Vacanta in Sharm el Sheikh, orasul incantator de la Marea Rosie si locul preferat al iubitorilor de snorkeling

Sharm el Sheikh, cunoscut si sub denumirea de Sharm al-Shaykh sau sub simpla prescurtare Sharm, este un oras-statiune localizat in sudul Peninsulei Sinai, avand totodata rol de centru administrativ al regiunii Janub Sina din Egipt. 

De-a lungul ultimilor zeci de ani, Sharm el Sheikh a cunoscut o dezvoltare galopanta in plan turistic, unul dintre atuurile sale incontestabile fiind localizarea intr-o zona cu peisaje subacvatice absolut spectaculoase, care se imbina perfect cu relieful de pe coasta Sinaiului. 

Interesul romanilor pentru aceasta destinatie de vacanta este in crestere, Sharm el Sheikh fiind un loc potrivit atat pentru familiile cu copii, cat si pentru seniori, pentru cei dornici sa exploreze sau pentru iubitorii de snorkeling si de scufundari. Sejururile in regim all inclusive sunt dominante, paleta de resorturi este extrem de variata, iar zborurile charter catre aceasta destinatie reprezinta un alt avantaj. 

Unde se afla Sharm el Sheikh, distante catre alte orase mari si cum ajungi aici

Sharm el Sheikh este localizat in regiunea Janub Sina, Egipt, in partea de sud a peninsulei Sinai. 

Cairo, capitala Egiptului, se afla la o distanta de aproximativ 500 kilometri de Sharm el Sheikh, in timp ce al doilea oras ca marime al tarii, Alexandria, se afla ceva mai departe, la circa 730 kilometri distanta. 

O alta statiune cunoscuta din zona de coasta a Egiptului, Hurghada, este localizata la 116 kilometri distanta de Sharm el Sheikh, iar intre cele doua se poate calatori usor, cu un feribot de mare viteza, drumul pe un sens avand o durata de aproximativ 2 ore si jumatate. 

Distanta Sharm el Sheikh – Giza (locul in care pot fi admirate fascinantele Piramide si Marele Sfinx) este de 535 kilometri, ceea ce inseamna ca un drum doar dus pana la aceste obiective, cu plecare din Sharm el Sheikh, dureaza in jur de 7 ore. 

Distanta Sharm el Sheikh – Luxor este de 418 kilometri daca alegi sa calatoresti cu feribotul pana in Hurghada si ulterior cu autocarul pana la destinatie. Aceasta varianta implica intre 6.30-7.30 ore petrecute pe drum, iar daca alegi sa iei avionul pentru a ajunge mai rapid dintr-un loc in altul, zborul va dura in jur de o ora si 20 minute. 

In Sharm el Sheikh ajungi cu avionul, mai ales ca in prezent, pachetele de vacanta catre aceasta destinatie includ cazare si zbor charter. Aeroportul International Sharm el Sheikh se afla la 3,6 kilometri de centrul orasului si la 9,8 kilometri de Golful Naama. 

Ce sa stii despre Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh este la origini un sat pescaresc, cucerit de Israel in timpul Crizei Suezului din 1956 si reintrat in posesia Egiptului in 1957, urmand sa fie reocupat de Israel in timpul Razboiului de sase zile din 1967. Abia in 1982, Peninsula Sinai este inapoiata Egiptului, dupa Tratatul de Pace dintre Egipt si Israel. 

Sharm el Sheikh a fost desemnat atunci Oras al Pacii, iar dezvoltarea sa ca zona de agrement, inceputa sub administratie israeliana, este continuata de catre guvernul egiptean, ajungand in prezent  la ceea ce astazi reprezinta o destinatie turistica internationala. 

Sharm el Sheikh se mandreste astazi cu resorturi de lux care marginesc zona de coasta, restaurante, zone turistice comerciale, obiective si atractii in imprejurimi, fiind totodata unul dintre cele mai populare locuri din lume pentru snorkeling si scuba diving. 

Principala sursa de venit in Sharm El Sheikh este turismul, favorizat de dezvoltarea exponentiala din zona, de clima uscata, dar in mod evident si de resursele naturale din imprejurimi. 

Spre exemplu, din 1982 si pana in 2000, numarul hotelurilor/resorturilor de aici a crescut de la 3 la peste 90. 

Sharm el Sheikh are in jur de 12000 de locuitori permanenti, iar majoritatea turistilor care aleg aceasta destinatie pentru a-si petrece vacantele sunt francezi, germani, italieni si britanici. 

Vorbim asadar despre un oras-statiune care s-a dezvoltat masiv in ultimii 20 de ani, alaturi de Golful Naama din imediata apropiere, care la randu-i a cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii 10-15 ani. 

Sharm el Sheikh si Golful Naama sunt cele mai infloritoare zone turistice din Sinai, pozitionate de-o parta si de alta a unei fasii de pamant stancoase, in apropierea unei autostrazi presarata pe laterale de hoteluri si centre comerciale. 

Peste 1000 de specii de vietuitoare marine pot fi observate in apele din imprejurimile orasului Sharm el Sheikh, cu precadere in zone de recif relativ apropiate de mal.  Iti recomandam ca inainte sa explorezi frumusetea vietii acvatice, sa te interesezi care sunt speciile fata de care trebuie sa pastrezi distanta, caci exista si pesti veninosi precum lion fish, care atrag prin aspectul inedit.

Vremea Sharm el Sheikh si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici

Atunci cand vine vorba despre planificarea unei vacante in Sharm el Sheikh, unul dintre principalele subiecte de interes este reprezentat de conditiile meteorologice din aceasta parte a Egiptului. 

Chiar daca s-ar putea sa fii tentat sa vii in Sharm el Sheikh pe timp de vara, realitatea e ca sunt sanse destul de mari sa intalnesti temperaturi de-a dreptul incofortabile. 

Iulie este cea mai calduroasa luna in Sharm el Sheikh, cu o medie a maximelor de 38 de grade, insa tine cont ca umiditatea poate fi mai crescuta, iar aceste temperaturi sunt masurate la umbra, asadar, e posibil ca in aceasta perioada aerul sa ti se para irespirabil. 

Vremea in Sharm el Sheikh in lunile iunie si august este de asemenea foarte calduroasa, cu o medie a maximelor de 37 de grade masurate la umbra. In septembrie, aceeasi medie masoara 36 de grade, iar in luna mai temperaturile sunt usor mai suportabile, cu o medie a maximelor de 34 de grade. 

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Sharm el Sheikh poate fi asadar pe timp de primavara sau de toamna, insa chiar si iarna, cand seara ai sanse sa te bucuri de racoare in adevaratul sens al cuvantului.

Gasesti mai jos o medie a maximelor si minimelor in Sharm el Sheikh pe timp de iarna, primavara si toamna: 

  • temperaturi sharm el sheikh ianuarie: intre 14-22 grade
  • temperaturi sharm el sheikh februarie: intre 14-23 grade
  • temperaturi sharm el sheikh martie: intre 16-25 grade
  • temperaturi sharm el sheikh aprilie: intre 20-30 grade
  • temperaturi sharm el sheikh octombrie: intre 23-31 grade
  • temperaturi sharm el sheikh noiembrie: intre 18-27 grade 
  • temperaturi sharm el sheikh decembrie: intre 15-23 grade

Sansele de ploaie in aceasta regiune sunt foarte scazute, astfel ca pe timp de vara, sunt inregistrate in medie 0 zile ploioase in luni precum iunie, iulie, august si chiar si septembrie. 

Abia in octombrie se pot inregistra, in medie pe luna, 2 zile ploioase, urmate de 3 zile cu sanse de ploaie in noiembrie si doar 4 zile cu sanse de ploaie in decembrie. 

Temperatura apei marii este constant ridicata in Sharm el Sheikh, fapt ce reprezinta un alt avantaj al acestei destinatii turistice, dupa cum urmeaza: 

Cea mai ridicata temperatura a apei marii o vei intalni in august, cu o medie de 29 de grade, urmata de lunile iulie si septembrie, cu valori medii de 28 de grade. 

Temperaturi medii ale apei marii inregistrate in Sharm el Sheik:

  • ianuarie – 23 grade
  • februarie – 22 grade
  • martie – 22 grade
  • aprilie – 23 grade
  • mai – 25 grade
  • iunie – 26 grade
  • octombrie – 27 grade
  • noiembrie – 26 grade 
  • decembrie – 24 grade

Practic, ai sanse sa intalnesti o apa a marii rezonabil de buna pentru baie indiferent de perioada in care alegi sa-ti faci vacanta in Sharm el Sheikh. 

Citeste mai multe despre acest subiect in articolul: Vremea Sharm el Sheikh. Ce temperaturi se inregistreaza pe tot parcursul anului si cand e mai bine sa-ti faci vacanta aici 

Plaje Sharm el Sheikh

Desi relieful este unul stancos in aceasta zona de coasta, orasul Sharm el Sheikh si Golful Naama nu duc lipsa de plaje bune. Daca vei fi cazat la unul dintre resorturile din zona de plaja, e foarte posibil sa te bucuri si de segment de plaja amenajata, chiar in locul in care stai. E bine sa te interesezi inainte sa plasezi rezervarea care este distanta pana la malul marii si cum arata plaja din dreptul hotelului tau. 

Daca vrei sa te orientezi catre una dintre plajele bune cu nisip din zona Sharm el Sheikh, e posibil sa rezonezi cu una sau mai multe dintre urmatoarele propuneri: 

Plaja Golfului Naama este una dintre cele mai populare plaje de nisip, cu o intrare lina in mare, amenajata pe mai multe segmente cu sezlonguri si umbrele. Cele mai bune zone de plaja din Golful Naama ar fi cele din apropierea hotelurilor Novotel Beach, Marriott Sharm Beach si Hilton Fayrouz. 

Desi fundul marii este curatat in zona apropiata de mal, unii dintre cei care au fost aici in ultima perioada spun ca e bine sa ai la tine si incaltaminte speciala pentru apa, caci mai exista si resturi de corali. 

Plaja Shark’s Bay, din apropierea centrului comercial SOHO Square Sharm El Sheikh, cu pontoane construite pe mare, dar si zona de plaja pe nisip, amenajata cu sezlonguri si umbrele, este o alta varianta buna.

 Unii dintre vizitatori spun ca au platit o taxa de intrare (aproximativ 3 dolari/persoana). 

El Fanar, o plaja amenajata intr-o zona mai inalta, insa cu nisip printre sezlonguri si cu scari amplasate pentru intrarea in apa. Locul este mai ferit de vant, bun pentru snorkeling, insa il poti prinde destul de aglomerat. Exista si o portiune de plaja, de partea cealalta a farului, cu intrare in apa direct de pe nisip. 

Plaja publica din Sharm Maya Bay, din apropiere de Old Market si din spatele Portului Travo, cu mai multe segmente amenajate, o intrare lina in apa, dar si zone putin mai inalte cu mici pontoane. Tot in zona vei gasi si Terrazzina beach, amenajata pe un segment cu intrare lina in apa. Vei gasi aici si un restaurant cu fructe de mare si alte preparate traditionale egiptene.

Despre transport in Sharm el Sheikh 

Sharm el Sheikh nu are un sistem de transport public foarte amplu dezvoltat, insa turistii se pot deplasa relativ usor cu minibusurile sau cu taxi, asta daca nu te-ai inscris la anumite excursii organizate care includ si transportul turistilor dintr-o locatie in alta. 

Minibusurile de tip blue bus au 15 locuri si circula pe mai toate drumurile principale din Sharm el Sheikh. Exista doua rute primare cu pornire din piata veche, catre Hadaba si catre Nabq. Biletul este foarte ieftin (in jur de 5 lire egiptene), insa confortul nu este unul neaparat ridicat. Pentru a te da jos dintr-un astfel de minibus este suficient sa ridici mana si sa anunti ca vrei sa cobori. 

La capitolul transport cu taxi in Sharm el Sheikh, este de preferat sa iei un taxi prin intermediul receptiei hotelului, caci in astfel de cazuri, chiar daca pretul poate fi putin mai ridicat, acestea sunt mai sigure. 

Daca trebuie sa iei un taxi de la aeroport (desi majoritatea pachetelor de vacanta au inclus si transportul aeroport-hotel-aeroport), e de preferat sa alegi o masina cu alb si albastru, care are semnul taxi in partea de sus, caci acestea sunt licentiate. 

In cazul in care te afli in oras si ai nevoie de o masina, cei care au mai fost aici spun ca se poate intampla ca soferii parcati sa ceara un pret mai mare, motiv pentru care poate fi o solutie mai convenabila sa faci semn unui taxi aflat deja in mers. Totodata, este recomandat sa stabilesti pretul calatoriei cu soferul inainte de a te urca in masina, dupa ce ai comunicat destinatia. 

Exista si soferi cu masini nelicentiate care-ti pot oferi transport. Este mai bine sa eviti aceste situatii si sa te urci fie in Blue Bus, fie intr-un taxi cu licenta. 

Obiective turistice Sharm el Sheikh, atractii si ce poti sa faci in statiune

Fiind vorba despre o statiune care s-a dezvoltat masiv in ultimii 30 de ani, in Sharm el Sheikh nu vei avea de vizitat foarte multe obiective turistice vechi, insa cu siguranta nu ai timp sa te plictisesti daca ti-ai propus sa explorezi imprejurimile si sa nu te limitezi la facilitatile hotelului si la plaja.

SOHO Square Sharm El Sheikh este o zona comerciala aflata in apropiere de Shark Bay, unde vei gasi o animatie intensa pe timp de noapte, multe restaurante cu mancare traditionala, fantani cu show de lumini si muzica, magazine cu diferite produse, localizate in bazarul Khan El Khalili. Este recomandat sa mergi aici seara. 

Muzeul Sharm El Sheikh se poate lauda pentru moment cu 3 sali deschise, una dintre ele dedicata faraonului Tutankhamon si descrisa ca fiind impresionanta. Il vei gasi la 4 kilometri distanta de Golful Naama, iar pentru studenti, pretul intrarii este redus cu 50%. 

Golful Naama, alaturi de plaja sa lunga de nisip, este una dintre cele mai dezvoltate zone din punct de vedere turistic. Pe langa plaja, ai o multime de terase, magazine, zona de promenada, asadar poate fi un loc bun si pentru o iesire pe timp de seara. Relativ aproape se afla si parcul acvatic Cleo Park, nu foarte generos in dimensiuni. Catre capatul din dreapta al plajei vei gasi si mai multe centre de diving, daca esti tentat sa incerci o astfel de experienta. 

Restaurantele din zona golfului Naama sunt multe la numar, cu preparate dintre cele mai diverse, inclusiv preparate traditionale egiptene. Sunt si foarte multe cafenele, dar si cluburi de noapte, pe care le vei intalni in mare masura in zona Pedestrian Road Neama Bay. Nu rata sucurile de mango si de guava, le vei intalni in aproape toate meniurile, dar si feluri de mancare precum melokhya (supa), koshary, kebab de miel si deserturile basbousa, konafa, katayef sau um aly.

Sharm el Sheikh Old Market, piata si centrul vechi ale orasului, localizate la circa 8 kilometri distanta de golful Naama, unde poti face shopping in bazarul traditional Egiptean. Ai de ales dintr-o varietate foarte mare de suveniruri, materiale, obiecte vestimentare, de decor, condimente, practic un adevarat spectacol de culori.

E posibil sa intalnesti unii comercianti mai insistenti pe care este indicat sa-i refuzi politicos. Gasesti aici si o piata de fructe, o piata de peste, mai multe restaurante si terase, o moschee (Sahaba Mosque). In zona verde a pietei se organizeaza frecvent spectacole de dans, de circ, de arte populare, asadar merita sa te asezi la o cafenea cu vedere catre piata, de unde sa poti admira peisajul si atmosfera animata.

Moscheea Al Mustafa se afla la o distanta de circa 5,2 kilometri de Golful Naama si chiar daca a fost construita relativ recent, ofera impresia unui monument arhitectural vechi. Moscheea este localizata in zona Delta Sharm, insa nu poate fi vizitata la interior de catre non-musulmani.

Dolphina, centrul acvatic cu delfini din Sharm el Sheikh, din vecinatatea Golf Heights Resort, unde poti inota cu delfinii sau poti participa la diferite spectacole cu simpaticele mamifere. Il vei gasi la circa 16 kilometri distanta de SOHO Square, insa exista si companii care organizeaza excursii aici. 

Excursii din Sharm el Sheikh

Desigur, o experienta in Sharm el Sheikh nu trebuie sa se limiteze neaparat la activitatile din interiorul orasului, atata timp cat ti-ai propus sa explorezi si mai mult de atat. Astfel, in functie de preferinte, te poti inscrie la o excursie organizata de genul celor de mai jos, pe care le vei intalni mai mult ca sigur in ofertele de la receptia hotelului sau prezentate de catre ghidul tau.  

Excursia de tip safari in desert, care combina adrenalina cu distractia si niste amintiri pe masura. Desigur, daca nu esti fanul experientelor cu buggy si preferi ceva mai static, poti alege varianta plimbarilor cu camila in desert.

Scufundari la epava Thistlegorm, pe care le poti face tot prin intermediul unui tur organizat si sub supravegherea personalului calificat. Vei fi luat de la hotel dimineata devreme (in jur de ora 05.30), iar echipamentul de diving va fi inclus in pretul experientei. Catre epava vei fi transportat cu barca, unde este destul de probabil sa ai si masa de pranz asigurata. Scufundarile in aceasta zona nu sunt permise decat persoanelor experimentate, care detin un certificat care sa ateste acest lucru.

Snorkeling sau scufundari in zona Blue Hole, considerata a fi una dintre cele mai periculoase zone de scufundari din Egipt si chiar din lume. Se afla langa micul oras de coasta Dahab, localizat la 89 kilometri de Sharm el Sheikh.

Turul va fi, cel mai probabil, tot de tip full day, cu pranz inclus, insa trebuie precizat ca in aceasta zona si-au pierdut viata mai multe persoane in ultimii zece ani. Cu toate acestea, Blue Hole (cu o adancime de peste 100 m) inca atrage turistii ca un magnet, insa este de preferat sa respecti cu strictete recomandarile personalului insotitor si sa nu te aventurezi in actiuni care ti-ar putea pune in pericol viata. 

Excursie pe mare in zona insulei Tiran, practic, un tur de-o zi in care te vei putea bucura de snorkeling, de peisaje incantatoare si in care vei putea lua masa de pranz la bordul ambarcatiunii. 

Excursie la Manastirea Sfanta Ecaterina, aflata la poalele Muntelui Sinai si la circa 200 kilometri distanta de Sharm el Sheikh. Manastirea poarta numele Ecaterinei din Alexandria si este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 2002. Manastirea a fost ridicata intre anii 548-565, fiind astfel cea mai veche manastire crestina locuita constant din lume. Aceasta excursie include, de regula, si o oprire in orasul Dahab. 

Excursia pe mare in zona Parcului National Ras Mohamed, localizat la 55 kilometri de Sharm el Sheikh, poate fi o alegere incantatoare pentru cei care vor sa descopere frumusetea naturii din aceasta zona a Egiptului. Tururile pot include opriri la diferite plaje mai retrase si includ taxa de intrare in parc, de regula 2 opriri pentru snorkeling, pranzul si transportul cu un vehicul pana la barca si inapoi. 

Excursia pentru amatorii de pescuit, o alta varianta de experienta pe care o vei gasi in oferta operatorilor, potrivita in mod evident celor care cocheteaza cu pescuitul, dar si celor care vor sa incerce aceasta activitate poate pentru prima data. Partea si mai entuziasmanta este ca vei putea gati si savura pestele prins chiar pe barca, atata timp cat captura ta este safe. 

Parasailing in Sharm el Sheikh, activitate potrivita doritorilor de senzatii tari si de adrenalina. Considerata a fi una dintre cele mai interesante activitati sportive pe apa, parasailing-ul in aceasta zona iti va oferi si ocazia de a admira, de pe mare, orasul Sharm el Sheikh, totul in timp ce plutesti in aer cu ajutorul unei parasute. Nu uita ca poti face si kitesurfing in Sharm el Sheikh!

Excursie la Wadi al-Weshwashy, micul canion colorat care te va rasplati cu un lac cu apa turcoaz, practic un mic iaz in mijlocul desertului, dupa ce termini traseul pe potecile inguste. 

Excursie la Giza-Cairo cu plecare din Sharm el Sheikh, o alegere ceva mai solicitanta, mai ales pentru cei care vin in Sharm el Sheikh pentru a se relaxa. Ia in considerare ca drumul cu autocarul implica 7-8 ore la dus, respectiv 7-8 la intors. Desi este obositor, vei avea astfel ocazia sa vizitezi Piramidele, Sfinxul si Muzeul Egiptean. In unele cazuri, din cauza traficului si a controalelor de securitate, timpul petrecut pe drum poate fi si mai lung.

Excursie la Petra, Iordania, cu plecare din Sharm el Sheikh – tot o varianta destul de solicitanta, care iti va oferi insa posibilitatea de a vedea intr-o zi acest obiectiv istoric de o valoare inestimabila.

Gasesti mai multe informatii despre aceste tururi cu plecare din Sharm aici: Excursii Sharm el Sheikh. Care sunt cele mai apreciate experiente de o zi si cele mai interesante locuri de vizitat

In loc de concluzie

Sharm El Sheikh este una dintre cele mai indragite destinatii turistice din Egipt, ideala pentru cei care vor sa combine relaxarea cu plaja, cu snorkeling-ul sau cu scufundarile, ofertanta la capitolul atractii si activitati si totodata rezonabila din punct de vedere al bugetului alocat unei vacante pe un continent strain.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Egipt?