Reteta traditionala de garash, tortul bulgaresc de ciocolata cu un gust exceptional

Pentru ca ne-am gandit sa-ti mai indulcim putin asteptarea pana la concediul de vara, mai ales daca te numeri printre cei care obisnuiesc sa-si petreaca vacanta pe litoralul bulgaresc, dar si daca ai in plan sa-i surprinzi pe cei dragi cu un tort homemade demential, ti-am pregatit o reteta traditionala de tort garash, pe care sa-l poti prepara chiar la tine acasa. 

Ce este interesant e faptul ca tortul garash ar fi fost introdus in bucataria bulgareasca de un cofetar cu origini austro-ungare, care s-a mutat in Ruse pentru a-si demonstra talentul si maiestria in prepararea deserturilor, talent slefuit intai de toate la o scoala de cofetari din Viena, Austria. 

Kosta Garash si-a inceput cariera la un hotel de lux din Ruse, unde a inventat reteta unui tort care urma sa devina favoritul aristocratilor si al oaspetilor de seama de la hotel. 

Reteta traditionala de tort a lui Kosta Garash continea oua, zahar si nuci culese de pe malul Dunarii, iar umplutura era facuta cu ciocolata neagra si crema de unt. 

Printre cei care au savurat celebrul tort bulgaresc s-ar fi numarat si Regele Carol I al Romaniei.

In prezent, celebrul tort garash poate fi servit in cele mai multe dintre cofetariile traditionale bulgaresti, prin urmare, daca se intampla sa-ti faci vacanta la vecinii bulgari, nu ezita sa-i acorzi o sansa, caci papilele gustative iti vor multumi 🙂  

Ingrediente

Pentru straturi (blat)

  • 10 albusuri de ou
  • 400 g de miez de nuca maruntit fin
  • 200 g zahar

Pentru umplutura

  • 400 g smantana lichida pentru deserturi
  • 100 g zahar
  • 450 g ciocolata neagra (pentru topit)

Poti alege si varianta de umplutura traditionala, cu crema de unt (mai bogata in calorii, prezentata in video-ul de mai jos) 

Pentru ganache-ul de ciocolata

  • 200 g de ciocolata neagra (pentru topit)
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • fulgi de cocos sau fistic maruntit pentru decor

In mod traditional, tortul nu este ornat cu capsuni, insa poti face acest lucru daca doresti sa-i oferi un plus de culoare, respectiv pentru a-l face mai estetic.

Mod de preparare

Preincalzeste cuptorul la o temperatura de 160 de grade. Vei avea nevoie si de o forma de tort rotunda, cu diametrul de cca 25 cm, a carei baza o vei tapeta cu hartie de copt. 

Albusurile (care trebuie sa fie la temperatura camerei) se bat cu mixerul intr-un bol, adaugand treptat zaharul in ploaie. Atentie, albusurile nu trebuie sa fie batute nici prea mult (caci blatul va deveni casant), insa nici prea putin. Compozitia pentru blat trebuie sa se desprinda usor de pe telurile mixerului. Cu ajutorul unei spatule, se adauga apoi nuca pisata, care va fi amestecata uniform. 

Aici intervine partea putin mai dificila, caci vei avea nevoie fie de mai multe tavi, fie de suficient timp cat sa faci 4-5 straturi de blat pentru tort. Vei imparti compozitia de albus mixat cu zahar si nuca in 4 sau 5 parti egale si vei tapeta baza tavii de tort cu fiecare dintre acestea, pe rand, nu inainte de a pune de fiecare data si hartie de copt. 

Fiecare foaie de blat trebuie sa stea la cuptor in jur de 5-7 minute, urmand ca ulterior sa fie scoasa pe hartia de copt pe care a fost asezata si lasata la racit. 

Dupa ce ai repetat aceasta procedura de 4-5 ori, vei avea acelasi numar de foi pregatite pentru realizarea tortului (pentru o intelegere mai exacta a intreg procesului, ti-am lasat mai jos un video din care sa te inspiri). 

Pregatirea umpluturii: Ciocolata se topeste la bain-marie si se lasa la racit circa 5 minute. Smantana lichida se bate alaturi de zaharul turnat in ploaie, urmand ca ulterior sa fie amestecata cu ciocolata, pana capata un aspect omogen. 

Pe un suport de tort se asaza o prima foaie de blat, urmand ca mai apoi sa torni un strat de crema de o grosime medie. Repeti procedura pana termini foile pe care le-ai pregatit anterior, turnand crema inclusiv pe ultima foaie, pe care o vei nivela bine pe toata suprafata tortului. 

Tortul se pune mai apoi la frigider pentru 1-2 ore. 

Ganache-ul de ciocolata: Se topeste ciocolata la bain-marie, adaugand si cele doua linguri de ulei pentru stralucire. Se lasa putin la racit, iar apoi se toarna pe deasupra tortului scos de la frigider, intr-un mod uniform, pornind chiar din centrul tortului. 

Dupa ce s-a racit glazura, se pune din nou tortul la frigider, pentru a se intari. Inainte de servire, se presara fulgi de cocos sau fistic maruntit pe deasupra. 

Speram ca rezultatul tau sa fie unul de exceptie, iar daca vrei sa incerci tortul garash chiar la el acasa, te asteptam pe site cu unele dintre cele mai bune oferte pentru vacante pe litoralul din Bulgaria!

Alte articole care te-ar putea interesa

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro