Darajani Market Zanzibar, o experienta plina de arome si de culori in centrul istoric Stone Town

Darajani Market sau Darajani Bazaar, asa cum il vei gasi pe Harti, este piata principala din Stone Town, centrul istoric al Zanzibarului. Un loc vibrant, caracterizat prin variate arome, culori si mult freamat, in care localnicii vand fructe, legume, carne, peste, condimente, suveniruri si alte produse, intr-o atmosfera care nu trece usor neobservata. 

Daca te numeri printre cei care vor sa exploreze, sa cunoasca viata asa cum curge ea in inima Zanzibarului si nu ai neaparat o problema cu aglomeratia, e posibil ca o vizita la Darajani sa te impresioneze. 

Cu toate acestea, iti recomandam sa o faci prin intermediul unei experiente organizate, alaturi de un ghid, nu de alta, dar micile stradute inguste de prin Stone Town si toata forfota din aceasta zona e posibil sa te dezorienteze.

Unde este Darajani Market si cand e mai bine sa vii la aceasta piata

Darajani Market se afla in Stone Town, Zanzibar City, in dreptul unuia dintre bulevardele principale – Benjamin Mkapa si in vecinatatea Catedralei Anglicane, cunoscuta si sub denumirea de “Biserica lui Hristos”. 

Bazarul Darajani mai poarta si numele de Estella Market, dupa contesa Estella, sora lui Lloyd Mathews, prim-ministru al Zanzibarului. Daca vrei sa ceri informatii despre loc direct in limba swahili, poti intreba despre Marikiti Kuu. 

Odata iesit de pe strazile inguste ale orasului, direct in aceasta piata mare si foarte colorata, vei avea senzatia ca ai iesit cumva dintr-o pestera si te-ai trezit intr-o alta lume.

Cladirea principala de aici a fost ridicata in 1904, pe vremea sultanului Ali bin Hamud, al 8-lea sultan al Zanzibarului. In imprejurimile acesteia vei vedea ca exista o multime de alte tarabe, dar si localnici cu cearceafuri intinse pe jos, care vand fructe, legume sau diferite obiecte. 

Poti ajunge aici pe cont propriu, pe jos, mai ales daca esti cazat undeva in Stone Town, insa vei avea la indemana si varianta unui tur al orasului, disponibil in oferta celor mai multi dintre operatorii locali. In acest caz, nu vei mai avea stresul ca nu stii sa te orientezi rapid si vei fi insotit si de catre un ghid, care stie sa te conduca si sa-ti prezinte locurile de interes. 

Poti veni aici dimineata devreme, in cazul in care vrei sa cumperi fructe si legume proaspete si sa admiri unele dintre cele mai interesante capturi de peste sau dupa-amiaza, cand atmosfera devine mai temperata. 

Cum este atmosfera la Darajani Market si ce poti sa cumperi

Daca ar fi sa descriem in doar doua cuvinte zona pietei Darajani, acelea ar fi haos organizat. Nu e o zona potrivita celor care adora sa se relaxeze in medii zen, pentru ca vorbim totusi despre o piata extrem de intens vizitata, insa cumva, totul se desfasoara intr-o atmosfera aparte.

Da, exista galagie, mirosuri diverse in zona pietei de carne si de peste, insa daca nu ai o problema cu asta, o vizita aici poate fi o experienta total aparte. 

Noi, spre exemplu, am mancat cel mai bun mango, cumparat din piata Darajani, la un pret foarte mic. Nu uita sa speli bine fructele, inainte sa le consumi.

Alte fructe pe care le mai poti vedea/achizitiona de aici mai sunt fructul pasiunii, bananele (mai ales cele de dimensiuni micute), nucile de cocos (foooarte multe nuci de cocos), papaya, lime, graviola, avocado, anumite soiuri de portocale, ananas, curmale,etc. 

La sectiunea de carne, cel mai des este vanduta carnea de vita si cea de capra, iar in piata de peste, ai sanse sa vezi unele dintre cele mai interesante soiuri (in special daca vii la primele ore ale diminetii) – rechin, caracatita, peste changuu (frecvent intalnit in zona Zanzibarului), ton si alte soiuri. Pregateste-te totusi sa simti un miros ceva mai greu de suportat in zona de carne/peste. 

Alti comercianti din zona Darajani ofera spre vanzare condimente de toate felurile (unele chiar sunt ambalate special pentru turisti), articole din plastic, ustensile pentru bucatarie, jucarii, articole vestimentare (pantofi, papuci, haine) si frumoasele palarii kofia. 

E de preferat sa iei la tine bani cash, marunti, daca vrei sa faci cumparaturi in Darajani Market. E de la sine inteles ca nu prea vei avea ce sa faci aici cu cardul.

Alte atractii de vizitat in aceeasi zi cu Darajani Market 

Daca vei merge la Darajani Market dimineata, cel mai probabil vei avea suficient timp dupa sa vezi si alte atractii ale capitalei Stone Town. 

Orasul in sine este un obiectiv turistic, pentru ca strazile foarte inguste, casele din piatra, usile sculptate intr-un stil traditional si in general atmosfera de aici te vor introduce intr-o lume cu totul aparte. Repetam, cel mai simplu mod prin care-l poti vizita este prin intermediul unui tur organizat, nu cum am facut noi, pe cont propriu, caci exista riscul sa fii destul de dezorientat la fata locului 🙂 

In aceeasi zona cu Darajani Market se afla si Vechea Piata de Sclavi, imprejmuita in prezent de diferite cladiri care acopera totusi un trecut cumplit de trist pentru localnici, fiind marcata printr-un monument dedicat celor care au pierit in vremurile comertului cu sclavi. 

Catedrala Anglicana este in aceeasi zona, la doar cateva minute de mers de Darajani Market, ridicata intre anii 1873-1883. Este o cladire mare, impozanta, pe care nu prea ai cum sa o ratezi cu privirea. 

Cum inaintezi catre ocean, vei mai avea ocazia sa vezi Vechiul Fort din Zanzibar (sau Fortul Arab), ridicat in secolul al 17-lea si cu intrare gratuita, Gradinile Forodhani (un parc dragut amenajat in care ai posibilitatea sa-ti tragi sufletul si sa bei un fresh de fructe),  Freddie Mercury Museum (taxa de intrare este in jur de 8-10 dolari/persoana), Palatul Sultanului, Vechiul Dispensar, Casa Minunilor si altele. 

In loc de concluzie,

Darajani Market este acel gen de loc care merita bifat in Zanzibar daca vrei sa-ti faci o idee asupra modului in care functioneaza viata simpla si atat de fascinanta a localnicilor de aici si totodata locul in care poti face cunostinta cu o multime de arome, fructe si legume locale si, in definitiv, cu un stil de trai agitat si linistit in acelasi timp 🙂

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?