion concentrat
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 1 jumatate de cana de vin alb sau rosu (in functie de carnea aleasa)
  • 2 frunze de dafin
  • ulei de floarea soarelui
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

La capitolul preparare, ai de ales intre doua variante. Una traditionala – cea cu gatire lenta, la cuptor, in vas special, care insa presupune sa ai si mai mult timp la dispozitie (peste 2-3 ore), si o alta mai rapida, prin care o vei prepara asemanator unei tocanite clasice, pe aragaz. 

In cazul in care vei alege varianta traditionala, respectiv cea cu gatire lenta, e bine sa ai la indemana si un vas de lut cu capac. 

Carnea taiata cubulete se pune la calit in ulei incins, intr-o tigaie adanca. Se scoate dupa cca 2-3 minute, iar in acelasi ulei se pune la calit ceapa, peste care se adauga treptat si celelalte legume, alaturi de condimente. Spre final se pun ciupercile si verdeata si se adauga si carnea calita anterior, alaturi de rosii cubulete/bulion si vin. Daca vrei o gatire mai rapida, acest amestec se lasa la fiert, la foc mediu, pe arangaz, cca 40 minute, amestecand in permanenta si asigurandu-te ca are suficient sos cat sa nu se prinda de cratita/tigaia adanca. Spre final se pun si frunzele de dafin, insa nu mai mult de 2, pentru ca au o aroma foarte puternica. 

Daca vrei sa optezi pentru varianta slow cooked, intreg amestecul se toarna in vasul de lut, la fel, asigurandu-te ca are suficient lichid cat sa nu se arda, si se baga la cuptor circa 2-3 ore, la o temperatura medie. Verifica din cand in cand daca mai trebuie completat cu apa. Nu uita de manusa de protectie. 

Spre final, in ultimele 15-20 de minute de coacere la cuptor, se pot pune pe deasupra fie oua, fie branza feta, si inca o mana de verdeata proaspat tocata. 

Kavarma se poate servi si alaturi de mamaliga, de muraturi, ca sa nu mai spunem ca merge de minute cu o bere rece sau alaturi de un paharel de rakia bulgaresc 🙂

Daca ti-am facut suficient de multa pofta incat sa vrei sa incerci kavarma chiar la ea acasa, nu uita ca la noi pe site gasesti o multime de oferte tentante pentru vacante in zona de litoral a Bulgariei, pe care te invitam sa le descoperi oricand ti se face dor de o vacanta.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro