Dahab, statiunea din Egipt cunoscuta pentru unele dintre cele mai frumoase locuri de scufundari din lume

Dahab este un oras-statiune de pe malul Golfului Aqaba, nu atat de cunoscut turistilor romani precum Sharm el Sheikh sau Hurghada, insa cu foarte multe de oferit pentru cei care iubesc sporturile acvatice si explorarea vietii marine. Dahab este o destinatie populara in randul pasionatilor de kitesurf, dar si in randul celor care practica scuba diving, cu atat mai mult cu cat zona este impanzita de recife de corali si cateva atractii precum Blue Hole, considerata un adevarat magnet pentru turisti. 

Avantajat si de clima uscata, dar si de serviciile hoteliere pentru toate tipurile de turisti si pentru toate buzunarele, Dahab s-a dezvoltat rapid in ultimii zeci de ani, ajungand sa fie un loc de interes pentru cei care aleg Egiptul ca destinatie de vacanta. Mai mult, chiar si cei care sunt cazati in Sharm el Sheikh au la dispozitie excursii de o zi cu oprire in Dahab, pentru a putea explora frumusetea naturii si alte atractii de aici.

Gasesti in cele ce urmeaza mai multe detalii despre ce presupune o experienta in Dahab, principalele atractii si activitati pe care le ai la indemana in acest oras, dar si detalii utile despre vreme si excursii cu plecare din aceasta zona. 

Unde se afla Dahab si cum se ajunge aici 

Dahab este un mic oras aflat pe coasta de sud-est a Peninsulei Sinai, Egipt, la o distanta de circa 85 kilometri de mult mai cunoscutul Sharm el Sheikh.

Cei care vor sa-si petreaca vacantele aici vin cu avionul pana la Aeroportul International Sharm el Sheikh, localizat la 88 kilometri distanta de centrul Dahabului, adaugand si drumul cu masina/autocarul pana la cazare, care dureaza de regula in jur de o ora – o  ora si jumatate. Majoritatea pachetelor de vacanta in Dahab includ si transportul de la aeroport la hotel. 

Dahab se afla la 552 de kilometri distanta de Cairo, capitala Egiptului, ceea ce inseamna ca drumul cu masina intre cele doua destinatii dureaza aproximativ 7 ore si jumatate, in anumite conditii chiar si mai mult. Exista si excursii de o zi pana la Giza (unde poti vedea Piramidele si Sfinxul) cu plecare din Dahab, insa e bine sa te pregatesti pentru o experienta destul de solicitanta, caci numai drumul dus intors dureaza peste 14 ore. 

Alexandria, al doilea oras ca marime din Egipt, se afla la 779 kilometri de Dahab. 

Intre Dahab si Hurghada sunt in jur de 195 de kilometri, pe care-i vei parcurge atat pe uscat, cat si pe mare, caci din portul Sharm el Sheikh vei lua un feribot de mare viteza cu destinatia Hurghada, iar calatoria pe apa va dura in jur de 2 ore si jumatate. 

Ce sa stii despre Dahab Egipt 

Dahab este considerat al doilea cel mai cunoscut oras din Sinai dupa Sharm el Sheikh. La origini sat pescaresc, Dahab cunoaste popularitate in sectorul turistic abia dupa anii 1990, cand guvernul egiptean incepe sa faca investitii considerabile. 

Un avantaj al orasului Dahab din punct de vedere turistic este ca aceasta destinatie este destul de ofertanta la capitolul cazare pentru toata lumea. In Dahab vei gasi atat hoteluri modeste, insa curate, cu preturi mai mult decat acceptabile (intre 15-40 dolari/noapte), cat si hoteluri si resorturi de lant international, cu servicii pretentioase.

Dahab include, de la nord la sud, aria protejata Ras Abu Galoum, Blue Hole (Gaura Albastra – cea mai cunoscuta locatie de diving din Sinai) si cele trei mici orasele Mubarak, Al Zarnook si Al Asia (cea mai populara parte a Dahabului). 

Al Masbat este zona mai turistica si comerciala din Dahab, care incepe cu Al Fanar Street  – Al Masbat Bay, zone cu magazine de suveniruri, centre de scufundari, cafenele, hoteluri, etc. 

Zona Laguna din Dahab gazduieste, la randu-i, mai multe hoteluri si centre de scufundari, dar si unele dintre cele mai interesante plaje. 

In ultimii ani, in Dahab au fost deschise mai multe hoteluri si resorturi noi, iar gratie acestei expansiuni, si facilitatile/serviciile din oras au devenit mai numeroase. 

Orasul central Dahab gazduieste cele mai mari hoteluri, dar si cladiri guvernamentale, acesta fiind locul in care se cazeaza si cei mai multi dintre turisti, in timp ce in zona Masbat se afla hotelurile mai putin pretentioase. 

Vremea in Dahab si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Dahab are parte de un climat uscat si de vreme calduroasa tot anul, insa cele mai fierbinti luni sunt iunie, iulie si august, cu o medie a maximelor situata intre 37-38 de grade, temperaturi masurate la umbra. Daca nu esti foarte prieten cu astfel de temperaturi, e posibil ca o vacanta in Dahab in aceasta perioada sa nu-ti prinda foarte bine, caci aerul poate fi irespirabil. 

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Dahab este fie primavara, fie toamna, insa si pe timp de iarna ai sanse sa intalnesti temperaturi rezonabile, iar apa va fi, cel mai probabil, buna pentru baie chiar si atunci. 

Asa arata maximele si minimele in Dahab, in lunile de primavara, de toamna si de iarna: 

  • temperaturi Dahab martie: 16-25 grade
  • temperaturi Dahab aprilie: 20-30 grade
  • temperaturi Dahab mai: 24-34 grade
  • temperaturi Dahab septembrie: 26-36 grade
  • temperaturi Dahab octombrie: 23-31 grade
  • temperaturi Dahab noiembrie: 19-27 grade
  • temperaturi Dahab decembrie: 15-23 grade
  • temperaturi Dahab ianuarie: 12-22 grade
  • temperaturi Dahab februarie: 14-23 grade

Temperatura apei marii in Dahab inregistreaza cele mai ridicate valori in iulie, august si septembrie, toate cu o medie de 28 de grade. 

In restul lunilor, media temperaturilor apei marii in Dahab arata cam asa: 

  • octombrie – 27 grade
  • noiembrie – 25 grade
  • decembrie – 24 grade
  • ianuarie – 22 grade
  • februarie – 21 grade
  • martie – 21 grade
  • aprilie – 22 grade
  • mai – 24 grade
  • iunie  – 26 grade 

Despre plajele din Dahab Egipt

Desi coasta are un aspect mai stancos si mai fragmentat in aceasta parte a Egiptului, exista si portiuni de plaja cu nisip in zona Dahab, unele cu intrare lina in apa, altele cu intrare de pe scari sau de pe ponton. Zona in sine reprezinta intai de toate o atractie pentru cei care vor sa exploreze viata marina, mai ales ca este impanzita de recife de corali si de atat de multe vietuitoare ale marii pe care le poti observa usor intr-o experienta de genul. 

E bine ca inainte sa-ti rezervi hotelul in Dahab sa te interesezi si ce fel de plaja ai in apropiere, care este distanta pana la plaja si ce fel de intrare in mare exista. Exista resorturi la malul marii care pun la dispozitia clientilor segmente de plaja privata, amenajate cu toate facilitatile.  

In zona de faleza din centrul Dahab exista foarte multe cafenele si restaurante, insa turistii fac baie in mare chiar si aici, uneori cu intrare de pe ponton, alteori intrand in apa de pe micile segmente de plaja localizate intre cafenele. Fundul marii este cu pietre, asadar nu uita de incaltamintea speciala pentru apa, daca vrei sa ai o experienta confortabila. 

Plaja The Lagoon este o plaja cu nisip grosier, practic o fasie de nisip care strapunge marea, care insa nu este de regula amenajata cu sezlonguri si umbrele. Este un loc potrivit pentru relaxare si pentru kitesurf. 

Laguna Beach General este un alt segment de plaja, amenajat pe alocuri si cu umbrelute si sezlonguri. Poate fi o alta varianta de loc in care sa te bucuri de mare si de soare, pe uscat. 

