Blue Hole Dahab, unul dintre cele mai frumoase si totodata periculoase locuri de scufundari din Egipt

Blue Hole este considerata a fi una dintre cele mai faimoase atractii din imprejurimile orasului-statiune Dahab, localizat pe coasta de sud-est a Peninsulei Sinai, la aproximativ 85 kilometri distanta de cunoscutul Sharm El Sheikh

Inconjurata de un perete de recif aflat intr-o pozitie aproape verticala, Blue Hole s-ar fi format cu mii de ani in urma si are o adancime de circa 120 metri. Sunt organizate frecvent excursii de o zi si experiente la Blue Hole, mai ales cu plecare din Sharm el Sheikh si Dahab, iar locul continua sa atraga an de an foarte multi vizitatori, chiar daca aici si-ar fi pierdut viata in ultimii ani mai bine de 100 de pasionati ai scufundarilor. 

HINT: Numele de “Blue Hole” mai este atribuit si altor atractii de genul, din intreaga lume, precum Marea Gaura Albastra din Belize, insa cea din Egipt difera in primul rand prin faptul ca este deosebit de apropiata de tarm. 

Localizare Blue Hole si cum poti ajunge aici 

Blue Hole se afla la circa 8 kilometri distanta de Dahab si la 109 kilometri de marele oras-statiune Sharm El Sheikh. Din Dahab si pana la Blue Hole se fac de regula circa 25-30 minute pe drum, iar cei mai multi dintre turistii care ajung aici vin prin intermediul excursiilor organizate. 

Exista o multime de variante de tururi care includ vizite la Blue Hole, fie cu plecare din Dahab, fie cu plecare din Sharm el Sheikh, aceasta fiind si cea mai convenabila si comoda varianta de a ajunge aici daca alegi sa-ti faci vacanta in aceasta zona a Egiptului. 

Sunt excursii speciale pentru pasionatii de snorkeling sau de scufundari (care includ cateva opriri in locuri cu recife, precum Blue Hole, Blue Lagoon si Abu Galoum), dar si excursii care includ vizita la Canionul Colorat, safari in desert, plimbare cu camila si altele). Preturile variaza in functie de operator, de pachetul ales, de serviciile incluse (majoritatea excursiilor includ si masa de pranz, altele pot fi cu transport privat), insa cert este ca vei fi luat de la hotel, adus inapoi, si vei avea parte de asistenta pe intreg parcursul experientei. 

Daca vrei sa ajungi la Blue Hole pe cont propriu, si nu prin intermediul unui tur organizat, poti lua un taxi (e de preferat sa-l comanzi la hotel), cu care vei face in jur de 20 minute. Odata ajuns la Blue Hole, va trebui sa achiti o taxa de intrare de 10 dolari/persoana. 

Ce poti sa faci la Blue Hole

Intai de toate, e bine de stiut ca in cazul in care vii la Blue Hole pentru a face scufundari sau chiar si pentru a face snorkeling, trebuie sa asculti de sfaturile personalului insotitor.

Blue Hole a mai fost poreclita si “Cimitirul Scafandrilor”, asta pentru ca incepand din 1997, peste 150 de oameni si-ar fi pierdut viata chiar in acest loc, majoritatea scafandrilor decedati aici fiind cu experienta si prea increzatori in capacitatile lor de a realiza scufundari in conditii dificile. 

Nu locul in sine este in totalitate periculos, ci in mod particular un anumit sit de scufundari de aici, numit Blue Hole Arch (un tunel orizontal aflat la o adancime de peste 55 metri si cu o lungime de circa 30 metri). La aceasta adancime, oxigenul este consumat mai rapid, din cauza efectelor presiunii, motiv pentru care pana la iesirea din acest tunel (care are si o usoara inclinatie), o parte dintre cei care s-au aventurat in aceasta experienta au ramas fara suficient oxigen pentru a ajunge inapoi la suprafata. 

Insa, exceptand aceasta zona considerata deosebit de periculoasa, Blue Hole continua sa atraga precum un magnet turistii, pasionatii de snorkeling si de diving, care pot practica in continuare aceste sporturi acvatice atata vreme cat sunt acompaniati de personal calificat.

Unele dintre cele mai cunoscute locuri pentru diving din aceasta zona sunt : The Blue Hole Wall, The Bells si ceva mai indepartatul Canyon.

Se poate inchiria echipament de snorkeling de la unul dintre restaurantele din zona de plaja, insa daca vii prin intermediul unui tur organizat, e posibil ca inchirierea echipamentului sa fie inclusa in pretul excursiei. 

Poti face scufundari insotit de personal calificat, insa daca simti ca nu stapanesti aceasta activitate suficient de bine sau chiar deloc, poti sa urmezi cursuri specializate in Dahab sau in Sharm el Sheikh, caci vei gasi foarte multe astfel de centre, de unde poti obtine si diferite certificari. 

Cea mai frumoasa vedere catre Blue Hole o vei avea de pe dealul inalt din spatele restaurantelor, de unde poti face si poze spectaculoase. Drumul nu este foarte bine marcat, insa exista o poteca batatorita care te va conduce sus. Intreaba personalul de la restaurante cum poti ajunge mai usor in acest punct.  

Alte atractii in apropiere de Blue Hole

Nu departe de Blue Hole exista si un memorial al scafandrilor care si-au pierdut viata aici. Pe un perete stancos sunt prinse mai multe placi pe care sunt gravate o parte dintre numele celor care au pierit la Blue Hole.

Cele mai multe dintre excursiile optionale catre Blue Hole includ si opriri la alte obiective si atractii turistice din zona. Fie ca pleci din Sharm el Sheikh, fie ca pleci din Dahab, vei avea oportunitatea sa mai vezi si unul dintre urmatoarele locuri:

Abu Galoum, unul dintre cele mai bune locuri de snorkeling din apropierea Dahabului, poate fi inclus pe lista ta de opriri din ziua respectiva. 

Intre Blue Hole si Abu Galoum exista si un traseu de hiking extrem de apreciat. 

Blue Lagoon, locul in care apa marii are o culoare turcoaz rapitoare si unde o multime de pasionati de kitesurf se aduna zi de zi, se afla tot in vecinatatea Blue Hole si poate fi, de asemenea, inclus pe lista obiectivelor pe care le vei bifa in aceeasi zi. Tot aici exista si mai multe cabanute amenajate la malul marii, in stil traditional (denumite “husha”) unde doritorii pot petrece o noapte cazati intr-un cadru cu totul special. 

HINT: Inainte sa achitizionezi excursia, asigura-te ca stii exact ce obiective, activitati si servicii include, ce tip de transport ai, daca este inclusa si masa de pranz, si cat timp vei petrece la fiecare dintre aceste atractii.

In loc de concluzie

Blue Hole este una dintre cele mai fascinante atractii din Sinai, si chiar daca locul este invaluit in mister si face obiectul unor destine tragice, ramane in continuare printre principalele destinatii ale excursiilor de tip day trip cu plecare din Sharm el Sheikh si Dahab.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?