Forodhani Gardens, locul verde din inima centrului istoric Stone Town, care prinde viata pe timp de seara

Centrul istoric al Zanzibarului, Stone Town, este considerat a fi un obiectiv in sine pentru cei care ajung sa-si faca vacantele pe aceste meleaguri, iar Forodhani Gardens, parcul plin de verdeata din zona de faleza, poate fi locul potrivit pentru a observa in detaliu cum functioneaza viata aici. 

Forodhani Gardens este imposibil de ratat daca alegi sa faci un tur prin Stone Town, cu atat mai mult cu cat in aceasta zona se afla si o buna parte a obiectivelor turistice, dar si piata de street food organizata pe timp de seara.

Unde este Forodhani Gardens si cum ajungi aici

Forodhani Gardens sau Forodhani Park, asa cum il vei gasi pe Harti, se afla in zona de faleza a orasului Stone Town, in partea dreapta a plajei publice cum te uiti la mare si chiar in fata Vechiului Fort din Zanzibar.  Parcul este o pata verde de culoare in inima orasului de piatra, asadar este relativ greu sa nu-l observi daca o iei la pas catre malul apei, prin oras. 

Spre exemplu, de la Old Fort of Zanzibar si pana aici ai de mers pe jos circa 100-200 metri, in timp ce de la Freddie Mercury Museum si pana aici vei face in jur de 5 minute pe jos. 

In cazul in care esti cazat in Stone Town, poti ajunge in aceasta zona a orasului destul de rapid, pe jos. Pe de alta parte, daca vei avea cazare in alta parte a insulei mari, cel mai bine este sa vii sa vizitezi Stone Town prin intermediul unui tur organizat, caci stradutele inguste ale orasului si atmosfera vibranta te pot dezorienta intr-o oarecare maniera. 

Mai poti ajunge in Stone Town si cu taxi, cu dala dala, dar si cu Zanzibusul, al carui program poate fi verificat pe acest site

Daca vrei sa iei un taxi, nu uita ca e mai bine sa te intelegi asupra pretului inainte sa pornesti la drum, iar daca vei alege dala dala, pretul unui bilet va fi mai mult decat avantajos, insa nivelul de confort s-ar putea sa nu se ridice la nivelul asteptarilor. 

Ce poti sa faci la Forodhani Gardens si cateva date istorice 

Parcul Forodhani este perceput drept un fel de centru social, atat in ceea ce-i priveste pe vizitatori, cat si in ceea ce-i priveste pe localnici. 

Gradinile verzi de aici au fost amenajate pentru prima data in anul 1936, cu ocazia Jubileului de Argint al sultanului Khalifa, iar Arcul Ceremonial dinspre malul oceanului a fost ridicat in 1956, pentru a marca vizita Printesei Margareta a Marii Britanii. Parcul a trecut printr-un proces de restaurare intre anii 2002-2009. Structura originala a fost pastrata, insa au fost adaugate un loc de joaca, o serie de cafenele in apropiere si mai multa vegetatie. 

Forodhani Gardens poate fi un loc bun in care sa iei o pauza la umbra unui copac inalt, daca te-ai aventurat sa vizitezi orasul Stone Town intr-o zi calduroasa, mai ales ca pe timp de zi, atmosfera de aici este destul de linistita. 

Seara insa, vibe-ul acestui loc se schimba cu totul, devenind o atractie pentru iubitorii de street food. 

Catre apus, se instaleaza o multime de tarabe cu preparate locale, frigarui cu fructe de mare si carne la gratar, cartofi dulci si alte preparate, insa nu si alcool, care nu este comercializat in aceasta zona. 

Sunt turisti care povestesc ca au fost abordati insistent de catre anumiti localnici care s-au dat drept chelneri, iar in momentul in care au comandat o bere, li s-a adus ceva de la magazin, la suprapret. In general, daca esti abordat cu diferite intrebari de catre localnicii, e bine sa refuzi politicos si sa-ti vezi mai departe de treaba. 

Altfel, din punct de vedere al mancarurilor pe care le vei gasi aici, o vizita in Forodhani Gardens odata cu lasarea serii se poate transforma intr-o experienta culinara inedita, insa nu te astepta totusi sa gasesti si cele mai pretentioase conditii. 

La capitolul preparate din peste, vei avea de ales dintre soiuri precum caracatita, crabi, creveti, lobsteri, baracuda si altele.  Nu lipsesc nici preparatele din carne de pui, Zanzibar pizza sau kebab. 

Nu putem insa sa spunem cu mana pe inima ca toate acestea sunt preparate in conditii de maxima siguranta, asadar, alege cu atentie locul in care vei lua masa. 

Alte atractii in apropiere de Forodhani Gardens

Avantajul acestui loc verde de la malul apei e faptul ca este localizat destul de aproape de alte atractii importante ale orasului. 

Asa cum spuneam mai sus, la doar cativa pasi de mers pe jos, vei gasi Old Fort of Zanzibar, unde intrarea este gratuita si unde periodic, sunt organizate diferite evenimente in cadrul amfiteatrului de aici. In curtea interioara vei gasi si cateva tarabe cu suveniruri si produse handmade, iar intrarea este libera. 

La noi pe blog te asteapta un articol dedicat exclusiv acestui obiectiv din Stone Town: Old Fort of Zanzibar sau Fortul Arab, una dintre cele mai vechi cladiri din Stone Town

Casa Minunilor este cea mai impozanta cladire din toata aceasta zona, asadar e relativ imposibil sa nu o observi daca arunci o privire in jur. House of Wonders a fost ridicata in 1883 pentru Barghash bin Said, al doilea sultan al Zanzibarului, iar numele i se trage de la faptul ca a fost prima cladire din Zanzibar cu electricitate si prima din Africa de Est cu un lift. 

Se pare ca in prezent au loc reparatii aici, mai ales ca in decembrie 2020 o sectiune a cladirii s-a prabusit, evenimentul soldandu-se si cu pierderea tragica a doua vieti. 

Freddie Mercury Museum este o alta atractie aflata in apropiere de Forodhani Gardens, la doar cateva minute de mers pe jos. Merita sa-l vizitezi daca te numeri printre fanii infocati ai regretatului artist, insa ia in considerare ca intrarea este in jur de 8-10 dolari/persoana. 

Darajani Market, celebra zona de bazar din Stone Town, se afla la o distanta de 1,5 kilometri de parcul Forodhani, insa e bine sa vii aici de dimineata, cand toate alimentele si in mod special cele din piata de peste sunt fresh, asta daca vrei sa admiri o serie de capturi cel putin interesante.

Totodata, e mai bine sa vizitezi aceasta piata prin intermediul unui tur ghidat, caci haosul de aici s-ar putea sa te zapaceasca daca nu esti obisnuit cu o astfel de atmosfera. 

Tot in zona Darajani vei mai gasi si alte locuri de interes turistic: Catedrala Anglicana (cladita intre anii 1873-1883) si Vechea Piata de Sclavi, care marcheaza un trecut deosebit de trist al locului. 

In loc de concluzie,

Forodhani Gardens este genul de loc pe care vrei, nu vrei, il vei bifa atata vreme cat faci un tur prin Stone Town si chiar daca street food-ul nu te tenteaza, poate fi un prilej bun pentru un moment de relaxare la umbra unui copac inalt, la o terasa sau pe o banca, observand cu atentie atmosfera aparte de aici. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Zanzibar?