Three Pools, un loc popular de diving si snorkeling localizat la circa 12 kilometri de centrul din Dahab, are pe plaja si zone acoperite cu perne si locuri de stat jos, terasa si bar, asadar daca nu esti fan scufundari, insa vii cu un apropiat care va face asta, il poti astepta relaxat in zona de pe plaja. Intrarea in apa este cu pietre, asadar este recomandata si aici incaltamintea speciala pentru apa. 

Blue Hole si alte atractii si activitati in Dahab

Chiar daca nu este la fel de dezvoltat precum Sharm el Sheikh, Dahab nu-ti va da voie sa te plictisesti atata timp cat vrei sa-l explorezi. 

O plimbare prin zona de faleza din Dahab este oricand binevenita, caci locul are un vibe aparte, mici magazine de suveniruri, cafenele si restaurante cu vedere catre mare, toate intr-o atmosfera relaxanta. Te poti opri pentru a testa un preparat local sau pur si simplu poti sa te bucuri de linstea de aici si de sunetul valurilor. 

Cina traditionala cu beduinii – te vei putea inscrie la aceasta experienta optionala, cel mai probabil chiar si de la hotelul tau, urmand sa te bucuri de o cina in aer liber, intr-o vale apropiata de Dahab, unde vei manca preparate din pui, legume, orez, servite alaturi de ceaiul traditional. Experientele de genul pot fi de mai multe feluri – fie o cina simpla, sub cerul instelat, in jurul unui foc, fie bucurandu-te si de un show traditional egiptean cu muzica. Nu uita sa arunci o privire catre cer, caci e posibil sa ai norocul de a vedea o stea cazatoare 🙂 

Drumetia la apus (sunset hike), pe un traseu usor-mediu ca si nivel de dificultate, de aproximativ 45 minute pornind din zona farului Dahab, este o alta activitate practicata de turistii care ajung aici. E de preferat sa participi la aceasta experienta alaturi de un grup organizat. In zare, catre mare, vei avea ocazia sa admiri si o fasie din Arabia Saudita, iar in partea opusa vei avea soarele care apune in spatele muntilor. 

Blue Hole este poate cea mai faimoasa zona turistica din imediata vecinatate a orasului Dahab, fiind considerata nu de putine ori ca fiind cea mai periculoasa zona de scufundari din intreaga lume. 

O gaura adanca de peste 100 de metri este formata chiar la malul marii, iar cei care vin aici fie admira peisajul, fie se aventureaza sa faca snorkeling sau chiar si scufundari. 

Desi se spune ca acest loc a luat multe vieti in ultimii ani, Blue Hole continua sa atraga turistii precum un magnet. 

Daca te-ai inscris la o excursie de o zi care include si o oprire aici, te sfatuim sa asculti si sa respecti indicatiile personalului insotitor, chiar si daca alegi sa faci doar snorkeling.

Desigur, peisajul subacvatic este unul de vis, luand in considerare ca in toata aceasta zona a Marii Rosii pot fi admirate in jur de 1000 specii vietuitoare marine, majoritatea cu un colorit ireal. Te sfatuim totodata si sa intrebi personalul insotitor care sunt speciile de pesti fata de care trebuie sa pastrezi distanta, caci unii dintre ei pot surprinde prin aspectul inedit, insa pot fi veninosi (ca de exemplu Lion Fish). 

Alte zone de snorkeling in Dahab si in imediata apropiere mai sunt si Ras Abu Gallum, Blue Lagoon si Three Pools. Exista tururi organizate cu opriri in fiecare dintre aceste locuri (primele doua se regasesc, de obicei, in acelasi tur de o zi), cel mai probabil disponibile la hotelul tau si la operatorii locali.  

La Blue Lagoon, unde apa are o culoare turcoaz ametitoare, iti poti testa aptitudinile la kitesurfing sau poti sa te relaxezi la plaja, bucurandu-te de peisajul din imprejurimi. Poti alege si varianta de a petrece o noapte cazat intr-o “husha”, o cabanuta amenajata la mal in stil traditional, asta daca nu optezi pentru un day trip aici. 

Lectii de scuba diving, la unul dintre centrele din Dahab. Tocmai pentru ca te vei afla intr-o zona atat de bogata in ceea ce priveste viata marina, s-ar putea sa-ti doresti o initiere in tainele scufundarilor. In general, cursurile pentru incepatori au loc in zona Lighthouse Bay, care este destul de protejata de curenti si de vant puternic. Poti pleca de aici cu o experienta memorabila, dar si cu o pregatire si notiuni de baza pentru urmatoarea ta sesiune de scufundari. 

Excursii cu plecare din Dahab Egipt 

Daca ai in plan sa explorezi si imprejurimile Dahabului sau chiar si atractii mai indepartate de atat, te poti inscrie la una dintre excursiile optionale de mai jos, pe care le vei gasi in diferite forme: 

Plimbarile cu camila sau cu caii in desert fac parte din randul activitatilor tip day trip din zona Dahab. Vei remarca aceste experiente in oferta operatorilor locali. Daca esti genul de persoana mai statica, e posibil sa rezonezi mai mult cu o plimbare cu camila, iar daca ai chef de putina adrenalina sau indragesti caii, te poti inscrie la o sesiune de calarie intr-un peisaj de vis. 

Safari in desert, cu masinute de tip atv sau buggy, pentru cei dornici de viteza mai mare si de senzatii tari. Te sfatuim totusi sa-ti iei cu tine haine pe care nu ai in plan sa le mai pastrezi curate pana se termina vacanta 🙂 

Drumetia pe Muntele Sinai si excursia la Manastirea Sfanta Ecaterina – acest tip de experienta poate fi de mai multe feluri, prin urmare, si programul poate varia. Unii operatori ofera posibilitatea unei drumetii cu plecare pe timp de noapte, astfel incat sa poti surprinde rasaritul soarelui dintr-o zona cat mai inalta a muntelui, in timp ce alte excursii organizate implica mai putin efort din partea turistilor – se desfasoara pe timp de zi, cu oprire la Sfanta Ecaterina. 

Daca alegi varianta drumetiei cu plecare pe timp de noapte pe Muntele Sinai, e de preferat sa experimentezi asta pe timp de primavara sau de vara, caci iarna, temperaturile pot fi destul de scazute in aceasta zona. Unii turisti au intalnit chiar si zapada in varf de munte. 

Manastirea Sfanta Ecaterina este localizata la aproximativ 130 kilometri distanta de Dahab si este considerata a fi cea mai veche manastire crestina locuita continuu din lume, fiind ridicata intre ani 548-565. A fost inclusa in Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 2002. 

Parcul National Ras Mohammed, a carui frumusete naturala o poti admira tot intr-un tur de o zi, cu plecare direct de la hotelul tau (experienta dureaza in general in jur de 9-10 ore). In acest tur ar trebui sa fie incluse si opriri pentru snorkeling, dar si masa de pranz. 

Excursia cu plecare din Dahab catre Giza si Cairo poate fi o alta varianta de activitate de neuitat, insa ia in considerare ca experienta va fi una solicitanta. Drumul dus- intors poate dura chiar si 15 ore, ceea ce inseamna ca e posibil sa nu fie pentru tine daca tot ce vrei de la acest concediu este relaxare. 

Alte excursii de o zi mai pot fi si cele cu plecare catre Canionul Colorat/Canionul Alb, snorkeling in zona Tiran Island, Parcul National Nabq, experienta la pescuit, alaturi de multe alte activitati.  

In loc de concluzie

Dahab este varianta de destinatie de la Marea Rosie mai putin populara comparativ cu orase precum Sharm el Sheikh sau Hurghada, insa cu un vibe aparte si cu multe de spus la capitolul experienta turistica de neuitat. 

Recifele de corali din aceasta zona, impreuna cu sutele de specii de vietuitoare pe care le adapostesc, dar si locuri fascinante de explorat precum Blue Hole sau Three Pools, fac din Dahab un magnet pentru turistii pasionati de tot ce inseamna observarea vietii marine. Acestor atractii li se alatura si cele din imprejurimi, fie ele mai apropiate sau mai indepartate, care, in functie de disponibilitatea si profilul vacantei fiecarui turist in parte, pot completa tabloul unei vacante perfecte. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?